Παναθηναϊκός: Η δυναμική του «ε, αφού το είπε ο Αταμάν» και το δεδομένο upgrade με Γιουρτσεβέν

Παναθηναϊκός: Η δυναμική του «ε, αφού το είπε ο Αταμάν» και το δεδομένο upgrade με Γιουρτσεβέν

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Η δυναμική του «ε, αφού το είπε ο Αταμάν» και το δεδομένο upgrade με Γιουρτσεβέν
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την επικείμενη απόκτηση του Ομέρ Γιουρτσεβέν από τον Παναθηναϊκό AKTOR και τους λόγους που ο Τούρκος σέντερ φέρνει αναβάθμιση στην «πράσινη» front line ενώ στέκεται και στην εμπιστοσύνη που έχει εμφυσήσει ο Αταμάν σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Ομέρ Γιουρτσεβέν θα αποτελέσει τον παίκτη που θα πάρει θέση στην «front line» του Παναθηναϊκού. Ενδεχομένως οι φίλοι του Παναθηναϊκού να περίμεναν πιο φανταχτερό όνομα από αυτό του Τούρκου σέντερ ωστόσο πρέπει να κοιτάμε την ουσία του πράγματος και όχι το... περιτύλιγμα.

Δεν ξέρω αν «πιάσει» στον Παναθηναϊκό. Κανείς δεν (μπορεί να) το ξέρει και κανείς δεν θα έβαζε το χέρι του στη φωτιά. Όχι μόνο για τον Γιουρτσεβέν αλλά για οποιονδήποτε παίκτη ο οποίος έρχεται από το NBA στην Euroleague, πολλώ δε μάλλον έχοντας και (σχεδόν) μηδαμινή ευρωπαϊκή εμπειρία.

Αυτό που ξέρω είναι ότι ταιριάζει στα «θέλω» του Αταμάν. Ειδάλλως δεν υπήρχε περίπτωση να τον επιλέξει. Ούτε μία στο εκατομμύριο. Και κάπου εδώ τελειώνει και η (όποια) κουβέντα. Αυτό είναι κάτι που έχει κερδίσει με το σπαθί του ο Τούρκος προπονητής. Να λέει κάτι και να είναι... νόμος. Να λέει κάτι και όλοι να τον εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια. Και ξέρετε. Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός δεν είναι εύκολος οργανισμός. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται. Αν μη τι άλλο ο Αταμάν όχι μόνο την έχει κερδίσει με το σπαθί του αλλά την έχει εμφυσήσει και στους φιλάθλους.

Ο συγκεκριμένος λόγος του upgrade

«Τον θέλει ο Αταμάν; Μια χαρά! Τον θέλει ο Αταμάν; Μας κάνει» είναι μερικά από τα εκατοντάδες σχόλια στο διαδίκτυο και στα social media από τους φιλάθλους των «πρασίνων». Μπορεί να μην διαθέτει το σούπερ όνομα ή την αίγλη ενός αντίστοιχου Κέντρικ Ναν, μπορεί με μια πρώτη ανάγνωση να μην εντυπωσιάζει όπως ένας Μάτιας Λεσόρ αλλά ο Ομέρ Γιουρτσεβέν είναι ένας παίκτης τον οποίο γνωρίζει καλά ο Αταμάν και γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να προσφέρει στον Παναθηναϊκό.

Ξαναλέω. Το αν πετύχει ή όχι ο πρώην παίκτης της Γιούτα Τζαζ είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο. Ήταν δεδομένο ότι ο Αταμάν ήθελε έναν σέντερ ο οποίος θα μπορεί να προσφέρει ποιοτικά λεπτά και ταυτόχρονα να δίνει «ανάσες» στον Ματίας Λεσόρ. Δεν ήθελε έναν παίκτη για να «επισκιάσει» τον Γάλλο σέντερ και ούτε (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής μαζί του. Ήθελε έναν παίκτη ο οποίος θα μπορούσε να τον συμπληρώσει ιδανικά. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, δεν υπήρχε λόγος βιασύνης

Στην τελική, και έχοντας υπόψιν όλη τη σεζόν που προηγήθηκε, ΔΕΝ θα μπορούσε κάποιος να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Λεσόρ. Μιλάμε για την απόλυτη σεζόν. Πρωταθλητής Ευρώπης, Πρωταθλητής Ελλάδας και ασημένιος Ολυμπιονίκης. Όντας πρωταγωνιστής και έχοντας...εκτοπίσει από το rotation της Γαλλίας τον «πολύ» Ρούντι Γκομπέρ. Όπερ και σημαίνει ότι κανένας δεν θα μπορούσε να μειώσει τα λεπτά συμμετοχής του στον Παναθηναϊκό.

Τα στοιχεία που θα φέρει ο Γιουρτσεβέν

Το αν θα τα κερδίσει (τελικά) ο Γιουρτσεβέν με την παρουσία του στο παρκέ, είναι κάτι που θα φανεί με τον καιρό. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση για τη γραμμή των ψηλών. Και τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να μπει στη «ζυγαριά» με τον Όλεκ Μπαλτσερόφσκι. Αν του χρόνου ή του παραχρόνου βγάζει μάτια ο Πολωνός και προσπεράσει τον Τούρκο σέντερ, είναι κάτι το οποίο θα φανεί. Προς το παρόν ο Γιουρτσεβέν βρίσκεται (πάντα θεωρητικά) δύο και τρία σκαλοπάτια πιο ψηλά όσον αφορά την ποιότητα, τις ικανότητες και τις παραστάσεις.

Μιλάμε για έναν παίκτη των 113 αγώνων στο NBA έχοντας φορέσει τις φανέλες των Μαϊάμι Χιτ και της Γιούτα Τζαζ ενώ προέρχεται και από μια «γεμάτη» σεζόν στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη με 48 ματς, εκ των οποίων τα 12 στην αρχική πεντάδα. Μετράει την τελευταία τριετία 11.8 λεπτά συμμετοχής με 5 πόντους κατά μέσο όρο, 4.6 ριμπάουντ και 54% στα σουτ εντός παιδιάς. Αλίμονο να μην μπορεί να σταθεί στην Euroleague και έχοντας, μάλιστα, συμπληρωματικό (και όχι βασικό) ρόλο!

Σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερος κριτής από το παρκέ. Παρόλα αυτά ο Γιουρτσεβέν μπορεί να προσφέρει όλα όσα ζητάει και θέλει ο Αταμάν. Και αν μη τι άλλο γνωρίζει καλά ο προπονητής του Παναθηναϊκού τις δυνατότητες του συμπατριώτη του καθώς έχει δουλέψει μαζί του και στην εθνική ομάδα της Τουρκίας. Και μάλιστα πριν από έναν χρόνο είχε μοιραστεί τη θέση του σέντερ στο Προ-Προλυμπιακό τουρνουά της Κωνσταντινούπολης με τον Αλπερέν Σενγκούν, έχοντας κατά μέσο όρο 12 πόντους και 9.8 ριμπάουντ ανά 23 λεπτά συμμετοχής.

Ένας παίκτης ύψους 2.11 μέτρων ο οποίος είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ, δυνατός που «γεμίζει» τη ρακέτα με την παρουσία του. Ενίοτε μπορεί να σουτάρει από μέση και μακρινή απόσταση σε spot up καταστάσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το «φόρτε» του. Αντίθετα έχει καλά «τελειώματα» από το «ζωγραφιστό», χάρη στον όγκο και στη δύναμή του παίζει με πλάτη στο καλάθι, ενώ ανταποκρίνεται εξαιρετικά και στα pick n roll. Αμυντικά μπορεί να υστερεί στην άμυνα με αλλαγές λόγω του ότι δεν έχει και τα πιο... γρήγορα πόδια στον κόσμο ωστόσο δύσκολα μπορεί κάποιος να τον «νικήσει» στο «ένας εναντίον ενός» μέσα στη ρακέτα.

Μήπως να μην έφευγε τελικά ο Μπαλτσερόφσκι;

Όπως φαίνεται η επικείμενη απόκτηση του Ομέρ Γιουρτσεβέν αναμένεται να ανοίξει και την πόρτα της εξόδου στον Όλεκ Μπαλτσερόφσκι. Ο Πολωνός ναι μεν παρέμεινε στην ομάδα ωστόσο αποτελούσε την ασφαλιστική δικλείδα των «πρασίνων» σε περίπτωση που δεν θα βρισκόταν το «back up» του Ματίας Λεσόρ. Από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί και επίσημα ο Τούρκος σέντερ, ο «Μπάλτσε» θα ετοιμάσει τις βαλίτσες του για... άλλες πολιτείες με πιθανότερο προορισμό τη Μάλαγα.

Εδώ, πάντως, έχω μια ένσταση. Η σεζόν θα είναι μεγάλη. Και δύσκολη. Αν και δεν μπορώ να γνωρίζω το ακριβές «ταβάνι» του αγωνιστικού budget, ίσως να ήταν λάθος η αποχώρηση του Μπαλτσερόφσκι. Ακόμα και αν αποκτηθεί ο Γιουρτσεβέν. Σίγουρα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που λέει ότι «ο παίκτης θέλει να παίζει ειδάλλως δεν θα είναι ικανοποιημένος» αλλά είμαι της άποψης ότι «όλοι οι καλοί χωράνε».

Ο Τούρκος σέντερ θα αποτελέσει τον υπ' αριθμόν «15» παίκτη του Παναθηναϊκού. Με την αποχώρηση του Μπαλτσερόφσκι το ρόστερ θα μειωθεί στους 14 παίκτες. Και αν στην εξίσωση μπει και ο 19χρονος Σαμοντούροφ ο οποίος δύσκολα να βρει πολλά λεπτά συμμετοχής, τότε θα μιλάμε για ρόστερ 13 ενεργών παικτών. Και αναρωτιέμαι: Θα είναι αρκετό για μια τόσο μεγάλη και επίπονη σεζόν με σχεδόν 82 ματς στο σύνολο;

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...