Ολυμπιακός: Όταν σου λέει ο Φουρνιέ «έρχομαι», του λες «έλα»

Ολυμπιακός: Όταν σου λέει ο Φουρνιέ «έρχομαι», του λες «έλα»

Ολυμπιακός: Όταν σου λέει ο Φουρνιέ «έρχομαι», του λες «έλα»
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τη μεταγραφή του Φουρνιέ στον Ολυμπιακό, τις ισορροπίες που καλείται να διαχειριστεί ο Μπαρτζώκας και τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο που έκαναν τα πάντα για τη διεκδίκηση της Euroleague στα 100 χρόνια του συλλόγου.

Πόσες και πόσες φορές έχω αναφερθεί στο timing και τον ρόλο που διαδραματίζει τη μεταγραφική περίοδο. To timing πέρυσι δε βοήθησε τον Ολυμπιακό αφού είδε μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεων τον Κέντρικ Ναν να επιμένει στην παραμονή του στο NBA και τελικά όταν αποφάσισε να έρθει στην Ευρώπη είχε πάει τέλος Οκτωβρίου και η ομάδα που αναζητούσε γκαρντ ήταν ο Παναθηναϊκός.

Φέτος, συνέβη το αντίθετο κατά κάποιο τρόπο. Το timing έφερε αίφνης τον Εβαν Φουρνιέ με διάθεση επιστροφής στην Euroleague και οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχασαν χρόνο. Ο Μπαρτζώκας αποφάσισε γρήγορα πως τον ήθελε σε ένα ήδη γεμάτο ρόστερ. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος επίσης γρήγορα ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις ντύνοντας τον 32άχρονο γκαρντ στα ερυθρόλευκα. Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε μία σπουδαία μεταγραφή.

Να μου επιτρέψετε να μην τον ορίσω σε καμία περίπτωση ως μεγαλύτερη από αυτή του Σάσα Βεζένκοβ, αλλά δεν παύει να είναι άκρως ηχηρή και βγαλμένη από περασμένα χρόνια των ιδιοκτητών της ομάδας.

Αγγελόπουλοι

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος «ξηλώθηκαν» στα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Ας μη βάζουμε ταμπέλες και ας μείνουμε στην ουσία. Ο Ολυμπιακός πρόσθεσε στο ρόστερ έναν πάρα πολύ καλό παίκτη ο οποίος ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την ποιότητα της σύνθεσης της ομάδας και τις λύσεις που έχει πλέον ο προπονητής του.

Δεν ξέρω αν είναι αφορμή τα 100 χρόνια του συλλόγου ή η κατάκτηση της Euroleague από τον «αιώνιο» αντίπαλο ή η συμπλήρωση 20 χρόνων ασχολίας με τα κοινά της ομαδας (εξ ολοκλήρου τις μετοχές τις πήραν το 2009, αλλά από το 2004 έβαζαν χρήματα) από τους αδερφούς Αγγελόπουλους ή κάτι άλλο. Ή και όλα μαζί. Αυτό που ξέρω είναι πως το φετινό μπάτζετ εκτοξεύτηκε σε ύψη που δε φαντάζονταν ενδεχομένως ούτε τα ίδια τα αδέρφια. Όπως εξελίσσεται το μπάσκετ ως παιχνίδι, η προπονητική, η φιλοσοφία και τα πάντα γύρω του, εξελίσσεται και ο τρόπος, το μοντέλο διοίκησης.

Ξεκάθαρα στόχος είναι η κατάκτηση της Euroleague και του πρωταθλήματος. Μάλλον με τη σειρά που τα αναφέρω. Ο οργανισμός του Ολυμπιακού δεν ξέρω αν μπορεί να αντέξει ακόμη μία συμμετοχή σε Final 4 χωρίς τον τίτλο, οι χαμένες ευκαιρίες είναι πλέον πολλές. Ισως να είναι άδικο αυτό και το καταλαβαίνω απόλυτα. Σπάνια η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης πανηγυρίζει στο τέλος, αλλά έτσι είναι η ζωή μίας ομάδας που ζει καθημερινά με πίεση.

Προσωπικά η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η συμμετοχή στο Final 4 θα με ικανοποιούσε όμως τους στόχους δεν τους θέτω εγώ, αλλά οι ιδιοκτήτες της ομάδας.

Φουρνιε

Ο Φουρνιέ ήρθε για το μπάσκετ του Μπαρτζώκα

Δε γίνεται να βγαίνει στην αγορά ο Εβάν Φουρνιέ και να μην ασχοληθείς με την περίπτωσή του όσους παίκτες κι αν έχει η περιφέρειά σου. Πόσω δε μάλλον, από τη στιγμή που ο ίδιος ο παίκτης εκφράζει την επιθυμία να παίξει για σένα.

Οχι, ο Φουρνιέ δε μεγάλωσε με την αφίσα του Τόμιτς και του Εντι Τζόνσον στο δωμάτιο του, ωστόσο σίγουρα η συγκυρία της παρουσίας των 12.000 οπαδών του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι έπαιξε ρόλο για την περίφημη πλέον δήλωσή του. Και ειδικά ή απόφαση αυτών να μην το κουνήσουν ρούπι και να αποθεώνουν την ομάδα της καρδιάς τους στον αδιάφορο μικρό τελικό.

Ο Φουρνιέ ήθελε να παίξει στον Ολυμπιακό για το μπάσκετ του Μπαρτζώκα. Για την περίφημη κυκλοφορία της μπάλας, για την ταχύτητα της πάσας και για την κίνηση μακριά από αυτή. Ο Γάλλος είναι μετρ σε καταστάσεις off ball (μακριά από τη μπάλα) και αισθάνεται πως του ταιριάζει απόλυτα αυτός ο τρόπος παιχνιδιού.

Γενικά είναι ένας καλός σκόρερ από μέση και μακρινή απόσταση. Εκτός από το να βγει από σκριν χωρίς τη μπάλα και να αποφασίσει, μπορεί να το κάνει και με τη μπάλα στα χέρια. Μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του (περισσότερο) και για τους συμπαίκτες του (λιγότερο). Δεν είναι καλός αμυντικός, και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να κρυφτεί η συγκεκριμένη αδυναμία.

Περί συνωστισμού του ρόστερ του Ολυμπιακού

Και που θα χωρέσουν όλοι αυτοί; Η κλασική και δίκαιη απορία όλων. Δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά του Μπαρτζώκα. Ο coach καλείται να κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού του. Είναι ικανότατος και πιστεύω πως θα το καταφέρει. Ακόμη κι αν χρειαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Όμως για καθίστε, αυτή δεν είναι η ζωή των προπονητών; Καλούνται διαρκώς να αποφασίζουν. Για μία μεταγραφή, για ένα σύστημα, για μία αλλαγή.

Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει 16 «δωδεκαδάτους» παίκτες. Διαθέτει 16 παίκτες ικανούς να πάρουν νίκες με την απόδοσή τους. Κάποιοι 1-2 φορές και άλλοι 10-12 φορές. Οι ισορροπίες κινδυνεύουν και για αυτό το λόγο θεωρώ πως ιδανικό για τους «ερυθρόλευκους» είναι να αποχωρήσουν δύο παίκτες.

Ο Πετρούσεφ να πάει δανεικός στον Ερυθρό Αστέρα (κάτι το οποίο είναι πιθανό) ώστε να ανέβει ο Πίτερς στη φυσική του θέση και να τη μοιράζεται με τον Βεζένκοβ. Ο Σέρβος έχει προοπτική, οι Αγγελόπουλοι τον πιστεύουν πάρα πολύ (και για αυτό κάνουν ορισμένες δεύτερες σκέψεις), ο Μπαρτζώκας το ίδιο. Αν θέλουν να κερδίσουν μακροπρόθεσμα τον Πετρούσεφ, ας πάει να παίξει έχοντας ρόλο στην ομάδα του Βελιγραδίου. Χωρίς τον Φουρνιέ, είχα ξεκαθαρίσει πως θα ήταν τρέλα να αποχωρήσει ο Σέρβος, η έλευση όμως του Γάλλου άλλαξε για τα καλά τα δεδομένα.

Η δεύτερη κίνηση που βλέπω στον ορίζοντα είναι μία κουβέντα με τον Σακιέλ ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός θα έχει πολύ περιορισμένο ρόλο. Εχει προσφέρει τα μέγιστα όλα αυτά τα χρόνια και αποτελεί ξεκάθαρα μέρος του βασικού κορμού, όμως υπάρχει και σεβασμός. Μία ειλικρινής συζήτηση θα βοηθήσει. «Σακ, δεν θα παίζεις. Αν θες να μείνεις, μείνε με χαρά μας. Αν θες να φύγεις και να πας να παίξεις κάπου αλλού, να σου δώσουμε ένα μικρό ποσό και να σου ευχηθούμε καλή τύχη».

Πέρυσι ο Μπαρτζώκας είχε κάνει την περίφημη δήλωση «δεν πουλάω τους παίκτες μου», αλλά ήταν εντελώς διαφορετική περίπτωση. Ο ΜακΚίσικ είχε δώσει αφορμή το πρώτο τρίμηνο για να γίνουν σκέψεις αποδέσμευσης. Τώρα αν γίνει κουβέντα θα γίνει για το καλό και των δύο πλευρών.

Με αυτό το σενάριο που περιγράφω, οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν 14 παίκτες με πολύ πιο ξεκάθαρους ρόλους.

Στον «άσο» οι Γουόκαπ, Γκος, Μήτρου Λονγκ. Στο «2» οι Ντόρσεϊ, Βιλντόζα και όταν... γιάνει ο Εβανς. Στο «3» ο Παπανικολάου με τον Φουρνιέ. Ο Λαρεντζάκης μπαλαντέρ στο «2-3». Στο «4» Βεζένκοβ και Πίτερς και στο «5» Μιλουτίνοφ, Φαλ και Ράιτ.

Δεύτερο κέρδος του συγκεκριμένου σεναρίου… Μέχρι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο που θα τσεκάρουν την κατάσταση του Εβανς η ομάδα θα έχει 7 ξένους και δεν θα χρειάζονται αλλαγές στο πρωτάθλημα.

Η τελική απόφαση ανήκει στον Γιώργο Μπαρτζώκα ο οποίος εννοείται και θα συζητήσει με τους ιδιοκτήτες και τους συνεργάτες του, αλλά στο τέλος η δική του επιθυμία θα υλοποιηθεί. Όσο στενάχωρη κι αν είναι.

Πλήρες ρόστερ γεμάτο με... σουτ

Ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2009-10 είχε το πιο πλήρες ρόστερ και σίγουρα το πιο ακριβό αφού ξεπερνούσε τα 30.000.000 ευρώ. Η εφορία ήταν πολύ διαφορετική τότε. Μετά από 15 περίπου χρόνια λοιπόν το μπάτζετ έχει ξεπεράσει τα 20.000.000 ευρώ (μόνο συμβόλαια παικτών και προπονητών).

Και σίγουρα είναι πολύ πιο πλήρες το ρόστερ σε σχέση με εκείνη τη σεζόν. Ο φετινός Ολυμπιακός γέμισε με σουτ, στοιχείο το οποίο στο σύγχρονο μπάσκετ διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη ροή των αγώνων. Πολύ μου αρέσει αυτό. Το πρόβλημα παραμένει στη θέση «1» με Γουόκαπ, Γκος, αλλά παρακάτω… «πού σε πονεί και πού σε σφάζει».

Ντόρσεϊ, Βιλντόζα, Εβανς, Φουρνιέ, Λαρεντζάκης, Βεζένκοβ και Πίτερς δεν είναι day shooter (σουτέρ ημέρας δηλαδή), είναι κανονικοί shooter. Μπορούν να εκτελέσουν με κάθε τρόπο (έξοδο από σκριν, μετά από ντρίμπλα, στατικά) έχοντας σημαντικές πιθανότητες ευστοχίας. Καμία άμυνα δεν θα τολμήσει να σκεφτεί να δώσει το σουτ σε αυτούς.

ΥΓ: Πλέον η πίεση είναι αυξημένη.

ΥΓ 2: Και που να είχαν έσοδα από το ΣΕΦ οι Αγγελόπουλοι.

@Photo credits: Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.