Οσμάν: Ο... ιππότης του ΛεΜπρόν που παραλίγο να «σκοτώσει» την Team USA (vid)

Οσμάν: Ο... ιππότης του ΛεΜπρόν που παραλίγο να «σκοτώσει» την Team USA (vid)

Νίκος Καρφής
Οσμάν
Ο Τσέντι Οσμάν θα αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR τη νέα σεζόν και το Gazzetta στέκεται στα πεπραγμένα του στο ΝΒΑ δίπλα στον ΛεΜπρόν, αλλά και την μεγάλη ευκαιρία που έχασε στο Παγκόσμιο του 2019.

Το μπαμ έγινε και στο τριφύλλι. Το... κερασάκι μπήκε στην τούρτα του Παναθηναϊκού AKTOR για τις φετινές μεταγραφές. Ο διοικητικός ηγέτης των πράσινων, Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε μέσω instagram πως ο Τσέντι Οσμάν θα παίζει στο τριφύλλι την νέα σεζόν. Ένας φόργουορντ με γεμάτη καριέρα στο ΝΒΑ και ειδικά στο Κλίβελαντ εκεί όπου πέρασε τα κορυφαία του χρόνια και πρόλαβε και τον τεράστιο ΛεΜπρόν Τζέιμς πριν μετακομίσει στους Λέικερς.

Το Gazzetta ξεψαχνίζει τα πεπραγμένα του Τούρκου σμολ φόργουορντ στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη και θυμάται το ματς που θα μπορούσε να γίνει ήρωας το 2019 στο Παγκόσμιο κόντρα στην Team USA, ενώ στέκεται και στην σχέση του με τον ΛεΜπρόν.

Έγινε... ιππότης στο Κλίβελαντ δίπλα στον ΛεΜπρόν

Το ταλέντο του Οσμάν ήταν πολύ μεγάλο για να το κρατήσει η Ευρώπη και η Εφές. Μετά από μια τετραετία στην τουρκική ομάδα το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει. Ενώ έγινε draft το 2015 από τη Μινεσότα, τελικά πέρασε στην αντιπερα όχθη του Ατλαντικού το 2017. Οι Καβαλίερς του έδωσαν την ευκαιρία και έμεινε στο Κλίβελαντ για αρκετά χρόνια.

Από το 2017 μέχρι και το 2023 φόρεσε τη φανέλα των ιπποτών, πριν μετακομίσει στο Σαν Αντόνιο για τη σεζόν 2023-24. Φυσικά στους Καβς έζησε και τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του. Ειδικά η τετραετία 2018-22 από πλευράς αριθμών.

Την κορυφαία του σεζόν την είχε το 2018-19 τότε που είχε 13 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ κατά μέσο όρο. Αξίζει να αναφερθεί πως εκείνη τη σεζόν ήταν βασικότατος και ξεκίνησε σε 76 ματς της regular season, ενώ την επόμενη ήταν πενταδάτος σε 65.

Τίμιος σουτέρ τριών πόντων της τάξεως του 36% στο ΝΒΑ, αλλά και στο 38.9 % πέρυσι με τους Σπερς. Το μέγεθος του και η επιθετικότητα του τον βοηθά να είναι και ένας πολύ συνεπής αμυντικός, κάτι που θα διαπιστώσουν και οι φίλοι του τριφυλλιού αλλά και της Euroleague.

Έζησε και τελικούς NBA το 2018 δίπλα στον ηγέτη ΛεΜπρόν Τζέιμς (τη μοναδική σεζόν που πρόλαβε τον Βασιλιά στο Κλίβελαντ), με τους πανίσχυρους Γουόριορς των Κάρι, Ντουράντ, Τόμπσον και Γκρίν να σκουπίζουν με 4-0 το Κλίβελαντ. Τότε ο Τούρκος έπαιξε ελάχιστα κατά τη διάρκεια των play off αφού έμενε στο παρκέ για 4.4 λεπτά και με μέσο όρο ενός πόντου.

Η ιδιαίτερη σχέση με τον «Βασιλιά»

jh

Ο Οσμάν είχε καταπληκτική σχέση με τον ΛεΜπρόν, με τους δύο να ταιριάζουν από την πρώτη στιγμή και να κρατούν επαφές παρόλο που ο Βασιλιάς μετά από έναν χρόνο άφησε τους Καβς για τους Λέικερς. Πάντα ο King James είχε έναν καλό λόγο να πει για τον Οσμάν, ενώ ο Τούρκος δεν σταμάτησε να στάζει... μέλι για τον ΛεΜπρόν.

«Κάθε στιγμή που είχαμε μαζί ήταν εκπληκτική επειδή τις μέρες που ήμασταν στα εκτός έδρας ματς συζητούσαμε για κάτι διαφορετικό. Άρχισα να κερδίζω σιγά σιγά τον σεβασμό του ΛεΜπρόν. Αυτό ήθελε να βλέπει ο ΛεΜπρόν. Ήθελε να με βλέπει να παλεύω σε κάθε φάση στο παρκέ και να δουλεύω σκληρά.

«Για μένα κάθε προπόνηση μαζί με τον ΛεΜπρόν, κάθε πρωινό, κάθε δείπνο, όλες οι στιγμές που ήμασταν μαζί ήταν ξεχωριστές. Ένιωθα πολύ περήφανος όταν μιλούσα για μένα στα media. Όλα αυτά τα καλά λόγια που έλεγε για μένα. Ήταν πολύ ξεχωριστό αυτό που έκανε ο Τζέιμς», είχε πει παλαιότερα ο Τούρκος και είχε προσθέσει: «Είναι ο αγαπημένος μου παίκτης. Αλλά το να έχεις τον ΛεΜπρόν να σε ρωτά για τον τραυματισμό σου και να νοιάζεται τόσο για σένα, είναι κάτι μοναδικό, ξεχωριστό».

Από την πλευρά του ο King James είχε τονίσει για τον Οσμάν: «Η σχέση μου με τον Οσμάν γινόταν όλο και πιο δυνατή παρόλο που ήμασταν σε διαφορερικές πόλεις

Όταν η Τουρκία του Οσμάν πήγε να... εκτελέσει την Team USA

Ο Οσμάν ενισχύει την προσπάθεια της Τουρκίας στις μεγάλες διοργανώσεις αρχής γενομένης από το Παγκόσμιο του 2014. Πάντως σίγουρα ένας ματς που δεν ξεχάσει ποτέ του είναι εκείνο κόντρα στην Τeam USA στο Παγκόσμιο του 2019.

Tότε η Τουρκία πήγε να κάνει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκοσμίου μπάσκετ, αλλά έμεινε με το... αχ. Ο Ιλιασόβα με δύο καλάθια έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του με 79-81 (12'' πριν τη λήξη), αλλά ο Τέιτουμ κέρδισε 3 βολές 0.1 του δευτερολέπτου, ευστόχησε στις δύο εξ αυτών και έστειλε το ματς στην παράταση.

Στο επιπλέον πεντάλεπτο ανέλαβε ο Οσμάν και πήγε για το μεγάλο κόλπο. Οσμάν και Μαχμούτογλου βρήκαν τρίποντα και προηγήθηκαν με 84-89 (43'). Ο Ουόκερ απάντησε άμεσα με 5 δικούς τους πόντους, ενώ τον μιμήθηκε και ο Τέιτουμ (91-89, 44΄).

Ο Οσμάν με καλάθι και φάουλ έβαλε ξανά τους Τούρκους μπροστά στο σκορ (91-92, 50'' για τη λήξη). Και κάπου εκεί έγινε το black out των Τούρκων από τη γραμμή των βολών. Ο Μπαλμπάι είχε 0/2, ο Οσμάν 0/2 και ο Μίντλετον με 2/2 χάρισε τη νίκη στις ΗΠΑ.

Ο Οσμάν τελείωσε την αναμέτρηση με 15 πόντους και 4 ασίστ, μεγάλα καλάθια στην παράταση, αλλά θα θυμάται για πάντα τις δύο άστοχες βολές στα 9 δευτερόλπετα πριν το τέλος της παράτασης και με την Τουρκία να βρίσκεται μπροστά με 92-91.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.