Παναθηναϊκός, Τσέντι Όσμαν: Το «πασπαρτού» στην επίθεση και η αναχαίτιση του iso
Η σπουδαία κίνηση των «πρασίνων» με την απόκτηση του Τσέντι Όσμαν προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στις τάξεις των φίλων της ομάδας Ο Τούρκος φόργουορντ θα «γεμίσει» το ρόστερ των πρωταθλητών Ευρώπης και Ελλάδας και θα αποτελέσει το τελευταίο κομμάτι του παζλ ενόψει της νέας και απαιτητικής χρονιάς εντός και εκτός των συνόρων.
Ένας παίκτης με 495 ματς στο NBA (σ.σ. 476 στην regular season και άλλα 19 στα play offs), με καλά νούμερα (9.3 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 36% τρίποντα) αλλά και με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θέλει να φέρει και στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.
Ένας παίκτης ο οποίος είναι 29χρονών, έχει ύψος 2.01 μέτρα και αγωνίζεται στη θέση του σμολ φόργουορντ. Από τα (λεγόμενα) καθαρά «τριάρια». Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη μέτρησε 22 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι ενώ στα 186 από τα ματς που αγωνίστηκε ήταν και «πενταδάτος».
Αναλύοντας το παιχνίδι του Όσμαν στο NBA, είχε 3+2 βασικούς άξονες με τους οποίους έπαιρνε τις περισσότερες επιθέσεις και γινόταν αρκετά επιδραστικός. Με τη βοήθεια του Hudl/Instat θα δούμε με κάθε λεπτομέρεια τα πεπραγμένα του στο NBA, τον τρόπο με τον οποίο αναλάμβανε τις κατοχές αλλά και το αναλογικό ποσοστό επιτυχίας του.
Τα catch and shoot και το «κάθετο» παιχνίδι
Αν και είναι ο παίκτης που αρέσκεται στο να δημιουργεί για τον εαυτό του και παράλληλα να «κυνηγάει» το transition παιχνίδι, το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοχών αφορούσε τις catch and shoot καταστάσεις. Συγκεκριμένα είχε 2.6 κατοχές ανά παιχνίδι και σημείωνε 2.7 πόντους. Τα spot up shoot ήταν ο κύριος τρόπος που προσπαθούσε να απειλήσει έχοντας το 29% των κατοχών του με τα στατικά σουτ περιμένοντας τη δημιουργία των συμπαικτών του.
Ένα από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν είναι το παιχνίδι στο transition. Πάντα «ψάχνει» το εύκολο καλάθι στο ανοικτό γήπεδο και αυτό αποδεικνύεται από τη γλώσσα των αριθμών. Σε καταστάσεις transition, ο Όσμαν πρόσφερε στις ομάδες του στο NBA κατά μέσο όρο 2.1 πόντους ανά 2 κατοχές, εκ των οποίον 1.09 πόντους σε 1.02 περιπτώσεις lay up. Και αυτό είναι κάτι που αναμένεται να προσφέρει και στον Παναθηναϊκό.
Από εκεί και πέρα θα μπορούσε κάλλιστα να πει κάποιος ότι το σήμα κατατεθέν του Όσμαν είναι το «κάθετο» παιχνίδι. Κυρίως τελειώνοντας τις φάσεις με πρόσωπο στο αντίπαλο καλάθι, έχοντας δημιουργήσει τις καταστάσεις στον εαυτό του ως pick n roll handler. Αν μη τι άλλο μπορεί να το κάνει και μάλιστα άκρως αποτελεσματικά. Ανά 1.1 κατοχή πρόσφερε 0.9 πόντους ενώ το «κάθετο» παιχνίδι το έβρισκε τόσο από hand off καταστάσεις με 0.7 πόντους ανά 0.8 κατοχές, όσο και από το catch and drive με 0.5 πόντους ανά 0.7 κατοχές στο NBA.
Οι επιθετικές «επιλογές» του Όσμαν στο NBA
- Catch and shoots 2.6 κατοχές - 2.7 πόντοι
- Transitions 2 κατοχές - 2.1 πόντοι
- Pick`n`rolls Handler 1.1 κατοχές - 0.9 πόντοι
- Hand offs 0.8 κατοχές - 0.7 πόντοι
- Catch and drives 0.7 κατοχές - 0.5 πόντοι
- Screen offs 0.5 κατοχές - 0.5 πόντοι
- Cuts 0.4 κατοχές - 0.5 πόντοι
- Isolation 0.3 κατοχές - 0.2 πόντοι
- Pick`n`pops 0.2 κατοχές - 0.2 πόντοι
- Putbacks 0.2 κατοχές - 0.1 πόντοι
- Post ups 0.1 κατοχές - 0 πόντοι
Αναχαίτιζε τα iso των αντιπάλων και το post up παιχνίδι
Ο Τσέντι Όσμαν μπορούσε να γίνει επιδραστικός και στο αμυντικό κομμάτι της ομάδας του. Αν και δεν ήταν ποτέ ο elite αμυντικός, υπήρχαν συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες έβγαζε... το λάδι των αντιπάλων του. Κάτι που αποτυπώνεται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες στην άμυνα.
Το isolation παιχνίδι των αντιπάλων του με τον Τούρκο φόργουορντ ως primary defender, το catch and drive και όλες τις φορές που προσπαθούσαν να τον ποστάρουν στο «ένας εναντίον ενός». Βάσει αριθμών ο Όσμαν πήρε πολύ υψηλό βαθμό όλα αυτά τα χρόνια στο NBA. Ας ξεκινήσουμε ανάποδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ότι δεχόταν μόλις 0.2 πόντους στις 92 φορές που κάποιος αντίπαλος θέλησε να παίξει με τον νέο παίκτη του Παναθηναϊκού στο low post.
Όσον αφορά το παιχνίδι της απομόνωσης έχει αμυνθεί 260 φορές. Δηλαδή σε 260 κατοχές των αντιπάλων. Και δέχθηκε 199 πόντους. Δηλαδή «άφηνε» 0.6 πόντους ανά 0.7 κατοχές. Εξαιρετικό το νούμερο. Και όπως ήταν λογικό και επόμενο τους υποχρέωνε σε χαμηλά ποσοστά ευστοχίας κάθε φορά που επιχειρούσαν isolation με τον Τσέντι Όσμαν αντίπαλο.
Στα catch and drive άφηνε και πάλι μόλις 0.6 πόντους ανά 0.8 κατοχές. Σε απόλυτο αριθμό όλα αυτά τα χρόνια στο NBA, δέχθηκε ως primary αμυντικός 216 πόντους σε 290 προσπάθειες των αντιπάλων του. Μια ακόμα εξαιρετική επίδοση τον Τούρκο φόργουορντ.
Το shot chart των αντιπάλων του αποδεικνύει του λόγου το αληθές με τον Τούρκο ως primary defender. Σε αυτές τις 3 κατηγορίες έχει υποχρεώσει τους αντιπάλους του σε ποσοστό 40% στα σουτ εντός παιδιάς με 371/907!
Το Shot Chart των αντιπάλων του Οσμάν ως αμυντικός σε Iso, post up και catch and drive
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.