Ολυμπιακός: Μαθήματα... γαλλικών από το 1998 ως τον Φαλ και τον Φουρνιέ

Ολυμπιακός: Μαθήματα... γαλλικών από το 1998 ως τον Φαλ και τον Φουρνιέ

Δημήτρης Οικονόμου
Εβάν Φουρνιέ Ολυμπιακός Γαλλία
Ο ΕΒάν Φουρνιέ αποτελεί τον έβδομο Γάλλο που θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού, σε μία σχέση που ξεκίνησε στο φινάλε της περασμένης χιλιετίας.

Ο Εβάν Φουρνιέ κινείται ήδη σε ελληνικούς ρυθμούς, αφού προσαρμόζεται στην Αθήνα. Ο Γάλλος σούπερ σταρ πήρε την πρώτη γεύση από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στη βραδιά του Γιώργου Πρίντεζη και πλέον, βάζει πλώρη για να φορέσει την «ερυθρόλευκη».

Όντας ο έβδομος Γάλλος στην ιστορία του Ολυμπιακού. Δεδομένα όμως ο πιο δημοφιλής, κουβαλώντας πίσω του τη 12ετή καριέρα στο NBA. Έρχεται μάλιστα να συνθέσει δίδυμο με τον συμπατριώτη του, τον Μουστάφα Φαλ με τον οποίο διατηρούν δεσμούς φιλίας από την Εθνική.

Όπως δίδυμο υπήρξε και ο «πύργος» των Πειραιωτών με τον Λιβιό Ζαν Σαρλ τη σεζόν 2021-22. Με τη γαλλική παροικία να ξεκινά στον Ολυμπιακό το μακρινό 1998-99, με την άφιξη του Αρσέν Αντέ Μενσά. Ο Γάλλος γκαρντ υπήρξε μέρος του rotation της ομάδας του Ντούσαν Ίβκοβιτς, που έφτασε ως το Final Four του 1999 αλλά δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο. Συμπληρώνοντας τη διετία του στον Ολυμπιακό με 55 συμμετοχές, αφού παρέμεινε στο ρόστερ και με τον Γιάννη Ιωαννίδη την επόμενη χρονιά.

Τη σκυτάλη από τον Άντέ Μενσά, πήρε ο Στεφάν Ρισασέ. Με τη χαρακτηριστική φυσιογνωμία και την πλούσια κόμη, ο Γάλλος φόρεσε επίσης για δύο σεζόν τα «ερυθρόλευκα», από το 2000 έως το 2002, κατακτώντας ένα κύπελλο Ελλάδας το 2002.

Έναν τίτλο ο οποίος έγινε ορόσημο για τον Ολυμπιακό, μιας και του πήρε οκτώ χρόνια έως ότου πανηγυρίσει ξανά, το 2009-10. Με τον Ολυμπιακό, ο Ρισασέ μέτρησε 34 παιχνίδια στην EuroLeague, έχοντας την πρώτη του σεζόν 12.8 πόντους, ενώ τη δεύτερη 10.2, με τον ρόλο του να αναβαθμίζεται.

Οι Γάλλοι των ‘10s και των ‘20s του Ολυμπιακού

Αρκετά χρόνια αργότερα, ένας Γάλλος γίνεται κάτοικος του λιμανιού. Ο Κιμ Τιλί έρχεται στην ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, για να γίνει το back up του Γιώργου Πρίντεζη. Η ατυχία, όμως, του χτύπησε πολύ νωρίς την πόρτα. Η απόσπαση του τένοντα μακρού προσαγωγού από την έκφυση του τον άφησε εκτός για το πρώτο μισό της σεζόν.

Και έτσι, παρότι προερχόταν από μία εκπληκτική τριετία στην Μπασκόνια, τη σεζόν 2017-18 παίζει για μόλις 10 παιχνίδια EuroLeague με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο οποίος… χτυπημένος από τους τραυματισμούς αποκλείεται από τη Ζάλγκιρις στα play off. Με τη θητεία του Γάλλου φόργουρντ να κλείνει άδοξα, χωρίς κάποιον τίτλο.

Τα play off με τους Λιθουανούς, ωστόσο, ήταν η εκκίνηση μίας άλλης γαλλοερυθρόλευκης σχέσης. Με τον Αξέλ Τουπάν, να αφήνει τη Ζάλγκιρις για λογαριασμό του Ολυμπιακού τη σεζόν 2018-19. Υπό τις οδηγίες του Ντέιβιντ Μπλατ, ο Τουπάν παίζει για 26 παιχνίδια στην EuroLeague με 4.8 πόντους, 1.2 ριμπάουντ, 0.5 ασίστ, προτού λύσει τη συνεργασία του με τους Πειραιώτες, τον Απρίλιο της ίδιας σεζόν.

Η εποχή Μπαρτζώκα

Η επιστροφή του αγαπημένου των φίλων των Πειραιωτών, Γιώργου Μπαρτζώκα, έχει δώσει νέα… πνοή στη σχέση του Ολυμπιακού με τους Γάλλους. Ο Λιβιό Ζαν Σαρλ έκανε την αρχή τη σεζόν 2020-21 και διατηρήθηκε στο ρόστερ, καταγράφοντας από 29 παιχνίδια την κάθε χρονιά στη EuroLeague.

«Εργαλείο» στα χέρια του Μπαρτζώκα, ο Λιβιό συμπλήρωνε το «4» και το «5», κατακτώντας το double στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό της θητείας του, ενώ αγωνίστηκε και στο Final Four του Βελιγραδίου, παίρνοντας χρόνο μόνο στον μικρό τελικό. Το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, δηλαδή, που ανάγκασε τον Εβάν Φουρνιέ να γράψει το tweet… προφητεία, την οποία εκπλήρωσε μετά από δύο χρόνια και φοράει ήδη τα «ερυθρόλευκα».

Οι σεζόν των Γάλλων του Ολυμπιακού

  • Αρσέν Αντέ Μενσά (1998-2000)
  • Στεφάν Ρισασέ (2000-2002)
  • Κιμ Τιλί (2017-2018)
  • Αξέλ Τουπάν (2018-2019*)
  • Λιβιό Ζαν Σαρλ (2020-2022)
  • Μουστάφα Φαλ (2021-σήμερα)
  • Εβάν Φουρνιέ (2024)
@Photo credits: eurokinissi, KLODIAN LATO

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.