Ολυμπιακός: Ο Πρίντεζης που παρέδωσε το Νο16 στον Παπανικολάου και οι... περίεργοι αριθμοί των «ερυθρολεύκων»

Ολυμπιακός: Ο Πρίντεζης που παρέδωσε το Νο16 στον Παπανικολάου και οι... περίεργοι αριθμοί των «ερυθρολεύκων»

Δημήτρης Οικονόμου
Κώστας Παπανικολάου Ολυμπιακός
Η φανέλα του Γιώργου Πρίντεζη με το Νο15 αποσύρθηκε στον ουρανό του ΣΕΦ, αλλά αυτός ο αριθμός δεν ήταν ο πρώτος του στον Ολυμπιακό. Φουρνιέ, Παπανικολάου, Μιλουτίνοφ, Λο και Λοτζέσκι έπαιξαν με διαφορετική... στάμπα στην πλάτη κατά καιρούς.

«Το μόνο κακό με τον Φαλ, είναι πως φοράει το Νο10. Προσπάθησα να του το πάρω αλλά αρνήθηκε» ανέφερε ο Εβάν Φουρνιέ, στη διάρκεια της παρουσίασής του από τον Ολυμπιακό. Ο Γάλλος σταρ δε θα φορέσει το αγαπημένο του Νο10, που λάτρεψε στην πλάτη του Μάικ Μπίμπι, όταν ήταν μικρός και είχε μαζί του στο Ορλάντο.

Επιστρέφοντας έτσι στο Νο94, το οποίο επίσης για εκείνον κουβαλά μια ιστορία. Τον συνόδευσε τόσο στους Νάγκετς, όσο και στους Σέλτικς, συμβολίζοντας την περιοχή που μεγάλωσε στο Παρίσι. Και αν για εκείνον το «94» έχει τη δική του ιστορία, στον Ολυμπιακό υπήρξαν… κενά στο «Μάτριξ». Για παίκτες που έχουν συνδεθεί μάλιστα με συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά λίγοι θυμούνται ποιοι άλλοι κόσμισαν τη φανέλα τους κατά καιρούς.

Όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Πρίντεζης, του οποίου το Νο15 πλέον έχει αποσυρθεί στην οροφή του ΣΕΦ, μετά τη γιορτή που διοργάνωσε ο Ολυμπιακός προς τιμήν του. Όταν εκείνος ξεκίνησε την καριέρα του στους Πειραιώτες, φόρεσε μία εξίσου ιστορική (αργότερα βέβαια) φανέλα, αυτήν με το Νο16.

Από τον Πρίντεζη στον Παπανικολάου

Συνδέοντας κατά κάποιον τρόπο τη δική του ιστορία με αυτήν του Κώστα Παπανικολάου, στον οποίον παρέδωσε τα σκήπτρα της αρχηγίας αρκετά χρόνια αργότερα. Ο Πρίντεζης άφησε το Νο16 όταν ταξίδεψε για ισπανικές πολιτείες, στη Μάλαγα. Κατά την επιστροφή του φόρεσε το Νο15 και έμεινε για πάντα στις φωτογραφίες με το ιστορικό «πεταχτάρι» κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, σημαδεύοντας τον πρώτο από τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους του Ολυμπιακού την περασμένη δεκαετία.

1

Πιάνοντας την ιστορία από εκεί που την αφήσαμε, με τον Κώστα Παπανικολάου και η δική του επιστροφή έφερε μια προσωρινή αλλαγή. Ο νυν αρχηγός του Ολυμπιακού μπήκε εξ αρχής με το Νο16 στην πλάτη του αλλά πραγματοποίησε και αυτός το δικό του ταξίδι, πρώτα στην Μπαρτσελόνα και μετέπειτα στο NBA.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να μην τον υπογράψουν στην επιστροφή του, τον χειμώνα του 2016. Το πρόβλημα τότε ήταν πως ο αγαπημένος του αριθμός, ήταν ήδη πιασμένος από τον Δημήτρη Αγραβάνη και έτσι για λίγους μήνες, ο «Παπ», πορεύτηκε με το Νο25. Μέχρι που από το καλοκαίρι της επόμενης σεζόν, ξαναφόρεσε αυτό που τον συνοδεύει ως σήμερα.

Η αλλαγή του Μιλουτίνοφ

Δύο θητείες στον Ολυμπιακό, δύο διαφορετικά νούμερα για τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος σέντερ πορεύεται με το Νο33, το οποίο έβαλε όταν μετακόμισε στη Ρωσία για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ. Και φυσικά διατήρησε κατά την επιστροφή του στους Πειραιώτες την περσινή σεζόν.

Συστήθηκε στο κοινό των «ερυθρολεύκων» τη σεζόν 2015-16, ως ένας ταλαντούχος σέντερ από την Παρτίζαν, με τα δικαιώματά του να ανήκουν στο Σαν Αντόνιο, έχοντας τον αριθμό 11 στην πλάτη. Το οποίο έβαλε για πρώτη φορά στην Παρτίζαν, μία σεζόν πριν και τον συνόδευσε στα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα.

Τα… 5άρια του Έισι Λο

Ένας Αμερικανός που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού.

1

Ερχόμενος στους «ερυθρολεύκους» στα μέσα της θρυλικής σεζόν του 2012, ο Έισι Λο ξεκίνησε την καριέρα του στο λιμάνι με το Νο55, πριν κάνει πέντε δεκάδες έκπτωση για να καταλήξει στο Νο5 με το οποίο καθιερώθηκε από τη σεζόν του Λονδίνου και έπειτα.

Το περίεργο «13» του Λοτζέσκι

Ένας κανονισμός που υπήρχε στο ελληνικό πρωτάθλημα, έκανε τον Ματ Λοτζέσκι…. διπλό πράκτορα. Φορώντας το αγαπημένο του Νο24 στα παιχνίδια της EuroLeague αλλά το Νο13 στις πρώτες δύο από τις τέσσερις χρονιές του για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο λόγος αφορούσε μία ντιρεκτίβα της FIBA, που στα πρωταθλήματα επέτρεπε στους αθλητές αριθμούς από το 4 έως το 19. Όταν αυτό άλλαξε το 2015, ο Λοτζέσκι φόρεσε κανονικά το Νο24 που είχε και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.