Ολυμπιακός: Προσεχώς καλύτερος

Ολυμπιακός: Προσεχώς καλύτερος

Ολυμπιακός: Προσεχώς καλύτερος
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες βρέθηκε στην Κρήτη, παρακολούθησε τα δύο φιλικά του Ολυμπιακού και σχολιάζει όσα είδε αν και είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Τα φιλικά προετοιμασίας έχουν τρεις λόγους που γίνονται. Για να δουν οι προπονητές σε τι επίπεδο βρίσκεται η ομάδα τους σε σχέση με όσα έχουν δουλέψει. Για να διασκεδάσουν οι παίκτες και να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της προπόνησης. Για να έχουν την ευκαιρία οι οπαδοί να βλέπουν την ομάδα τους και να κάνουν λίγη καζούρα χάρη στο αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα λοιπόν απασχολεί μόνο τον κόσμο. Βέβαια όταν το φιλικό μπει στο τελευταίο πεντάλεπτο και είναι ντέρμπι, θα ενεργοποιηθούν τα κύτταρα του εγωισμού και θα… σκυλιάσουν για να νικήσουν.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε ένα πολύ δυνατό τουρνουά με δύο αναμετρήσεις επιπέδου Euroleague. Τα δικά μου συμπεράσματα σχετικά με όσα είδα κόντρα σε Βίρτους και Φενέρμπαχτσε θα προσπαθήσω να τα αναπτύξω παρακάτω.

Θέλει χρόνο και δουλειά

Στις δύο αναμετρήσεις οι «ερυθρόλευκοι» απείχαν από αυτό το οποίο οραματίζεται και αυτό πάνω στο οποίο δουλεύει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του. Εννοείται πως υπήρχαν και καλές και κακές στιγμές. Και πράγματα να κρατήσει και να βελτιώσει, αλλά και πράγματα να διορθώσει.

Στην άμυνα υπήρχαν διαστήματα χωρίς επικοινωνία και με αργές αποφάσεις που έδιναν το περιθώριο στον αντίπαλο να σκοράρει. Γενικά οι περιστροφές δεν λειτουργούσαν καλά ενώ παρουσιάστηκε πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ, αλλά κάπου είναι λογικό λόγω της απουσίας των δύο βασικών σέντερ.

Οφείλω όμως να αναγνωρίσω πως στις στιγμές που υπήρχε το «πρέπει», η προσωπική άμυνα ήταν σε καλό επίπεδο. Απλά δεν υπήρχε συνέπεια και συνέχεια. Λογικό!

Στην άλλη πλευρά στην επίθεση, υπήρχαν επίσης θετικά και αρνητικά. Πολλές φορές είδαμε αχρείαστα κοψίματα με αποτέλεσμα οι αποστάσεις να μηδενίζονται και να εξαφανίζονται οι χώροι δράσης. Τα ελεύθερα σουτ και οι καλές επιλογές δε με αφορούν. Αυτά θεωρώ δεδομένο πως θα εμφανιστούν όταν πρέπει. Γενικά μερικές φορές δεν υπήρχε ο απαραίτητος συγχρονισμός στην επιθετική κίνηση.

Όλα αυτά θα διορθωθούν με το χρόνο και την προπόνηση. Η καθημερινότητα βοηθάει τους παίκτες να εμπεδώσουν τα αγωνιστικά «θέλω» του Μπαρτζώκα.

Βεζένκοβ

Αδιανόητα μπόλικο ταλέντο

Δε μου αρέσουν οι ταμπέλες. Δεν ξέρω αν ο φετινός Ολυμπιακός διαθέτει το ποιοτικότερο ρόστερ όλων των εποχών ή αν είναι η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του. Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι πως η ομάδα που έφτιαξε ο Γιώργος Μπαρτζώκας σφύζει από ταλέντο.

Ανέκαθεν με εκνεύριζε η φράση κλισέ «έχουμε 12 ισάξιους παίκτες». Να όμως που απέκτησε βάση και λογική. Οι Πειραιώτες διαθέτουν 16 παίκτες οι οποίοι έχουν την ικανότητα και το ταλέντο να μπουν και με το σκορ τους να χαρίσουν μία νίκη. Σίγουρα θα συμβεί λιγότερες φορές με τον Μήτρου Λονγκ από όσες με τον Βεζένκοβ, αλλά θα συμβεί.

Ο Μπαρτζώκας πέρυσι γυρνούσε στον πάγκο κι έβλεπε τον Σίκμα και τον Μπραζντέικις (τους οποίους φυσικά αυτός είχε επιλέξει) και φέτος βλέπει παντού… λύσεις.

Πιστεύω πως όταν η μπάλα θα κυκλοφορεί όπως θα επιθυμεί ο Μπαρτζώκας τότε η επίθεση θα είναι σκέτη απόλαυση. Ακόμη όμως κι όταν η αντίπαλη άμυνα καταφέρει να την «βραχυκυκλώσει», τότε υπάρχουν τόσες πολλές προσωπικότητες που μπορούν να δημιουργήσουν μόνοι τους προϋποθέσεις για καλάθι και σκορ. Μας έπεισε κι ο Ντόρσεϊ χθες βράδυ για αυτό.

Ράιτ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού στην παρούσα φάση

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του φυσικά και γνωρίζουν καλά τι χρειάζεται να δουλέψουν, σε ποια κομμάτια να επικεντρωθούν και πως θα κινήσουν την ένταση των προπονήσεων.

Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει δύο σημαντικά προβλήματα τα οποία του κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη. Το πρώτο είναι η απουσία των Φαλ και Μιλουτίνοφ. Ο Ράιτ καλύπτει τη θέση «5», αλλά υπολείπεται και σε ικανότητες, και σε εμπειρία και σε ταλέντο και σε διάρκεια. Αν και άφησε καλή εικόνα στα δεύτερα ημίχρονα της Κρήτης. Ειδικά ο Φαλ αποτελεί τον πιο κομβικό παίκτη της ομάδας για όσα κάνει κυρίως στην άμυνα.

Με απλά λόγια η άμυνα των «ερυθρόλευκων» είναι εντελώς διαφορετική όταν αγωνίζεται ο Φαλ από όταν λείπει.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως υπάρχουν παίκτες οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο προετοιμασίας κάτι το οποίο επηρεάζει την φόρμα τους. Όπως συμβαίνει με τους Γουόκαπ (τρομερός στο τελευταίο δεκάλεπτο με τη Φενέρ) και Παπανικολάου για παράδειγμα οι οποίοι μετρούν δύο εβδομάδες προπόνησης (πιο χαλαρής) σε σχέση με τους άλλους. Όπως συμβαίνει με τον Φουρνιέ που μετρά ακόμη λιγότερες προπονήσεις και είναι λογικό να μην μπορεί να ακολουθήσει τους άλλους. Ή με τους Γουίλιαμς Γκος και Πετρούσεφ οι οποίοι έχασαν σημαντικό αριθμό προπονήσεων.

ΥΓ: Δε χρειάζονται ξεχωριστές αναφορές σε παίκτες στην παρούσα φάση.

ΥΓ 2: Αν δεν το ζήσεις δε μπορείς να το καταλάβεις. Η Κρήτη ξέρει και μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες διοργανώσεις. Και η απάντηση στην ερώτηση «Γιατί όλα τα Κύπελλα και τα τουρνουά διεξάγονται στην Κρήτη» είναι η εξής απλή: Διότι γνωρίζουν και όλοι οι παίκτες και οι προπονητές φεύγουν χαρούμενοι και ανυπόμονοι για το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΥΓ 3: Η ζωή συνεχίζεται με 4-5 λιγότερα αχρείαστα mail.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.