Euroleague: Ανακοίνωσε αλλαγές στους κανονισμούς της με άμεση ισχύ

euroleague trophy
Η σεζόν 2024-25 της Euroleague πλησιάζει, με την διοργανώτρια αρχή να ανακοινώνει αλλαγές στους κανονισμούς της, με αυτούς να εφαρμόζονται άμεσα.

Η σεζόν 2024-25 της Euroleague ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου, με την διοργάνωση να προχωρά σε τρεις αλλαγές κανονισμών οι οποίες θα έχουν άμεση ισχύ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές θα εφαρμοστούν και στο Eurocup όπου θα αγωνιστεί ο Άρης. Στόχος των αλλαγών όπως αναφέρει η Euroleague είναι να γίνει το παιχνίδι πιο δίκαιο και παράλληλα πιο φιλικό προς τους θεατές.

Η πρώτη αλλαγή σχετίζεται με την παραβίαση «μπρος-πίσω». Για τη συγκεκριμένη παράβαση οι διαιτητές μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να επισκεφτούν το άμεσο replay, κάτι που από την επόμενη σεζόν θα αλλάξει. Οι διαιτητές θα μπορούν να εξετάσουν από μόνοι τους τη παράβαση, όμως μόνο τα τελευταία 2 λεπτά της κανονικής διάρκειας, όπως επίσης και στα τελευταία δύο λεπτά της παράτασης. Οι προπονητές θα μπορούν να αμφισβητήσουν την εκάστοτε διαιτητική απόφαση αναφορικά με την συγκεκριμένη παράβαση σε οποιοδήποτε σημείο του παιχνιδιού.

Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με το «τζάμπολ». Αν υπάρξει κάποια παρατυπία στο τζάμπολ, τότε η κατοχή θα περάσει στην αντίπαλη ομάδα αυτής της οποίας ο παίκτης υπέπεσε σε παράβαση. Η επαναφορά θα γίνεται από το κέντρο του παρκέ με 24 δευτερόλεπτα στο ρολόι. Αν η παράβαση στο τζάμπολ γίνει από την αμυνόμενη ομάδα, τότε η ομάδα που είχε την επίθεση θα επαναφέρει τη μπάλα από το δικό της μισό με 24 δευτερόλεπτα για να εκδηλώσει επίθεση. Αν η παράβαση γίνει από την ομάδα που βρίσκεται στην επίθεση, τότε η αντίπαλη ομάδα θα επαναφέρει την μπάλα από το μισό της αντιπάλου της με 14 δευτερόλεπτα για την εκδήλωση της επίθεσης.

Η τρίτη και τελευταία τροποποίηση είναι αναφορικά με το επιθετικό/αμυντικό φάουλ. Αν ο αμυνόμενος έχει το πόδι του πάνω από τη γραμμή του ζωγραφιστού κάτω από το καλάθι, χωρίς να την πατάει τότε μπορεί να κερδίσει το επιθετικό φάουλ, κάτι που μέχρι πρότινος δεν ίσχυε. Στην παρακάτω φωτογραφία εξηγείται πιο ξεκάθαρα ποια στάση του ποδιού του αμυνόμενου δεν καθιστά παράβαση.

euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.