Γαλατασαράι - Παναθηναϊκός 56-85: «Ξεμπούκωσε» στην Κωνσταντινούπολη

Γιώργος Κούβαρης
Αν και είχε πολλές απουσίες (Σλούκας, Μπράουν, Λεσόρ, Αντετοκούνμπο) ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει τη Γαλατασαράι σε φιλικό ματς στην Κωνσταντινούπολη με 85-56 βρίσκοντας ρυθμό μετά από τρεις σερί ήττες στα παιχνίδια που είχαν προηγηθεί. Double double ο Γιούρτσεβεν (15π., 12ριμπ.)

Η γιορτή στο Καλλιμάρμαρο είχε αποτελέσει παρελθόν. Και όσο πλησιάζουν τα επίσημα ματς, άλλο τόσο ο Παναθηναϊκός θα προσπαθεί να ανεβάζει στροφές.

Μία ημέρα πριν από την πρόβα τζενεράλε για το Super Cup κόντρα στην Αναντολού Εφές (25/9, 20:00 χωρίς τηλεοπτική κάλυψη) οι «πράσινοι» βρήκαν την ευκαιρία για ένα ξέσπασμα απέναντι στην Γαλατασαράι. Μπορεί να απουσίαζαν οι Σλούκας, Μπράουν, Λεσόρ και Αντετοκούνμπο, μπορεί για 15 λεπτά να είχαν δυσκολευτεί αλλά στη συνέχεια βρήκαν ρυθμό στην επίθεση και δεν δυσκολεύτηκαν να επικρατήσουν της Γαλατασαράι με 85-56.

Το μεγάλο ξέσπασμα έγινε στην τελευταία περίοδο και στο επιμέρους 27-11 της ελληνικής ομάδας με το οποίο έστειλε την διαφορά στις παρυφές των 30 πόντων! Ο Ομέρ Γιούρτσεβεν μπορεί να ξεκίνησε άσχημα το παιχνίδι αλλά ήταν ο... καταλύτης στο τέλος έχοντας στο σύνολο 15 πόντους με 6/10 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 3/4 βολές, 12 ριμπάουντ, 2 τάπες αλλά και 5 από τα 18 λάθη της ομάδας του.

Ο Τσέντι Όσμαν ακολούθησε με 12 πόντους και 4/9 σουτ, ενώ «διψήφιοι» για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν ήταν οι Παπαπέτρου (10π.) και Γκραντ (10π., 2/2τρ., 5ασ.) Ο Τούρκος τεχνικός είδε και τον Καλαϊτζάκη να έχει θετική παρουσία (6π., 2κλ.) στα 14 λεπτά που αγωνίστηκε ενώ βοήθησε δημιουργικά και ο Μωραΐτης (3ασ.)

Το ματς: Γαλατασαράι – Παναθηναϊκός

Ο Αταμάν ξεκίνησε το ματς με τον Γκραντ στον «άσο» και έχοντας δίπλα του, τους Ναν, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Γιούρτσεβεν. Η αστοχία του Καλλιμάρμαρου έκανε και πάλι την εμφάνισή της στο πρώτο πεντάλεπτο αλλά από τη στιγμή που οι «πράσινοι» επιδίωξαν τρανζίσιον παιχνίδι και επέλεξαν να περάσουν τη μπάλα περισσότερο στο «ζωγραφιστό», βρήκαν την ευκαιρία να προηγηθούν με double score (6-12) στο 6'.

Ο Τούρκος τεχνικός που τιμήθηκε από τη διοίκηση της Γαλατασαράι για την προσφορά του στην ομάδα, ανακάτεψε γρήγορα την τράπουλα και δοκίμασε διάφορα σχήματα. Έπαιξε με Χουάντσο-Μήτογλου στη front line, με Σαμοντούροβ στο «πέντε», με Όσμαν-Γκριγκόνις μαζί στην πεντάδα και σε γενικές γραμμές δοκίμαζε διάφορους συνδυασμούς στο παρκέ. Το δεκάλεπτο έκλεισε στο +5 για την ελληνική ομάδα (12-17), σ' ένα διάστημα όπου δεν είχε καταφέρει να βρει στόχο έξω από τα 6.75 μέτρα.

Κάτι που έγινε στην 2η περίοδο δια χειρός Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος «ξεκόλλησε» τον Παναθηναϊκό και βοήθησε ώστε να προηγηθεί με 11 πόντους διαφορά (21-32) τρία λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου. Το μεγάλο πρόβλημα για το «τριφύλλι» ήταν τα πολλά και φθηνά λάθη, καθώς οι παίκτες του Αταμάν «πουλούσαν» εύκολα τη μπάλα και έδιναν τη δυνατότητα στη Γαλατασαράι να βρει εύκολους πόντους στο ανοικτό γήπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πραγματοποίησε σερί 11-0 με το οποίο έφερε το ματς στα ίσια (32-32) λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μισό του αγώνα (34-34). Ένα διάστημα όπου η τουρκική ομάδα ήταν πολύ άστοχη με 13/31 δίποντα και 1/12 τρίποντα (σ.σ. 14/43 σουτ στο σύνολο) αλλά με μόλις ένα λάθος σε 20 λεπτά αγώνα! Αντίθετα οι «πράσινοι» είχαν μόλις 5 ασίστ για 9 λάθη όπως επίσης 11/21 δίποντα και 2/10 τρίποντα, εκ των οποίων 2/2 ο Γκραντ και 0/8 όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του.

Αν και οι γηπεδούχοι είχαν πάρει το μομέντουμ στο κλείσιμο του ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός AKTOR βρήκε τις επιθετικές λύσεις που ήθελε στο πρώτο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου και «απάντησε» με δικό του 12-0 σερί! Συγκεκριμένα μετάτρεψε το -2 από το ξεκίνημα του β' μέρους (36-34) σε...+10 (36-46) και έκτοτε είχε σταθερά τον έλεγχο του αγώνα. Το σχήμα με Καλαϊτζάκη, Όσμαν, Χουάντσο είχε φέρει μεγαλύτερη ενέργεια στην άμυνα και κάπως έτσι έκλεισε η 3η περίοδο στο +13 για τον Παναθηναϊκό (45-58).

Ο δείκτης του σκορ έφτασε και στο +24 στο τελευταίο δεκάλεπτο (51-75 στο 36') έχοντας επιβάλλει το «τριφύλλι» πλήρως τον ρυθμό του και το παιχνίδι του στο ματς. Ακόμα και αν δεν είχε κλασσικό δημιουργό, ακόμα και αν ο Αταμάν εμπιστεύτηκε την 3rd unit, η διαφορά ποιότητας σε σχέση με τη Γαλατασαράι ήταν πολύ μεγάλη. Οι «πράσινοι» είχαν μοιράσει το σκοράρισμά τους, με τον Γιούρτσεβεν να ανεβάζει στροφές στην 4η περίοδο και να δίνει με τη σειρά του επιθετικές λύσεις.

Τα δεκάλεπτα: 12-17, 34-34, 45-58, 56-85.

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Σεκιζκόκ): Λίβινγκστον 8, Τίνσλεϊ 11 (1/8τρ.), Καμπάτσα 4, Κάμινγκς 6, Γκεγίκ, Πάλμερ 14 (3/9τρ.), Ιζούντου 7, Ντελγάδο 6, Κοκσάλ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 6, Μωραΐτης 2, Όσμαν 12 (2), Σαμοντούροβ 2, Παπαπέτρου 10, Γκραντ 10 (2), Ναν 7, Γκριγκόνις 6 (1), Ερνανγκόμεθ 9, Μήτογλου 6, Γιούρτσεβεν 15 (12ριμπ.)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.