Βεζένκοβ, Πίτερς: Η συνύπαρξή τους στον Ολυμπιακό του 2022-23

Βεζένκοβ, Πίτερς: Η συνύπαρξή τους στον Ολυμπιακό του 2022-23

Δημήτρης Οικονόμου
Βεζένκοβ Πίτερς Ολυμπιακός
Σάσα Βεζένκοβ και Άλεκ Πίτερς μπορεί να μοιραστούν αρκετές φορές το παρκέ στη φετινή εκδοχή του Ολυμπιακού, κάτι που δε συνέβαινε με την ίδια συχνότητα στη χρονιά που συνυπήρξαν.

Τα φιλικά προετοιμασίας προσφέρονται για τους προπονητές, να δοκιμάσουν σχήματα, πρόσωπα, καταστάσεις. Πολλώ δε μάλλον στον Ολυμπιακό, που δεδομένα δε θα έχει την παραμικρή σχέση με την περσινή εκδοχή του.

Μέσα σε αυτές τις καταστάσεις, ο Γιώργος Μπαρτζώκας καλείται να διαχειριστεί δύο σπουδαίους παίκτες σε ταλέντο και προσωπικότητα. Ο λόγος φυσικά για τον MVP του 2023, Σάσα Βεζένκοβ αλλά και τον Άλεκ Πίτερς. Δύο φόργουορντ που συνυπήρξαν στον Ολυμπιακό προ διετίας, χάραξαν διαφορετικές πορείες πέρσι αλλά έρχονται και πάλι να μοιραστούν τη θέση «4».

Κάτι βέβαια εξ ορισμού δύσκολο, μιας και αμφότεροι είναι ικανοί να παίξουν αρκετά λεπτά. Ο Πίτερς το απέδειξε στην περσινή breakthrough σεζόν του, ενώ ο Βεζένκοβ κουβαλά πλέον αυτό το στάτους, με τον Φίλιπ Πετρούσεφ να παραμονεύει για μερικά λεπτά.

Η ταυτόχρονη παρουσία των Βεζένκοβ και Πίτερς ανοίγει χώρους

Εξ ορισμού, δηλαδή, το πάντρεμά τους πρέπει να τους φέρει και για λίγα λεπτά μαζί στο παρκέ, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να το δοκιμάζει αρκετά στα φιλικά. Άλλωστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε αυτό το σχήμα είναι δεδομένα. Το δίλημμα δεν αφορά την επίθεση, αλλά το κατά πόσο μπορεί να σταθεί αρκετά ο Ολυμπιακός στην άμυνα, με την παρουσία των δύο.

Οι αρετές τους στο μισό της επίθεσης είναι δεδομένες. Και δεν είναι μόνο η ατομική ποιότητα αλλά τα όσα φέρνουν στο παρκέ με τη συνύπαρξή τους. Γυρνώντας τον χρόνο λίγο πίσω, στο φιλικό με την Τράπανι, μπορεί να δει κανείς τον Τόμας Γουόκαπ να εκτελεί με χαρακτηριστική ευστοχία από τη γραμμή του τριπόντου και να τελειώνει με 4/4 το ημίχρονο.

Τρία εξ αυτών σχεδόν κολλητά στη δεύτερη περίοδο. Ο αστερίσκος; Η συνύπαρξη των Βεζένκοβ και Πίτερς στο παρκέ. Η παρουσία τους και μόνο, μπορεί να αποδιοργανώσει οποιαδήποτε άμυνα, αφού ο Ολυμπιακός από τη φύση του αποτελεί μια ομάδα που βασίζεται στη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Με τους προσωπικούς αμυντικούς των δύο αυτών να μην μπορούν να κάνουν βήμα, ούτε να σκεφτούν τη βοήθεια, δίνονται ευκαιρίες για πολύ καθαρά σουτ, όπως αυτά του Γουόκαπ στην Ιταλία.

1

Μόλις μπει για τα καλά και ο Εβάν Φουρνιέ στην επίθεση, ο Ολυμπιακός θα μπορεί να καταθέτει στο παρκέ πεντάδες με… φονικούς σουτέρ από κάθε θέση και οι αντίπαλες άμυνες θα έχουν να αντιμετωπίσουν γρίφους δυσεπίλυτους.

Τι έκαναν μαζί στον Ολυμπιακό του 2023

Τη σεζόν 2022-23 οι Βεζένκοβ και Πίτερς μοιράστηκαν τη θέση «4». Με τον Ολυμπιακό να ρολάρει εξ αρχής και να παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, αλλά και τον Βούλγαρο φόργουορντ να κινείται σε νούμερα MVP, ο Πίτερς αποδέχτηκε τον ρόλο του δευτεραγωνιστή. Και ο Γιώργος Μπαρτζώκας δε χρειάστηκε να καταφύγει στη σκέψη της συνύπαρξης των δύο, κάτι που ίσως κάνει περισσότερο τη φετινή σεζόν για να χωρέσει δύο τέτοια «όπλα» στην επίθεση.

Στα 41 παιχνίδια της EuroLeague που έδωσε τότε ο Ολυμπιακός, οι δυο τους συνυπήρξαν για 56’28’’. Δεν είναι μικρό το νούμερο, αλλά προήλθε ένεκα ιδιαιτέρων συνθηκών και σε πεντάδες που η επιλογή τους προέκυψε λόγω τραυματισμών είτε συγκεκριμένων ζητημάτων που ήθελε στο παιχνίδι ο Μπαρτζώκας.

Με την πεντάδα που τους χώρεσε και τους δύο, έχοντας το καλύτερο +/- να έχει μέσα τους δύο αθλητικούς ψηλούς εκείνης της ομάδας. Δηλαδή τον Τζοέλ Μπολομπόι και τον Ταρίκ Μπλακ. Σλούκας, Λαρεντζάκς, Πίτερς, Βεζένκοβ και Μπολομπόι ή Μπλακ συνέθεσαν πεντάδες που κατέγραψαν +7, με 7’22’’ και 3’45’’ στο παρκέ αντίστοιχα.

Ποιο όμως ήταν το σχήμα στο οποίο έπαιξαν τον περισσότερο χρόνο ταυτόχρονα; Πίτερς και Βεζένκοβ βρέθηκαν για 12’22’’ στο παρκέ, παρέα με τους Γουόκαπ, Κάνααν και Φαλ, την αρχική πεντάδα δηλαδή που έβαζε στα παιχνίδια ο Μπαρτζώκας, πλην του Παπανικολάου, έχοντας το ασθενές -2 στο +/- τους. Δείγμα αρκετά μικρό, δηλαδή, για οποιαδήποτε συμπεράσματα, με τον προπονητή των Πειραιωτών όμως να φανερώνει πως έχει στο μυαλό του αρκετά το συγκεκριμένο σχήμα, ψάχνοντας την καταλληλότερη δομή γύρω του.

Με το Super Cup να αποτελεί την πρώτη επίσημη υποχρέωση της σεζόν και ίσως την πρώτη φορά που θα τους δούμε να μοιράζονται το παρκέ με φόντο το «πρέπει» της νίκης, την ώρα που ο Ολυμπιακός καλείται να ζήσει σε αυτό το ξεκίνημα με τις απουσίες των Μουστάφα Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοφ.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.