Ολυμπιακός, Βεζένκοβ: Ο πάντα διψήφιος που το κάνει να μοιάζει εύκολο!

Ολυμπιακός, Βεζένκοβ: Ο πάντα διψήφιος που το κάνει να μοιάζει εύκολο!

Δημήτρης Οικονόμου
Σάσα Βεζένκοβ Ολυμπιακός
Ο Σάσα Βεζένκοβ επέστρεψε στον Ολυμπιακό και γράφει μόνο διψήφια νούμερα, κάτι που έκανε κατά κόρον στην MVP σεζόν του.

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα «καυτό» μεταγραφικό καλοκαίρι. Μπορεί ο Εβάν Φουρνιέ να έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας στο φινάλε, ωστόσο ο Σάσα Βεζένκοβ μόνο αθόρυβα δεν επέστρεψε στο λιμάνι. Δείχνοντας από πολύ νωρίς τον τρόπο με τον οποίο θα πρωταγωνιστήσει στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

@gazzetta.gr Ποια είναι η ΚΟΡΥΦΑΙΑ μεταγραφή της Euroleague; #gazzettagr #foryoupage #greecetiktok #euroleague #fy #euroliga #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος - gazzetta.gr

Στα χέρια του οποίου δημιούργησε στάτους MVP, το οποίο τον οδήγησε ως το NBA. Ο Βεζένκοβ τονίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως του έλειψε το μπάσκετ, μιας και στο Σακραμέντο δε βρήκε τον χρόνο συμμετοχής που ήθελε. Ωστόσο αυτό που δε θα του λείψει ποτέ, είναι η επαφή με το καλάθι. Την οποία κουβάλησε μαζί του στην παλιννόστηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την υπογραφή να μπαίνει φαρδιά πλατιά από το Super Cup στη Ρόδο.

Τα νούμερά του στο ξεκίνημα

Για του λόγου το αληθές, ο Βεζένκοβ το κάνει να φαίνεται εύκολο. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στον τελικό του Super Cup, όταν και ο Βούλγαρος παρουσιάστηκε άστοχος στο ξεκίνημα, με την άμυνα του Παναθηναϊκού προσαρμοσμένη πάνω του. Ακόμα και έτσι, το φινάλε τον βρήκε με ένα ολοστρόγγυλο 20 στο ενεργητικό του, αφού στο τελευταίο 12λεπτο… πήρε φωτιά.

Είναι τέτοια η επαφή του με το καλάθι που ξεκινάει έχοντας δεδομένες διψήφιες φιγούρες. Σε κανένα φιλικό ή επίσημο δεν έπεσε κάτω από τέτοια νούμερα άλλωστε. Κάτι που δύσκολα θα γίνει και μέσα στη σεζόν, όσο παραμένει υγιής.

Το σκοράρισμα του Βεζένκοβ στην Pre-season

Φιλικά

  • Μακάμπι - 20π.
  • Ερυθρός Αστέρας - 24π.
  • Βίρτους Μπολόνια - 15π.
  • Φενέρμπαχτσε - 15π.
  • Τράπανι - 23π.

Super Cup

  • Περιστέρι - 20π.
  • Παναθηναϊκός - 20π.

Η διψήφια σεζόν που έδωσε στον Βεζένκοβ το MVP

Το μπάσκετ που έχει στο μυαλό του ο Γιώργος Μπαρτζώκας «κούμπωσε» απόλυτα πάνω στον τρόπο παιχνιδιού του Σάσα Βεζένκοβ. Κάτι που οδήγησε στην «έκρηξη» του 29χρονου φόργουορντ τη σεζόν που κατέκτησε το MVP. Ο Βούλγαρος πάτησε στο παρκέ εκείνη τη σεζόν σε 40 παιχνίδια.

Σε πόσα από αυτά έμεινε σε μονοψήφιο αριθμό παραγωγής πόντων; Μόλις σε 5! Τα τέσσερα εκ των οποίων στην κανονική περίοδο και το πέμπτο που συμπληρώνει τη λίστα, να έρχεται απέναντι στη σημερινή αντίπαλο των Πειραιωτών, Φενέρμπαχτσε στο Game 4 των play off. Σε 16 από αυτά τα 40, πέτυχε 20 ή περισσότερους πόντους.

Ο Βεζένκοβ του 2024-25 αποτελεί μια πολύ καλύτερη εκδοχή από εκείνον που αναδείχθηκε MVP προ διετίας. «Σκληρότερος» πνευματικά και φανερά βελτιωμένος στην αθλητικότητά του, μετά από μία σεζόν στις ΗΠΑ, ο Βεζένκοβ φαίνεται ακόμα πιο κυρίαρχος από ό,τι τη σεζόν που έφυγε. Σκοράροντας με κάθε τρόπο, με πρόσωπο, σε catch n’ shoot καταστάσεις και φυσικά στα κοψίματα μακριά από την μπάλα, αποτελώντας έναν από τους πιο dominant σκόρερ χωρίς να έχει για τόση πολλή ώρα την μπάλα στα χέρια.

Η βαρύτητα του Βεζένκοβ στον Ολυμπιακό

Εκεί εστιάζεται και το πόσο μοναδικός παραμένει στην Ευρώπη, αφού συνδυάζει την επαφή με το καλάθι και την απόλυτη οικονομία. Πριν από λίγες ημέρες, εξηγήσαμε τη βαρύτητα που αλλάζει στις αντίπαλες άμυνες, αν βρεθεί στο παρκέ μαζί με τον Άλεκ Πίτερς. Ας επιστρέψουμε όμως στον τελικό του Super Cup.

Αναμφίβολα ο Βεζένκοβ δεν ξεκίνησε καλά για τα δεδομένα του, ψάχνοντας και ο ίδιος να δει πώς τον αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα. Ενδεχομένως να εκβίασε και μερικά από τα σουτ που πήρε. Ακόμα και έτσι όμως και για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω, μια άμυνα ποτέ δεν μπορεί να μην είναι απασχολημένη μαζί του.

Γιατί είναι τέτοια η απειλή που φέρνει ακόμα και χωρίς την μπάλα, ώστε να αναγκάζει έναν αμυντικό πάντοτε να παίζει σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Δε χρειάζεται κάποια ειδική εξήγηση για το πώς το συγκεκριμένο γεγονός ανοίγει εντελώς τον χώρο και τη γεωμετρία της επίθεσης του Μπαρτζώκα, που έχει πλέον γεμίσει με σουτέρ και είναι πάντα εκεί για να εκθειάζει το παιχνίδι μακριά από την μπάλα.

Και σε αυτό το μπάσκετ, δεν υπάρχει πιο ταιριαστός φόργουορντ από τον Σάσα Βεζένκοβ. Τον MVP της σεζόν 2022-23, που κάνει το σκοράρισμα να μοιάζει εύκολο...

@Photo credits: eurokinissi, KLODIAN LATO

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.