Παναθηναϊκός: Ο αποτελεσματικός κύριος Χουάντσο

Παναθηναϊκός: Ο αποτελεσματικός κύριος Χουάντσο

Γιώργος Κούβαρης
Χουάντσο
Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ ήταν κομβικός στη νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί της Άλμπα στην πρεμιέρα της Euroleague και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudl/Instat αναλύει το παιχνίδι του Ισπανού φόργουορντ στο Βερολίνο.

Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα έκαναν οι «πράσινοι» στην Euroleague της σεζόν 2024-25 στο Βερολίνο. Στο γήπεδο όπου στέφθηκαν τον περασμένο Μάιο πρωταθλητές Ευρώπης κερδίζοντας στον τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασαν σε μια... όχι και τόσο άνετη επικράτηση επί της Άλμπα με 87-77. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα μετράει. Και η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Ο Κώστας Σλούκας έδωσε στο τέλος την χαριστική βολή στους φιλότιμους Γερμανούς, ο Ματίας Λεσόρ πραγματοποίησε «γεμάτη» εμφάνιση συγκεντρώνοντας και το μεγαλύτερο PIR στο ματς, ο Κέντρικ Ναν έπαιξε «σβηστός» αλλά και πάλι ήταν ο πρώτος σκόρερ του ματς, ο Τζέριαν Γκραντ ήταν και πάλι ο παίκτης - οικονομία και άκρως ουσιαστικός ωστόσο εκείνος που ήρθε από τον πάγκο και βάλθηκε να δώσει... απαντήσεις για τις μέτριες (ενίοτε και κακές) εμφανίσεις του στα τελευταία φιλικά και στο Super Cup, δεν ήταν άλλος από τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.

Το τελευταίο διάστημα ήταν αρκετά άστοχος. Ακόμα και στα αγαπημένα του «spot up» σουτ ύστερα από catch and shoot καταστάσεις από δημιουργία των συμπαικτών του. Ούτε και έβαζε τη μπάλα στο παρκέ όπως επιχείρησε να τη βάλει και μάλιστα με επιτυχία στο συγκεκριμένο παιχνίδι με την Άλμπα Βερολίνου. Κοινώς ήταν ο παίκτης-κλειδί του Αταμάν, με τον ίδιο να παίρνει και ψυχολογία από την εξαιρετική του εμφάνιση.

Πρόσφερε 10 από τους 25 πόντους του Παναθηναϊκού στην τελευταία περίοδο

Στα 21:16 λεπτά που αγωνίστηκε ήταν κάτι παραπάνω από ουσιαστικός. Σημείωσε 11 πόντους έχοντας πάρει επτά προσπάθειες και πιο συγκεκριμένα 1/2 δίποντα και 3/5 τρίποντα, ενώ «γέμισε» τη στατιστική του με 2 ασίστ, 1 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο, χωρίς να υποπέσει σε κάποιο λάθος. Συγκέντρωσε 12 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο ήταν το 3ο καλύτερο του Παναθηναϊκού πίσω από το «23» του Λεσόρ και το «15» των Σλούκα και Ναν.

Ουσιαστικά προσέφερε 16 πόντους καθώς οι δύο ασίστ έφεραν άλλους πέντε πόντους για την ομάδα του! Μάλιστα οι 10 εκ των οποίων ήταν άκρως κομβικοί και καθοριστικοί καθώς «σημειώθηκαν» στην τέταρτη και τελευταία περίοδο. Δεν ήταν μόνο οι πέντε πόντοι που σημείωσε έχοντας καρφώσει για το 57-68 στο 32' και έχοντας ευστοχήσει σε τρίποντο για το 68-76 με 04:29 για το τέλος του αγώνα. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι δύο τελικές του πάσες με αποκορύφωμα αυτήν στο 01:20 για την λήξη.

Ο Κώστας Σλούκας έκανε την skip πάσα στον Χουάντσο στη γωνία ωστόσο εκείνος δεν σούταρε αλλά προτίμησε να «σιγουρέψει» το «τρίποντο» με την έξτρα πάσα στον Τζέριαν Γκραντ για το 75-85 με το οποίο έριξε και την χαριστική βολή στην Άλμπα Βερολίνου ή αν προτιμάτε «καθάρισε» μία και καλή τη νίκη για λογαριασμό της ομάδας του.

Το αγαπημένο του «catch and shoot» και το υψηλό Usage

ΣοτΤσαρτ
 Το Shot Chart του Χουάντσο στο ματς με την Άλμπα

Στα 21 λεπτά που αγωνίστηκε είχε 18% στο Usage δηλαδή το ποσοστό των κατοχών που πέρασαν από τα χέρια του όσο βρισκόταν στο παρκέ. Και το πόσο αποτελεσματικός και καθοριστικός ήταν ο Χουάντσο φαίνεται συγκριτικά με τη περσινή σεζόν. Από τα 31 ματς της σεζόν 2023-24, μόλις στα πέντε από αυτά είχε μεγαλύτερο Usage από το 18%. Αν σημαίνει ή όχι κάτι θα φανεί στην πορεία. Σίγουρα ήταν άκρως επιδραστικός στο Βερολίνο και αν μη τι άλλο έχει πολύ μεγάλο μερίδιο στην πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού.

Πώς γίνεται επιδραστικός ο Ερνανγκόμεθ στην επίθεση; Όταν σουτάρει με ποσοστό άνω του 40% έξω από τα 6.75 στα ελεύθερα σουτ που παίρνει. Είναι χαρακτηριστικό από τα 3/5 εύστοχα τρίποντα που είχε κόντρα στην Άλμπα, μέτρησε 2/2 σε καταστάσεις «Uncontested» και 1/3 σε «Contested». Και όσο ο Παναθηναϊκός έχει εύστοχο τον Χουάντσο στα ελεύθερα catch and shoot, άλλο τόσο θα μπορεί να «ανοίγει» πιο εύκολα τις αντίπαλες άμυνες.

Στο ματς της «Uber Arena» ο Ισπανός φόργουορντ πρόσφερε εννέα πόντους σε πέντε κατοχές «catch and shoot» και άλλους δύο πόντους σε «catch and drive» όταν και είχε βάλει στο παρκέ για το κάρφωμά του στην τελευταία περίοδο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.