Η κληρονομιά του Γιώργου Πρίντεζη είναι ανυπολόγιστη

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η κληρονομιά του Γιώργου Πρίντεζη είναι ανυπολόγιστη
Ο Θάνος Σαρρής παρακολούθησε την αλληλεπίδραση του Γιώργου Πρίντεζη με τα παιδιά στο Santorini Experience και γράφει για έναν αθλητή, που κατάφερε να κρατήσει τον χαρακτήρα του αναλλοίωτο.

Τώρα που η κόρη μου έχει ξεκινήσει λίγο πιο κανονικά αγγλικά, η επίσκεψη στο Santorini Experience και η συμμετοχή του Γιώργου Πρίντεζη σ' αυτό με έκανε να θυμηθώ τα countable and uncountable nouns, ελληνιστί τα μετρήσιμα και μη μετρήσιμα ουσιαστικά. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ εδώ με τα μετρήσιμα που άφησε το μπάσκετ στον Πρίντεζη, αν και το να παρουσιάζεται κάποιος ως δις πρωταθλητής Ευρώπης είναι σίγουρα κάτι που κάνει τα μάτια των παιδιών να γουρλώνουν περισσότερο. Η μεγαλύτερη κληρονομιά, είναι τα μη μετρήσιμα. Και ένα δίωρο ήταν αρκετό για να το καταλάβεις.

Το Santorini Experience έφερε λοιπόν τον Γιώργο Πρίντεζη στη σκιά του ηφαιστείου, για ένα απολαυστικό δίωρο με παιδιά στο κλειστό του νησιού, παρέα με έναν ακόμα μεγάλο της πορτοκαλί θεάς: Τον Τζο Αρλάουκας. Η συνύπαρξή τους ήταν, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, μία από τις δράσεις που μικροί και μεγάλοι περίμεναν με ανυπομονησία. Ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, την τελευταία μέρα του event και φύγαμε λοιπόν από το εξαιρετικό Noūs Santorini στη Μεσαριά με προορισμό το κλειστό γεμάτοι ανυπομονησία για το συναπάντημά τους με τα παιδιά.

Ο Γιώργος Πρίντεζης δίπλα στα παιδιά

Ο Γιώργος Πρίντεζης στη Σαντορίνη

Ήταν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, ωστόσο θα σταθώ για διαφορετικούς λόγους στον «Πριντ», έναν αθλητή που διέγραψε τη δική του πορεία στο μπάσκετ, ταυτισμένος με τον Ολυμπιακό.Στον καιρό της μεγάλης αντιπαλότητας που ζούμε, πιθανολογούσα ότι η μάζωξη στο κλειστό της Θήρας θα ήταν ένα ερυθρόλευκο συλλαλητήριο αγάπης, μιας και τα δάκρυα της συγκίνησης των φίλων της ομάδας από το πρόσφατο φιλικό προς τιμήν του ακόμα δεν έχουν στεγνώσει. Φυσικά, στα εκατοντάδες παιδιά που συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο ήταν αρκετά που τον προσέγγισαν για μια υπογραφή στη φανέλα με τον έφηβο. Ήταν όμως περισσότερα εκείνα που απλώς πήγαν εκεί ανεξάρτητα με την ομάδα που υποστηρίζουν, για να ακούσουν έναν πραγματικό legend του αθλήματος και να περάσουν στο ίδιο παρκέ με κείνον ένα δίωρο που θα θυμούνται για πάντα.

 

Στην παραμικρή ευκαιρία, τα παιδιά έτρεχαν πάνω του για μια φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο. Κι εκείνος με υπομονή, προσπαθούσε να μην αφήσει καμία και κανέναν χωρίς την εμπειρία της αλληλεπίδρασης και του «τροπαίου». Παρότι ο χρόνος του ήταν περιορισμένος, παρότι τα παιδιά ήταν αμέτρητα. Κάθε φορά που μπιστούσε την μπάλα μπροστά σε ένα παιδί, ένα απόλυτα ειλικρινές χαμόγελο διαγραφόταν στο πρόσωπό του. Γιατί το παιχνίδι μένει για πάντα παιχνίδι.

Γιώργος Πρίντεζης: Ο σεβασμός στον αντίπαλο

«Ήταν πολύ όμορφα και όπου υπάρχουν παιδιά σίγουρα είναι καλύτερα, είναι πιο ελπιδοφόρο για την επαρχία. Επειδή κι εγώ είμαι από τη Σύρο και ξέρω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις ακαδημίες, να έχεις ανθρώπους που ενδιαφέρονται, να έχεις εγκαταστάσεις όπως αυτές για να μπορούν τα παιδιά να παίζουν το χειμώνα. Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια», είπε στο Gazzetta ο Γιώργος Πρίντεζης κι αυτό εξηγεί πολλά. Ένας άνθρωπος που έχει βιώματα σαν αυτά των παιδιών που βρίσκονται απέναντί του, καταλαβαίνει πολύ καλά την ευθύνη και το συναίσθημα εκείνων που βρίσκονται στο πλάι του, που κρέμονται από τα χείλη του, που ενδεχομένως αυτή η επαφή να τους αλλάξει έστω και λίγο την πορεία και τον τρόπο που βλέπουν τον αθλητισμό, τη ζωή την ίδια. Η ζωή στην επαρχία δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες σαν αυτή.

Ο Γιώργος Πρίντεζης με τα παιδιά

Τον ρώτησα αν έπρεπε τα παιδιά να κρατήσουν μόνο ένα από όσα τους είπε, ποιο θα ήταν αυτό. «Το να ακούν τους προπονητές, να ακούν τους δασκάλους και να σέβονται τον συμπαίκτη και τον αντίπαλό τους», απάντησε. Σεβασμός. Όχι μόνο σ' αυτόν που φοράει την ίδια φανέλα, αλλά και στον αντίπαλο. Όχι νίκη με κάθε κόστος, όχι μενταλιτέ πρωταθλητών και «αν δεν μπορείς, σπίτι σου». Σεβασμός. Σαν αυτόν που είχε και ο ίδιος από τους αντιπάλους. Δεν είναι απλό, στην εποχή που ζούμε. Δείχνει κάτι.

Aυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά του Γιώργου Πρίντεζη, η οποία δεν είναι μετρήσιμη. Ο σεβασμός. Ένα βασικό συστατικό του αθλητισμού που τείνει να μένει όλο και περισσότερο στο περιθώριο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.