Παναθηναϊκός: Όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα

Παναθηναϊκός: Όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα
Λίγο πριν ανοίξει τις θύρες του για την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού AKTOR με την Μπάγερν, ο Γιώργος Κούβαρης βρέθηκε στο ανακαινισμένο ΟΑΚΑ και αφού εκφράζει τον θαυμασμό του και τα όσα αντίκρισε, στέκεται στα κέρδη που θα έχουν, τόσο η ομάδα όσο και οι φίλαθλοι.

«Μήπως έκανα κάποιο λάθος; Μήπως μπήκα σε άλλο γήπεδο; Είναι σίγουρα αυτό το ΟΑΚΑ;» ήταν μερικά από τα αλληγορικά ερωτήματα που εξέφρασα όταν επισκέφθηκα το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων μία ημέρα πριν από το ματς του Παναθηναϊκού με την Μπάγερν Μονάχου για την 2η αγωνιστική της Euroleague.

Και δεν αναφέρομαι μόνο για τη στιγμή που μπαίνει κάποιος στην κεντρική σάλα. Αυτά τα ερωτήματα υπάρχουν πριν καν περάσεις τις πόρτες του γηπέδου. Ακόμα και όταν μπεις μέσα στο κλειστό οι χώροι είναι τελείως διαφορετικοί. Κοινώς, ότι ξέρατε, ξεχάστε το.

Το ΟΑΚΑ που «έκλεισε» τον περασμένο Ιούνιο προκειμένου να ανακαινιστεί με το ΟΑΚΑ που αντίκρισα το μεσημέρι της Τετάρτης (9/10) ήταν η μέρα με τη νύχτα. Στην κυριολεξία σαν να μπαίνεις σε άλλο γήπεδο. Και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που λέω. Άλλωστε όλοι όσοι από εσάς που έχετε εισιτήρια διαρκείας ή βρεθείτε στο ΟΑΚΑ κατά τη διάρκεια της σεζόν θαρρώ ότι θα με επιβεβαιώσετε. Και σίγουρα θα πείτε για ένα όνειρο το οποίο ίσως και να φάνταζε άπιαστο πριν από κάποια χρόνια, ότι πλέον πραγματοποιήθηκε.

Οι άλλοι θα ζηλεύουν τον Παναθηναϊκό

"""

 

Πραγματικά ΔΕΝ έχει να ζηλέψει τίποτα με οποιοδήποτε γήπεδο της Euroleague. Και επειδή όλα αυτά τα χρόνια έχω πάει στα περισσότερα από αυτά (αν όχι σε όλα) βάζω στοίχημα ότι οι άλλες ομάδες θα ζηλεύουν το ΟΑΚΑ κάθε φορά που θα το επισκέπτονται. Και όχι ο Παναθηναϊκός. Οι άλλες ομάδες θα εύχονταν να είχαν ως έδρα ένα τέτοιο στολίδι. Οι άλλες ομάδες θα μένουν με το στόμα ανοικτό. Και φανταστείτε ότι ακόμα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να πάρει το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων την τελική του μορφή. Εντός και εκτός του γηπέδου.

Δεν λέω. Για να μπορέσει μια ομάδα να βρεθεί στην κορυφή χρειάζονται και τα κατάλληλα υλικά. Ο σωστός προπονητής και οι σωστοί παίκτες. Εκείνοι παίζουν. Εκείνοι κάνουν την διαφορά μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Στην τελική εκείνοι πρωταγωνιστούν. Όμως για να γιγαντωθεί ένα κλαμπ πρέπει να εξελίσσεται. Παντού. Σε όλους τους τομείς. Και αν μη τι άλλο ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στα όρια της εκτόξευσης.

Το ότι πέρασε το ΟΑΚΑ στα χέρια της «πράσινης» ΚΑΕ ήταν απλά και μόνο ο σπόρος που φυτεύτηκε. Τα όσα επακολούθησαν ήταν απόρροια της καθημερινής προσπάθειας των ανθρώπων της ΚΑΕ και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου αυτοπροσώπως ώστε να παρουσιαστεί αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα. Είναι αυτό που λέμε στην καθημερινότητά μας ως έκφραση: «Ντρέπεσαι να πατήσεις μέσα». Όταν και ο άνθρωποι της ομάδας έλεγαν τον περασμένο Ιούνιο ότι το ΟΑΚΑ θα έχει πάρει αυτήν την μορφή το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, πραγματικά απορούσα: «Μα, πώς;»

Αν μη τι άλλο πρέπει να απονείμουμε τα εύσημα στη διοίκηση του Παναθηναϊκού και σε όλους όσους εργάστηκαν ώστε να έχουν οι «πράσινοι» το καλύτερο γήπεδο στην Ευρώπη. Εντάξει, ο Αταμάν αστειεύτηκε μιλώντας για «πολυτελή αποδυτήρια» προκειμένου να είναι το καλύτερο της Euroleague ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά μέσα του ότι δεν υπάρχει άλλο σαν και αυτό στη διοργάνωση. Ακόμα και η «Zalgirio Arena» ή η «Belgrade Arena» που είναι εφάμιλλα γήπεδα, δύσκολα θα τα έβαζα πάνω από το ΟΑΚΑ. Ξαναλέω. Και ακόμα δεν έχει πάρει την τελική του μορφή.

Το ΟΑΚΑ θα τον εκτοξεύσει

Αλλού θέλω να καταλήξω. Ο Παναθηναϊκός έχει αλλάξει για τα καλά επίπεδο. Το έκανε σε πρώτη φάση με την αύξηση του budget πριν από έναν χρόνο με την απόκτηση ισχυρών προσωπικοτήτων, το έφτασε στο «ζενίθ» με την κατάκτηση της Euroleague τον περασμένο Μάιο στο Βερολίνο και πλέον άρχισε να το... εκτοξεύει! Μια επίσκεψη στο ΟΑΚΑ φτάνει και περισσεύει. Όπου και αν στρέψετε τα μάτια θα αντικρίζετε και από κάτι καινούργιο. Τα πράσινα καθίσματα για οποία έγινε πριν από έναν χρόνο και ο μεγαλύτερος ντόρος ίσως να είναι και το... λιγότερο των όσων θα «ζήσουν» οι φίλοι του Παναθηναϊκού.

Δεν λέω, σίγουρα προσδίδει μια άλλη ομορφιά που θυμίζει το «TD Garden» της Βοστόνης. Διαφορετικό να βλέπει κάποιος το ΟΑΚΑ με τα λευκά, τα μπλε και τα κίτρινα καθίσματα και τελείως διαφορετικό με τα πράσινα. Από εκεί και πέρα ωστόσο υπάρχει πλήρη αναβάθμιση στα πάντα. Πρώτα απ' όλα θα υπάρχει η μοναδική καινοτομία με τη χρησιμοποίηση glass floor. Σίγουρα θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε όσους βρεθούν στο ΟΑΚΑ. Μιλάμε για το απόλυτο upgrade. Ακόμα και οι ίδιοι οι παίκτες ανυπομονούν. Οι Κέντρικ Ναν και Λορέντζο Μπράουν έλεγαν από το Βερολίνο ότι περιμένουν πώς και πώς το ματς με την Μπάγερν για να δουν και να παίξουν στο glass floor. Ε, για να το λένε εκείνοι, μπορείτε να καταλάβετε!

Το cube θα είναι καινούργιο. Τα... απαρχαιωμένα scoreboards έχουν αντικατασταθεί. Έχει τοποθετηθεί ribbon περιμετρικά του γηπέδου όπου θα «τρέχουν» διαφημίσεις και στοιχεία από τον κάθε αγώνα. Ο φωτισμός θα είναι μοναδικός και θα προσφέρει μοναδική εμπειρία. Τα banners έχουν αλλάξει καθώς υπάρχουν ολοκαίνουργια λάβαρα στην οροφή του ΟΑΚΑ. Υπάρχει πλήρης ανακαίνιση σε όλους τους χώρους. Έχουν τοποθετηθεί σουίτες. Περισσότερα σημεία πώλησης φαγητού και ειδών της ομάδας. Και η αναβάθμιση ακόμα συνεχίζεται...

Το κέρδος μεγαλύτερο από τη «ζημιά»

Και εδώ θέλω να πω κάτι τελευταίο. Υπήρχαν πολλά παράπονα για τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων για τον αγώνα με την Μπάγερν, σε συνδυασμό και με την συνδρομή για το application «Club 1908» από το οποίο οι φίλοι της ομάδας θα έχουν πολλά προνόμια. Καταλαβαίνω όλα τα παράπονα. Άλλωστε είναι πολύ δύσκολοι οι καιροί που ζούμε. Όμως δεν πρέπει να μην αναφέρω και κάποια πράγματα. Όσον αφορά το «Club 1908» αξίζει και με το παραπάνω η ετήσια συνδρομή γιατί τα «κέρδη» που θα έχουν οι φίλοι της ομάδας από τη πρώτη μέρα της συνδρομής έως και το τέλος της σεζόν θα είναι πολλά περισσότερα από τη «ζημιά» του «20ευρου». Και θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Από εκεί και πέρα οι τιμές των εισιτηρίων δεν θα κινηθούν σε τόσο υψηλά επίπεδα. Θέλετε λόγω της πρεμιέρας και της μοναδικής εμπειρίας που περίμενε όλος ο κόσμος πώς και πώς; Να το δεχτώ. Πάντως στη συνέχεια αναμένεται μείωση των τιμών, θα υπάρχουν μηνιαία «πακέτα» ενώ θα είναι εξαιρετικά χαμηλές (αναλογικά με τα όσα θα προσφέρει το ΟΑΚΑ experience) στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος της Stoiximan GBL.

Μιλάμε για μια μοναδική εμπειρία το νέο ΟΑΚΑ. Και όποιος δεν το ζήσει δεν θα μπορέσει να το καταλάβει. Φανταστείτε. Εντυπωσιάστηκα μόνο που το είδα, χωρίς καν να «ανάψει» το glass floor και χωρίς να ξεκινήσουν οι εκπλήξεις. Θα είναι κάτι το μοναδικό...

@Photo credits: Βαγγέλης Στόλης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...