Γκόρντον Χέρμπερτ: Όταν ήταν προπονητής στον Άρη και νίκησε τον Παναθηναϊκό (vids)

Ο Γκόρντον Χέρμπερτ στον Άρη
Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τη Μπάγερν Μονάχου και ο Γκόρντον Χέρμπερτ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την ομάδα την οποία είχε νικήσει στο παρελθόν ως προπονητής του… Άρη! Από τα παρκέ της Φινλανδίας μέχρι και την κορυφή του κόσμου, το Gazzetta θυμάται την πορεία του μέσα στα χρόνια.

Η Μπάγερν Μονάχου ξεκίνησε δυνατά τη νέα σεζόν της Euroleague επικρατώντας στην πρεμιέρα της περυσινής φιναλίστ, Ρεάλ Μαρίτης με 97-89 και έδειξε από νωρίς ότι θα προσπαθήσει να κάνει.. ζημιές.

Στα μέσα του καλοκαιριού οι «Βαυαροί» είχαν ανακοινώσει πως τα ηνία του πάγκου για τη νέα αγωνιστική περίοδο θα τα έχει ο Γκόρντον Χέρμπερτ, ο άνθρωπος που ανέβασε την εθνική ομάδα της Γερμανίας στην κορυφή του κόσμου.

Ο ίδιος επιστρέφει σε... γνώριμα μέρη καθώς στο παρελθόν έχει περάσει και από τους ελληνικούς πάγκους, έχοντας πάρει μάλιστα και νίκη επί του Παναθηναϊκού. Πλέον είναι συγκεντρωμένος για τη δεύτερη αγωνιστική της Euroleague στο ανακαινισμένο ΟΑΚΑ (10/10, 21:15).

Η γερμανική ομάδα βρίσκεται στην Αθήνα ώστε να αντιμετωπίσει την έτερη φιναλίστ -και στη συνέχεια πρωταθλήτια- ομάδα, με τον Χέρμπερτ να «βγάζει» το καπέλο και στον Εργκίν Αταμάν για όλα όσα έχει καταφέρει μέσα στο προηγούμενα χρόνια.

 

Από τη Φινλανδία στην εδραίωση στη Γερμανία

Ο Γκόρντον Χέρμπερτ στην εθνική Γερμανίας

Αρκετό καιρό πριν γίνει προπονητής, ο Γκόρντον Χέρμπερτ κατέγραψε μία μακρά καριέρα στο φινλανδικό πρωτάθλημα ως αθλητής ενώ από εκεί άρχισε και το ταξίδι του στους πάγκους το 1994. Τα πρώτα χρόνια τα πέρασε στη σκανδιναβική χώρα, με πρώτο σταθμό εκτός να είναι οι Όμπεργαρτ Γκάνερς (Αυστρία) το 2000. Ακολούθησε η Βούτσμπουργκ, αλλά το πρώτο μεγάλο επίτευγμα ήρθε στους Σκαϊλάινερς Φράνκφουρτ. Μαζί τους πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2004 ενώ μετά πήγε και στη Γαλλία.

Το 2008 πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αναλαμβάνοντας πόστο βοηθού στους Τορόντο Ράπτορς. Ο ίδιος δεν κατάφερε να παραμείνει στις ΗΠΑ και επέστρεψε στη Φινλανδία προτού αρχίσει μία μεγάλη περίοδο στους γερμανικούς πάγκους.

Το 2010 γύρισε στους Σκαϊλάινερς, ακολούθησε για μία σεζόν η Άλμπα ενώ για τα επόμενα 7 χρόνια (2013-2020) ανέλαβε για μία ακόμη φορά την ομάδα της Φρανκφούρτης. Το 2021, έπειτα και από ένα σύντομο πέρασμα από την Άβτοντορ ανέλαβε τον πάγκο της εθνικής Γερμανίας, με τα υπόλοιπα να είναι γνωστά (πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023).

Η σεζόν στον «αυτοκράτορα»

Ο Γκόρντον Χέρμπερτ στον πάγκ οτου Άρη

Μέσα στα χρόνια όπου ο Χέρμπερτ ασχολείται με το μπάσκετ έχει περάσει από αρκετές ομάδες. Μεταξύ αυτών των «σταθμών», αρκετό καιρό προτού οδηγήσει την ομάδα της κεντρικής Ευρώπης στην κορυφή του κόσμου, είχε περάσει και από τους ελληνικούς πάγκους.

Πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν του 2007-08 ήταν ο προπονητής που ανέλαβε τον Άρη και τον καθοδήγησε σε μία εντυπωσιακή χρονιά τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα όσο και σε μία αξιόλογη πορεία στην Euroleague.

Το τέλος της Regular Season στην Ελλάδα βρήκε την ομάδα της Θεσσαλονίκης να βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογικής κατάταξης πίσω από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, έχοντας μάλιστα επικρατήσει στον αγώνα του «Αλεξάνδρειου» κόντρα στο «τριφύλλι» με 82-75.

Η συνέχεια στα Play Off ωστόσο δεν ήταν η αναμενόμενη, σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό που επικρατούσε, καθώς έμεινε εκτός μόλις από τον πρώτο γύρο, έχοντας χάσει τη σειρά με 2-1 από το Μαρούσι, καταλήγοντας με αυτόν τον τρόπο στην 5η θέση της κατάταξης, πράγμα που του «χάρισε» εισιτήριο για το EuroCup της επόμενης σεζόν.

Έχοντας στο δυναμικό του ρόστερ του παίκτες όπως ο Χάνο Μότολα, ο Ρεϊσόν Τέρι, ο Τζερεμάια Μάσεϊ, ο Σάββας Ηλιάδης και ο Γιώργος Καλαϊτζής ο Χέρμπερτ άρχισε δυνατά στην Euroleague, εξασφαλίζοντας την παρουσία του στους δεύτερους ομίλους, αφού με ρεκόρ 7-7 ο Άρης τερμάτισε στην 5η θέση. Στη φάση των 16 ωστόσο βρέθηκε σε δύσκολο group μαζί με τη Φενέρμπαχτσε, τη Μπασκόνια και τη Ρίτας, μένοντας στο «βάθος» της κατάταξης με 2 νίκες 4 ήττες.

Παρά τη σχετικά καλή παράλληλα παρουσία σε Ελλάδα και Ευρώπη (και στο κύπελλο έφτασε ημιτελικά όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 72-70), τα «στάνταρ» που επί της ουσίας είχε θέσει τα περασμένα χρόνια ο Αντρέα Ματσόν, άφησαν ορισμένα παράπονα με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα για την επέκταση του συμβολαίου και την επόμενη σεζόν, αφήνοντας τον Χέρμπερτ ελεύθερο, με τον ίδιο να είναι τότε που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο NBA και ταξίδεψε στις ΗΠΑ για τους Ράπτορς.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, fiba

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.