Παναθηναϊκός: Νίκες από τα... αποδυτήρια του ΟΑΚΑ

Παναθηναϊκός: Νίκες από τα... αποδυτήρια του ΟΑΚΑ

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Νίκες από τα... αποδυτήρια του ΟΑΚΑ
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί της Μπάγερν Μονάχου και εξηγεί ότι πλέον μπορεί να κοιτάζει τους πάντες αφ' υψηλού στο ανακαινισμένο ΟΑΚΑ, εκεί όπου ομάδες από τη δεύτερη ταχύτητα και κάτω της Euroleague θα χάνουν από τα... αποδυτήρια.

Η έκφραση «άλλο να στο λένε και άλλο να το βλέπεις» πιστεύω ότι αποτυπώνει στο 100% την εμπειρία που μπορεί να βιώσει κάποιος φίλος του Παναθηναϊκού στο νέο ΟΑΚΑ. Όπως έγραψα και την παραμονή του αγώνα με την Μπάγερν λίγο μετά την επίσκεψή μου στην προπόνηση των «πρασίνων» όπου είχα την ευκαιρία να αντικρίσω για πρώτη φορά το «extreme make over», μιλάμε για... άλλο γήπεδο.

Σαν να απέκτησε ο Παναθηναϊκός καινούργια έδρα. Στην κυριολεξία! Ένα γήπεδο για το οποίο έπρεπε η ΚΑΕ να πληρώσει αδρά ώστε να το δει να μεταμορφώνεται για χάρη των πρωταθλητών Ευρώπης. Πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και από κανένα γήπεδο. Και τώρα που το είδα σε «φουλ λειτουργία», με τον κόσμο να δίνει βροντερό «παρών», τα φώτα να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια, το glass floor να λειτουργεί και να προσφέρει μια τελείως διαφορετική και μοναδική εμπειρία σε όλους, μιλάμε για την απόλυτη ονείρωξη.

Ο Παναθηναϊκός έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, θυμηθείτε τι έγινε τον περασμένο Μάιο με την κατάκτηση του τροπαίου στο Βερολίνο. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Το καταλαβαίνετε. Πλέον το κλαμπ έκανε (και συνεχίζει να κάνει) άλματα προόδου σε όλους τους τομείς. Η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ και το τελικό αποτέλεσμα αποτυπώνει του λόγου το αληθές. Και όποιος χάσει την ευκαιρία να βρεθεί στο γήπεδο, σίγουρα θα... χάσει.

Έως το τέλος της κανονικής περιόδου απομένουν άλλα 16 ματς. Αυτό με την Μπάγερν, πάει: «One down»! Γι' αυτό και εγώ θα πω μόνο ένα πράγμα. Προλάβετε να δείτε έστω ένα ματς της Euroleague! Αξίζει να το ζήσει κάποιος φίλος του Παναθηναϊκού. Πρέπει να μπει στην «bucket list» της ζωής του. Δεν θα χάσει. Σας το εγγυώμαι.

 

Φαντάζομαι και οι παίκτες της Μπάγερν θα κοιτούσαν αποσβολωμένοι το γήπεδο. Όπως θα το κοιτάζουν όλοι οι παίκτες, όλων των ομάδων που θα παίξουν φέτος στο ΟΑΚΑ. Όμως είπαμε. «Άλλο να στο λένε και άλλο να το βλέπεις». Ακόμα και για τους παίκτες των «πρασίνων» ήταν μια νέα εμπειρία την οποία ωστόσο θα τη συνηθίζουν από προπόνηση σε προπόνηση και από παιχνίδι σε παιχνίδι. Προς το παρόν και εκείνοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Γιορτινό mood; Υπήρχε μια δουλειά που έπρεπε να γίνει

Ομολογώ ότι ήθελα να δω την αντίδραση του Παναθηναϊκού μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Δηλαδή αν θα είχε επηρεαστεί η ομάδα από τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί (και δικαίως είχε δημιουργηθεί) για το γήπεδο, το glass floor κ.ο.κ. Αν θα παρουσιαζόταν πιο χαλαρή και με πιο γιορτινό mood κόντρα στους Βαυαρούς. Ούτε καν. Εμείς τη δουλειά μας, εσείς τη δουλειά σας και εκείνοι την δουλειά τους.

Ίσα ίσα που συνέβη το αντίθετο. Οι «πράσινοι» είχαν επηρεαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να ήθελαν να μπουν στο παρκέ και να σημειώσουν μια εμφατική νίκη με εμφατική εμφάνιση. Από το ξεκίνημα του αγώνα έβγαλαν τρομερή ενέργεια, έπαιξαν πολύ καλές άμυνες, είχαν ενθουσιασμό, κυνηγούσαν όλες τις μπάλες, πίεζαν τους αντιπάλους τους και βρέθηκαν στο 25-10 με εξαιρετικό μπάσκετ πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το δεκάλεπτο.

Στην τελική μιλάμε για τον πρωταθλητή Ευρώπης. Μιλάμε για μια ομάδα με πλήρες ρόστερ. Μιλάμε για μια ομάδα με ποιότητα. Μιλάμε για μια ομάδα με βάθος. Μιλάμε για μια ομάδα με εκτεταμένο (σε σχέση με πέρυσι) rotation. Μιλάμε για μια ομάδα που ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο και το κυριότερο; Έχει τη δυνατότητα να το παίρνει!

Ομάδες τύπου... Μπάγερν δεν θα έχουν τύχη στο ΟΑΚΑ

"""

Ε, ξέρετε τι πιστεύω; Ομάδες όπως η Μπάγερν για παράδειγμα θα χάνουν από τα αποδυτήρια. Ομάδες από τη δεύτερη ταχύτητα της Euroleague δεν θα έχουν τύχη στο ΟΑΚΑ. Και όχι. Ούτε είναι αλαζονικό αλλά ούτε και προσπαθώ να υποβαθμίσω τις άλλες ομάδες.

Είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας βάσει του συνολικού πακέτου. Brand name, γηπέδου, κόσμου, προπονητή, παικτών. Συγκρίνεται με ομάδες τύπου Μπάγερν; Ρητορικό το ερώτημα.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι μέχρι να συνειδητοποιήσουν ομάδες ανάλογου βεληνεκούς της Μπάγερν το που ήρθαν και το τι πρέπει να κάνουν, θα είναι πολύ αργά. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να κερδίζει εύκολα αυτά τα ματς στο ΟΑΚΑ.

Και με τον ενθουσιασμό που υπάρχει σε όλον τον οργανισμό, δεν βλέπω τρόπο που να μπορέσει να «γκελάρει». Να μην μπαίνουν μια βραδιά τα σουτ; Ο αντίπαλος να τα βάζει όλα; Ε, σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να συμβεί. Που και πάλι. Χλωμό το κόβω.

Είναι τόσο μεγάλο και ποιοτικό το ρόστερ του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν που ακόμα και στην κακή βραδιά της ομάδας και του τρόπου λειτουργίας της θα μπορεί να καλύπτει τις ατέλειες απέναντι σε τέτοιες ομάδες.

Θα μπορούσα να πω το ίδιο και για τις ομάδες από την πρώτη ταχύτητα αλλά ακόμα είναι Οκτώβρης. Καμία δεν είναι σε ικανοποιητικό στάδιο απόδοσης. Εδώ που τα λέμε ίσως να ήταν και παρά φύσιν εάν το επίπεδο ετοιμότητας ήταν πολύ υψηλό.

Τι είδαμε απέναντι στην Μπάγερν

"""

Όσο για το ματς με την Μπάγερν; Τελείωσε με 15 πόντους διαφορά. Θα μπορούσε να ήταν και +25. Πάντως μονοψήφιος αριθμός δεν θα ήταν. Έστω και αν η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ είχε μετατρέψει το -19 σε -5. Ε και; Λίγο χάιδεψε το πόδι στο γκάζι ο Παναθηναϊκός, λίγο σοβαρεύτηκε ξανά στην άμυνα βγάζοντας εξαιρετικές φάσεις και hustle plays και... σχόλασε ο γάμος.

Στο μυαλό υπάρχει η «διαβολοβδομάδα» και τα ματς με Παρί στο Παρίσι και με Ρεάλ στη Μαδρίτη. Το 1/2 επιβάλλεται. Το 2/2 θα είναι ευχής έργον. Το 0/2 δεν θα σημαίνει κάτι αλλά όσο να 'ναι από το «Μπερσί» αναμένεται να «παρελάσουν» όλες οι ομάδες με τους ίδιους στόχους με τον Παναθηναϊκό. Άρα; Άρα ίσως να το βρει μπροστά του στη συνέχεια.

Θα υπογραμμίσω μερικά πράγματα που μου άρεσαν και μερικά που δεν μου άρεσαν.

  1. Υπήρχαν σημεία του αγώνα που έβλεπες πράσινες... τανάλιες στην ρακέτα. Δεινοπάθησαν οι παίκτες της Μπάγερν για εύκολο καλάθι από το «ζωγραφιστό». Θυμάμαι 1-2 καλές συνεργασίες ενώ στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκε το κακό διάστημα του Παναθηναϊκού. Σε γενικές γραμμές η άμυνα ήταν πολύ καλή.
  2. Κυριαρχία στις δύο ρακέτες για τον Παναθηναϊκό. Πήρε 19 περισσότερα ριμπάουντ, ενώ «κατέβασε» 17 επιθετικά. Πώς θα μπορούσε να είχε τύχη η Μπάγερν;
  3. Οι «πράσινοι» έκαναν 12 κλεψίματα. Ολογράφως... δώδεκα! Με 12 κλεψίματα και 17 επιθετικά ριμπάουντ υπήρχε περίπτωση να χάσουν;
  4. Ο Ναν έβαλε «σβηστά» 17 πόντους. Το περιμένουμε αυτό από τον Αμερικανό. Όμως το «γαλόνι» του Αμερικανού γκαρντ είναι οι επτά ασίστ που μοίρασε. Οι περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο ματς της Euroleague που έχει παίξει.
  5. Απολαυστικός Ερνανγκόμεθ. Θεωρώ ότι έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με τον Παναθηναϊκό. 12 πόντοι, 11 ριμπάουντ. Ήταν παντού. Και τα έβαλε και τα σουτάκια του. Εάν μπορεί να ανοίγει σε σταθερή βάση τις άμυνες ο Χουάντσο, το έργο των «πρασίνων» θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολο στη συνέχεια.
  6. Κακή αντίδραση στη «ζώνη» του Χέρμπερτ. Ήταν το διάστημα που μπερδεύτηκε ο Παναθηναϊκός, έκανε βιαστικές επιλογές στην επίθεση (πολλές φορές και επιπόλαιες) με αποτέλεσμα να δεχθεί 18 πόντους σε διάστημα επτά λεπτών και να πετύχει μόλις επτά.
  7. Μου άρεσε ο Όσμαν. Έβγαλε ενέργεια στο πρώτο ημίχρονο, έκλεψε μπάλες, σκόραρε, έτρεξε στο transition και έδωσε momentum στον Παναθηναϊκό.
  8. Αυτό που λέγαμε για τον Λορέντζο Μπράουν. Δεν παίζει καλά ο Σλούκας ή δεν έχει ρυθμό ή απλά δεν βρέθηκε στη βραδιά του; Γι' αυτό αποκτήθηκε ο Αμερικανός. Μάλλον ΚΑΙ γι' αυτό. 9 πόντοι στο... χαλαρό και 5 ασίστ. Not bad, ε; Α! Και δεν λες ότι έπαιξε και καλά.
  9. Το rotation άλλαξε για τα καλά και δεν θυμίζει την περσινή «στενότητα» των οκτώ (στην καλύτερη) παικτών. Απέναντι στην Μπάγερν το «τριφύλλι» είχε 11/12 παίκτες με διψήφιο αριθμό λεπτών συμμετοχής. Δεν περισσεύει κανείς. Όλοι είναι απαραίτητοι .
@Photo credits: Βαγγέλης Στόλης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...