Ολυμπιακός: Το καλό... μπάσκετ αργεί να γίνει

Ολυμπιακός: Το καλό... μπάσκετ αργεί να γίνει
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει και αναλύει τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Ζαλγκίρις κρατώντας την ουσία που είναι η νίκη και παραφράζοντας μία παροιμία.

Στην παρούσα φάση και οι 18 ομάδες της Euroleague έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους τη νίκη και τίποτα περισσότερο. Η ουσία είναι στο τέλος των 40 αγωνιστικών λεπτών να έχεις πετύχει έναν περισσότερο πόντο από τον αντίπαλο και να έχεις προσθέσει ένα φασούλι μέσα στο σακούλι.

Το καλό πράγμα αργεί να γίνει δε λένε; Στην προκειμένη περίπτωση, το καλό μπάσκετ αργεί να γίνει. Το θέαμα και η ποιότητα μπορούν να περιμένουν. Καμία από τις 18 ομάδες της διοργάνωσης δεν έχει θέλξει με την απόδοσή της και δεν μπορώ να σκεφτώ ένα λόγο για τον οποίο ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να αποτελεί εξαίρεση.

Εννοείται και το μπάσκετ που είδαμε χθες στο ΣΕΦ από τους Πειραιώτες δεν ήταν ωραίο (με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο). Πρώτα πρώτα δεν άρεσε στους ίδιους τους πρωταγωνιστές, αλλά δε θα τα βάψουν και μαύρα.

Εννοείται επίσης όμως, πως κάποια στιγμή θα πρέπει να προσφέρουν και ποιότητα. Γιατί όσο κυλάει η σεζόν τόσο θα ξεχωρίζει η «ήρα από το σιτάρι» και στον Ολυμπιακό στοχεύουν στην κατάκτηση της Euroleague. Το μπάσκετ δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις. Κάποια στιγμή θα σε ξεγυμνώσει. Ο καιρός όμως που θα μπούμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις περί θεάματος, ποιότητας και όμορφου μπάσκετ, αργεί ακόμη. Μετά τα μέσα Νοεμβρίου το βλέπω. Μέχρι τότε ας κοιτάμε την ουσία που δεν είναι άλλη από τη νίκη. Από το να έχει τελειώσει ένας αγώνας και να έχεις πετύχει τουλάχιστον έναν περισσότερο πόντο από τον αντίπαλο.

 

Βιλντόζα

Μπαρτζώκας και παίκτες ακόμη ψάχνονται

Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν έχουν ακόμη ρόλους στο βαθμό που αναλογεί σε μία ομάδα τοπ επιπέδου. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επίσης ψάχνεται κάτι το οποίο φαίνεται ποικιλοτρόπως. Χρησιμοποιεί διαφορετικές αρχικές πεντάδες, αφήνει στο παρκέ παίκτες που δεν αποδίδουν καλά (όπως για παράδειγμα χθες ο Ντόρσεϊ) προκειμένου να τους… κερδίσει. Ή τουλάχιστον να μην τους χάσει. Αφήνει ζευγάρια στην περιφέρεια για να δει πως ανταποκρίνονται.

Ο coach δοκιμάζει σε μία προσπάθεια να ανακαλύψει τους παίκτες του. Οι παίκτες του δοκιμάζονται σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουν τον coach. Και το άσχημο της υπόθεσης είναι πως αυτή η διεργασία γίνεται μέσα από την προπόνηση, ωστόσο πλέον δεν υπάρχει χρόνος για προπόνηση και έτσι αναγκαστικά η διαδικασία γίνεται στα παιχνίδια.

Με «διαβολοβδομάδες», με ντέρμπι στο Super Cup, με ταξίδια δε βγαίνουν οι μέρες για περισσότερη από μία καλή προπόνηση και αν… Μακάρι να υπήρχε χρόνος για προπόνηση, αλλά δεν υπάρχει. Συνεπώς όλοι θα πρέπει να διαχειριστούν τα παιχνίδια.

Η άμυνα στο «1on1» άλλαξε το παιχνίδι

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εντυπωσιακά με αυτό που γνωρίζει καλύτερα. Την άμυνά του. Το δίδυμο Γουόκαπ, Βιλντόζα πίεσε πάρα πολύ τα αντίπαλα γκαρντ, ο Φουρνιέ με τον Βεζένκοβ έβαζαν χέρια παντού και αλλοίωναν τις πάσες των φιλοξενούμενων και τους οδήγησαν σε πολλά λάθη. Και αυτά τα λάθη οδήγησαν με τη σειρά τους σε πολλά εύκολα καλάθια τους Πειραιώτες.

Στο δεύτερο ημίχρονο η άμυνα στο «1on1» δε λειτούργησε όπως στο πρώτο μισό της αναμέτρησης. Οι παίκτες έχαναν συχνά τις προσωπικές μονομαχίες με αποτέλεσμα η Ζαλγκίρις να ξεθαρρέψει. Κι αν δώσεις στον αντίπαλο ελπίδα, αυτός θα τη μυριστεί και θα θελήσει να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Όπως και συνέβη.

Επίσης το physicality των παικτών του Μπαρτζώκα όσο κυλούσε ο χρόνος έχανε την έντασή του. Πολύ λογικό αφού δεν είναι σε θέση να αγωνίζονται για τόσα συνεχόμενα λεπτά. Ακόμη περισσότερο στο συγκεκριμένο ματς που οι διαιτητές σφύριξαν 53 φάουλ! Δεν αναφέρομαι σε παίκτες που ούτως ή άλλως αποφεύγουν την επαφή με τον αντίπαλό τους όπως για παράδειγμα ο Πετρούσεφ, αλλά σε αυτούς που έχουν μάθει να παίζουν έτσι. Και τέτοιους διαθέτουν πολλούς και οι δύο ομάδες.

Φαλ

Η βιασύνη της επίθεσης και η κανονικότητα με Φαλ

Πάμε και στην αγαπημένη μου πλευρά του παρκέ, την μπροστινή. Η επιθετική λειτουργία των «ερυθρόλευκων» μετά την πρώτη περίοδο δεν ήταν καλή. Γιατί; Διότι πολύ απλά μπήκαν παίκτες που προτιμούν την ντρίμπλα από την πάσα (Γκος, Ντόρσεϊ) και γιατί μπήκαν παίκτες οι οποίοι βρίσκουν ρυθμό από την επίθεση και όχι από την άμυνα.

Σε αυτή του την προσπάθεια λοιπόν ο Ντόρσεϊ πήρε πολλά βιαστικά σουτ χωρίς καν να αλλάξει τρίτη πάσα και υπό άσχημες συνθήκες. Σε αυτή την προσπάθεια ο Πετρούσεφ κοίταζε μόνο το καλάθι προσπαθώντας να ευστοχήσει είτε από μακριά είτε από κοντά. Σε αυτή του την προσπάθεια ο Γκος πήρε δύο κακές αποφάσεις στο τέλος του ημιχρόνου.

Όλα αυτά μαζεύτηκαν και επηρέασαν τον ρυθμό της αναμέτρησης εις βάρος του Ολυμπιακού και υπέρ της Ζαλγκίρις. Γενικά πρωταγωνίστησε η βιασύνη και η νευρικότητα σε όλο το δεύτερο ημίχρονο με εξαίρεση ένα διάστημα 6:28.

Σωστά μαντέψατε. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Φαλ στο παρκέ, ο Ολυμπιακός έπαιξε κανονικό μπάσκετ στην επίθεση. Η μπάλα ακούμπησε στα χέρια του στο low post και αυτός είτε με ασίστ είτε με πάσα πριν την ασίστ (στο NBA υπάρχει σχετική στατιστική κατηγορία) η οποία είναι εξίσου σημαντική, φρόντισε να δημιουργήσει ελεύθερα σουτ στους συμπαίκτες του.

Ο «Μους» δεν έχει ίχνος ρυθμού. Δεν ήταν να παίξει, αλλά υπέπεσαν σε 4 φάουλ Ράιτ και Πετρούσεφ κι έτσι πέρασε στο παρκέ. Άστοχος από τις βολές (0/4 η μία επαναλήφθηκε), αλλά βελτίωσε αρκετά την κυκλοφορία της μπάλας.

Θα βρει ρυθμό ο Γάλλος, θα μπει άμεσα στις ομαδικές προπονήσεις ο Μιλουτίνοφ και ο Ολυμπιακός θα έχει δύο κανονικά «πεντάρια». Βέβαια εκεί θα υπάρξουν άλλου είδους προβλήματα για τα οποία θα κληθεί να αποφασίσει ο Μπαρτζώκας. Δεν είναι της παρούσης όμως. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα τα δούμε.

ΥΓ: Για την προσωπικότητα και τις ικανότητες του Φουρνιέ και του Βεζένκοβ δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τίποτα. Ο Γάλλος αισθάνθηκε όμορφα στο ΣΕΦ στην πρώτη του συνάντηση ουσιαστικά με τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ο Σάσα ήταν ο κλασικός… Σάσα. Double double χωρίς να το καταλάβεις.

ΥΓ 2: Πανάξια τα 23:33 του Βιλντόζα. Εξαιρετική δουλειά σε όλες τις πτυχές του αγώνα με εξαίρεση πάλι ένα αβίαστο λάθος. Χρήσιμο το χθεσινό ματς για τον Παπανικολάου. Ο αρχηγός παίζει στα όρια της κούρασης και χρειαζόταν μία ψυχολογική τόνωση σαν και αυτή που του πρόσφερε η απόδοσή του με την Ζαλγκίρις.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.