Παρί: Αυτή είναι η σταχτοπούτα από τη Γαλλία που μπήκε στη ζωή της Euroleague (vids)

Η Παρί που κατακτά το EuroCUp
Η Παρί υποδέχεται τον Παναθηναϊκό απόψε (15/10). Το Gazzetta παρουσιάζει την ομάδα που ιδρύθηκε το 2018 στην πόλη του φωτός και έχει μπει με φόρα στην Euroleague, πραγματοποιώντας σταθερά βήματα προς την επιτυχία.

Η Euroleague μέσα στη μακρά ιστορία της έχει υπάρξει μία διοργάνωση όπου έχουν λάβει μέρος ομάδες από πολλές χώρες. Μεταξύ αυτών είναι και η Γαλλία. Το γαλλικό πρωτάθλημα μάλιστα τα τελευταία χρόνια είχε διπλή εκπροσώπηση καθώς η Βιλερμπάν και η Μονακό αποτελούν τα πλέον σταθερές παρουσίες στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ωστόσο υπάρχει και μία ακόμη ομάδα. Μάλιστα, η έδρα αυτής της ομάδας βρίσκεται στο Παρίσι και ο Παναθηναϊκός AKTOR βρίσκεται εκεί ώστε να την αντιμετωπίσει (15/10, 21:30).

Η Παρί μπορεί να ιδρύθηκε μόλις πριν από 7 χρόνια, ωστόσο έχει καταφέρει να κάνει από -σχετικά- πολύ νωρίς «φασαρία» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το Gazzetta παρουσιάζει την πορεία της μέσα στις σεζόν και την ταυτότητα της πρωτοεμφανιζόμενης αυτής ομάδας.

Μία σταχτοπούτα από την πόλη του φωτός

Τον Ιούλιο του 2018 πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της νέας γαλλικής ομάδας. Με την υποστήριξη του Ντέιβιντ Καν, παράγοντας με εμπειρία από τους Μινεσότα Τϊμπεργουλβς του NBA, η Παρί ξεκίνησε με σκοπό να βάλει στον μπασκετικό χάρτη τη γαλλική πρωτεύουσα και να βρίσκεται στην Ευρώπη στα επόμενα 4 χρόνια.

 

Μάλιστα, το ταξίδι της Παρί δεν άρχισε από τα... πολύ χαμηλά καθώς οι ιδιοκτήτες αγόρασαν τη Γερ-Τουλόν Βαρ, μία ομάδα η οποία βρισκόταν ήδη στη δεύτερη κατηγορία και αποτέλεσε τη βάση ώστε να στηθεί το νέο πρότζεκτ.

Την τρίτη κιόλας σεζόν, η Παρί τερμάτισε στη 2η θέση της κατάταξης και πήρε την άνοδο για την κορυφαία κατηγορία. Η πρώτη χρονιά σε αυτό το επίπεδο ήταν δύσκολη, όπως δείχνει και η 15η θέση, ωστόσο η ομάδα άρχισε να κάνει σταθερά βήματα προς τα πάνω.

Στο τέλος της σεζόν 2022-23 τερμάτισε στην 9η θέση ενώ παράλληλα συμμετείχε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τα προημιτελικά του EuroCup.

Το μεγάλο «μπαμ» συνέβη την περασμένη χρονιά (2023-24). Με τον Φινλανδό Τουόμας Ίσαλο στον πάγκο, η Παρί με ηγέτη τον Τι Τζέι Σορτς τερμάτισε στη 2η θέση του πρωταθλήματος έχοντας χάσει στη σειρά των τελικών των Play Off από τη Μονακό ενώ κατέκτησε το τρόπαιο του εγχώριου League Cup και του EuroCup!

Αυτό το επίτευγμα της χάρισε μία θέση στη λίστα των ομάδων όπου θα μπορούσαν να συμμετάσχουν την τρέχουσα χρονιά στην Euroleague, κάτι το οποίο και δέχτηκε.

Τα πρώτα δείγματα

Ήδη από τον παρθενικό της αγώνα, η Παρί έδειξε πως έχει μπει στην Euroleague και θέλει να «ταράξει» νερά, δυσκολεύοντας αρκετά στην πρεμιέρα τον Ερυθρό Αστέρα. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόουλου μπορεί να πέρασε τελικά νικηφόρα από το Παρίσι αλλά δυσκολεύτηκε αρκετά όπως δείχνει το τελικό σκορ το 80-77.

Στην δεύτερη αγωνιστική, η γαλλική ομάδα αντιμετώπισε εκτός έδρας την Αρμάνι Μιλάνο και για μία ακόμη φορά το σύνολο του Τιάγκο Σπλίτερ ήταν πολύ ανταγωνιστικό, χάνοντας με μόλις 5 πόντους (79-74).

Η πρώτη της «διαβολοβδομάδα» αρχίζει εντός έδρας με αντίπαλο τον περυσινό πρωταθλητή Παναθηναϊκό ενώ στη συνέχεια θα τα βάλει με τη Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία.

@Photo credits: parisbasketball.com

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.