Ολυμπιακός: Να δεις τι σου ΄χω για μετά

Ολυμπιακός: Να δεις τι σου ΄χω για μετά
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρμάνι, εξηγεί τους μπασκετικούς λόγους για αυτή και αναφέρεται στην προοπτική των «ερυθρόλευκων» αρκεί να έχουν υγεία και συνέπεια.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερο μπάσκετ από αυτό που απαιτεί η εποχή. Μόλις πριν λίγες μέρες ανέφερα πως τον Οκτώβριο σημασία έχει η ουσία, η νίκη και με μισό πόντο διαφορά. Και έτσι είναι. Απλά έρχονται κάτι τέτοιες βραδιές σαν και αυτή με αντίπαλο την Αρμάνι και σου δίνουν να καταλάβεις με τον καλύτερο τρόπο για την προοπτική που έχει η συγκεκριμένη ομάδα.

Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν πάρα πολύ καλά στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης και άφησαν υποσχέσεις για όσα μπορούν να κάνουν. Όπως όλες οι ομάδες έτσι κι αυτοί όσο κυλάει η σεζόν θα βελτιώνονται και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσουν. Όπως λέει και το τραγούδι του αείμνηστου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα «να δεις τι σου 'χω για μετά».

Αυτό δε σημαίνει πως θα νικάει συνεχώς. Μπορεί να πάει την Παρασκευή στην Τουρκία και να ηττηθεί από την Αναντολού Εφές. Αλλά αυτό δεν είναι και ένα από τα μυστικά της επιτυχίας στο κορυφαίο επίπεδο; Η συνέπεια στην απόδοση. Τα σκαμπανεβάσματα είναι λογικά τον Οκτώβριο, αλλά όσο κυλάει ο χρόνος οφείλουν να μειώνονται.

 

Φαλ

Η παρουσία του Φαλ βελτιώνει τον Ολυμπιακό

Η επιστροφή του Γάλλου σέντερ έχει δώσει άλλη οντότητα στην ομάδα ακόμη κι αν αυτός είναι φανερά ανέτοιμος. Με 3-4 προπονήσεις και δύο ματς με συγκεκριμένο χρόνο συμμετοχής, αναζητά ρυθμό. Ακόμη κι έτσι όμως ο Φαλ μεταμορφώνει τους Πειραιώτες προς το καλύτερο.

Βελτιώνει την άμυνα χάρη στο μπόι του και τον τρόπο που χρησιμοποιεί το σώμα του βάζοντας σε σκέψη τους αντιπάλους. Και βελτιώνει την επίθεση γιατί η ομάδα απέκτησε έναν πόλο στο low post και με την ικανότητα της πάσας την οποία διαθέτει βελτιώνει την κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Ολυμπιακός επιτέλους αγωνίστηκε με κανονικό σέντερ κι είδαμε τι έγινε. Την άλλη εβδομάδα θα μπει και ο Μιλουτίνοφ. Γιατί κακά τα ψέματα μέχρι τώρα έπαιζε χωρίς «πεντάρι». Ο Ράιτ είναι καλός για τρίτος ψηλός και όχι για βασικός. Κι ο Πετρούσεφ δεν είναι «πεντάρι», βαφτίστηκε τέτοιο.

Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν εκεί στα δύσκολα

Οι αυτοματισμοί στην μπροστινή πλευρά του παρκέ, η εύρυθμη λειτουργία της επίθεσης με τα σκριν και την κίνηση μακριά από τη μπάλα ήταν εκεί για να ξεσηκώσουν τον κόσμο στην εξέδρα. Όχι πάντα, αλλά σε ικανοποιητικό διάστημα. Αυτό που ήταν πάντα όπως έπρεπε ήταν η αμυντική προσέγγιση. Η σταθερά του Ολυμπιακού η οποία σε ορισμένα σημεία που η βιασύνη και οι κακές αποφάσεις μπροστά δημιουργούσαν πρόβλημα, ερχόταν αυτή να δώσει τη λύση.

Ο Γουόκαπ έκανε τρομακτική δουλειά πάνω στον Σιλντς και όχι μόνο αφού έδωσε και 8 ασίστ. Ο Φουρνιέ ήταν απροσπέλαστος και έβαζε χέρια παντού. Ο Παπανικολάου έκανε τη δουλειά του και ταυτόχρονα κάλυπτε και τις απροσεξίες των συμπαικτών του. Για τον Φαλ τα είπαμε. Ο Πίτερς έκανε πραγματικά εντυπωσιακά καλή δουλειά πάνω στον Μίροτιτς. Ο Ολυμπιακός έπαιξε σκληρά και προστάτεψε τη ρακέτα του με τον καλύτερο τρόπο κάτι το οποίο φαίνεται κι από τα μόλις 17 δίποντα που δέχτηκε (η Αρμάνι σούταρε με 37.8%).

Φουρνιέ

Πέντε πράγματα που αξίζουν αναφοράς

  1. Όταν ο Παπανικολάου παίζει καλά, θα παίξει κι όλη η ομάδα καλά. Ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» αισθάνεται καλύτερα σε σχέση με πριν δύο εβδομάδας που ήταν εμφανώς κουρασμένος. Με αυτόν καλό, ο Ολυμπιακός παίζει πιο ομαδικό μπάσκετ.
  2. Ο Φουρνιέ είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Ηρθε από 12 χρόνια στο NBA και αντί να είναι ντίβα και να έχει υφάκι, παίζει ως κανονικός στρατιώτης. Μου κάνει τρομερή εντύπωση η άμυνά του. Βρίσκεται πάντα μπροστά στον αντίπαλό του, βάζει χέρια στη μπάλα, ασκεί πίεση και είναι στη σωστή θέση στις περιστροφές της ομαδικής άμυνας. Χθες θα περίμενε κανείς να ξενερώσει με την αστοχία του και είτε να σταματήσει να προσπαθεί στην άμυνα είτε να «μπουμπουνάει» μέχρι να βάλει. Τρομερή νοοτροπία!
  3. Αυτό που κάνει ο ΜακΚίσικ είναι πολύ δύσκολο. Στο μπάσκετ ο ρυθμός είναι σημαντικός για κάθε παίκτη. Ο «Σακ» έπαιξε πολύ καλά με τη Φενέρ, έπαιξε 1 λεπτό με την Ζαλγκίρις, βγήκε εκτός εφτάδας ξένων στο πρωτάθλημα και ήταν εκπληκτικός με την Αρμάνι.Το να είσαι έτοιμος να προσφέρεις ανά πάσα στιγμή δεν είναι εύκολο. Και φυσικά δε θα συμβαίνει σε κάθε παιχνίδι, ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Αμερικανός έχει αποδεχτεί τον φετινό του ρόλο και διατηρεί τη νοοτροπία που πρέπει.

    ΜακΚίσικ για Μπαρτζώκα: «Είμαι πολλά χρόνια με τον κόουτς, ξέρω ότι με εμπιστεύεται»
  4. Ο Σάσα Βεζένκοβ σε 23 λεπτά κατέγραψε 31 ranking και ετοιμάζεται για το τέταρτο διαδοχικό MVP αγωνιστικής (δύο σε Euroleague και δύο στο πρωτάθλημα). Αν έπαιζε 33 λεπτά που θα έφτανε; Η επαφή του με το καλάθι είναι αδιανόητη και κάνει μπαμ πόσο του έλειψε η χαρά του παιχνιδιού όσο βρισκόταν στο Σακραμέντο.
  5. Η σεζόν για τον Λαρεντζάκη θα είναι δύσκολη, αλλά θα έχει τις ευκαιρίες του. Λιγότερες από άλλους. Το ξέρει, το καταλαβαίνει και σίγουρα στεναχωριέται γιατί μέχρι πέρυσι ήταν βασικό «γρανάζι» της ομάδας που πήγαινε στα Final 4 με τα καλά του και τα κακά του. Το χειροκρότημα του κόσμου, το σύνθημα και η γενικότερη ενθάρρυνση προς το πρόσωπό του μόνο καλό του έκαναν στην ψυχολογία του. Και το εκτίμησε.

ΥΓ: Οι καλύτεροι θα παίζουν είπε ο Μπαρτζώκας και νομίζω πως από νωρίς στη χρονιά το δεύτερο ημίχρονο θα βγαίνει με 8 παίκτες. Απλά αυτοί οι 8 παίκτες θα είναι διαφορετικοί κάθε φορά διότι πολύ απλά οι καλύτεροι θα είναι διαφορετικοί. Ο Ολυμπιακός έχει τεράστιο βάθος, ωστόσο επιμένω πως θα πρέπει να θυσιαστεί κάποιος και να φύγει.

ΥΓ 2: Ο Σαμπέιν Λι είναι ο επόμενος Μάικ Τζέιμς και Κέντρικ Ναν. Δεν θα κάνει «παπάδες» μόνο αν έχει προβληματικό χαρακτήρα, αλλιώς...

ΥΓ 3: Η δουλειά του Τσους Ματέο στον πάγκο της Ρεάλ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.