Ολυμπιακός: Οι 3+1 σωματοφύλακες του Πειραιά

Ολυμπιακός: Οι 3+1 σωματοφύλακες του Πειραιά

Δημήτρης Οικονόμου
Παπανικολάου ΜακΚίσικ
Σάσα Βεζένκοβ, Κώστας Παπανικολάου, Σακίλ ΜακΚίσικ και Μουστάφα Φαλ είναι οι... σωματοφύλακες του Ολυμπιακού και το απέδειξαν ξανά απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο. Το Gazzetta αναλύει την εμφάνισή τους με τη βοήθεια του Hudlinstat.

Άπαντες συμφωνούν πως σε αυτήν τη χρονική περίοδο, το μόνο που μετράει είναι οι νίκες. Ωστόσο αν αυτές συνδυάζονται και με εμφανίσεις όπως αυτήν που πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός, τότε τα πάντα δείχνουν πιο όμορφα στο μάτι. Οι «ερυθρόλευκοι»… πάτησαν την Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ και έφτασαν σε ρεκόρ 2-1 στη EuroLeague, δείχνοντας ένα κομμάτι από τα προσεχώς στο κοινό τους.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας θέλει να τους κρατήσει όλους… ζεστούς ενόψει της μεγάλης και απαιτητικής σεζόν, με τον Ολυμπιακό να στοχεύει την κορυφή, αλλά γνωρίζει πως έχει σταθερές στις οποίες μπορεί να βασίζεται. Σταθερές που προέρχονται από όλη την πορεία της ομάδας και ό,τι έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια στο λιμάνι.

Οι Πειραιώτες είδαν τους… παλιούς να βγαίνουν μπροστά και να «καθαρίζουν». Γιατί ακόμα και ο Σάσα Βεζένκοβ μπορεί να αποτελεί μία προσθήκη, τη σημαντικότερη προσθήκη, αλλά ως παλιός λογίζεται και αυτός.

Ο Βεζένκοβ, ένας MVP σε… οικονομική συσκευασία

Η ικανότητα του Σάσα Βεζένκοβ να συνδέεται με το καλάθι είναι κάτι παραπάνω από μοναδική. Το αποδεικνύει κάθε φορά που πατάει παρκέ, με κάθε τρόπο. Και φυσικά δεν είναι μόνο η ικανότητά του να σκοράρει από μακριά, αλλά η απειλή του μακριά από την μπάλα.

 

Η μόνιμη ασχολία ενός αμυντικού με την περίπτωσή του ανοίγει το γήπεδο και βέβαια ο τρόπος που φτάνει σε καίρια σημεία εκτέλεσης, σε συνδυασμό με την ευκολία που σκοράρει, τον καθιστά μια μοναδική περίπτωση παίκτη στην Ευρώπη. Ένας MVP σε… οικονομική συσκευασία, σχετικά με το efficiency με βάση τα σουτ. Απέναντι στην Αρμάνι σκόραρε ξανά με όποιον τρόπο βρήκε, ξεχαρβαλώνοντας κάθε αμυντικό πλάνο των Ιταλών.

Ο τρόπος εκτέλεσης του Βεζένκοβ

  • Hand off: 3 πόντοι/3 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 6 πόντοι/2 κατοχές
  • Pick n’ pop: 4 πόντοι/2 κατοχές
  • Κοψίματα: 4 πόντοι/2 κατοχές
  • Επιθετικό ριμπάουντ: 1 πόντος/2 κατοχές
  • Πίσω από σκριν: 2 πόντοι/1 κατοχή
  • Τρανζίσιον: 2 πόντοι/1 κατοχή

Το shot chart του Βεζένκοβ με την Αρμάνι

Ο ρόλος του ΜακΚίσικ

Ό,τι και να έχει κάνει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, ο Σακίλ ΜακΚίσικ βρίσκεται εκεί. Ο Μπαρτζώκας τον εμπιστευόταν σε όλες τις κρίσιμες πεντάδες, σε κάθε κλείσιμο παιχνιδιού και όχι τυχαία. Ο Αμερικανός έφερνε στο παιχνίδι της ομάδας του στοιχεία που δεν είχαν οι συμπαίκτες του τα περασμένα χρόνια. Ακόμα και τώρα, στο υπερπλήρες ρόστερ των Πειραιωτών, ο ΜακΚίσικ παραμένει απαραίτητος. Όχι στον βαθμό του παρελθόντος βέβαια, αλλά πάντα απαραίτητος.

Ένας ικανότατος slasher, που έρχεται διαρκώς από τον πάγκο για να αλλάζει τον ρυθμό ενός αγώνα με την προσωπική του φάση. Το έκανε για ένα μικρότερο διάστημα στην Κωνσταντινούπολη, το έκανε κατά κόρον απέναντι στην Αρμάνι και έσβησε οποιοδήποτε όνειρο της Αρμάνι για επιστροφή. Βάζοντας και μερικά από τα μακρινά σουτ, αφού όπως έχουμε και στο παρελθόν, ο συνδυασμός των πεντάδων δίνει πολύ πιο καθαρές επιλογές σε όλους. Για να έρθουν όμως αυτά, βρήκε κάποια πολύ εύκολα τελειώματα προς το καλάθι, αφού συνυπήρξε με παίκτες όπως ο Ντόρσεϊ, ο Πίτερς και ο Βιλντόζα στη 2nd unit, που απειλούν διαρκώς από μακριά.

Βέβαια, πέραν όλων των άλλων, ο ΜακΚίσικ είναι από τους πρώτους που έχει αντιληφθεί πλήρως τον ρόλο του. Να αλλάζει τα παιχνίδια όταν αυτό χρειάζεται, αφού με τη Ζάλγκιρις δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου, στην Stoiximan GBL έμεινε εκτός και παρόλα αυτά, μπήκε με το… μαχαίρι στα δόντια κόντρα στο Μιλάνο.

Ο τρόπος εκτέλεσης του ΜακΚίσικ κόντρα στην Αρμάνι

  • Pick n’ roll: 10 πόντοι/4 κατοχές
  • Catch n’ drive: 8 πόντοι/4 κατοχές
  • Κοψίματα: 2 πόντοι/1 κατοχή
  • Τρανζίσιον: 2 πόντοι/1 κατοχή

Το shot chart του ΜακΚίσικ με την Αρμάνι

Παπανικολάου, αρχηγός, παρών!

Για να συμβούν όλα αυτά, χρειάστηκε η συνδετική κόλλα. Ο αρχηγός. Ο Κώστας Παπανικολάου που μπορεί να κουβαλάει την κούραση του καλοκαιριού, οπότε ακόμα να μη βρίσκεται στο peak της χρονιάς, πράγμα λογικό, όμως το θέσφατο συνεχίζει να ισχύει. Όταν ο Παπανικολάου παίζει καλά, τότε ο Ολυμπιακός κατά πάσα πιθανότητα θα βγει νικητής από το παρκέ.

Ο αρχηγός δεν προσέφερε μόνο τα δύο τρίποντα στην 3η περίοδο, που εκτόξευσαν τη διαφορά και έβαλαν ξανά τις βάσεις της νίκης, αλλά κυρίως «κλείδωσε» τα πάντα στην πίσω πλευρά του παρκέ. Με αυτόν ως primary defender, όπως φαίνεται από το Hudlinstat, η Αρμάνι σούταρε 2/7 δίποντα. Η ταυτόχρονη παρουσία του με τον Φαλ επανέφερε τον Ολυμπιακό στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Το shot chart της Αρμάνι με primary defender τον Παπανικολάου

Ο δημιουργός Φαλ

Αναφέραμε τον Μουστάφα Φαλ; Θα ήταν λάθος να μη γίνει άλλωστε. Όλο αυτό το διάστημα της απουσίας τόσο αυτού, όσο και του Μιλουτίνοφ, η κουβέντα γύρω από τους «γίγαντες» του Ολυμπιακού περιστρεφόταν γύρω από τα χαμένα ριμπάουντ αλλά και τα όσα στερείται στο αμυντικό του μισό ο Ολυμπιακός.

Ωστόσο αυτό που γίνεται αντιληπτό ακόμα και με γυμνό μάτι, είναι η αλλαγή στην εικόνα της ομάδας του Μπαρτζώκα με τον Φαλ στην πεντάδα. Ο Γάλλος σέντερ χρειάστηκε λίγα δευτερόλεπτα για να σημαδέψει τον Σάσα Βεζένκοβ στο κόψιμό του, για το πρώτο καλάθι του Ολυμπιακού. Οι 4 ασίστ του οδήγησαν σε 9 πόντους και η παρουσία του δίνει έναν έξτρα πόλο δημιουργίας. Έναν στόχο, όπως τόνισε και ο ίδιος ο Μπαρτζώκας, που μπορεί να υποδεχθεί την μπάλα και να παίξει.

Ο… τέταρτος σωματοφύλακας επέστρεψε και σιγά σιγά θα πιάσει και αυτός φουλ ρυθμό, μιας και είναι φανερό ότι παίζει με περιορισμό στα λεπτά του. Ο Οκτώβριος δεν αποτελεί μήνα για φορμάρισμα, αλλά ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς με το πρόγραμμά του. Οι «σωματοφύλακές» του είναι εδώ!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.