Βιλερμπάν - Μπασκόνια 76-69: Με φοβερή αντεπίθεση «λύγισε» τους Βάσκους

Αλέκος Χρυσικόπουλος
maledon
Πραγματοποιώντας μια απίστευτη αντεπίθεση στο τελευταίο πεντάλεπτο, η Βιλερμπάν «λύγισε» την Μπασκόνια με 76-69 για την τέταρτη αγωνιστική της EuroLeague.

Τι και αν βρέθηκε στο -11, πέντε λεπτά πριν το τέλος; Η Βιλερμπάν πραγματοποίησε μια απίστευτη αντεπίθεση στα τελευταία λεπτά του αγώνα και εν τέλει επικράτησε της Μπασκόνια με 76-69 για την τέταρτη αγωνιστική της EuroLeague.

Οι Γάλλοι δεν πτοήθηκαν όταν βρέθηκαν πίσω με 56-67 και με ένα καταιγιστικό σερί 17-0, ανέτρεψαν την κατάσταση για να φτάσουν στο ροζ φύλλο αγώνα και ανεβαίνοντας στο 2-2 της βαθμολογικής κατάταξης, μαζί με τους Βάσκους.

Ο ΑΓΩΝΑΣ:

Εκρηκτικό ξεκίνημα από τους γηπεδούχους οι οποίοι βρήκαν ρυθμό από μέση και μακρινή απόσταση και ήταν ιδιαίτερα σκληροί στην άμυνα, με αποτέλεσμα να προηγηθούν με 20-6 στα πρώτα οκτώ λεπτά του αγώνα, προτού η Μπασκόνια συμμαζέψει κάπως την κατάσταση και κλείσει την πρώτη περίοδο με το εις βάρος της 20-12.

 

Η εικόνα δεν άλλαξε στη συνέχεια, με την Βιλερμπάν να ελέγχει απόλυτα την κατάσταση, να επαναφέρει τη διαφορά της σε διψήφια επίπεδα (34-20 στο 16'), έχοντας πλουραλισμό στην επίθεση, την ώρα που ο Καμάρ Μπάλντουιν και ο Ντόντα Χολ ήταν αυτοί που προσπαθούσαν για την ισπανική ομάδα. Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το σκορ στο 38-26.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, η εικόνα άλλαξε άρδην για τους Βάσκους οι οποίοι έχοντας σε μεγάλη βραδιά τον Χολ, την ώρα που ο Μονέκε ανέβαζε στροφές, η διαφορά όχι μόνο μειώθηκε αλλά τελικά με τρίποντο του Μονέκε, γράφτηκε το 51-54 στα 7" πριν το τέλος της τρίτης περιόδου. Ο Ντε Κολό μείωσε με δύο εύστοχες βολές για το 53-54 με το οποίο οι δύο αντίπαλοι μπήκαν στο τελευταίο και πιο καθοριστικό δεκάλεπτο, με τους φιλοξενούμενους να έχουν επιστρέψει καλά στην διεκδίκηση του αγώνα με ένα σπουδαίο επιμέρους 15-28 που «έτρεξαν».

Στην τέταρτη περίοδο, η Μπασκόνια είχε επιβάλει το ρυθμό της και με μπροστάρη τον Μονέκε κατάφερε να αυξήσει την υπέρ της διαφορά, ενώ ένα τρίποντο του Λουβαβού-Καμπαρό έγραψε το 56-67. Παρόλα αυτά, οι Γάλλοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. «Τρέχοντας» ένα σερί 13 αναπάντητων πόντων, η Βιλερμπάν έφερε τα πάνω - κάτω, ενώ οι πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Μαλεντόν έγραψαν το 69-67, δυόμιση λεπτά πριν το τέλος.

Εν συνεχεία, ανέλαβε δράση ο Έντουιν Τζάκσον που με δικό του προσωπικό σερί πόντων έκανε το 73-67, αυξάνοντας στο 17-0 την αντεπίθεση της ομάδας του, προτού ο Χολ μειώσει στο 73-69. Το μομέντουμ ήταν με την πλευρά των γηπεδούχων οι οποίοι έβαλαν... ταφόπλακα στην Μπασκόνια δια χειρός Μαλεντόν ο οποίος με νέο σουτ τριών πόντων έκανε το 76-69 στα 53 δευτερόλεπτα. Αυτό έμελλε να αποτελέσει και το τελικό σκορ, με τους Ισπανούς να μην καταφέρνουν καν να μειώσουν στην τελευταία επίθεσή τους και την γαλλική ομάδα να παίρνει μια θριαμβευτική νίκη, βάση της έκβασης του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 20-12, 38-26, 53-54

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο επικό 17-0 που «έτρεξε» η Βιλερμπάν για να μετατρέψει το 56-67 σε 73-67 και να καθορίσει την έκβαση του αγώνα.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Τεό Μαλεντόν ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής με 25 πόντους, 6/13 σουτ, 8/8 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 λάθη, 7 κερδισμένα φάουλ και συνολικά 36 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης για να αναδειχθεί και MVP της αγωνιστικής. Φυσικά, η τελική αντεπίθεση των Γάλλων είχε και την υπογραφή του.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Νιλ Σακό ακολούθησε με 14 πόντους, 12 ριμπάουντ και 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης όντας άξιος συμπαραστάτης.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Τσίμα Μονέκε των 18 πόντων και ο Ντόντα Χολ των 15, είδαν την καλή τους εικόνα να πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οι 7 πόντοι με 3/11 σουτ σε 35 λεπτά συμμετοχής και ενώ η Μπασκόνια ζητούσε απαντήσεις στο τέλος, αναδεικνύουν το πόσο σε κακό βράδυ ήταν ο φυσικός ηγέτης της ομάδας, Μάρκους Χάουαρντ. ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Με 45% στα δίποντα και 26% στα τρίποντα, η Μπασκόνια ήταν λογικό να μην αισθανόταν ασφαλής ακόμα και όταν βρισκόταν στο +11, 5' πριν το τέλος.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Βιλερμπάν δοκιμάζεται στην έδρα της Σαλόν Σαονέ την ερχόμενη Κυριακή (20/10, 17:30) για την πέμπτη αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος, ενώ την ίδια μέρα στις 19:30 η Μπασκόνια φιλοξενείται από την Μπαρτσελόνα για την τέταρτη αγωνιστική της ACB.

asvel

baskonia

@Photo credits: INTIME, ASVEL Villeurbanne // X

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.