Ερυθρός Αστέρας - Μπαρτσελόνα 94-98: «Εκτελεστής» Πάντερ στη ματσάρα του Βελιγραδίου

Γιώργος Κούβαρης
Σε ένα συγκλονιστικό ματς που κρίθηκε στην παράταση, η Μπαρτσελόνα πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» από την κατάμεστη «Belgrade Arena» καθώς έσπασε το αήττητο του Ερυθρού Αστέρα στην παράταση με 94-90. Τρομερός και καθοριστικός στο τέλος ο Κέβιν Πάντερ με 26 πόντους και 4/6 τρίποντα!

Ερυθρός Αστέρας και Μπαρτσελόνα πρόσφεραν ένα από τα καλύτερα ματς (αν όχι το καλύτερο) μέχρι σήμερα στην φετινή Euroleague.

Ένα ματς το οποίο κρίθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης όπου κανείς δεν θα έβαζε το χέρι του στη φωτιά για τον τελικό νικητή. Το σκορ άλλαζε συνέχεια χέρια, υπήρχε συνεχές κοντράστ συναισθημάτων, αλλά όλα αυτά μέχρι που πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο Κέβιν Πάντερ! Ο Αμερικανός γκαρντ γνώριζε πολύ καλά τα κατατόπια και τις μπασκέτες του γηπέδου και φρόντισε να χαρίσει στην Μπαρτσελόνα μια σπουδαία νίκη και ταυτόχρονα να υποχρεώσει τον... πάλαι ποτέ «αιώνιο αντίπαλό του» στην πρώτη ήττα της σεζόν.

Στα σχεδόν 27 λεπτά που αγωνίστηκε είχε 26 πόντους με 6/7 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 2/2 βολές, 4 κλεψίματα και 3 ασίστ! Εξαιρετικό ματς και από τον Γιαν Βέσελι με 19 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ βοήθειες πρόσφερε και ο Τζαμπάρι Πάρκερ με άλλους 13 πόντους. Ο Κέβιν Πάντερ ωστόσο ήταν εκείνος που «μίλησε» στα κρίσιμα, τόσο στην κανονική διάρκεια στέλνοντας ουσιαστικά το ματς στην παράταση, όσο και στο έξτρα πεντάλεπτο με ένα μεγάλο τρίποντο.

Το ματς: Ερυθρός Αστέρας – Μπαρτσελόνα

Άκρως συναρπαστικό και αμφίρροπο ήταν το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα στην «Belgrade Arena». Οι δύο ομάδες είχαν υψηλά ποσοστά ευστοχίας, με τις επιθέσεις να παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Μπαρτσελόνα με τους Πάντερ και Πάρκερ είχε καλύτερο ξεκίνημα με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 5-11 στο 4' και με 7-13 στο 5' ωστόσο δεν υπήρχε συνέχεια. Οι γηπεδούχοι φρόντισαν να ισορροπήσουν γρήγορα το παιχνίδι και με επιμέρους 12-4 πήραν προβάδισμα με 19-17 πριν κλείσει το δεκάλεπτο στο 25-26. Τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας αποτυπώθηκαν από 4/7 δίποντα και 5/8 του Ερυθρού Αστέρα ενώ αντίστοιχα η Μπαρτσελόνα (Βέσελι 8π.) είχε μετρήσει 9/12 δίποντα, 2/5 τρίποντα.

 

Η εικόνα του αγώνα και η διακύμανση του σκορ παρέμεινε ίδια και στην 2η περίοδο. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ αν και ο Γιάγκο Ντος Σάντος (11π.) πήρε επιθετικές πρωτοβουλίες και έφερε τον Ερυθρό Αστέρα μπροστά στο σκορ με 6 πόντους (39-33). Ένα προβάδισμα που διατηρήθηκε μέχρι και το 18' (42-37) ύστερα από τρίποντο του Γκεντράιτις ωστόσο το ημίχρονο έκλεισε σε απόσταση μίας κατοχής (47-44). Και αυτό χάρη σε νέο τρίποντο του Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ καθώς νωρίτερα η Μπαρτσελόνα είχε επιστρέψει και είχε ισοφαρίσει στους 44 πόντους. Οι γηπεδούχοι είχαν στο ημίχρονο 10/17 δίποντα και 8/12 τρίποντα (!) ενώ αντίστοιχα οι Καταλανοί μέτρησαν 16/22 δίποντα και 2/9 τρίποντα.

Οι «μπλαουγκράνα» είχαν καλύτερη εκκίνηση στο δεύτερο ημίχρονο και με επιμέρους 10-2 άλλαξαν την εικόνα του αγώνα και προηγήθηκαν με 49-54 στο 24'. Παρά την εξαιρετική προσπάθεια των Καταλανών να επιστρέψουν δυναμικά στο παιχνίδι η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική καθώς ο Ντάουμ (κατά κύριο λόγο) ήταν εκείνος που ηγήθηκε προκειμένου να πραγματοποιήσει ο Αστέρας επιμέρους σκορ 16-2 (!) για το 65-56 δύο λεπτά πριν από το τέλος της 3ης περιόδου η οποία «έκλεισε» στο 66-63.

Και πάλι. Μια από τα ίδια. Η Μπαρτσελόνα με τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ να ανεβάζει την απόδοσή του έδωσε στην ομάδα του εκ νέου προβάδισμα με 66-67 ολοκληρώνοντας ένα επιμέρους 11-1 για λογαριασμό της ομάδας του! Έκτοτε το ματς έγινε πραγματικό ντέρμπι με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ. Στα μέσα της τελευταίας περιόδου ο Ερυθρός Αστέρας ήταν στο +3 (75-72) αλλά ο εξαιρετικός Βέσελι έφερε εκ νέου το παιχνίδι στα ίσια (75-75), δείγμα και της εικόνας που επικρατούσε στο Βελιγράδι. Στα 2:43 ο Λαπροβίτολα υπέπεσε σε αντιαθλητικό φάουλ και το 77-78 υπέρ της Μπαρτσελόνα έγινε 80-78 υπέρ των γηπεδούχων.

Η αμάδα του Ζοάν Πενιαρόγια ωστόσο είχε σε εξαιρετική βραδιά τον Γιαν Βέσελι ο οποίος έφερε το ματς στα ίσια (80-80) αλλά ο Ντος Σάντος με 2/2 βολές στο 1:12 έδωσε εκ νέου προβάδισμα στον Ερυθρό Αστέρα με 82-80. Ακολούθησε ζευγάρι βολών από τον Λαπροβίτολα στο 1:06 ο οποίος ωστόσο είχε 1/2 για το 82-81. Στα 43'' ο Κάνααν αστόχησε σε τζαμπ σουτ ενώ άστοχος ήταν και ο Σατοράνσκι σε αμαρκάριστο τρίποντο στην αμέσως επόμενη φάση. Εκτοτε το ματς έγινε γκραν γκινιόλ! Σε μια φάση όπου ο Ερυθρός Αστέρας ζήτησε αντιαθλητικό φάουλ οι διαιτητές έδωσαν τζάμπολ με το σκορ στο 82-81, ο Κάνααν αστόχησε σε βολή τεχνικής ποινής και ο Πάντερ με τρίποντο-μαχαιριά έγραψε το 82-84 στα 10'' πριν από το τέλος.

Στα 4.7'' για το τέλος ο Γιάγκο Ντος Σάντος έφερε το ματς στα ίσια με lay up πιάνοντας... κοιμώμενη την άμυνα της Μπαρτσελόνα για το 84-84 το οποίο ήταν και το τελικό σκορ της κανονικής διάρκειας. Στο έξτρα πεντάλεπτο τα τρίποντα των Πάντερ και Πάρκερ «απαντούσαν» στους Κάλινιτς και Ντος Σάντος μετατρέποντας και το έξτρα πεντάλεπτο σε τρομερό ντέρμπι. Στο 1:31 ένα τρίποντο του Λαπροβίτολα έφερε εκ νέου το παιχνίδι στα ίσια (93-93) ενώ στα 54'' ξανά ο Κέβιν Πάντερ με μεγάλο τρίποντο έδωσε στην Μπαρτσελόνα προβάδισμα με 96-93. Ακολούθησε επιθετικό φάουλ του Νέντοβιτς, λάθος της Μπαρτσελόνα και κατοχή στον Ερυθρό Αστέρα με 1/2 βολές του Ντος Σάντος για το 94-96. Οι γηπεδούχοι πήραν το επιθετικό ριμπάουντ αλλά έκαναν το λάθος και ο Πάντερ με καλάθι στο ανοικτό γήπεδο διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα,

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Σε δύο μεγάλα τρίποντα του Κέβιν Πάντερ. Αρχικά στα 10'' πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα για το 82-84 της Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια στο τρίποντο με 54'' πριν από το τέλος της παράτασης, όταν ο Αμερικανός έδωσε προβάδισμα με 96-93 στην Μπαρτσελόνα.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Κέβιν Πάντερ πραγματοποίησε εξαιρετικό παιχνίδι έχοντας στο σύνολο 26 πόντους με 6/7 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 2/2 βολές, 4 κλεψίματα, 3 ασίστ, 1 λάθος και 30 βαθμούς στο PIR.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σε κακό βράδυ ο Νεμάνια Νέντοβιτς οποίος είχε μόλις 1 πόντο και 4 λάθη, ενώ δεν βοήθησε βάσει των δυνατοτήτων του, ούτε ο Μίλερ-ΜακΙντάιρ.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Πληθωρικό παιχνίδι από τον Γιαν Βέσελι ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 8/12 δίποντα, 3/4 βολές και 5 ριμπάουντ.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Οι Ντος Σάντος (23π.) και Κάλινιτς (19π., 3ριμπ.) προσπάθησαν για τον Ερυθρό Αστέρα, σ' ένα ματς το οποίο χάθηκε στις λεπτομέρειες.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα πολλά τρίποντα των δύο ομάδων με την Μπαρτσελόνα ευστοχεί σε 13 και τον Αστέρα σε 12, αλλά και το 64% των μπλαουγκράνα στα δίποντα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Ο Ερυθρός Αστέρας θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Μπούντουτσνοστ (21/10, 20:00) για την Aba Liga, ενώ η Μπαρτσελόνα θα φιλοξενήσει την Μπασκόνια (20/10, 19:30) για το πρωτάθλημα της ACB.

Τα δεκάλεπτα: 25-26, 47-44, 66-63, 84-84 (κ.α.), 94-98 (παρ.)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.