Κώστας Σλούκας vs πρώην: Οι 10 επισκέψεις στο «σπίτι» των άλλοτε ομάδων του (vids)

Αλέκος Χρυσικόπουλος
sloukas
Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στην έδρα της Φενέρμπαχτσε την Παρασκευή (25/10) και το Gazzetta καταγράφει τα πεπραγμένα του Κώστα Σλούκα τις φορές που επέστρεψε στο σπίτι των... πρώην.

Στο remake του περσινού ημιτελικού του Final Four, ο Παναθηναϊκός AKTOR φιλοξενείται την προσεχή Παρασκευή (25/10, 20:45, Novasports 4HD) από την Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη για την πέμπτη αγωνιστική της φετινής EuroLeague.

Το επικείμενο μεγάλο παιχνίδι αποτελεί μεταξύ άλλων μια ακόμα επιστροφή του Κώστα Σλούκα στην έδρα της ομάδας με την οποία έγραψε ξεχωριστή ιστορία. Ποια είναι τα πεπραγμένα του αρχηγού των «πρασίνων» όταν επισκέπτεται το σπίτι μιας πρώην ομάδας του σε επίπεδο EuroLeague; Το Gazzetta καταγράφει την προϊστορία του πολύπειρου Έλληνα γκαρντ στις 10 φορές που φιλοξενήθηκε από τις πρώην ομάδες του.

Οι πρώτες επισκέψεις στο ΣΕΦ που γίνονταν όλο και πιο παραγωγικές

Η αρχή γίνεται τον Δεκέμβριο του 2016 με την Φενέρμπαχτσε να φιλοξενείται από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Πρώτη γνωριμία του Σλούκα ως αντίπαλος των Πειραιωτών οι οποίοι τον τίμησαν για την μέχρι τότε προσφορά του στην ομάδα και εν τέλει να επικρατούν του συνόλου του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πιο εύκολα απ' ό,τι δείχνει το τελικό 71-62. Παρά την μέτρια βραδιά των Τούρκων, ο Έλληνας γκαρντ γέμισε τη στατιστική του με 10 πόντους, 2/6 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3/3 βολές, 2 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο, 4 λάθη και 5 κερδισμένα φάουλ για τους 10 βαθμούς αξιολόγησης σε διάστημα 34:17' στο παρκέ.

 

Η επόμενη επίσκεψη της Φενέρμπαχτσε και κατ' επέκταση του Σλούκα στο ΣΕΦ ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο του 2018 και ήταν ακόμα πιο κακή, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί καθολικά με 95-70. Αυτή τη φορά ο ίδιος μένει «άσφαιρος» και άποντος με 0/2 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 1 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 λάθη σε 7:52' με αποτέλεσμα να γράψει «μηδέν» και στην αξιολόγηση.

sloukas

Τρίτη και φαρμακερή για την Φενέρ και τον διεθνή πλέι-μέικερ ο οποίος τον Νοέμβριο του 2018 πραγματοποιεί την πιο περιζήτητη εμφάνιση (μέχρι εκείνη τη στιγμή) κόντρα στην πρώην ομάδα του. MVP του αγώνα με 20 πόντους, 5/10 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 7/7 βολές, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 λάθη, 5 κερδισμένα φάουλ και 22 βαθμούς στην αξιολόγηση σε 33:51' για το «διπλό» της Φενέρ με 72-73.

slou

Η τελευταία επίσκεψή του στο ΣΕΦ ως αντίπαλος (με τη φανέλα της Φενέρ) ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Η βραδιά όπου ο Βασίλης Σπανούλης έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague, επισκιάζεται εν μέρει από τον Σλούκα αφού συνέβαλε τα μέγιστα για το «διπλό» της τουρκικής ομάδας με 87-96 και τον ίδιο να μετρά 14 πόντους, 2/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 4/4 βολές, 4 ριμπάουντ (3 επιθετικά), 9 ασίστ, 4 κλεψίματα, 3 λάθη, 4 κερδισμένα φάουλ και 26 βαθμούς στην αξιολόγηση σε 33:24'. Για την ιστορία, ο ασύλληπτος Νάντο Ντε Κολό των 32 πόντων και των 31 βαθμών, του είχε στερήσει το MVP του αγώνα.

Πήρε σταδιακά μπρος και κόντρα στην Φενέρ με αποκορύφωμα το «The Shot»

Αντιστροφή σκηνικού με τον Κώστα Σλούκα να επιστρέφει στον Ολυμπιακό για την δεύτερη θητεία του και να ετοιμάζεται για την υποδοχή στην έδρα της Φενέρ ως άλλοτε παίκτης της, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2020. Πρώτη επιστροφή στο άδειο (λόγω συνθηκών πανδημίας) Ulker Sports And Event Hall, με τον «Σλου» να βραβεύεται από τους Τούρκους και μην είναι αρνητικός αλλά να μην κάνει τη διαφορά για τον Ολυμπιακό με 5 πόντους, 0/1 δίποντο, 1/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 1 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 λάθη, 3 κερδισμένα φάουλ και 10 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης σε 21:39' για την ήττα της ελληνικής ομάδας με 84-77.

slou

Η δεύτερη επίσκεψή του στην Τουρκία ως (και πάλι) «ερυθρόλευκος» ήταν ακόμα καλύτερη κατά τον Ιανουάριο του 2022, ενώ προερχόταν και από το νικητήριο σουτ στο ΣΕΦ εις βάρος της Φενέρ από τον πρώτο γύρο εκείνης της σεζόν. Κορυφαίος των Πειραιωτών με 14 πόντους, 1/4 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 6/7 βολές, 5 ριμπάουντ (2 επιθετικά), 7 ασίστ, 4 κλεψίματα, 3 λάθη, 6 κερδισμένα φάουλ για 23 βαθμούς στην αξιολόγηση σε 28:14'. Παρ' όλα αυτά, η νίκη δεν ήρθε αφού η Φενέρ επικράτησε άνετα με 94-80.

slou

Το ημερολόγιο έγραφε 3 Μαΐου του 2023 όπου ήταν προγραμματισμένο το Game 3 των EuroLeague Playoffs και στο οποίο ο Κώστας Σλούκας θα κατέγραφε μια από τις πιο επικές εμφανίσεις που έχουμε δει στη σύγχρονη ιστορία της λίγκας. Με την Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη να έχει «σπάσει» την έδρα του ΣΕΦ και να επιστρέφει στην Πόλη ως κάτοχος πλεονεκτήματος, ο Ολυμπιακός ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Ο Κώστας Σλούκας ανέλαβε δράση με ένα φοβερό ρεσιτάλ. 25 πόντοι, 6/6 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 4/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 λάθη, 5 κερδισμένα φάουλ και 34 απίθανους βαθμούς αξιολόγησης σε μόλις 23:18' και με αποκορύφωμα το απόλυτο σουτ.

Το σουτ με το οποίο εκτέλεσε την Φενέρ πάνω σε άμυνα και σε νεκρό χρόνο από τα 8 μέτρα για να δώσει τη νίκη στον Ολυμπιακό με 71-72 και να ξαναφέρει το πλεονέκτημα στον Πειραιά. Ο ίδιος υποκλίθηκε ως... απολογία στον κόσμο της πρώην ομάδας του για αυτό που της προκάλεσε, όμως όπως είχε πει και ο ίδιος σε δήλωσή του μετά το ματς: «ελάχιστα με ενδιέφερε».

Δύο βράδια αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου του 2023 έλαβε χώρα το Game 4 των δύο ομάδων ξανά στην Κωνσταντινούπολη αλλά με την κατάσταση να είχε αντιστραφεί. Η Φενέρ έψαχνε νίκη για να μείνει ζωντανή και τη βρήκε με σκορ 73-69 για να στείλει τη σειρά σε πέμπτο και τελευταίο ματς στο Φάληρο. Ο Σλούκας έμεινε πολύ μακριά από την εποποιία του Game 3, γράφοντας μόλις 3 πόντους με 1/2 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 1/1 βολή, 1 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη, 4 κερδισμένα φάουλ και 6 βαθμούς αξιολόγησης στα 22:21' που αγωνίστηκε. Ωστόσο, όλη η δουλειά είχε γίνει δύο ημέρες πριν ώστε ο Ολυμπιακός να μην πληγωθεί από αυτή την ήττα και να ολοκληρώσει την υπόθεση πρόκρισης στην έδρα του όπου είχε και πάλι πρωταγωνιστή τον Σλούκα για να πάει στο Final Four του Κάουνας.

Οι τελευταίες -επεισοδιακές- επισκέψεις στις «πρώην» έμειναν στα ρηχά

Έχοντας κάνει το μεγάλο άλμα από το κόκκινο στο πράσινο «στρατόπεδο», ο Κώστας Σλούκας επέστρεφε στην έδρα της Φενέρμπαχτσε τον Οκτώβριο του 2023 αυτή τη φορά ως παίκτης του Παναθηναϊκού AKTOR. Η ήττα του «τριφυλλιού» με 83-69 και η μέτρια εμφάνιση του αρχηγού των «πρασίνων» (4 πόντοι, 2/2 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 1 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 4 λάθη, 1 κερδισμένο φάουλ, 4 βαθμοί σε 22:18') πέρασαν σε δεύτερη μοίρα αφού οι περισσότεροι θυμούνται την σύρραξη που προκλήθηκε στο τέλος όπου συμμετείχε και ο Έλληνας πλέι-μέικερ και λόγω της οποίας ο κόσμος τον «γιούχαρε», ίσως και επειδή δεν του είχε συγχωρήσει τη ζημιά που είχε κάνει λίγους μήνες πριν για τα Playoffs.

slou

Αφού είχε προηγηθεί η πρώτη επίσκεψη στο ΣΕΦ τον Νοέμβριο του 2023 για την Stoiximan GBL απέναντι στον Ολυμπιακό ως το πλέον μισητό πρόσωπο, ο Κώστας Σλούκας ήρθε ξανά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού AKTOR τον Μάρτιο του 2024 για την 29η αγωνιστική της EuroLeague. Η ήττα των μετέπειτα πρωταθλητών Ευρώπης με 71-65 και η μέτρια εμφάνιση, παρασέρνουν και τον 34χρονο πόιντ-γκαρντ που έμεινε στους 7 πόντους με 1/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/2 βολές, 4 ριμπάουντ (1 επιθετικό), 3 ασίστ, 1 λάθος, 2 κερδισμένα φάουλ και 8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης στα 20:36'.

slou

Παρ΄όλα αυτά, φρόντισε να γράψει αλλιώς την περσινή ιστορία με τις επιδόσεις του κόντρα στους «ερυθρόλευκους» για τους τελικούς του (νικηφόρου εν τέλει) πρωταθλήματος με τον ίδιο να ετοιμάζεται την ερχόμενη Παρασκευή για μία ακόμα επίσκεψη στο «σπίτι» της Φενέρμπαχτσε όπου μεγαλούργησε.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, LATO KLODIAN

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.