Ολυμπιακός: Το +29 στα πρώτα δεκάλεπτα και η επίδραση των Βεζένκοβ, Φαλ

Ολυμπιακός: Το +29 στα πρώτα δεκάλεπτα και η επίδραση των Βεζένκοβ, Φαλ

Δημήτρης Οικονόμου
Ο Ολυμπιακός στα πρώτα δεκάλεπτα
Τα πρώτα δεκάλεπτα του Ολυμπιακού τείνουν να αποτελέσουν ξανά τη δύναμή του στην EuroLeague, με τους Σάσα Βεζένκοβ και Μουστάφα Φαλ σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Μία φράση που έχει εντυπωθεί για τα καλά στις ζωές μας και στον Ολυμπιακό φαίνεται πως είναι θιασώτες της. Οι «ερυθρόλευκοι» μπαίνουν στην 5η αγωνιστική της EuroLeague με μία κρίσιμη «μάχη» στο Μόναχο, απέναντι στην Μπάγερν.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στάθηκε στον τρόπο που πρέπει να περιοριστεί μία επίθεση η οποία σκοράρει πάνω από 100 πόντους μέσο όρο στην έδρα της, αλλά οι Πειραιώτες έχουν τα δικά τους «όπλα» να καταθέσουν στο νεόκτιστο SAP Garden.

Ένα από αυτά είναι η καλή τους εκκίνηση στις αναμετρήσεις. Η ομάδα που θαύμασε όλη η Ευρώπη τη σεζόν 2022-23, είχε αυτό το γνώρισμα. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα έμπαιναν εξ αρχής με το... μαχαίρι στα δόντια και «έπνιγαν» από νωρίς τους αντιπάλους τους.

Φυσικά με το ημερολόγιο να είναι καρφωμένο στην 25η του Οκτωβρίου, ο Ολυμπιακός θα ήταν αφύσικο και λόγω τραυματισμών, αλλά και των νεοφερμένων που θέλει να εντάξει, να έχει τέτοια συνοχή και αποτελεσματικότητα στον μέγιστο βαθμό.

 

Ωστόσο, ακόμα και έτσι οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν να κινούνται προς αυτήν την τάση μετά από τέσσερις αγωνιστικές. Αν εξαιρέσει κανείς την πρεμιέρα κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, ο Ολυμπιακός έκλεισε με προβάδισμα στα υπόλοιπα τρία παιχνίδια του.

Τα πρώτα δεκάλεπτα του Ολυμπιακού στην EuroLeague

  • Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 17-13
  • Ολυμπιακός - Ζάλγκιρις 21-6
  • Ολυμπιακός - Αρμάνι 23-17
  • Εφές - Ολυμπιακός 11-23

Το κοντέρ έγραψε +15 με τη Ζάλγκιρις, +12 με την Εφές (έφτασε το +15 στο 9ο λεπτό) και +6 με την Αρμάνι (εκκίνησε με σκορ 14-4 στο πεντάλεπτο). Φυσικά στην Κωνσταντινούπολη δεν κατάφερε να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα, κάτι που αποτελεί ένα «στοίχημα» για τη συνέχεια.

Άλλωστε και με την επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοφ στο rotation, μετά από αυτήν του Μουστάφα Φαλ, ο Ολυμπιακός θα αποτυπώσει στο παρκέ πλήρως αυτό που έχει στο μυαλό του ο Γιώργος Μπαρτζώκας και θα διατηρεί τα επίπεδα ποιότητας και ενέργειας στον μέγιστο βαθμό.

Πώς σουτάρει ο Ολυμπιακός στα πρώτα δεκάλεπτα

Το παράδοξο σε όλο αυτό το κομμάτι και στις διαφορές που έχει χτίσει ο Ολυμπιακός στα πρώτα δεκάλεπτα, έχει να κάνει με το σουτ. Στις δύο πρώτες αναμετρήσεις οι Πειραιώτες δε σούταραν καλά, κάτι που επηρεάζει τα νούμερά τους.

Αυτό το +29 που βγάζει στο άθροισμά της η ομάδα του Μπαρτζώκα, έχει έρθει με μόλις 5/20 σουτ από το τρίποντο. Μόλις αυτό το ποσοστό σταθεροποιηθεί, κάτι που θα γίνει μόλις έχουμε και μεγαλύτερο δείγμα, πιθανόν να δούμε ακόμα καλύτερη εικόνα από τους «ερυθρολεύκους».

1
Το shot chart του Ολυμπιακού στα πρώτα δεκάλεπτα της EuroLeague

Που μεταξύ άλλων, βασίζονται αρκετά στην πίεσή τους πάνω στην μπάλα και το transition, έχοντας ήδη 3.25 πόντους ανά παιχνίδι σε τέτοιες καταστάσεις, μονάχα στην πρώτη περίοδο. Αν ο αριθμός δε σας φαίνεται αρκετά μεγάλος, σκεφτείτε πως συνολικά ο Ολυμπιακός πετυχαίνει 7.3 πόντους σε 5.8 κατοχές μέχρι στιγμής στην EuroLeague.

Ο παράγοντας Βεζένκοβ και ο Φαλ

Καθοριστικός παράγοντας φυσικά σε όλο αυτό είναι ο Σάσα Βεζένκοβ. Ο οποίος γύρισε σε... beast mode από το NBA και τραβάει γύρω του όλα τα βλέμματα οποιασδήποτε άμυνας.

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, είναι και ο τοπ σκόρερ του Ολυμπιακού στις εκκινήσεις, εκμεταλλευόμενος κυρίως την επαφή του με το καλάθι και τις κινήσεις του μακριά από την μπάλα. Ο Βούλγαρος φόργουορντ τελειώνει σχεδόν κάθε μπάλα που πέφτει στα χέρια του στη ρακέτα, βγάζοντας στον... αφρό συνεργασίας που έχουμε ξαναδεί από τον Ολυμπιακό.

1
Το shot chart του Βεζένκοβ στα πρώτα δεκάλεπτα της EuroLeague

Εδώ μπαίνει ο Μουστάφα Φαλ στη συζήτηση. Ο Γάλλος σέντερ πάτησε παρκέ τη φετινή σεζόν για πρώτη φορά με τη Ζάλγκιρις, στο δεύτερο μέρος και έκτοτε έχει δύο συμμετοχές στην πρώτη πεντάδα. Ικανές όμως να τον κάνουν σε πολύ λιγότερο χρόνο τον δεύτερο καλύτερο δημιουργό με 4 ασίστ σε πρώτα δεκάλεπτα, πίσω μόνο από τις 7 του Τόμας Γουόκαπ.

Η επίδρασή του δεν αφορά μόνο τις τελικές πάσες, μιας και η παρουσία του αλλάζει άρδην τη ροή. Ο Ολυμπιακός βρίσκει ένα πάτημα στη ρακέτα, αλλά και έξω από αυτήν. Ένα σκαλοπάτι για την μπάλα, με τον Μπαρτζώκα να τον σημαδεύει πάντοτε, ειδικότερα στα ξεκινήματα των αναμετρήσεων και τον Ολυμπιακό να ανεβάζει διαρκώς στροφές. Και βέβαια θα χρειαστεί ένα καλό ξεκίνημα στο Μόναχο, μιας και η Μπάγερν μπορεί να πιάσει... τρελό ρυθμό στην έδρα της οποιαδήποτε στιγμή.

@Photo credits: eurokinissi, KLODIAN LATO

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.