Ολυμπιακός: Η λανθασμένη προσέγγιση έφερε copy paste ήττα

Ολυμπιακός: Η λανθασμένη προσέγγιση έφερε copy paste ήττα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τις αιτίες της ήττας του Ολυμπιακού από τη Μπάγερν και ξεχωρίζει πέντε πράγματα από το ματς με τα φάουλ να βρίσκονται στην κορυφή!

Ο Ολυμπιακός απέτυχε να πάρει την πρώτη του εκτός έδρας νίκη χάνοντας από την Μπάγερν. Η αλήθεια είναι πως αρκετές φορές στο δεύτερο ημίχρονο νόμιζα πως ζούσα τη «Μέρα της Μαρμότας» όπως ο Μπιλ Μάρει. Σα να είχα μπει σε ένα ταξίδι στον χωροχρόνο και βρισκόμουν στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθώντας το ματς της περασμένης εβδομάδας με την Αναντολού Εφές. Με ελάχιστες εξαιρέσεις copy paste ήττα έκαναν οι «ερυθρόλευκοι».

Η κακή άμυνα φρόντισε να δώσει ρυθμό σε έναν αντίπαλο γκαρντ. Τότε ήταν ο Πετρούσεφ με τον Λάρκιν, χθες ήταν ο Φαλ με τον Εντουαρντς και ο Ράιτ με τον Μπούκερ. 24 ο Λάρκιν, 30 έγραψε το κοντέρ στον Εντουαρντς.

Το rotation του Μπαρτζώκα ήταν παρόμοιο στην τελευταία περίοδο με Βιλντόζα, ΜακΚίσικ, Πίτερς, Ράιτ και επαναφέροντας στο παρκέ τους Γουόκαπ, Βεζένκοβ, Φαλ περίπου 3-4 λεπτά πριν το φινάλε.

Η έλλειψη συγκέντρωσης των παικτών ήταν ακριβώς η ίδια, ειδικά στα αμυντικά τους καθήκοντα.

Και τέλος αρκετές αποφάσεις στο φινάλε της αναμέτρησης ήταν κακές με αποκορύφωμα το ακατανόητο αντιαθλητικό φάουλ του ΜακΚίσικ το οποίο στοίχισε 4 πόντους σε κρίσιμο σημείο.

Μοναδική διαφορά ήταν πως στο κλείσιμο του αγώνα ο Βεζένκοβ πήρε αποφάσεις (για αυτό ήρθε). Κατά τη γνώμη μου και τα δύο σουτ ήταν πολύ καλές επιλογές, αλλά δε βρήκαν στόχο οπότε τι να το κάνεις... Αν είχε μπει το ένα ίσως να είχε νικήσει ο Ολυμπιακός και τώρα να γράφαμε και να λέγαμε άλλα, όμως η αλήθεια είναι πως θα ρίχναμε στάχτη στα μάτια.

Φαλ

Οι κακές αποφάσεις των σέντερ στην τρίτη περίοδο

Ο Φαλ είναι κορυφαίος αμυντικός και ο παίκτης που μαζί με τους Γουόκαπ, Παπανικολάου μπορούν να μεταμορφώσουν όλη την αμυντική λειτουργία της ομάδας. Άρα και να την κάνουν καλύτερη. Ο Ράιτ είναι κακός αμυντικός.

Ο Γάλλος εννοείται και δικαιούται κακής βραδιάς όπως αυτή στο Μόναχο. Για τον Αμερικανό δεν περίμενα κάτι διαφορετικό στην πίσω πλευρά του γηπέδου. Ας τα πάρω με τη σειρά όμως.

Η Μπάγερν πήγε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο έχοντας δεχτεί σερί 15-0. Λογικό ήταν να βγει πιο επιθετική και πιο αποφασισμένη. Και όμως δεν είναι πως έπαιξε κάποια σπουδαία άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο.

Φαλ και Ράιτ (κυρίως) της επέτρεψαν να μπει στη διεκδίκηση της νίκης με τις λανθασμένες αποφάσεις που πήραν σε εκείνο το διάστημα. Ο Γάλλος δύο φορές δεν προχώρησε σε αλλαγή στο σκριν και ο Ολυμπιακός δέχτηκε ελεύθερα τρίποντα. Σε άλλη μία περίπτωση όταν έπρεπε να αποφασίσει «βγαίνω δυναμικά έξω ή κλείνω μέσα», δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Εμεινε στη μέση και σκόραρε ο Εντουαρντς.

Ο Μπαρτζώκας τον αντικατέστησε και έβαλε τον Ράιτ. Ίδια κακή απόφαση μένοντας στη μέση και κάρφωμα ο Μπούκερ. Κι αυτός μπερδεύτηκε αργότερα και κοίταζε τον Μπούκερ να σουτάρει ανενόχλητος από την κορυφή για τρεις. Και δικό του χαμένο αμυντικό ριμπάουντ σε άστοχη βολή στο φινάλε της τρίτης περιόδου που έφερε προσπέρασμα της Μπάγερν. Το παιχνίδι είχε γυρίσει... Η Μπάγερν πίστευε πλέον στη νίκη.

Ο λάθος τρόπος που πάει να κερδίσει τα παιχνίδια ο Ολυμπιακός

Ένα βασικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι Πειραιώτες στις πέντε πρώτες αγωνιστικές της Euroleague είναι το εξής: Δεν κλείνουν καθόλου καλά τα παιχνίδια. Με εξαίρεση το ματς με την Αρμάνι, στα υπόλοιπα έχουν χάσει κατά κράτος στο τελευταίο δεκάλεπτο.

  • Με Φενέρ 25-15
  • Με Ζαλγκίρις 22-25
  • Με Αρμάνι νίκησαν 26-20
  • Με Εφές 26-19
  • Με Μπάγερν 25-19

Τι άλλο παρατηρούμε; Ελάτε εύκολο είναι. Σωστά. Δέχεται πάρα πολλούς πόντους στα τελευταία δεκάλεπτα (ακόμη κι από την Αρμάνι). Τρεις φορές από 25 και μία 26. Αυτό δείχνει πως η ομάδα έχει λανθασμένη προσέγγιση. Δεν πάει να νικήσει από την άμυνα, αλλά από την επίθεση.

Οσο πλησιάζει ο αντίπαλος η νοοτροπία είναι «θα βάλω εγώ ένα σουτ και θα το καθαρίσω το παιχνιδάκι». Η σωστή νοοτροπία θα έπρεπε να είναι «πάμε να βγάλουμε δυο άμυνες και το ταλέντο υπάρχει για να βρούμε δυο καλάθια μπροστά».

Ο Ολυμπιακός προσεγγίζει με λάθος τρόπο τα τελευταία λεπτά των αγώνων του. Δεν υπάρχει η απαραίτητη συγκέντρωση, κάνουν λάθη, δεν παίζουν σκληρή άμυνα. Στο μυαλό μου υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό και είναι πρόβλημα το οποίο μόνο ο Μπαρτζώκας μπορεί να λύσει. Το πρόβλημα είναι λοιπόν πως στο ρόστερ υπάρχουν αποκλειστικά επιθετικογενείς παίκτες με εξαίρεση τον Γουόκαπ και ίσως τον Παπανικολάου. Όλοι οι άλλοι θέλουν να βρουν ρυθμό από την επίθεση και όχι από την άμυνα. Όλοι οι άλλοι πιστεύουν τόσο πολύ στον εαυτό τους και στην ικανότητά τους να σκοράρουν (και σωστά γιατί έχουν ταλέντο) που βάζουν σε δεύτερη μοίρα την άμυνα. Όταν αυτή μπει σε πρώτη μοίρα (αν μπει) τότε θα είναι καλύτερα τα πράγματα.

Βιλντόζα

Πέντε πράγματα που μου έκαναν εντύπωση στο ματς με τη Μπάγερν

  1. Με το σκορ στο 55-59 ο Φουρνιέ χάνει lay up μόνος του με το καλάθι. Αντί να γίνει το 55-61 έγινε το 59-59.
  2. Βεζένκοβ, Ντόρσεϊ, Φουρνιέ και Ράιτ έχουν αστοχήσει σε lay up. 8 πόντοι. Βάλτε και τις 3 χαμένες βολές από Φουρνιέ και Ντόρσεϊ, πάμε στους 11 πόντους.
  3. Ο Βιλντόζα συνεχίζει να παίζει αρκετά καλά. Βγάζει ενέργεια, προσφέρει σκορ, δημιουργία και ένταση στο παιχνίδι.
  4. Όταν ο Παπανικολάου είναι καλός παίζει καλά όλη η ομάδα. Χθες ήταν καλός ο αρχηγός, αλλά δεν έπαιξε στην τελευταία περίοδο.
  5. Ο Ολυμπιακός σε αγώνα Euroleague έκανε 14 φάουλ! Σε ματς που δέχτηκε 84 πόντους και 24 δίποντα, οι παίκτες του δε σταμάτησαν τον αντίπαλο με τα ομαδικά φάουλ που τους δίνει δικαίωμα ο κανονισμός.
  • Στην πρώτη περίοδο έκαναν δύο φάουλ δίνοντας δύο βολές.
  • Στη δεύτερη περίοδο έκαναν τρία φάουλ δίνοντας δύο βολές.
  • Στην τρίτη περίοδο έκαναν τέσσερα φάουλ δίνοντας τρεις βολές (ένα γκολ φάουλ).
  • Στην τέταρτη περίοδο έκαναν πέντε φάουλ δίνοντας οκτώ βολές (ένα αντιαθλητικό φάουλ και ένα επίτηδες για να στείλουν σε βολές αντίπαλο στο τέλος).

ΥΓ: Θα έχει ενδιαφέρον ποιον θα επιλέξει ο Μπαρτζώκας για έβδομο ξένο στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Λόγω έλλειψης προπονήσεων πιστεύω θα αφήσει τον Γουίλιαμς Γκος ο οποίος ίσως να μην είναι απόλυτα έτοιμος. Αν ο Μιλουτίνοφ ήταν λίγο καλύτερα ίσως άφηνε και τον Ράιτ. Θα μάθουμε αύριο το πρωί.

ΥΓ 2: Σε εφτά μέρες, τέσσερα παιχνίδια. Ισχύει και για τις 18 ομάδες μόνο που οι δύο ελληνικές έχουν μεταξύ τους παιχνίδι. Χρειάζεται πνευματική ετοιμότητα.

ΥΓ 3: Προφανώς ο Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν αγωνίστηκε γιατί δεν μπορεί να παίξει τέσσερα παιχνίδια σε εφτά μέρες. και αυτά με Παναθηναϊκό, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είναι πιο απαιτητικά.

ΥΓ 4: Η Euroleague απαιτεί υπομονή και (υπο)στήριξη.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.