Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός: Η «μεταφορά» του «έργου» από την Τουρκία και το προαπαιτούμενο για την παραμονή στο rotation!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός: Η «μεταφορά» του «έργου» από την Τουρκία και το προαπαιτούμενο για την παραμονή στο rotation!
O Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τα πεπραγμένα των «αιωνίων αντιπάλων» στην πρώτη πράξη της 2ης εφετινής «διαβολοβδομάδας» στην Euroleague και έχει υστερόγραφα για τον Τίτο Κομνηνό, τον μοναδικό ακραιφνή μπασκετάνθρωπο χωρίς εχθρούς!

Αν υπολογίσουμε ότι η πρώτη «διπλή» εβδομάδα στην κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση, περιελάμβανε μόλις μία νίκη σε 4 αγώνες για τις ελληνικές ομάδες (το 0/2 του «τριφυλλιού» σε Παρίσι και Μαδρίτη, που προσγείωσε άπαντες στο «πράσινο» στρατόπεδο και το 1-1 των «ερυθρολεύκων» με άνετη νίκη επί της Αρμάνι και «αυτοχειρία» στην Πόλη με την Εφές), το 2/2 της 6ης αγωνιστικής, δεν μας χάλασε καθόλου!

Ίσα-ίσα που είδαμε τον Παναθηναϊκό να επιβάλλει την κυριαρχία του σε ρυθμούς προπόνησης απέναντι στην Βιλερμπάν και να εδραιώνεται στην πρώτη 4άδα της βαθμολογίας και τον Ολυμπιακό να βγάζει μεγάλη αντίδραση απέναντι στην Ρεάλ και να διατηρεί αλώβητη την έδρα του με ανατροπή.

Ας τα πάρουμε, όμως, με την σειρά, αρχίζοντας με τα πιο φρέσκα κουλούρια και όλα όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ.

Παναθηναϊκός: Τα back to back «διπλά» σε Πόλη και ΣΕΦ «φόρτωσαν» την αυτοπεποίθηση!

Το ματς με την Βιλερμπάν ανήκε, ευθύς εξαρχής, στην κατηγορία εκείνων που θέλουν προσοχή γιατί, έχοντας φέρει εις πέρας δύο διαδοχικές αποστολές με πολύ υψηλό δείκτη δυσκολίας, είναι λογικό να παρουσιαστείς λίγο πιο χαλαρός ή έστω με αρκετά λιγότερη συγκέντρωση.

 

Οπότε ειδικότερα, φέτος, που η ASVEL, είναι αρκετά πιο νοικοκυρεμένη και σοβαρή (το έδειξε με τις εντός έδρας νίκες της επί της Βίρτους και της Μπασκόνια), δεν θελεί πολύ να γίνει η γκέλα.

Εν προκειμένω, όμως και η ομάδα του Πιερίκ Πουπέ παρατάχθηκε χωρίς δύο πενταδάτους (Πάρις Λι και Ζοφρί Λοβέρν), αλλά και ο Παναθηναϊκός – και αυτό είναι το σημαντικότερο – μπήκε στο παρκέ πολύ σοβαρός και συγκεντρωμένος και με κεκτημένη ταχύτητα από το ΣΕΦ, τελείωσε (92-68) το ματσάκι από το πρώτο 5λεπτο.

Όταν πριν καλά-καλά συμπληρωθεί το μισό της 1ης περιόδου, το ταμπλό γράφει 18-5 και η στατιστική των γηπεδούχων είναι 6 ασίστ/0 λάθη και 8/8 σουτ, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να αναλύσει κανείς.

Αν μπορούμε να επικεντρωθούμε κάπου, αυτό είναι στα κέρδη του «επτάστερου» λίγο πριν «πετάξει» για το Βελιγράδι, όπου τον περιμένει ο ενισχυμένος με τον Πετρούσεφ (εκ των κορυφαίων του Ολυμπιακού στον τελικό του Super Cup), Ερυθρός Αστέρας, που δεν έχει καμία σχέση με την περυσινή ομάδα!

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

* Ο Παναθηναϊκός «εκμηδένισε» τον Τέο Μαλεντόν (0/5 σουτ σε 21 λεπτά συμμετοχής), που είναι ο πρώτος σκόρερ της γαλλικής ομάδας και αναδείχτηκε MVP της 5ης αγωνιστικής και περιόρισε σε «χαμηλή πτήση» τον Νιλ Σακό (12 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 19 λεπτά), που είναι ένας από τους πιο κυριαρχικούς παίκτες της διοργάνωσης μέχρι στιγμής.

* Κυριάρχησε πλήρως στα ριμπάουντ (+21), κατέβασε πολύ χαμηλά το ποσοστό των Γάλλων πίσω από τα 6,75 (είχαν 1/13 στο πρώτο μέρος και τελείωσαν με 7/27 τρίποντα) και το πιο ουσιώδες ήταν ότι για πρώτη φορά φέτος δέχτηκε λιγότερους από 70 πόντους, παρουσιάζοντας μία σταθερά ανοδική αύξηση στην καμπύλη της αμυντικής σκληράδας.

* Διατήρησε αλώβητη την έδρα του, με ένα ακόμη ηχηρό statement του τύπου «δεν περνάει κανείς εύκολα από το ΟΑΚΑ!» και ισοφάρισε το καλύτερο ξεκίνημα (ρεκόρ 4-2) της ιστορίας του στο ισχύον format της EL.

* Είδε τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ να προσθέτει άλλη μία μεστή εμφάνιση στο εφετινό του ρεπερτόριο, όντας μακράν ο πιο «οικονομικός» παίκτης της ομάδας. Από την άποψη ότι καταγράφει νούμερα (13 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ με 6/6 σουτ σε 17 λεπτά συμμετοχής) που είναι δύσκολο να τα πιάσει κάποιος που δεν ξέρει ότι – βρέξει, χιονίσει – θα παίξει μίνιμουμ 25 λεπτά.

* Ο Εργκίν Αταμάν βλέπει με ικανοποίηση την σταδιακή κεφαλαιοποίηση του πλάνου του, που φέτος – με την προσθήκη του Λορέντζο Μπράουν – είναι πιο εφικτό να υλοποιηθεί στον Παναθηναϊκό. Ο λόγος για την επιθετική ευχέρεια που απορρέει από τα κοντά σχήματα με τρεις guards, τα οποία λάνσαρε στην «χρυσή» πενταετία στην Εφές (2018-2023) με τα τρία Final 4, τους ισάριθμους τελικούς και τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια. Η τετράδα Ναν, Μπράουν, Γκραντ και Σλούκα παρέχει μεγάλη ποιότητα και σιγουριά σε οργάνωση, δημιουργία και εκτέλεση, οι οποίες σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση που προσφέρουν νίκες όπως αυτές στο ΣΕΦ και την έδρα της Φενέρ, αποτελούν τις βασικές αιτίες που ο «επτάστερος» δείχνει ήδη από τα ισχυρά φαβορί για να επιστρέψει στο ετήσιο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ολυμπιακός: Αργά ή γρήγορα θα την βρει την άκρη του!

Όταν λίγες ώρες μετά το ντέρμπι του ΣΕΦ και την εύκολη επικράτηση του Παναθηναϊκού για την Stoiximan GBL, χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά τον όρο «δομικές ανορθογραφίες» στο ρόστερ του Ολυμπιακού (όσον αφορά τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των νεοαποκτηθέντων παικτών, οι οποίοι μοιραία προσπαθούν να μπουν σε ρυθμό και να βρουν τον ρόλο τους περισσότερο μέσα από το σκοράρισμα), επισημάναμε ότι αργά ή γρήγορα ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα κληθεί να πάρει σκληρές αποφάσεις ως προς το rotation. Και ενδεχομένως να εγκαταλείψει την αγαπημένη του συνήθεια να μοιράζει τον χρόνο των παικτών του ανά δεκάλεπτα και ανά πεντάδες.

Στο πλαίσιο της ίδιας ανάλυσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην κομβική απουσία από την σύνθεση που παρέταξαν οι Πειραιώτες την περασμένη Κυριακή (27/10), δύο περιφερειακών που μπορούν να χαμηλώσουν στην άμυνα, να βάλουν τα χέρια και το σώμα τους στην «φωτιά» και εν γένει να αυξήσουν – με την παρουσία τους στο παρκέ – τον βαθμό της αμυντικής σκληράδας, που εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί το σήμα κατατεθέν της φιλοσοφίας του προπονητή του.

Επιπροσθέτως, ο υπογράφων έχει υπογραμμίσει πολλές από το ξεκίνημα της σεζόν, ότι η διάρθρωση του εφετινού ρόστερ των «ερυθρολεύκων» είναι τόσο περίπλοκη, που η εύρεση χημείας και η απόκτηση «χημείας» είναι απολύτως λογικό να «πάρουν» αρκετό χρόνο.

Με βάση όλα τα παραπάνω, λοιπόν, νομίζω ότι ο ουδέτερος και αντικειμενικός παρατηρητής που δεν είναι συναισθηματικά συνδεδεμένος με τον Ολυμπιακό, μπορεί κάλλιστα να ερμηνεύσει τα έως τώρα αποτελέσματα της ομάδας του Πειραιά και να εξηγήσει γιατί δεν ανταποκρίνονται (ακόμη τουλάχιστον) στον πολύ ψηλό πήχη που έχει μπει φέτος στο «λιμάνι».

Αν κάποιοι, λοιπόν, σε πείσμα της αμφισβήτησης των social media, διατηρούν στο απόλυτο την ψυχραιμία τους και περιβάλουν με απόλυτη και αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη την ομάδα, ακόμη μετά την πιο δύσκολη εβδομάδα της τρέχουσας σεζόν (0/3 στα ματς με Εφές, ΠΑΟ και Μπάγερν), ήταν η διοίκηση της ΚΑΕ και τα στελέχη του οργανισμού.

Η πολυτέλεια αυτού του κλίματος και φυσικά η ικανότητα και η εμπειρία του 59χρονου καταξιωμένου Έλληνα τεχνικού (σε συνδυασμό με την ποιότητα του ρόστερ), είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το εφετινό εγχείρημα του Ολυμπιακού δεν είναι δυνατόν να πέσει στα βράχια. Πολύ απλά γιατί δεν θα το αφήσουν ούτε οι ιδιοκτήτες της ομάδας, ούτε ο προπονητής, ούτε οι ίδιοι οι παίκτες.

Η πρώτη απόδειξη ήρθε στο ματς με το πιο βαρύ κι ασήκωτο «πρέπει». Κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης που έψαχνε την παρθενική εκτός έδρας νίκη της στην Euroleague και δύο φορές (μία στη 2η περίοδο με -7 και μία στην 3η με -9) φάνηκε να ξεμακραίνει και να σπρώχνει τους γηπεδούχους στα σχοινιά...

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, όμως, αποτέλεσε την επιτομή της ολικής αναπροσαρμογής στις συνήθειες με τις οποίες κοουτσάρει τις περισσότερες φορές ο προπονητής των Πειραιωτών και φυσικά η απαρχή της εποχής των σκληρών αποφάσεων όσον αφορά στο rotation (ο Ντόρσεϊ δεν έπαιξε καθόλου, ο κατώτερος των περιστάσεων Βιλντόζα έμεινε στο παρκέ 7'26” και ο φανερά ανέτοιμος Μιλουτίνοφ έπαιξε 7'41”).

Είναι κοινώς παραδεκτό, άλλωστε, ότι ο περιορισμός της «βασίλισσας» κάτω από τους 70 πόντους (πριν το τζάμπολ είχε την 2η καλύτερη επίθεση με μ.ο. 87,8 πόντους), δεν προέκυψε τυχαία, δεν οφείλεται μόνο στο 41,8% εντός πεδιάς με το οποίο σούταραν οι παίκτες του Τσους Ματέο και ούτε μπορεί να μπει στην ίδια μοίρα με το ανάλογο επίτευγμα κόντρα σε Ζάλγκιρις και Αρμάνι.

Η «δουλειά» έγινε επειδή όλοι οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν, «σκίστηκαν» στην άμυνα κι έδωσαν όλο τους το «είναι», για να «χαλάσουν» το παιχνίδι των φιλοξενούμενων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο άστοχος Φουρνιέ (αλλά πολύ επιδραστικός και μαχητικός στα ανασταλτικά του καθήκοντα) έμεινε στο παρκέ για 29'. Εκεί οφείλονται τα σχήματα με πολλούς από τους «παλιούς» της ομάδας στο παρκέ, που «επιστράτευσε» ο Μπαρτζώκας και τα οποία τον δικαίωσαν πλήρως.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε φυσικά η επιστροφή των ΜακΚίσικ και Γουίλιαμς-Γκος, οι οποίοι για διαφόρους λόγους ο καθένας (ο πρώτος είναι εκτός 7άδας των ξένων και ο δεύτερος είχε κάνει μία προπόνηση και κρίθηκε ανέτοιμος), απουσίασαν από το ντέρμπι του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκός.

Τα δύο συγκεκριμένα παιδιά προσέδωσαν στην περιφέρεια της ομάδας μεγαλύτερη ένταση και ενέργεια στα μετόπισθεν, ενώ ο “Σακ” προσέφερε πολλά στην επίθεση, με το μακρινό σουτ, την έφεσή του στο κάθετο παιχνίδι και στο transition αλλά και στο κομμάτι της ανανέωσης των επιθέσεων.

Η εντυπωσιακή κυριαρχία των «ερυθρολεύκων» στα επιθετικά ριμπάουντ (15 έναντι 4), αποτέλεσε το στοιχείο που έκανε την διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα δύο παιχνίδια σε Πόλη και Μόναχο, όπου Εφές και Μπάγερν αντίστοιχα έκαναν party στο «ζωγραφιστό» και «πλήγωσαν» την ελληνική ομάδα.

Η βελτίωση στον παραπάνω τομέα θεωρούνταν θέμα χρόνου και σταδιακής προσαρμογής των ψηλών του Ολυμπιακού (Φαλ και Μιλουτίνοφ άρχισαν την σεζόν τραυματίες). Με τέτοια frontline πως αλλιώς μπορούσε να εξηγηθεί η 16η θέση στην κατηγορία των επιθετικών ριμπάουντ, που είχε η ομάδα πριν την έναρξη της 6ης της Euroleague;

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσετε την αίσθηση του κατεπείγοντος και την άρνηση της ήττας που εξέπεμψαν σε μεγάλη αφθονία οι Πειραιώτες, έχετε το πλήρες πακέτο που εξηγεί πως ο μετέτρεψαν το -9 του 26ου λεπτου (46-55) στο τελικό 79-69! Με τους Μαδριλένους να έχουν 3/17 σουτ και 7 λάθη στα τελευταία 14 λεπτά της αναμέτρησης!

Με αυτά και με εκείνα, οι «ερυθρόλευκοι» όχι απλά διατήρησαν το αήττητο της έδρας τους, «ζέσταναν» τους οπαδούς τους και σταμάτησαν μία αρνητική παράδοση 4 διαδοχικών ηττών από την Ρεάλ, αλλά έχτισαν «αυτοπεποίθηση» ενόψει της πρωτοπόρου Μπαρτσελόνα (μετράει 5 διαδοχικές νίκες) που θα αντιμετωπίσουν απόψε (31/10, 21.15).

Με 2/2 απέναντι στους ισπανικούς κολοσσούς και «διπλό» στην κυριακάτικη (03/11, 17.15) δοκιμασία με αντίπαλο την ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός θα πάει με άλλον αέρα στο ΟΑΚΑ, για το πρώτο ευρωπαϊκό ντέρμπι της ερχόμενης Παρασκευής (08/11, 21.15).

Υγ.1: Τον Τίτο Κομνηνό είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να απολαύσω συζητήσεις μαζί του, θαυμάζοντας το πόσο απλός, πράος και γλυκός άνθρωπος, μπορεί να είναι ένας κολοσσός του επιχειρείν και πόσο ενωτικός και αποδεκτός μπορεί να είναι κάποιος που ήταν γνωστό ποια ομάδα υποστήριζε στην Ελλάδα! Γιατί ταυτόχρονα, ήταν μέλος στην διοίκηση της Εφές και προσωπικός φίλος του ιδιοκτήτη της.

Υγ.2: Το χαμόγελό του και η όρεξή του για μπασκετοκουβέντα δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ, ούτε φυσικά η προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ, είτε αυτή είχε προκύψει από την χρηματοδότησης του αναπτυξιακού προγράμματος της ομοσπονδίας μέσω της εταιρείας που διήυθυνε, είτε μέσω της απλόχερης μεταλαμπάδευσης της ανεκτίμητης τεχνογνωσίας που διέθετε στο επιχειρείν.

Υγ.3: Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον πιο γνήσιο πρεσβευτής του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Τον ευχαριστούμε για όλα...

@Photo credits: eurokinissi, ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI, KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!