Έρευνα Gazzetta: Οι άγνωστες πτυχές της «ανήθικης» εμπλοκής του CEO της Euroleague στον έλεγχο των Λόντον Λάϊονς!
Πριν μπούμε στο «ψητό» της άγνωστης στο ευρύ κοινό, αλλά, αν μη τι άλλο, «ιντριγκαδόρικης» ιστορίας, που εμπλέκει τον οργανισμό της Euroleague και την πραγματική σχέση του διευθύνοντος συμβούλου της με έναν από τους 13 εταίρους της, με την μελλοντική επέκτασή της στην αγορά του Λονδίνου, ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον βασικό της πρωταγωνιστή.
Ο Παούλιους Μοτιεγιούνας είναι πτυχιούχος στη δημόσια διοίκηση (με μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις) από το πανεπιστήμιο του Κάουνας “Vitautas Magnus” και από πολύ μικρός, διακρινόταν για την ταχύτατη ικανότητά που τον διέκρινε στην ανέλιξή του σε καίριες θέσεις. Κοινώς, ο άνθρωπος έβλεπε πολύ μπροστά και κινούνταν πολύ γρήγορα!
Κάπως έτσι, από διευθυντής επικοινωνίας της Ζάλγκιρις σε ηλικία 26 ετών (2007), μέσα σε μία τριετία κατόρθωσε να προωθηθεί ταυτόχρονα σε τρεις διευθυντικές θέσεις: αυτή του general manager της ομάδας (από το 2009), σε αυτή του διευθυντή της “Zalgirio Arena” (2010) και σε εκείνη του διευθυντή της ομοσπονδίας μπάσκετ της Λιθουανίας (2011)!
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, ο συγκεκριμένος αθλητικός παράγοντας, που από τον Ιούλιο του 2023 διαδέχθηκε τον εκτελεστικό διευθυντή της Euroleague, Μάρσαλ Γκλίκμαν και μάλιστα το καλοκαίρι που μας πέρασε (2024) οι ομάδες του ανανέωσαν την θητεία μέχρι το 2026 (για 2+2 χρόνια), φαίνεται ότι έχει τον τρόπο του!
Μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια πριν περάσουμε στην ουσία του κειμένου που διαβάζετε. Η υπερσύγχρονη έδρα της κορυφαίας λιθουανικής ομάδας, στην οποία φιλοξενήθηκε το Final 4 του 2023, κατασκευάστηκε το 2011 και για ένα μικρό διάστημα ο έλεγχός της ανήκε στον δήμο του Κάουνας.
Πολύ γρήγορα, όμως, το γήπεδο παραχωρήθηκε στην Ζάλγκιρις προς χρήση και εκμετάλλευση για τα επόμενα 50 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι το 2060, ο έλεγχός του βρίσκεται στα χέρια της εταιρείας που διοικεί την πιο ισχυρή ομάδα μπάσκετ της Λιθουανίας.
Photo credit: Χρήστος Ζωίδης
Η «σύγκρουση» συμφερόντων
Για την ακρίβεια η “UAB Zalgiris GROUP”, περί ου ο λόγος, στην οποία ο Παούλιους Μοτιεγιούνας κατέχει το 55% (το άλλο 45% ανήκει στην λιθουανική τεχνολογική εταιρία Tesonet), είχε πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας (Zalgiris Kaunas) και κατ’ επέκταση του γηπέδου (Zalgirio Arena)!
Ωστόσο για να πάρει την θέση του CEO της Euroleague, o 43χρονος Λιθουανός επιχειρηματίας δεν μπορούσε να είναι παράλληλα και... ιδιοκτήτης μίας εκ των ομάδων με ένα από τα 13 συμβόλαια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο επέλεξε τον αντικαταστάτη του στην θέση του general manager της ομάδας και βετεράνο διεθνή μπασκετμπολίστα, Παούλιους Γιανκούνας, ως άνθρωπο εμπιστοσύνης του, για να μην χάσει την επιρροή που του έδινε η θέση του στην Ζάλγκιρις.
Πηγές από την χώρα της Βαλτικής αναφέρουν, ότι μεταξύ των δύο ανδρών υπάρχει μία συμφωνία κυρίων, χωρίς να θεωρείται δεδομένο ότι ο 40χρονος ρέκορντμαν της EL στα ριμπάουντ, πλήρωσε για την αξία των μετοχών. Αφήνοντας να αιωρείται ότι η μεταβίβαση που έγινε, ήταν εικονική και προσωρινή για την ικανοποίηση των κανονισμών της Euroleague.
Το ρεπορτάζ του Gazzetta λέει ότι αν η παραπάνω συνθήκη έχει βάση, δεν έχει περιέλθει σε γνώση των υπόλοιπων δώδεκα εταίρων της διοργάνωσης, ότι ο Μοτιεγιούνας είναι πιθανό επανακτήσει τις μετοχές της λιθουανικής ομάδας στο μέλλον. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις έχει πουλήσει στον Γιανκούνας (για να τις επαναγοράσει) σε μηδενική τιμή.
Αυτό που μοιάζει, όμως, αρκετά πιθανό είναι ότι ο CEO της διοργάνωσης, εξακολουθεί να είναι και το «αφεντικό» μίας εκ των 18 ομάδων που συμμετέχουν, κάτι που αν ισχύει, σίγουρα δεν είναι ηθικό και δεν είναι δημοσίως γνωστό! Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που πιστεύουν ότι καμία μετεγγραφική κίνηση δεν αποφασίζεται, αν δεν έχει την συγκατάθεσή του, ενώ κάποιοι με ενδότερη γνώση θεωρούν ότι όταν χρειάζεται, τρόπον τινά, συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις συνομιλώντας με ατζέντηδες.
Για να γίνει αυτή η συναλλαγή, ίδρυσε μια νέα εταιρεία με την επωνυμία “UAB Zalgiris CLUB”. Η ομάδα μεταφέρθηκε σε αυτή την εταιρεία ("UAB Zalgiris CLUB") υπό τη νέα "ιδιοκτησία" του Γιανκούνας, ενώ ο Μοτιεγιούνας εξακολουθεί να κατέχει το 55% της "UAB Zalgiris GROUP", η οποία πλέον κατέχει μόνο την “Zalgirio Arena”. Αυτή η εταιρεία, στην οποία ο Μοτιεγιούνας παραμένει ο μεγαλομέτοχος, χρησιμοποιήθηκε για την επόμενη ιστορία μας.
Η σύνδεση με τους Λόντον Λάϊονς
Ο Παούλιους Μοτιεγιούνας, ενώ ήταν ήδη εν ενεργεία Διευθύνων Σύμβουλος της Euroleague, χρησιμοποίησε την εταιρεία του "UAB Zalgiris GROUP" και τις σχέσεις του ως επικεφαλής της EL για να αναλάβει τον αποτελεσματικό έλεγχο των London Lions και να τον μεταβιβάσει στους επιχειρηματικούς εταίρους του στον όμιλο Zalgiris – Tesonet (“UAB Zalgiris CLUB”). Χωρίς, φυσικά, να αποκαλύψει τις κινήσεις του στους μετόχους και τους συλλόγους της Euroleague.
Η απόδειξη για αυτό είναι ένα δημοσιευμένο έγγραφο στο «μητρώο των εταιρειών» του Ηνωμένου Βασιλείου ("Companies house"), το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Σε αυτό το έγγραφο (φωτό1) από τις 17 του περασμένου Ιουλίου, η "UAB Zalgiris GROUP", δηλαδή η εταιρεία που ανήκει στον Παούλιους Μοτιεγιούνας, έδωσε δάνειο στους London Lions με αντάλλαγμα την απόκτηση όλων των περιουσιακών στοιχείων τους, ως εξασφάλιση με τη μορφή κυμαινόμενης επιβάρυνσης.
Κάτι που σημαίνει ότι η “UAB Zalgiris GROUP" έχει λάβει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της αγγλικής ομάδας ως εγγύηση, σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο που πήρε από την εν λόγω εταιρεία. Από εκείνο το σημείο και μετά, η “UAB Zalgiris GROUP”, συμφερόντων του Μοτιεγιούνας, έχει ουσιαστικά αναλάβει τον έλεγχο των London Lions.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανένας από τους συλλόγους-μετόχους της Euroleague δεν ενημερώθηκε, επίσημα, για τις παραπάνω λεπτομέρειες του deal και αυτό έρχεται σε πλήρη σύγκρουση συμφερόντων με τον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος στην ECA. Θυμίζουμε ότι ο λονδρέζικος σύλλογος αγωνίστηκε πέρυσι στην 2η τη τάξει διοργάνωση (Eurocup) και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.
Αυτή η συμφωνημένη κυμαινόμενη χρέωση καταχωρήθηκε μία εβδομάδα αργότερα, στις 25 του περασμένου Ιουλίου, στο μητρώο εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο (“Companies House”). Δείτε την τελευταία σελίδα στο συνημμένο έγγραφο (φωτό2).
Λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα, στις 30 Ιουλίου, η “UAB Zalgiris GROUP” χρησιμοποίησε την κυμαινόμενη επιβάρυνση και το δάνειο προς τους London Lions για να πάει στο δικαστήριο και να προτείνει να μπει ο αγγλικός σύλλογος σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, προκαλώντας ουσιαστικά την πτώχευση του!
Κατ' αυτόν τον τρόπο, διευκόλυνε την τεχνολογική εταιρεία Tesonet (που είναι εταίρος του Μοτιεγιούνας στην “UAB Zalgiris GROUP”) για να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των London Lions, αφαιρώντας τον από τα χέρια των προηγούμενων ιδιοκτητών τους (“777 Partners”). Δείτε την σχετική απόδειξη (φωτό3) από το έγγραφο της μεταβίβασης.
Πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο Λενζ Μπάλαν, ο νέος πρόεδρος των London Lions, ο οποίος ήταν υπάλληλος της προηγούμενης ιδιοκτήτριας εταιρείας της ομάδας (“777 Partners”), συναντήθηκε και συνεργάστηκε με τον CEO της Euroleague, Παούλιους Μοτιεγιούνας για αρκετούς μήνες ώστε να προετοιμάσει αυτό το πετυχημένο σχέδιο και να αναλάβει τον έλεγχο του συλλόγου.
Το συμπέρασμα
Όλα συγκλίνουν ότι ο 43χρονος Λιθουανός παράγοντας και επιχειρηματίας, ο οποίος προφανώς έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του στη Ζάλγκιρις Κάουνας στον πρώην παίκτη και νυν general manager της ομάδας, Παούλιους Γιανκούνας, είναι ο «ιθύνων νους» πίσω από την εξαγορά των London Lions μαζί με την Tesonet, τους συνεργάτες του στην “UAB Zalgiris GROUP”.
Όλα αυτά έχουν συμβεί, ενώ είναι γνωστές οι συζητήσεις για το ενδιαφέρον και την πρόθεση της Euroleague να μπει στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με ενδεχόμενη συμμετοχή στην διοργάνωσης μιας ομάδας του Λονδίνου, καθώς οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες (“777 Partners”) προσπάθησαν και απέτυχαν.
Μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστια υπεραξία για έναν νέο ιδιοκτήτη ομάδας με έδρα την αγγλική πρωτεύουσα ή έναν ενδιαφερόμενο επενδυτή. Κάτι που ο Παούλιους Μοτιεγιούνας, ως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Euroleague γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον και το οποίο θα ωφελήσει οικονομικά σε μεγάλο βαθμό, τόσο αυτόν όσο και τους επιχειρηματικούς του εταίρους.
Και επιπροσθέτως θα σημαίνει ότι θα έχει λειτουργήσει ανήθικα, πίσω από την πλάτη και εν αγνοία των εργοδοτών-ιδιοκτητών/συλλόγων της Euroleague και ουσιαστικά θα τους έχει «εξαπατήσει».
Χωρίς να έχει κάνει κάτι ενάντια στο νόμο (λειτουργώντας καθαρά επιχειρηματικά), αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από σύγκρουση συμφερόντων και αν η λέξη διαφθορά δεν είναι κατάλληλη, τότε κατά μία έννοια, η κίνησή του στερείται ηθικής. Πολύ απλά γιατί κατέχει την συγκεκριμένη θέση...
Υγ.1: Σύμφωνα με πληροφορίες του Gazzetta, η Στέλλα Καλτσίδου, που πριν λίγους μήνες οδήγησε την γυναικεία ομάδα των London Lions στην κατάκτηση του Eurocup, είχε ενημερωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι – λόγω οικονομικών προβλημάτων – ο σύλλογος δεν θα συμμετείχε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Ελληνίδα προπονήτρια και πρώην διεθνής forward αποχώρησε από την ομάδα το περασμένο καλοκαίρι.
Υγ.2: Το ίδιο ίσχυσε τελικά και με την αντρική ομάδα που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Eurocup, αλλά φέτος, σε μία προσπάθεια να χαμηλώσει το budget και κατ’ επέκταση τα λειτουργικά έξοδα, θα παίξει μόνο στην Super League Basketball, διατηρώντας το συμβόλαιο του καλύτερού της παίκτη, Αμερικανού πρώην NBAer, Σαμ Ντέκερ.
Υγ.3: Σημαντικό ρόλο για την επένδυση του Μοτιεγιούνας στο λονδρέζικο σύλλογο, έπαιξε και η μεγάλη λιθουανική παροικία στα βορειοανατολικά προάστια της αγγλικής πρωτεύουσας (ζουν εκεί περισσότεροι από 50.000 Λιθουανοί μετανάστες), όπου βρίσκεται η έδρα της ομάδας (Copper Box Arena).
Φωτό1
Φωτό 2
Φωτό 3
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.