Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός: Επίθεση για «άλλα κόλπα», αλλά με την άμυνα τι γίνεται;
Χωρίς την παραμικρή διάθεση να ευλογήσουμε τα γένια μας, δύο φορές από το ξεκίνημα της σεζόν (στο blog της 30ης Σεπτέμβρη μετά την νίκη του Ολυμπιακού στο Super Cup και στις 2 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του απολογιστικού σχολίου για την 2η «διαβολοβδομάδα»), έχουμε καταθέσει την άποψή μας σχετικά με την σαφή ποιοτική υπεροχή των δύο ελληνικών ομάδων στην εφετινή Euroleague.
Μία υπεροχή που ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως στα ευρωπαϊκά παρκέ – με διαφορετική αιτιολογία για την καθεμία ξεχωριστά, η οποία, ωστόσο, από παιχνίδι σε παιχνίδι φαίνεται ολοένα και περισσότερο από το γεγονός οι «αιώνιοι» αντίπαλοι έχουν αρχίσει να επιβάλλουν με μεγαλύτερη συνέπεια την ανωτερότητά τους και μετά από 9 αγωνιστικές, απέχουν μόλις μία νίκη από την κορυφή της βαθμολογίας.
Η συγκεκριμένη πραγματικότητα δε, έχει εδραιωθεί περισσότερο χάρη στο ταλέντο, την ποιότητα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία του ρόστερ και του προπονητικού επιτελείου τους και λιγότερο από την σημαντική «σταθερά» της αμυντικής σκληράδας, που τα προηγούμενα χρόνια για τους Πειραιώτες και πέρυσι για το «τριφύλλι» αποτέλεσε τη κινητήριο δύναμη για την εκτόξευσή τους.
Αυτό το στοιχείο, μάλιστα – με δεδομένο ότι ακόμη είναι αρκετά νωρίς στην σεζόν και υπάρχει χρόνος ώστε να προστεθεί στο «οπλοστάσιό» τους, είναι που μας κάνει να θεωρούμε ότι χρόνος δουλεύει για αμφότερους και κατ' επέκταση για το ελληνικό μπάσκετ.
Από την άποψη ότι ένας ενδεχόμενος ελληνικός «εμφύλιος» τελικός στο Final 4 του ερχόμενου Μαϊου (όλα δείχνουν ότι «κλειδώνει» το Βελιγράδι), θα απογειώσει ακόμη περισσότερο το άθλημά μας σε μία εποχή που οι επενδύσεις στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση γιγαντώνονται!
Ολυμπιακός: Σημαντικό να κερδίζεις στους 70 και τους 95 πόντους, αλλά...
Η 2η «διαβολοβδομάδα» και οι δύο επιβλητικές νίκες επί της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα με μέσο παθητικό 71,5 πόντους, θύμισαν εν πολλοίς το αμυντικό DNA στο οποίο στηρίχθηκαν διαχρονικά οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες της ομάδας του Πειραιά.
Ακολούθησε η επίσκεψη στο ΟΑΚΑ, όπου η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ανέβηκε έχοντας την 4η καλύτερη άμυνα της EL (μ.ο. 77,0π.). Με την ποιότητα των δύο ομάδων να ξεχειλίζει και να μας προσφέρει ένα τρίτο δεκάλεπτο, που όμοιό του θα κάνουμε πολύ καιρό να ξαναδούμε, ελάχιστοι ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν με το ότι οι φιλοξενούμενοι δέχθηκαν κάτι λιγότερο από 60 πόντους στο 2ο μέρος (56) και χρειάστηκαν τρία πολύ μεγάλα σουτ από τον Φουρνιέ για να κεφαλαιοποιήσουν την υπεροχή που είχαν στο μεγαλύτερο μέρος του ντέρμπι.
Το «πρόβλημα», όμως, που έγκειται περισσότερο με την παρουσία πολλών παικτών με σπουδαία επιθετική ποιότητα στο rotation, φανερώθηκε και στο αμέσως επόμενο ματς, όπου η προτελευταία της βαθμολογίας Βιλερμπάν, πρόλαβε να φορτώσει το καλάθι της ελληνικής ομάδας με 29 πόντους πριν συμπληρωθούν 9 λεπτά αγώνα και με 50 στο ημίχρονο, έχοντας πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας.
Η εμπιστοσύνη στην εκτελεστική ικανότητά τους και η νοοτροπία του στυλ «εύκολο ματς είναι, θα το γυρίσουμε αργά ή γρήγορα», δεν βοήθησε στο «να σφίξουν τα γάλατα» στην άμυνα ούτε όταν οι Γάλλοι ξέφυγαν με 14 πόντους στο 24ο λεπτό (49-63), με αποτέλεσμα – αν εξαιρέσουμε κάποια μικρά διαστήματα που οι γηπεδούχοι αύξησαν την έντασή τους στα μετόπισθεν – με αποτέλεσμα το 4/4 (94-92)να προέλθει μέσα από μία ακόμη επιθετική ραψωδία.
Του Φουρνιέ (σκόραρε τους 14 από τους 20 πόντους του μετά το 27ο λεπτό) και του Βεζένκοβ κατά πρώτο λόγο και του Μιλουτίνοφ (βοήθησε και πάλι με τα επιθετικά του ριμπάουντ) και του Γουόκαπ, κατά δεύτερο.
Οι τέσσερις προαναφερθέντες μαζί με τον Λούκα Βιλντόζα, που από παιχνίδι σε παιχνίδι σταθεροποιεί την απόδοσή του, είναι οι βασικοί άξονες της αισθητής βελτίωσης που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός μετά το αρχικό 2-3 στις πρώτες πέντε αγωνιστικές.
Ο 32χρονος Γάλλος διεθνής πρώην NBAer έχει ανεβάσει εντυπωσιακά τον δείκτη της αυτοπεποίθησης που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του και ήδη έχει γίνει clutch (από τους 9,8 πόντους και το 33,3% στα τρίποντα, στα τελευταία 4 ματς σκοράρει κατά μ.ο. 17,7 πόντους με 41,4% πίσω από τα 6,75), έχοντας βάλει την σφραγίδα τους στις δύο τελευταίες νίκες.
Ο Σάσα είναι σαφώς πιο απελευθερωμένος (μ.ο. 20,5 πόντους με 56,3% εντός πεδιάς, έναντι 16,4 και 50% στα πρώτα 5 ματς), ενώ η πιο εντυπωσιακή μεταμόρφωση αποτυπώνεται πιο πολύ στο παιχνίδι του Γουόκαπ, που από τους 2,4 πόντους, τις 5 ασίστ και τα 4/15 σουτ, έχει πάει στους 7,2 και τις 7 τελικές ανά παιχνίδι με 10/18 σουτ (55,5%).
Το «κερασάκι στην τούρτα» της αναβάθμισης στην απόδοση της ομάδας, μπήκε από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, του οποίου η παρουσία στο παρκέ (απουσίασε από τα πρώτα 5 ματς), διασφάλισε τον διψήφιο αριθμό επιθετικών ριμπάουντ των Πειραιωτών (μ.ο. 12,7) στα τέσσερα ματς που είναι παρών. Πέραν της πολύ σημαντικής επιθετικής του συνεισφοράς (μ.ο. 9,8π., 6,5ρ., 3,0ασ. & 1,0κοψ. με 56% διπ. & 84,6% βολ.)
Ωστόσο, η εδραίωση στην κορυφή δεν πρόκειται να έρθει, αν στο παιχνίδι του Ολυμπιακού δεν προστεθεί και η αμυντική σκληράδα και συνέπεια.
Οι 79,6 πόντοι που δέχεται στα πρώτα 9 ματς, είναι μακράν οι περισσότεροι από το αντίστοιχο μέσο παθητικό που είχε η ομάδα στα τελευταία 3 χρόνια που έφτασε στο Final 4 (71,0π. την σεζόν 2021-22, 79,1 πρόπερσι και 75,7 πέρυσι), που ήταν σταθερά στην πρώτη πεντάδα της λίστας των ομάδων που παίζουν την καλύτερη άμυνα (2η, 1η και 5η θέση αντίστοιχα). Με αποτέλεσμα το τζάμπολ της 10ης αγωνιστικής να βρίσκει τους Πειραιώτες στην 7η θέση της εφετινής αμυντικής κατάταξης.
Παναθηναϊκός: Λίγες ομάδες μπορούν τέτοιες ανατροπές, αλλά...
Η ικανότητα του «τριφυλλιού» να φέρνει στα μέτρα του παιχνίδια που του έχουν ξεφύγει και τις περισσότερες φορές να τα κερδίζει (με εξαίρεση την πρόσφατη εντός έδρας ήττα στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ), πιστοποιεί την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των παικτών του και την μεγάλη αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την περυσινή τεράστια επιτυχία της κατάκτησης του ελληνικού πρωταθλήματος από το 0-2 και της Euroleague.
Και φυσικά καταδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η ομάδα του Εργκίν Αταμάν. Δεν είναι εύκολο να γυρίσουν τούμπα παιχνίδια όπως εκείνα στο Βελιγράδι (από διψήφια διαφορά) και την Πόλη (ειδικότερα όταν έχει χαθεί το momentum), αλλά ακόμη και στο ΟΑΚΑ, απέναντι την Μακάμπι (93-87) του +11 στην 4η περίοδο και στον «αιώνιο αντίπαλο» (έστω κι αν τελικά ηττήθηκε από τον clutch Εβαν Φουρνιέ στο τέλος) που έκανε το καλύτερο παιχνίδι της σεζόν!
Το ότι ο Παναθηναϊκός το καταφέρνει με μεγάλη συνέπεια αγγίζοντας ή ξεπερνώντας τους 90 πόντους στα δύο τελευταία ματς (από 56 πόντους στο 2ο μέρος) και χωρίς τον φυσικό ηγέτη του – στα πρώτα 9 ματς, ο Σλούκας έχει καταγράψει τα περισσότερα (4) παιχνίδια της καριέρας του στα οποία δεν σκοράρει πάνω από 3 πόντους – να βρίσκεται ακόμη μακριά από τον καλό εαυτό του, αποτελεί ένα δείγμα του πόσο υψηλό είναι το ταβάνι του.
Κι αυτό αποδεικνύεται από την πρώτη θέση που έχει σταθερά στην κατάταξη της αξιολόγησης (μ.ο. 109,6 βαθμούς μακράν πιο μπροστά από τον 2ο πλέον Ολυμπιακό με μ.ο. 98,7) από το ξεκίνημα της κανονικής περιόδου και τις διακρίσεις στην επίθεση (1η με μ.ο. 87,0π.), την ευστοχία στα τρίποντα (2ος με 40,6%) και τα κλεψίματα (2ος με μ.ο. 8,0).
Σημαντικότεροι αρωγοί της έως τώρα προσπάθειας είναι η σταθερότερη αξία σε σκόρερ που υπάρχει στην εφετινή διοργάνωση και ακούει στο όνομα Κέντρικ Ναν και φυσικά η το μεγάλο “upgrade” σε σχέση με πέρυσι που λέγεται Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.
Ο πρώτος είναι 5ος σκόρερ (μ.ο. 17,2π.), αλλά είναι ο παίκτης που αντιμετωπίζεται δυσκολότερα από οποιονδήποτε άλλο στην Ευρώπη και ο δεύτερος έχει απογειώσει τόσο πολύ τα νούμερά του (από 4,3 πόντους και 4,3 ριμπάουντ με 26,8% εντός πεδιάς σε 18,8 λεπτά συμμετοχής πέρυσι, έχει πάει στους 11,1 και τα 5,1 με 59,4% στα σουτ και 56,5% στα τρίποντα σε 26,1'), που ο Ντίνος Μήτογλου απλά ξεκινάει και στη συνέχεια δίνει την θέση του στον 29χρονο διεθνή Ισπανό power forward.
Επειδή, όμως, η περυσινή εκτόξευση του «επτάστερου» άρχισε μέσα από την άμυνα, όπου πέρυσι οι παίκτες του Αταμάν δέχονταν κατά μ.ο. 75,9 πόντους στην regular season, νομίζω ότι είναι ευκόλως κατανοητό ότι το μέσο παθητικό των 81,3 πόντων στις πρώτες 9 αγωνιστικές, χρειάζεται βελτίωση για να εδραιωθεί η ομάδα σε ανοδική τροχιά.
Η 6άδα αγώνων που ακολουθεί (Βίρτους και Ζάλγκιρις εκτός, Μονακό και Μπαρτσελόνα εντός και Παρτίζαν και Εφές εκτός), θα αποτελέσει ένα πολύ ασφαλές δείγμα μέσα από το οποίο οι «πράσινοι» θα κληθούν να γίνουν αμυντικά πολύ πιο συμπαγείς για να διατηρηθούν στην πρώτη 4αδα και να ανταποκριθούν στις πολύ υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν φέτος για τους πρωταθλητές Ευρώπης.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.