Ολυμπιακός: Μιλουτίνοφ, Φαλ επέστρεψαν και η εικόνα των ριμπάουντ μεταμορφώθηκε
Έχοντας κάνει ποσοτική αύξηση στο ρόστερ του το περασμένο καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός γέμισε την «φαρέτρα» του με πολλούς παίκτες πρώτης γραμμής, φτάνοντας στο σημείο να μπορεί να παραθέσει στο παρκέ δύο ή ακόμα και τρεις πεντάδες που μπορούν να σταθούν περίτρανα στο παρκέ.
Ο βασικός λόγος αφορά τη συχνότητα των τραυματισμών και την συσσώρευση κόπωσης που ταλαιπώρησαν αρκετά την περσινή χρονιά την ομάδα του Πειραιά και που πάντα θα αποτελούν αστάθμητο παράγοντα σε μια απαιτητική σεζόν και 70+ must win αγώνων.
Ακόμα και έτσι, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με προβλήματα τραυματισμών που τον ανάγκασαν να αναδιαμορφώσει το πλάνο του και να μην κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και αρχή στα πρώτα επίσημα παιχνίδια. Ο λόγος φυσικά για τον απενεργοποιημένο Μουστάφα Φαλ ένεκα του κάταγμα κόπωσης που είχε υποστεί τον περασμένο Μάιο αλλά και τον Νικόλα Μιλουτίνοφ που ερχόταν από ένα γεμάτο καλοκαίρι και είχε υποστεί βαρύ διάστρεμμα πριν το Super Cup.
Με αυτές τις απουσίες στα πρώτα παιχνίδια της φετινής σεζόν, οι Πειραιώτες στηρίχθηκαν στους Φίλιπ Πετρούσεφ και Μόουζες Ράιτ προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο κενό που άφηναν στη θέση «5» οι δύο «δεινόσαυροι» μέχρι να επιστρέψουν στη δράση.
Πετρούσεφ και Ράιτ έχουν χαρακτηριστικά διαφορετικά των δύο 7-footer συμπαικτών τους και αμφότεροι δεν μπορούσαν να υπερκαλύψουν το μέγεθος, την κλάση και την οξυδέρκεια που στερήθηκε ο Ολυμπιακός στον τομέα των ριμπάουντ με τους Φαλ και Μιλουτίνοφ στα «πιτς».
Λαμβάνοντας υπόψιν τους δέκα υψηλής έντασης αγώνες που έχουν δώσει μέχρι στιγμής οι «ερυθρόλευκοι», η διαφορά είναι τεράστια μεταξύ της εικόνας πριν και της εικόνας μετά την επιστροφή των δύο 7-footer και την από κοινού παρουσία τους στη δωδεκάδα.
*Εξαιρούνται τα ματς του Super Cup λόγω του πρώιμου σταδίου των ομάδων και τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος ένεκα της δεδομένης διαφοράς δυναμικότητας, πλην του ντέρμπι «αιωνίων» στο ΣΕΦ.
Ολυμπιακός στα πρώτα πέντε ματς: Η γυμνή ρακέτα που ήταν στόχος για κάθε ομάδα
Το μειονέκτημα στα ριμπάουντ φάνηκε από την πρεμιέρα της EuroLeague στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Φενέρμπαχτσε των πολλών και διαφορετικών στυλ σέντερ, με τον Ολυμπιακό να ηττάται και η χαώδης διαφορά στα ριμπάουντ να είναι σημείο αναφοράς. Μόλις 19 συνολικά (16 αμυντικά - 3 επιθετικά) απέναντι στα 39 «σκουπίδια» που μάζεψαν οι Τούρκοι, εκ των οποίων τα 12 επιθετικά.
Ο Μουστάφα Φαλ επέστρεψε στα παρκέ κάνοντας φετινό ντεμπούτο κόντρα στην Ζάλγκιρις στο ΣΕΦ για την 2η αγωνιστική της EuroLeague. Παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε μόλις 6:28' χωρίς να πάρει ριμπάουντ, ο Ολυμπιακός έκανε τη δουλειά, επικράτησε και οριακά πήρε τη μάχη των «σκουπιδιών» με 45 (30 αμυντικά - 15 επιθετικά) έναντι 40 των Λιθουανών. Παρ' όλα αυτά, οι 18 ανανεώσεις κατοχής που έκανε το σύνολο του Αντρέα Τρινκιέρι, έδειχνε πως το πρόβλημα συνεχιζόταν.
Στην 3η αγωνιστική με αντίπαλο την Αρμάνι Μιλάνο στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός επικράτησε σχετικά εύκολα χάρη στην καλή άμυνα του πρώτου ημιχρόνου και την καλή επίθεση του δευτέρου ημιχρόνου. Οι Πειραιώτες έχουν φέτος αστείρευτο ταλέντο και πληρότητα στον τρόπο που μπορούν να επιτίθενται, έχοντας πάντα την άμυνα στις βασικές τους αρχές, όμως το θέμα των ριμπάουντ ήταν και πάλι πρόβλημα αφού το Μιλάνο πήρε αυτή τη μάχη με 34 ελληνικά και 39 ιταλικά «σκουπίδια», με 14 ανανεώσεις για το σύνολο του Μεσίνα και αρκετές εξ αυτών όταν η ομάδα του ήταν ανταγωνιστική, ενώ μόλις 4 επιθετικά είχαν οι γηπεδούχοι.
Εν τέλει, οι Πειραιώτες πλήρωσαν αυτό το μειονέκτημα στην ρακέτα με την ήττα που υπέστησαν στην 4η αγωνιστική από την Εφές στην Πόλη. Η αμυντική λειτουργία των «ερυθρολεύκων» ήταν κακή και αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό και στα ριμπάουντ με 36 για τους Τούρκους έναντι μόλις 21 των Κυπελλούχων Ελλάδος. Η Εφές είχε 13 ανανεώσεις κατοχών που αρκετές εξ αυτών οδηγήθηκαν σε σκορ για να επανέλθουν στην διεκδίκηση της νίκης που εν τέλει πήραν, την ώρα που οι ανανεώσεις του Ολυμπιακού έμειναν στις 7.
Μετά από εκείνο το ματς στην Τουρκία, ο Νικόλα Μιλουτίνοφ έκανε ντεμπούτο κόντρα στην Καρδίτσα δείχνοντας καλό πρόσωπο όσο αγωνίστηκε, όμως η επόμενη ευρωπαϊκή αγωνιστική με την Μπάγερν στο Μόναχο τον βρήκε σε DNP (μηδέν χρόνο συμμετοχής) αφού δεν έδειχνε ακόμα έτοιμος για τέτοιας έντασης παιχνίδια. Για τον ίδιο λόγο φυσικά, ο Μουστάφα Φαλ αδυνατούσε να γίνει καταλυτικός παράγοντας των Πειραιωτών στα πρώτα του ματς, αφού η πολύμηνη απουσία τού είχε στερήσει έδαφος σε αγωνιστική και φυσική κατάσταση.
Ίδια εικόνα, λοιπόν και στη Βαυαρία με τον Ολυμπιακό να χάνει ξανά ένα φαινομενικά δικό του ματς και την μάχη των ριμπάουντ να είναι μεν ισορροπημένη αλλά ξανά εις βάρος του. 34 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 10 επιθετικά, έναντι 37 συνολικών της γερμανικής ομάδας με 11 ανανεώσεις.
Ολυμπιακός στα επόμενα πέντε ματς: Επέστρεψαν σε ρυθμούς οι 7-footer, μαζί και η σταθερή προστασία της ρακέτας
Η παρουσία του Φίλιπ Πετρούσεφ στην ομάδα εωσότου επανέλθουν στη δράση οι Φαλ, Μιλουτίνοφ, ήταν απαραίτητη καθώς ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη από κορμιά στην φροντλάιν. Όταν οι δύο γίγαντες ήταν έτοιμοι να βρουν σιγά σιγά τα πατήματά τους, ο 24χρονος φόργουορντ/σέντερ παραχωρήθηκε δανεικός στον Ερυθρό Αστέρα (πριν το ματς με την Μπάγερν και μετά από αυτό με την Εφές). Μουστάφα Φαλ και Νικόλα Μιλουτίνοφ μοιράζονταν πλέον τα λεπτά στο «5» αλλάζοντας την εικόνα των Πειραιωτών.
Στο πρώτο υψηλής έντασης ματς όπου και οι δύο πήραν χρόνο συμμετοχής, ο Ολυμπιακός πήρε τη μάχη των ριμπάουντ έστω και οριακά έναντι του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι πρωταθλήματος στο ΣΕΦ (στο οποίο ωστόσο έχασε δίκαια και ξεκάθαρα) με 35 συνολικά και 13 ανανεώσεις κατοχών, τη στιγμή που το «τριφύλλι» είχε 34 με 10 ανανεώσεις. Ο Ολυμπιακός δεν είχε δείξει ακόμα τη δυναμική του στη ρακέτα αφού ο Μιλουτίνοφ αναζητούσε ανάσες και ρυθμό. Στα μόλις 6:12 που αγωνίστηκε όμως, πήρε 5 «σκουπίδια», εκ των οποίων τα 3 επιθετικά, δείχνοντας το τι θα ακολουθήσει.
Η εμφάνιση - δήλωση για τη δυναμική της «ερυθρόλευκης» φροντλάιν ήρθε στην σπουδαία νίκη με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης των Ταβάρες και Ιμπάκα στο ΣΕΦ. Με 43 συνολικά ριμπάουντ και 15 επιθετικά, έναντι 31 ισπανικών και μόλις 4 ανανεώσεων, οι γηπεδούχοι είχαν παραθέσει έναν σημαντικό λόγο που επικράτησαν σε εκείνο το ματς.
Η εικόνα κορυφώθηκε στο, εντός δύο εικοσιτετραώρων, ματς με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα των Βέσελι, Βίλι Ερνανγκόμεθ και Μέτου. Ο Ολυμπιακός υπερασπίστηκε ξανά την έδρα του, αυτή τη φορά με καθολικό τρόπο. Υπερασπίστηκε εξίσου και την ρακέτα του, κατεβάζοντας 40 ριμπάουντ (με 16 επιθετικά) έναντι 24 της Μπάρτσα (με 6 επιθετικά).
Στον αγώνα - διαφήμιση που ακολούθησε στο ΟΑΚΑ για το ντέρμπι αιωνίων που κρίθηκε ανάμεσα στην εξαιρετική επίθεση του Παναθηναϊκού και την οριακά καλύτερη επίθεση του Ολυμπιακού, η διαφορά στα ριμπάουντ ήταν εμφανής. Σε ένα σκληρό περιβάλλον, το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα προστάτευσε την ρακέτα του με 25 αμυντικά ριμπάουντ και παίρνοντας άλλα 10 επιθετικά για το σύνολο των 35, την ώρα που ο Παναθηναϊκός έμεινε στα 27 συνολικά με μόλις 4 ανανεώσεις. Ο Μιλουτίνοφ ατομικά είχε 8 ριμπάουντ με 6 εξ αυτών επιθετικά!
Την πολύ καλή και βελτιωμένη επίδοση του Ολυμπιακού στα «σκουπίδια», χάλασε η χαμηλή αμυντική απόδοση που είχαν οι Πειραιώτες κόντρα στην Βιλερμπάν. Δεχόμενος 92 πόντους στην έδρα του, αλλά εν τέλει παίρνοντας τη νίκη, ο Ολυμπιακός είχε 29 συνολικά ριμπάουντ με 10 επιθετικά, την ώρα που η ομάδα της Λυών κατέβασε 39 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 13 επιθετικά!
Οι «ερυθρόλευκοι» πρωταγωνιστές παραδέχτηκαν πως έμειναν πολύ μακριά από τα καλά αμυντικά τους στάνταρ σε εκείνο το παιχνίδι, όμως μια τέτοια αγωνιστική καθίζηση, κυρίως αμυντικά και από θέμα ενέργειας, μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει δικαιολογημένη για τον Ολυμπιακό ο οποίος έδινε συνεχόμενα παιχνίδια με ομάδες της ευρωπαϊκής ελίτ.
Την ίδια στιγμή όμως, αυτό δείχνει πως ανεξαρτήτως αντιπάλου η ομάδα του Πειραιά είχε επαναφέρει την αμυντική της σταθερότητα και την εγγύηση στα ριμπάουντ. Στα πρώτα πέντε ματς (μέχρι και εκείνο με την Μπάγερν), ο Ολυμπιακός επέτρεπε κατά μέσο όρο στους αντιπάλους του 34 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 10.8 επιθετικά, την ώρα που ο ίδιος έμενε στα 27 συνολικά με μόλις 6 επιθετικά.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό άλλαξε άρδην από τη στιγμή που Φαλ και Μιλουτίνοφ μπήκαν για πρώτη φορά στο ροτέισον ταυτόχρονα (από το ντέρμπι πρωταθλήματος και εντεύθεν). Στα επόμενα πέντε ματς, λοιπόν, ο Ολυμπιακός επέτρεπε κατά μέσο όρο πλέον μόλις 28 ριμπάουντ στους αντιπάλους του, από τα οποία μόνο τα 6 ήταν επιθετικά. Παράλληλα, ο ίδιος «μάζευε» τα σκουπίδια με μεγαλύτερη συνέπεια φτάνοντας τα 33.6 σε αυτά τα πέντε παιχνίδια, με τις ανανεώσεις κατοχών να ανέρχονται στις 11.4!
Το... παράδοξο του αγώνα με την Ρεάλ και η εικόνα από τα προσεχώς που φάνηκε κόντρα στην Μπάρτσα
Τέλος, βλέποντας κανείς τους μέσους όρους των δύο «γιγάντων», θα αντιληφθεί κανείς το τεράστιο αντίκτυπο της επιστροφής του Μιλουτίνοφ στη δράση αφού στα πέντε αυτά ματς της μεταμόρφωσης του Ολυμπιακού, μετράει 6.2 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 4.2 επιθετικά!
Την ίδια ώρα, ο Φαλ μετρά μέσο όρο 2 ριμπάουντ (0.8 επιθετικά) στα 8 ματς EuroLeague που έχει αγωνιστεί συν το ντέρμπι πρωταθλήματος. Ωστόσο θα είναι λάθος να παραμεριστεί η συνεισφορά του Γάλλου και να επισκιαστεί απόλυτα από τις τρομερές επιδόσεις του Σέρβου «διόσκουρού» του, αφού έχει συμβάλει ώστε ο Ολυμπιακός να γίνει ξανά συμπαγής αμυντικά, ενώ η παρουσία του στη ρακέτα ως ένα σκιάχτρο ύψους 2.18μ. καθιστά πιο εύκολη την υπόθεση των box out και της ομαδικότητας στη συλλογή των ριμπάουντ.
Τρανό παράδειγμα το ματς με την Ρεάλ Μαδρίτης, όπου ο Γάλλος έπαιξε 20 λεπτά, δίχως να πάρει ούτε ένα ριμπάουντ. Είχε όμως 2 μπλοκ, +7 στο plus/minus (σ.σ. οι παραπάνω πόντοι που έβαλε ο Ολυμπιακός έναντι της Ρεάλ με αυτόν στο παρκέ). Την ίδια στιγμή, τα box out λειτούργησαν τέλεια στο συλλογικό κομμάτι, με τους Γουίλιαμς-Γκος και ΜακΚίσικ να μαζεύουν 6 και 9 ριμπάουντ αντιστοίχως.
Δύο ημέρες μετά, ο Μιλουτίνοφ συνέβαλε στην άνετη επικράτηση του Ολυμπιακού επί της Μπαρτσελόνα έχοντας 8 ριμπάουντ (τα 6 επιθετικά) σε 22:05' και ανεβάζοντας το χρόνο του από τα 7:41' στο ματς με την Ρεάλ (3 ριμπάουντ, 2 επιθετικά) για να κατεβάσει το χρόνο του Φαλ στα 9:48'. Έτσι, έδωσε ανάσες στον Γάλλο και έδειξε πώς κατανέμεται ιδανικά το ροτέισον στους ψηλούς, όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ετοιμοπόλεμους και τους δύο 7-footer του (συν την εναλλακτική του Μόουζες Ράιτ) και ξέρει ότι η ερυθρόλευκη ρακέτα πολύ σπάνια θα μένει απροστάτευτη...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.