Αμπου Ντάμπι: 10 ασυνήθιστοι νόμοι που αν τους παραβείς, μπορεί και να απελαθείς ή να φυλακιστείς!

Αμπου Ντάμπι
Αν σκοπεύεις να κλείσεις εισιτήρια για το Final 4 του Αμπου Ντάμπι, δεν πρέπει να κάνεις εκεί ό,τι εδώ στην Ελλάδα, διότι τότε μάλλον στην καλύτερη θα γλιτώσεις με κάποια... τσουχτερά πρόστιμα. Αλλιώς μπορεί να βρεθείς πίσω από τα κάγκελα ή να απελαθείς!

Ο κύβος ερρίφθη και το φετινό Final Four της Euroleague θα πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι. Δηλαδή την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μια εμπειρία που ξεφεύγει από τα όσα έχουμε συνηθίσει από τη Euroleague. Οι καιροί αλλάζουν, οι Αραβες έχουν φροντίσει με τον πακτωλό χρημάτων που επενδύουν να αλλάξουν τις ισορροπίες κι έτσι η χώρα στην οποία δεν φοβάσαι να αφήσεις το πορτοφόλι ή το κινητό σου σε κάποιο παγκάκι και να φύγεις, θα υποδεχτεί χιλιάδες φιλάθλους. Μεταξύ αυτών, ευχόμαστε να είναι κι οι Ελληνες με την εκπροσώπηση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Εφόσον, τα καταφέρουν οι δύο αιώνιοι και βρεθούν στο Αμπου Ντάμπι, οι οπαδοί των δύο ομάδων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς κάποιους... περίεργους και ασυνήθιστους νόμους.

Το Gazzetta έψαξε, τους βρήκε και σας τους παρουσιάζει κάνοντας τη ζωή σας πιο εύκολη ενόψει του Final 4. Ο δικηγόρος, Νταβίντε Παολί, με πάνω από 12 χρόνια εμπειρίας στο Εταιρικό Δίκαιο σε όλη τη Μέση Ανατολή εξηγεί σ' ένα από τα άρθρα του πώς:

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γνωστά για τους αυστηρούς νόμους τους, αλλά πέρα ​​από τους ευρέως δημοσιευμένους κανονισμούς, υπάρχουν λιγότερο γνωστοί κανόνες που θα μπορούσαν να σας φέρουν μπελάδες».

 

Παρακάτω παραθέτει μερικούς εξ αυτών:

1. Έλεγχος του τηλεφώνου κάποιου άλλου

Ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής είναι πρωταρχικής σημασίας στα ΗΑΕ. Η χρήση ενός δικτύου υπολογιστών ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής άλλου ατόμου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100.000 έως 500.000 ντιρχάμ. Δηλαδή από 25.900 ευρώ έως 129.502 ευρώ.

Μια αξιοσημείωτη υπόθεση το 2016 αφορούσε μια γυναίκα στο Ατζμάν, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ντιρχάμ (38.850 ευρώ) και απελάθηκε αφού μετέφερε φωτογραφίες από το τηλέφωνο του συζύγου της στο δικό της χωρίς άδεια. Αργότερα τις χρησιμοποίησε για να τον κατηγορήσει για απιστία.

2. Κοστίζει ακριβά το φαγητό ή το ποτό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ακίνδυνο να πίνετε νερό στο μετρό ή να φάτε ένα σνακ ενώ περιμένετε ένα λεωφορείο, αλλά στα ΗΑΕ, η κατανάλωση φαγητού ή ποτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στους σταθμούς απαγορεύεται αυστηρά. Οι παραβάτες μπορεί να πληρώσουν πρόστιμο 100 ντιρχάμ (25,90 ευρώ).

3. Δεν γίνονται φιλανθρωπίες χωρίς έγκριση

Η συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς πρέπει να έχει ειδική άδεια. Οποιαδήποτε δραστηριότητα συγκέντρωσης κεφαλαίων πρέπει να εγκρίνεται από το Τμήμα Ισλαμικών Υποθέσεων και Φιλανθρωπικών Δραστηριοτήτων (IACAD). Η δημοσιοποίηση ενός εράνου χωρίς άδεια είναι παράνομη και μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση, πρόστιμα από 250.000 (64.751 ευρώ) έως 500.000 ντιρχάμ (129.502 ευρώ) ή ακόμα και απέλαση.

4. Χρήση VPN; Ούτε να το σκέφτεστε!

Ενώ τα VPN χρησιμοποιούνται συνήθως σ' όλο τον κόσμο, η χρήση στα ΗΑΕ για παράκαμψη περιορισμών ή για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε αποκλεισμένο περιεχόμενο είναι μια πρακτική που καλό θα είναι να μην την ακολουθήσετε. Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας για εγκλήματα που αφορούν τον κυβερνοχώρο, η χρήση VPN μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα που κυμαίνονται από 500.000 (129.502 ευρώ) έως 2 εκατομμύρια ντιρχάμ (518.000 ευρώ). Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η πρόσβαση σε περιορισμένους ιστότοπους ή λήψη υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

5. Οδήγηση βρώμικου αυτοκινήτου; Χαχα, καλό!

Θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι ένα αυτοκίνητο με σκόνη είναι κατανοητό, δεδομένων των συχνών αμμοθύελλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά τα βρώμικα αυτοκίνητα αντιμετωπίζονται ως κάτι που εκτίθεται στη δημόσια θέα. Οι Αρχές ρυμουλκούν τακτικά βρώμικα οχήματα, με τους ιδιοκτήτες να αντιμετωπίζουν πρόστιμα 3.000 ντιρχάμ (777 ευρώ) και κατασχέσεις.

6. Και τώρα πού το πλένουμε;

Αν είναι παράνομο να έχεις βρώμικο αυτοκίνητο, το ίδιο παράνομο είναι να μην το πλένετε στα κατάλληλα σημεία. Το πλύσιμο του οχήματός σας σε κατοικημένες περιοχές ή το να βάλετε κάποιον άλλον να το κάνει για εσάς χωρίς άδεια για την εργασία είναι παράνομο. Θεωρείται επιβλαβές για το περιβάλλον και βλαβερό για την εμφάνιση της πόλης. Αντίθετα, πρέπει να χρησιμοποιείτε επίσημες εγκαταστάσεις πλυσίματος αυτοκινήτων σε πρατήρια καυσίμων ή εμπορικά κέντρα. Γι' αυτό σκεφτείτε το καλό αν θέλετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο!

7. Με προσοχή οι φωτογραφίες!

Στα ΗΑΕ το προσωπικό απόρρητο είναι ένα θέμα τεράστιας σημασίας. Η λήψη φωτογραφίας κάποιου χωρίς την άδειά του είναι σοβαρό παράπτωμα, ειδικά αν οι εικόνες δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τους νόμους για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 500.000 ντιρχάμ (129.502 ευρώ) ενώ υπάρχει κι ο κίνδυνος ποινής φυλάκισης έξι μηνών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παραβάτες έχουν απελαθεί και οι ποινές μπορεί να είναι ακόμη πιο αυστηρές στην πράξη.

Οι παρακάτω νόμοι είναι ακόμα πιο σοβαροί για εμάς τους Ελληνες που μας αρέσει να βριζόμαστε και να κάνουμε χειρονομίες ο ένας στον άλλον για... πλάκα. Εδώ, όμως, δεν είναι πλάκα και καλό θα είναι να προσέξετε ιδιαιτέρως αν θέλετε να πάτε στο Final 4 του Αμπου Ντάμπι.

8. Μη βρίζετε γ@μW στο στανιό σας!

Οι βρισιές δημοσίως λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στα ΗΑΕ και θεωρείται ότι διαπράττετε έγκλημα. Σύμφωνα με το άρθρο 373 του Ποινικού Κώδικα των ΗΑΕ, η χρήση ανάρμοστης γλώσσας «ντροπιάζει την τιμή ή τη σεμνότητα» ενός ατόμου και μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως και ενός έτους ή πρόστιμο 10.000 ντιρχάμ (2.590 ευρώ).

9. Εννοείται πως δεν κάνουμε χειρονομίες

Ακόμα και φαινομενικά μικρές χειρονομίες, όπως το να σηκώσετε το μεσαίο δάχτυλό σας σε κάποιον, θεωρούνται «άσεμνες» και μπορεί να οδηγήσουν σε απέλαση.

10. Βρισιές και προσβλητικά emoji ούτε στο WhatsApp

Όχι! Δεν μπορείτε να βρίσετε ή να στείλετε προσβλητικό emoji σε κάποιον ούτε σε κάποια εφαρμογή ψηφιακής επικοινωνίας. Ετσι, θεωρείται ότι παραβιάζετε τους κυβερνονόμους των ΗΑΕ και μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 250.000 ντιρχάμ, φυλάκιση ή απέλαση (6.751 ευρώ).

Συνοψίζοντας, το νομικό σύστημα των ΗΑΕ είναι αυστηρό και περιεκτικό. Κυρίως αυτό που θα πρέπει να προσέχει κάποιος είναι η κοινωνική του συμπεριφορά αλλά και το πώς διαχειρίζεται το διαδίκτυο. Αν και ορισμένοι από αυτούς τους νόμους μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστοι στους επισκέπτες, αντικατοπτρίζουν την έμφαση που δίνει η χώρα στον σεβασμό και την ιδιωτική ζωή.

Ο Νταβίντε Παολί προειδοποιεί: «Η ενημέρωση κι η επίγνωση αυτών των κανονισμών είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσετε ότι η διαμονή σας στα ΗΑΕ θα είναι απρόσκοπτη. Να είστε πάντα προσεκτικοί και να σέβεστε τους νόμους για να αποφύγετε τυχόν απροσδόκητες νομικές επιπλοκές ή συμβουλευτείτε έναν νομικό ειδικό στους νόμους της χώρας όταν δεν είστε σίγουροι».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.