Ολυμπιακός: Delulu στο Βελιγράδι

Ολυμπιακός: Delulu στο Βελιγράδι
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες με αφορμή την απόδοση του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι, εξηγεί τη σημασία των βασικών Αρχών του μπάσκετ ακόμη και στη σύγχρονη εξελιγμένη εκδοχή του παιχνιδιού. Οι Πειραιώτες τα έκαναν όλα σχεδόν λάθος και ο Ερυθρός Αστέρας τα εκμεταλλεύτηκε με κλάση.

Μέσα σε κάθε σεζόν υπάρχουν ορισμένα παιχνίδια τα οποία δε χρίζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Προσπαθείς να ψάξεις να βρεις κάτι διαφορετικό για να ξεχωρίσεις από τους συναδέλφους και δυσκολεύεσαι να το κάνεις. Τέτοιο ήταν και στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε γιατί σούταρε με 26% στα τρίποντα, υπέπεσε σε 17 λάθη, απείχε αρκετά από τη συνηθισμένη του άμυνα και έπαιξε με ένα σέντερ. Τι ανάλυση να κάνουμε; Πως να νικήσει; Όπως λέει και η νέα γενιά, delulu. Λες και ήταν στον δικό του κόσμο το δίωρο του ματς.

Δεν θεωρώ πως η ομάδα περνά κάποια κρίση. Ετσι είναι η Euroleague με μαζεμένες νίκες και μαζεμένες ήττες. Πριν μία εβδομάδα επικράτησε εκτός έδρας της Μονακό. Αν ήταν έτσι οι κρίσεις...

Δε γίνεται όμως να καταστρατηγήσουμε τις Αρχές του παιχνιδιού. Ομάδα με ένα μόνο «πεντάρι» στο ρόστερ της, δύσκολα μπορεί να νικήσει σε αυτό το επίπεδο. Το θέμα δεν είναι μόνο ποιοτικό γιατί ο Μιλουτίνοφ είναι καλύτερος από τους Μίτροβιτς και Πλάβτσιτς. Το θέμα είναι ποσοτικό. Ενα κορμί στη ρακέτα ο Μπαρτζώκας, δύο ο Σφαιρόπουλος. Το ευχάριστο είναι πως επιστρέφει ο Φαλ και θα υπάρξει επιτέλους ισορροπία και κυρίως... λογική.

 

Ο Μπαρτζώκας έκανε λόγο για βουτυρένια άμυνα και για χειρότερη εμφάνιση φέτος. Δεν ξέρω αν ήταν η χειρότερη, αλλά αυτό που κατάλαβα ήταν πως στο Βελιγράδι για πρώτη φορά δεν ήταν όλοι μαζί. Δεν κινούνταν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Σωστή ή λάθος. Με απλά λόγια ο καθένας έκανε ό,τι του ερχόταν στο κεφάλι και πολλές φορές δρούσε εγωιστικά στο παρκέ με γνώμονα πάντα το σκοράρισμα. Γιατί ακόμη κι έτσι αν ο βασικός στόχος ήταν η άμυνα, όλο και κάτι καλύτερο θα βλέπαμε.

Επίσης αυτές οι ματιές και οι κουβέντες στον καθρέφτη στις οποίες αναφέρθηκε ο Μπαρτζώκας και αναγκαίες να γίνονται είναι και κάνουν καλό εδώ και πολλά χρόνια όπως έχω αναφέρει.

Βιλντόζα

Ο μαγικός αριθμός με τις 4 πάσες

Η άμυνα του Ερυθρού Αστέρα ήταν αρκετά καλή, αλλά η αλήθεια είναι πως οι παίκτες του Μπαρτζώκα έπεσαν εύκολα στην παγίδα μόνοι τους. Παρατήρησα πως στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης βιάζονταν στην επίθεση. Σε πολλές περιπτώσεις δεν άλλαζαν καν 3 πάσες με αποτέλεσμα φυσικά μία εγωιστική ενέργεια στην μπροστινή πλευρά του παρκέ την οποία «πλήρωναν» δεχόμενοι καλάθι στην πίσω πλευρά.

Με απλά λόγια δεν θυμάμαι τον Ολυμπιακό να μη βρίσκει καλή επιλογή όταν οι παίκτες του άλλαζαν περισσότερες από 4 πάσες. Δεν ισχυρίζομαι πως η προσπάθεια θα ήταν εύστοχη, αλλά ήταν σίγουρα καλή επιλογή.

Αυτό συνέβη κατά κόρον από τους ΜακΚίσικ, Φουρνιέ, Γουίλιαμς Γκος, Βεζένκοβ. Αντί να γυρίσει η μπάλα και να μετακινηθεί η άμυνα των Σέρβων προκειμένου να δημιουργηθεί ρήγμα και να το εκμεταλλευτούν αυτοί εκτελούσαν μετά από 1-2 πάσες.

Και ως συνήθως μία κακή επιλογή στην επίθεση τη βρίσκεις μπροστά σου στην άμυνα. Ο Ερυθρός Αστέρας σε πολλές περιπτώσεις «τιμώρησε» με δικό του καλάθι μία βιαστική επιλογή των παικτών του Μπαρτζώκα.

Όταν πιτσιρίκια παίζαμε ποδόσφαιρο στην αλάνα, λέγαμε «γκολ εσείς, σέντρα εμείς». Ε, τώρα ήταν «λάθος εσείς, καλάθι εμείς».

Καλοί και πολλοί σουτέρ με μόλις 26.1%

Ο Μπαρτζώκας το φετινό ρόστερ το «τουμπάνιασε» με χειριστές και σουτέρ. Κάτι που σημαίνει πως ανά πάσα ώρα και στιγμή έχει στο παρκέ τουλάχιστον δύο από δαύτους. Τουλάχιστον. Κάποια στιγμή ο coach βλέποντας την κατηφόρα στην τρίτη περίοδο, έριξε μαζί Φουρνιέ, Ντόρσεϊ, Βεζένκοβ.

Στόχος του ήταν να βρει μακρινό σουτ για να «μεγαλώσει» το γήπεδο. Οι αποστάσεις είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία του σύγχρονου μπάσκετ. Και όταν δεν ευστοχείς από τα 6.75 οι αποστάσεις εκμηδενίζονται και το γήπεδο αντί να μεγαλώνει, μικραίνει. Πόσο μάλλον όταν έχεις και 18.000 να ουρλιάζουν από πάνω σου.

Ο Ολυμπιακός τελείωσε το παιχνίδι με 26.1% στα τρίποντα. Ποσοστό άθλιο για το επίπεδο των σουτέρ που διαθέτει. Γενικά οι Πειραιώτες στη φετινή Euroleague εκτελούν με 36.2% πίσω από τα 6.75. Θα το χαρακτήριζα ένα νορμάλ νούμερο. Περίμενα μεγαλύτερο. Συνολικά ήταν η 5η φορά σε 15 αγώνες με ποσοστό στα τρίποντα που το πρώτο νούμερο είναι το «2».

Οι αλλαγές του Μπαρτζώκα στα σχήματα

Ο Ολυμπιακός είχε ελάχιστα καλά διαστήματα στην ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα. Και η αλήθεια είναι πως ο προπονητής του προσπάθησε να αλλάξει ορισμένα πράγματα κατά τη διάρκεια του αγώνα μήπως και διορθωθεί κάτι. Ο προπονητής των «ερυθρόλευκων» του Πειραιά ξεκίνησε με το συνηθισμένο πλέον σχήμα με τρεις κοντούς. Στη συνέχεια εμπιστεύτηκε δύο γκαρντ, δύο φόργουορντ και τον Μιλουτίνοφ και τέλος, έκλεισε την αναμέτρηση με δύο γκαρντ και τρία φόργουορντ.

Την ανακάτεψε την τράπουλα ο coach B, αλλά το φύλλο δεν άλλαξε. Γουόκαπ και Γουίλιαμς Γκος ήταν σε κακή βραδιά. Και δεν αναφέρω τους δύο για να τους κατακρίνω. Πολλοί έπαιξαν άσχημα. Απλά τονίζω τη δική τους παρουσία γιατί αυτοί είναι τα point guard. Αυτοί είναι που θα καθοδηγήσουν τους υπόλοιπους, που θα οργανώσουν, που θα δώσουν τον απαιτούμενο ρυθμό τη στιγμή που χρειάζεται. Λόγω θέσης αναφέρομαι σε αυτούς τους δύο.

Και το περίεργο της βραδιάς δεν ήταν η κακή τους βραδιά με τη μπάλα στα χέρια, αλλά η άμυνά τους. Ο Γουόκαπ ένας εκ των κορυφαίων αμυντικών της Euroleague εκτέθηκε από τον Νέντοβιτς και τον Μακιντάιρ. Παρομοίως και ο Γκος. Και ειδικά όταν ο Σέρβος γκαρντ βρει ρυθμό, μετά δύσκολα σταματάει.

Νέντοβιτς

Πέντε πράγματα που ξεχώρισα από το Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός

  1. Ο Ολυμπιακός έκανε 17 λάθη. Ο Ερυθρός Αστέρας έκλεψε 10 μπάλες από αυτά και σκόραρε 19 πόντους. Δηλαδή με απλά μαθηματικά το 1/3 των πόντων των νικητών ήταν εύκολοι. Οι 19 από λάθη αντιπάλου και 11 βολές. 30 από τους 87.
  2. Η προσωπική άμυνα ήταν κακή, αλλά χειρότερη ήταν η ομαδική. Οι περιστροφές δε λειτούργησαν και γενικά ο Ερυθρός Αστέρας πήρε πολλούς πόντους από την αδύναμη πλευρά (weak side). Και αρκετή ζημιά έκαναν οι Σέρβοι στο δεύτερο ημίχρονο με το short roll που έπαιζαν συνήθως με τον Κάλινιτς.
  3. Ο Ολυμπιακός πήρε 14 επιθετικά ριμπάουντ και από αυτά βρήκε μόλις 11 πόντους. Λίγοι για την περίσταση.
  4. Και οι δέκα παίκτες που αγωνίστηκαν έδωσαν ασίστ. Ωραία συνήθεια αυτή φέτος και μακάρι να παραμείνει έτσι.
  5. Ο ΜακΚίσικ δεν έχει φρένο. Σε όλα τα φετινά ματς. Τις περισσότερες φορές του έχει βγει αυτή η ενέργεια που δίνει στο παρκέ και οι αποφάσεις με ρίσκο και έχει βοηθήσει πάρα πολύ και μπράβο του. Τις λίγες που δεν του έχει βγει, κάνει ζημιά. Απλά παίζει στον ίδιο ρυθμό, παίρνει τις ίδιες ρισκαδόρικες επιλογές.

ΥΓ: Ο πρώτος γύρος κλείνει με «διαβολοβδομάδα» στο ΣΕΦ. Επιτακτική ανάγκη το 2/2 κόντρα σε Βίρτους και Άλμπα για να κλείσει ο Ολυμπιακός τον γύρο με 11-6. Υπάρχει το «πρέπει» και στις δύο αυτές αναμετρήσεις.

ΥΓ 2: Ο Νέιθαν Μένσα θα έρθει μέσα στην εβδομάδα στην Ελλάδα. Σκοπός του Ολυμπιακού είναι να τον δηλώσει άμεσα στην Greek Basket League για να μη χάσει αλλαγή από τον δεύτερο γύρο. Στον πρώτο γύρο ο οποίος ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή (22/12) υπάρχει περιθώριο για μία ακόμη και θέλουν να είναι ο Γκανέζος έτσι ώστε στη συνέχεια και μέχρι την παραμονή των τελικών, να έχουν άλλες τρεις στη διάθεσή τους. Πριν τους τελικούς μπορούν να κάνουν μία ακόμη στην εφτάδα των ξένων από φέτος. Την άποψή μου για την επιλογή του Ολυμπιακού την διαβάσατε τις προάλλες.

ΥΓ 3: Η χρυσή φανέλα ας μείνει στο ντουλάπι. Ντέρμπι και παραλίγο έκπληξη στο ΣΕΦ με το Περιστέρι. Ήττα στο Βελιγράδι.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.