Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός: Θα ήταν ανησυχητικό αν «πετούσαν» από τον 1ο γύρο!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός: Θα ήταν ανησυχητικό αν «πετούσαν» από τον 1ο γύρο!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τα πεπραγμένα των «αιωνίων αντιπάλων» στην πρώτη πράξη της 5ης «διαβολοβδομάδας» και το 2/2 στις ελληνοϊταλικές μονομαχίες και χαρακτηρίζει ως αρκούντως ικανοποιητικό τον έως απολογισμό τους στην Euroleague.

Πότε άρχισε η εφετινή Euroleague και έφτασαν τα Χριστούγεννα, πραγματικά δεν το έχω καταλάβει, αλλά επειδή το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και οι κουραμπιέδες με τα μελομακάρονα απέχουν μόλις λίγες μέρες μακριά, ας δούμε τι γίνεται στην διοργάνωση και που βαδίζουν οι ομάδες μας καθώς φτάνουμε στα μισά του μαραθωνίου της regular season.

Κάτι που πρέπει όλοι να έχουμε υπ' όψιν πριν βγάλουμε συμπεράσματα, είναι ότι η κάθε χρονιά είναι ξεχωριστή και έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Δηλαδή, πέρυσι για παράδειγμα, η Ρεάλ είχε ξεκινήσει ως «τρένο» και στα μισά της διαδρομής είχε γνωρίσει μόλις μία ήττα (ρεκόρ 16-1), εξασφαλίζοντας από νωρίς την πρωτιά και καταγράφοντας την καλύτερη βαθμολογική επίδοση στην ιστορία της EL με το ισχύον format.

Δεύτερη ήταν η Βίρτους (με 12 νίκες και 5 ήττες), η οποία δεν μπήκε καν στα playoff, τρίτη ήταν η Μπαρτσελόνα (ρεκόρ 11-6, που δεν έφτασε στο Final 4, πιο κάτω βρισκόταν ο Παναθηναϊκός μαζί με άλλες τρεις ομάδες (Μονακό, Φενέρ και Μακάμπι) που είχαν 10-7 και ακόμη πιο πίσω, στην 8η θέση ο Ολυμπιακός με 9-8!

Φέτος, οι αποστάσεις είναι πολύ μικρότερες, από την άποψη ότι το -7 του όγδοου της περυσινής κατάταξης από την κορυφή, είναι μόλις -2, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει η ομάδα-φόβητρο!

 

Κατά συνέπεια, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι δύο ελληνικές ομάδες που ξεχωρίζουν σε ποιότητα, δεν έχουν κάνει ακόμη το μεγάλο «μπαμ», αλλά έχουν όλα τα φόντα να το κάνουν καθώς θα αρχίσουμε να μετράμε ανάποδα, νομίζω ότι η έως τώρα πορεία τους, κρίνεται ικανοποιητική. Με την προοπτική ότι η περαιτέρω βελτίωση είναι θέμα χρόνου...

Ολυμπιακός: Με 7 λεπτά μπάσκετ δεν κερδίζεις, με 7 λεπτά άμυνα δεν χάνεις!

Στο Φάληρο, λίγο η κακή κατάσταση της ουραγού Βίρτους, που συν τοις άλλοις παρατάχθηκε χωρίς τον Σενγκέλια (αντιμετωπίζει πρόβλημα έλκους) και λίγο το εντυπωσιακό ξεκίνημα των γηπεδούχων (προηγήθηκαν με 25-7 στο 6'39”), έδωσαν αρχικά την εντύπωση ότι θα δούμε ένα παρεμφερές «έργο» με το αντίστοιχο 24 ώρες νωρίτερα στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας άρχισε τις πρώτες αλλαγές και ειδικότερα όταν από το παρκέ αποχώρησαν οι Βεζένκοβ και Φουρνιέ, θα 'λεγε κανείς ότι οι «ερυθρόλευκοι» φάνηκαν από το να το ρίχνουν στο σορολόπ μέχρι να στρώνουν χαλί υποδοχής στους Μπολονέζους που δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία.

Οι 39 πόντοι που δέχτηκε ο Ολυμπιακός από το 7ο λεπτό μέχρι την ανάπαυλα (αρνητικό ρεκόρ σε 13,5 λεπτά) έβαλαν την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην θέση του οδηγού και έδωσαν τροφή για γκρίνιες.

Αν υποθέσουμε ότι στα αποδυτήρια ο 59χρονος τεχνικός μάλλον ξελαρυγγιάστηκε, τότε σίγουρα οι φωνές του έπιασαν τόπο! Στα επτά πρώτα λεπτά της 3ης περιόδου, οι Πειραιώτες έβγαλαν την περισσότερη ενέργεια στα μετόπισθεν και οι μόλις 2 πόντοι που «επέτρεψαν» (η Βίρτους είχε 1/10 και 5 λάθη στο συγκεκριμένο διάστημα) από το 20' έως το 27', ήταν το σημείο-κλειδί για την επιστροφή τους στις νίκες.

Για να διαμορφωθεί, βέβαια, το τελικό 87-77 χρειάστηκαν οι μεγάλες αποφάσεις από τον Βεζένκοβ (29 πόντους και 10 ριμπάουντ με 8/12 σουτ και 3ο εφετινό MVP) και τον Φουρνιέ (20 πόντους, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ με 4/9 τρίποντα), με τον δεύτερο να έχει σημαντική δημιουργική και ανασταλτική συνεισφορά, τον Πίτερς (12 πόντους & 8 ριμπάουντ με 3/3 τριπ.) να έχει αξιόλογη παρουσία και τον Γουόκαπ (7 πόντους, 5 ριμπάουντ & 7 ασίστ) να είναι ο συνήθης αφανής ήρωας!

Ο Φαλ, που επέστρεψε και ξεκίνησε στην βασική πεντάδα, μοιράστηκε τον χρόνο με τον Μιλουτίνοφ κι έδειξε ότι θέλει 1-2 παιχνίδια ακόμη για να πλησιάσει στα standards απόδοσής του, οι Γουλιαμς-Γκος και Βιλντόζα δεν ήταν σε καλό φεγγάρι γι' αυτό και έπαιξαν λιγότερο από το συνηθισμένο και η μορφή του αγώνα δεν βοήθησε να παίξουν από λίγο οι ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκης έως καθόλου ο Ντόρσεϊ!

Με δεδομένο ότι η δουλειά έγινε και ο Ολυμπιακός είναι ήδη στο +1 είναι από πέρυσι, το ματς που ακολουθεί με την Άλμπα προσφέρεται για αναβάθμιση και συνδυασμό του τερπνού μετά του ωφελίμου: δηλαδή της νίκης με μία πειστική εμφάνιση και στις δύο πλευρές του παιχνιδιού! Σαν τεστ προετοιμασίας με φόντο το πολύ πιο απαιτητικό τελευταίο ματς του 2024, στο Μιλάνο και το πρώτο του 2025, στο Κάουνας με την Ζαλγκιρις.

Παναθηναϊκός: Και πέρυσι από την Αρμάνι ξεκίνησε!

Η προτελευταία στροφή του 1ου γύρου στην εφετινή regular season της Euroleague βρήκε τους «πράσινους» με τον ίδιο απολογισμό (ρεκόρ 9-7) που είχαν και πέρυσι μετά την 16η αγωνιστική, με την πορεία που ακολούθησε να έχει κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό της μπασκετικής Ευρώπης και το «έβδομο αστέρι» να έχει κρεμαστεί στην οροφή του ΟΑΚΑ.

Δεν ξέρω πόσο μεγάλη σύμπτωση συνιστά το γεγονός ότι με διαφορά πέντε ημερών (22/12), σε σχέση με την τρέχουσα σεζόν, ο μετέπειτα «επτάστερος» είχε πέρυσι νικήσει και πάλι την Αρμάνι, αυτή την φορά στο Μιλάνο με 76-68 και είχε ολοκληρώσει με 2/2 εκτός των συνόρων της 4η «διαβολοβδομάδα», πραγματοποιώντας την μέχρι τότε καλύτερη αμυντική εμφάνιση και καταγράφοντας για πρώτη φορά παθητικό κάτω των 70 πόντων.

Φέτος, βέβαια, οι Μιλανέζοι παρουσιάζονται πολύ καλύτεροι από πέρυσι που τερμάτισαν στην 12η θέση και που όταν αντιμετώπισαν τον Παναθηναϊκό, είχαν αρνητικό ρεκόρ (6 νίκες και 9 ήττες) και μάλιστα ήρθαν στην Αθήνα, προερχόμενοι από 6 διαδοχικές νίκες (και 8 στα εννέα τελευταία ματς) και με μέση παραγωγικότητα 94,7 πόντων τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Αν σε όλα τα παραπάνω, συνυπολογίσουμε ότι στο ίδιο διάστημα οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν θύμιζαν σε τίποτε – όχι την περυσινή ομάδα – αλλά ούτε εκείνη που μπήκε στην σεζόν με 5 νίκες στα πρώτα επτά ματς, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι κόντρα στην πρωταθλήτρια Ιταλίας, έπαιζε ένα ματς στο οποίο υπήρχε τεράστιο «πρέπει»!

Τηρουμένων των αναλογιών, λοιπόν και αναλύοντας το τελικό 103-74 με το οποίο το οι «πράσινοι» επέστρεψαν στις νίκες (μετά από τις δύο πιο βαριές ήττες του επί των ημερών του Αταμάν), αλλά και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων ομάδων, το «τριφύλλι» βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο με πέρυσι. Σε απόσταση δύο βαθμών από την κορυφή και αναπνοής από την 4άδα και το κυριότερο, έχοντας ήδη κάνει μία αγωνιστική κοιλιά, η οποία του στοίχισε μία πρόσκαιρη βαθμολογική υποχώρηση...

Επιπροσθέτως, η πιο ευρεία εφετινή νίκη του συνδυάστηκε με μία εμφάνιση που πέραν της επιθετικής αριστείας, περιελάμβανε μεγάλα διαστήματα της πολυπόθητης αμυντικής σκληράδας, η οποία «σφράγισε» την περυσινή του θριαμβευτική πορεία.

Η χρησιμοποίηση του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη στην αρχική πεντάδα και η παραμονή του στο παρκέ για όλη την πρώτη περίοδο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ενέργεια που έβγαλε στα μετόπισθεν η ομάδα από το τζάμπολ και για τον πολύ υψηλό βαθμό που πήρε η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας στα πρώτα 10 λεπτά.

Μπορεί το παθητικό των 15 πόντων (με 4/14 σουτ) για τους φιλοξενούμενους δεν ήταν εύκολο να επαναληφθεί και στα υπόλοιπα δεκάλεπτα, ωστόσο, έθεσε τις βάσεις ώστε ο Παναθηναϊκός να καταγράψει την 2η καλύτερη αμυντική επίδοση στην έδρα του και να θέσει τον τόνο για μία πειστική εμφάνιση.

Αν τα 19 περισσότερα ριμπάουντ (και τα +7 επιθετικά), οι 26 ασίστ, το 55,7% εντός πεδιάς με 17 εύστοχα τρίποντα, η ανώτατη διαφορά των 37 πόντων (!) και η πρώτη «κατοστάρα» μετά από σχεδόν 5 χρόνια στην Euroleague, είχαν σίγουρα να κάνουν και με την βελτιωμένη αμυντική παρουσία.

Κυρίως, όμως, αποτέλεσαν απόρροια της ανεπανάληπτης επιθετικής απόδοσης του Κέντρικ Ναν (39 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 ασίστ με 8/16 τρίποντα), ο οποίος σμπαράλιασε με το καλησπέρα το όποιο πλάνο είχε καταστρώσει ο Έτορε Μεσίνα για τον περιορισμό του.

Ο 28χρονος Αμερικανός guard (σκόραρε 21 πόντους με 7/8 τρίποντα στο 1ο δεκάλεπτο), που τολμώ να πω ότι είναι ίσως ο κορυφαίος scorer από όλους τους NBAers που έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, καθησύχασε την πλειοψηφία των προβληματισμένων φίλων της ομάδας και έστειλε μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για το τι μπορεί να πετύχει ο Παναθηναϊκός αν ο καλύτερος του παίκτης είναι υγιής και αν το σύνολο παρουσιάζει αξιοπρεπή εικόνα στην άμυνα.

Αν ο Εργκίν Αταμάν καταφέρει να πάρει πράγματα από τον Όσμαν και τον Μπράουν, που μέχρι στιγμής συνιστούν μετεγγραφικές «παραφωνίες» (ειδικότερα ο πρώτος) και οι υπόλοιποι σταθούν στο ύψος τους, τότε η ολική αγωνιστική επαναφορά και η εδραίωση του Παναθηναϊκού στην πρώτη 4άδα, θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου.

Αρκεί να επανακτηθεί η συνέπεια και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Το αποψινό (19/12, 21.15) ματς με την Μπασκόνια που ακολουθεί, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το διαπιστώσουμε...

@Photo credits: eurokinissi, ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!