Ολυμπιακός: Το μήνυμα που στέλνουν τα 4+5 λεπτά που χάθηκε η μπάλα!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ολυμπιακός: Το μήνυμα που στέλνουν τα 4+5 λεπτά που χάθηκε η μπάλα!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας θεωρεί ότι το «διπλό» στο Κάουνας θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί εφαλτήριο ή turning point για την εδραίωση των «ερυθρολεύκων» στην πρώτη δυάδα, ωστόσο, σίγουρα αποτελεί ένα πολύ ρεαλιστικό δείγμα των τεράστιων εφετινών δυνατοτήτων τους.

Από την μία πλευρά, στο ματς που έκανε ποδαρικό στην Euroleague για το 2025 κι άνοιξε την αυλαία της 19ης αγωνιστικής, βρισκόταν μία από τις σκληρές αμυντικά ομάδες (2ο χαμηλότερο μέσο παθητικό με 76,1 πόντους και πρώτο εντός έδρας με 73,1 αντίστοιχα), που έπαιζε στο σχεδόν πάντα γεμάτο και καυτό «σπίτι» της κι έψαχνε αντίδραση από τις δύο πιο «κακές» ήττες της στην εφετινή διοργάνωση.

Οι παρά πέντε 100 πόντοι που δέχτηκε στο Βελιγράδι από την Μακάμπι (78-95) στο «αποχαιρετιστήριο» ματς του 2024 και η εντός έδρας ήττα (72-78) από την Βιλερμπάν λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, είχαν φέρει την Ζάλγκιρις στην χειρότερη βαθμολογικά θέση (ρεκόρ 10-8) από το ξεκίνημα της σεζόν και η νίκη απέναντι τους Πειραιώτες έμοιαζε με μονόδρομο.

Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός χωρίς να παίζει καλά και να έχει διάρκεια στην απόδοσή του από το ξεκίνημα της σεζόν, βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας και είχε ταξιδέψει χωρίς την πίεση του μεγάλου «πρέπει»!

Αλλά με την δέσμευση – δια στόματος του Γιώργου Μπαρτζώκα – της επιθυμίας για σοβαρή προσέγγιση σε ένα ματς που σε περίπτωση νίκης, θα βελτίωνε σημαντικά την μοίρα του στην μάχη για το πλεονέκτημα έδρας και θα έβαζε γερά θεμέλια για μία θέση στην πρώτη δυάδα.

 

Γνωρίζοντας, λοιπόν, το πως παίζει η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι και φυσικά το ότι η εφετινή έκδοση των «ερυθρόλευκων» αρέσκεται περισσότερο στο να επιβάλλει την κυριαρχία της μέσω της περίσσειας επιθετικής ποιότητας που έχει στο ρόστερ της και ασχολείται λιγότερο και κατά κύριο λόγο σε συνθήκες πίεσης με την άμυνα (όπως στα back to back παιχνίδια της 2ης «διαβολοβδομάδας» με την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα), ήταν ξεκάθαρο ότι η αναμέτρηση στην “Zalgirio Arena”, θα κρινόταν εν πολλοίς από το ποια εκ των δύο ομάδων θα επέβαλε το δικό της παιχνίδι.

Ο πανέξυπνος Ιταλός τεχνικός, λοιπόν, «χτύπησε» πολύ εύστοχα τις αργές αλλαγές των φιλοξενουμένων στο pick’n’roll, αξιοποιώντας την ταχύτητα και την ευστοχία του Φρανσίσκο (20π. & 3ασ. με 5/6 τριπ.), ο οποίος στο πρώτο μέρος έμοιαζε κάτι μεταξύ Στεφ Κάρι και Ντόνοβαν Μίτσελ!

Οι κακές αμυντικές περιστροφές των παικτών του Ολυμπιακού έδωσαν πολλά ελεύθερα σουτ, ενώ η ένταση και η ενέργεια που έβγαλαν οι γηπεδούχοι στην άμυνα κερδίζοντας τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες, αυτομάτως τους προσέδωσαν εκπληκτικό ρυθμό στην επίθεση. Ειδικότερα στην 2η περίοδο, στην διάρκεια της οποίας σκόραραν 30 πόντους (22 στην 1η) με ασύλληπτα ποσοστά ευστοχίας (4/5 δίποντα και 7/9 τρίποντα και παρ’ ότι υπέπεσαν σε 6 λάθη.

Σε όλο αυτό διάστημα που στα μετόπισθεν «πελαγοδρομούσαν», οι Πειραιώτες έβρισκαν επιθετικές λύσεις κι αν εξαιρέσουμε την μέτρια (για τα δεδομένα τους) δημιουργία με 8 ασίστ, οι 40 πόντοι με 56,6% εντός πεδιάς, ήταν κάτι περισσότερο από αξιοπρεπή νούμερα για εκτός έδρας αναμέτρηση.

Το πρόβλημα ήταν οι 52 πόντοι παθητικό και οι σχεδόν κατά πλειοψηφία χαμένες μάχες, με τους φιλοξενούμενους να βρίσκονται στο -9 στα ριμπάουντ με μόλις 6 στο ενεργητικό τους (και ένα επιθετικό)!

Το είχαμε επισημάνει, άλλωστε και στην διάρκεια του live, ότι ο Ολυμπιακός δεν προσπαθεί όσο πρέπει (ή το κάνει λάθος) στην άμυνα και αν αυτό άλλαζε, με την ποιότητα που έχει στην επίθεση και με το καλό «φεγγάρι» του ΜακΚίσικ (9π. με 4/6 σουτ μέχρι την ανάπαυλα), ο οποίος δίνει έξτρα διάσταση μπροστά – όταν είναι καλός – ήταν θέμα χρόνου να γυρίσει τούμπα το ματς.

Το τι συνέβη και ειπώθηκε στα αποδυτήρια από τον Μπαρτζώκα, στη διάρκεια της 15λεπτης διακοπής, το μάθαμε από τις δηλώσεις του πολύ επιδραστικού, χθες, Τόμας Γουόκαπ. Μέχρι το post game, όμως, δεν ξέραμε τίποτε και αυτό που είδαμε σε ένα μεγάλο κομμάτι του 2ου μέρους (σε δύο διαστήματα, ένα των σχεδόν 4 λεπτών κι ένα άνω τω 5 λεπτών, η δευτεραθλήτρια Λιθουανίας έμοιαζε σαν να έχει «χάσει την μπάλα» από την ασφυκτική πίεση), αποτέλεσε ένα πολύ πειστικό δείγμα για το πόσο μεγάλες είναι δυνατότητες του Ολυμπιακού, όταν αποφασίσει να παίξει άμυνα.

Γιατί οι δυνατότητες, τα «εργαλεία», η τεχνογνωσία και η καθοδήγηση υπάρχουν και με το παραπάνω. Απλά η άμυνα έχει να κάνει περισσότερο με το μυαλό και την διάθεση και σε μία τόσο ποιοτική ομάδα, συνήθως ο συγκεκριμένος διακόπτης γυρίζει προς την σωστή κατεύθυνση, όταν ο εγωισμός της πλήττεται και μπαίνει σε αμφισβήτηση!

Πως νομίζετε δηλαδή ότι μέσα σε 48 ώρες, κράτησε κάτω από τους 70 την Ρεάλ και από τους 75 την Μπαρτσελόνα (μέχρι να παίξουν στο ΣΕΦ σκόραραν κατά μ.ο. 87,8 και 87,6 πόντους αντίστοιχα) ή ύψωσε απαγορευτικό για 4’06” στην Παρί (την ανάγκασε σε 8 λάθη κι «έτρεξε» ένα σερί 22-0), η οποία είχε σκοράρει 80 πόντους σε 33 λεπτά και είχε προηγηθεί με +20 στο Φάληρο;

Το «καμπανάκι» στο Κάουνας «χτύπησε» όταν η Ζάλγκιρις πήγε στην διαφορά στο ανώτατό της σημείο, το -14 (54-40 στο 20’27”)! Μετά από 2 λεπτά προσαρμογής, ο Ολυμπιακός εφήρμοσε άκρως αποτελεσματικά το δυναμικό hedge out στο pick, κάνοντας deny την διείσδυση του Φρανσίσκο και αναγκάζοντάς τον να πασάρει νωρίς.

Μέσα σε 3’44” (από το 22’38” με το σκορ στο 58-48 έως και το 26’22” με την διαφορά στον πόντο, 62-61), οι γηπεδούχοι μπερδεύτηκαν τόσο πολύ που έχασαν τον επιθετικό τους προσανατολισμό (σε αυτό συνέβαλε και ο εκνευρισμός του Γάλλου point-guard τον οποίο απέσυρε ο Τρινκιέρι στο 26’), με αποτέλεσμα να υποπέσουν σε 3 λάθη και να σκοράρουν μόλις 4 πόντους με 2/5 σουτ!

Αυτό ήταν! Το ματς είχε γυρίσει και χρειαζόταν ένα ακόμη δυνατό διάστημα καλής ανασταλτικής λειτουργίας για να δοθεί η χαριστική βολή. Και σε αυτό το σημείο, όμως, ο Ολυμπιακός προς στιγμήν χαλάρωσε και οι γηπεδούχοι φάνηκαν να ξεφεύγουν, ξεσηκώνοντας και πάλι τον κόσμο στις κερκίδες με το +6 (71-65), λίγα δευτερόλεπτα πριν εκπνεύσει η 3η περίοδος.

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει και πάλι την επαφή, όμως, η επιστροφή του στο παρκέ έδωσε το έναυσμα για το πιο ολοκληρωτικό 5λεπτο από πλευράς αμυντικής αποτελεσματικότητας.

Το... «χέρια και κορμιά παντού» ήταν το “moto” και η ανταμοιβή στην αυτοθυσία των παικτών (με μπροστάρη τον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος έκανε την πιο αφανή δουλειά, γι' αυτό έπαιξε και 29 λεπτά), ήταν οι 15 αναπάντητοι που του έδωσαν προβάδισμα με +9 (71-80), χάρη στα 5 λάθη και τα 0/4 σουτ των πλήρως αποσυντονισμένων αντιπάλων τους!

Συμπερασματικά, λοιπόν και με δεδομένο ότι οι 92 πόντοι και τα πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας (65,8% δίποντα, 40% τρίποντα με 10 εύστοχα και συνολικά 55,5% εντός πεδιάς!) για εκτός έδρας ματς, αποτυπώνουν πλήρως την σταθερά της επιθετικής ποιότητα του εφετινού ρόστερ, τα 4+5 λεπτά άκρως αποτελεσματικής άμυνας (επιμέρους σκορ 4-13 στο πρώτο διάστημα και σερί 0-15 στο δεύτερο), αν μη τι άλλο στέλνουν ένα τρομακτικό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη:

Αν ο Ολυμπιακός αποκτήσει μεγαλύτερη συνέπεια στο αμυντικό κομμάτι, τότε νίκες σαν την χθεσινή (92-85), θα επιτυγχάνονται με λιγότερη πίεση και με χαμηλότερο παθητικό και αυτό θα έχει τεράστια επίδραση στην αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία της ομάδας.

Για την ώρα, η κάτι περισσότερο από «συμπαθητική» από πλευράς απόδοσης στο overall των πρώτων 19 στροφών της regular season, ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, είναι πρώτη στην βαθμολογία (με ρεκόρ 13-6, δύο νίκες περισσότερες από τον αντίστοιχο περυσινό απολογισμό), με την καλύτερη δημιουργία (μ.ο. 20,6 ασίστ), την 3η καλύτερη αξιολόγηση, την 5η επίθεση (μ.ο. 85,6 πόντους) και τη 7η άμυνα (μ.ο. 81,47 πόντους)!

Υγ.1: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αξίζει μεγάλο credit για την προπονητική και τακτική διαχείριση του 2ου μέρους, που είχε κομβική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα.

Υγ.2: Με την 8η σερί νίκη τους επί της Ζάλγκιρις στους τελευταίους 47 μήνες (από τις 22/01/2021 κι εντεύθεν) και το 4/4 από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, θεωρώ ότι οι «ερυθρόλευκοι» κρατούν πλέον την τύχη στα χέρια τους για το πλεονέκτημα έδρας και μπορούν να κλειδώσουν ακόμη και μία θέσης την πρώτη δυάδα!

Υγ.3: Η πληγή από το νικητήριο καλάθι του Γιουλ στον τελικό του 2023 στο Κάουνας, μπορεί να μην γιατρευτεί ποτέ, ωστόσο, το πέρασμα από την “Zalgirio Arena” είναι πάντα γούρικο και οι νίκες δείχνουν Final 4 και οι περισσότερες ήττες όχι! Για να δούμε τι θα συμβεί στο τέλος της εφετινής διαδρομής των Πειραιωτών...

Υγ.4: Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η προσμονή για την επιστροφή του Έβανς στο παρκέ, από τα μέσα Φλεβάρη και μετά...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!