Παναθηναϊκός: Ποιος είναι ο καλύτερος σέντερ στην ιστορία των «πρασίνων»;

Παναθηναϊκός: Ποιος είναι ο καλύτερος σέντερ στην ιστορία των «πρασίνων»;

panathinaikos
Ο Ματίας Λεσόρ θα παραμείνει κάτοικος ΟΑΚΑ έως και το καλοκαίρι του 2028 και το Gazzetta σας δίνει τη δυνατότητα να ψηφίσετε τον καλύτερο ξένο σέντερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Είναι ο Γάλλος ή κάποιος προκάτοχός του;

Τα τελευταία 33 χρόνια, δηλαδή από το καλοκαίρι που ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος αποφάσισε να «τινάξει την μπάνκα» στο μπασκετικό τμήμα θέλοντας να δημιουργήσει μια «πράσινη δυναστεία», πολλά μεγάλα ονόματα «παρέλασαν» από τα ρόστερ του Παναθηναϊκού.

Άλλοι με επιτυχία και άλλοι όχι. Κάποιοι όμως άφησαν και με το παραπάνω το στίγμα τους και όπως είναι λογικό και επόμενο μνημονεύονται μέχρι και σήμερα! Αν μη τι άλλο είχαν «γεμίσει» τη ρακέτα του «τριφυλλιού» παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Σέντερ οι οποίοι έκαναν τη διαφορά. Σέντερ οι οποίοι αγαπήθηκαν από τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Σέντερ οι οποίοι έβαλαν την δική τους «σφραγίδα» σε μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία της ομάδας.

Πλέον είναι η σειρά του Ματίας Λεσόρ! Ο Γάλλος σέντερ ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους για την μεγάλη επιστροφή του Παναθηναϊκού σε Final Four ύστερα από 12 χρόνια και στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου της Euroleague ύστερα από 13 χρόνια. Η σεζόν 2023-24 θα μείνει χαραγμένη ως μια από τις μεγαλύτερες επιστροφές ομάδων στην ιστορία της διοργάνωσης.

Βέβαια στάθηκε άτυχος καθώς στο φετινό ματς κόντρα στην Μπασκόνια υπέστη κάταγμα περόνης και θα πρέπει να μείνει τέσσερις μήνες μακριά από τα παρκέ. Το γεγονός αυτό δεν... επηρέασε καθόλου την «πράσινη» διοίκηση καθώς προχώρησε άμεσα στην πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του τουλάχιστον έως και το καλοκαίρι του 2028.

 

Με αφορμή την ανανέωση του Ματίας Λεσόρ, το Gazzetta θέτει το εξής ερώτημα: Είναι ο καλύτερος ξένος σέντερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού; Και αν όχι ποιος είναι; Ο Μπατίστ; Ο Βράνκοβιτς; O Πεκοβιτς; Ο Ρέμπρατσα; Ο Ράτζα; Ο Τομάσεβιτς... Ψηφίστε στο poll και καταθέστε την δική σας άποψη!

Ματίας Λεσόρ (2023 - 2028;)

Ο Ματίας Λεσόρ υπέγραψε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2023 διετές συμβόλαιο, το οποίο θα τον κρατούσε στους «πράσινους» έως και το 2025. Όμως πριν από μερικές ημέρες και μετά τον σοβαρό του τραυματισμό, η διοίκηση της ομάδας προχώρησε σε πρόωρη επέκταση με την οποία ο Γάλλος σέντερ θα παραμείνει στο ΟΑΚΑ τουλάχιστον έως και το τέλος της σεζόν 2027-2028. Την χρονιά που ολοκληρώθηκε αναδείχθηκε καλύτερος σέντερ στην Euroleague κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο στο Βερολίνο ενώ ήταν από τους πρωταγωνιστές στο «reverse sweep» του Παναθηναϊκού στους τελικούς της Stoiximan GBL κόντρα στον Ολυμπιακό.

Μάικ Μπατίστ (2003 - 2012, 2013-2014)

Ο Μάικ Μπατίστ συνέδεσε το όνομά του με μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές του Παναθηναϊκού. Φόρεσε τη φανέλα με το «τριφύλλι» για 10 χρόνια, αλλά σε δύο διαφορετικές περιόδους. Από το 2003 έως και το 2012 ο Αμερικανός κατέκτησε τρεις φορές το τρόπαιο της Euroleague (2007, 2009, 2011), εννέα φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας και άλλες επτά φορές το Κύπελλο Ελλάδας. Μάλιστα ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης το 2011 ενώ δύο χρονιές (2010, 2011) ήταν και ο MVP των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος.

Νίκολα Πέκοβιτς (2008 - 2010)

Ο Νίκολα Πέκοβιτς αποτέλεσε έναν από τους πιο κυριαρχικούς σέντερ στην Euroleague. Αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό την διετία 2008 - 2010 και ήταν από τους βασικούς συντελεστες για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου το 2009 στο Βερολίνο. Ο Μαυροβούνιος είχε συμπεριληφθεί και στην καλύτερη πεντάδα της Euroleague τη σεζόν 2008-2009 ενω με τη φανέλαλ του Παναθηναϊκού κατέκτησε επίσης δύο σερί πρωταθλήματα (2009, 2010) όπως επίσης και το Κύπελλο Ελλάδας το 2009.

Ντέγιαν Τομάσεβιτς (2005 - 2008)

Ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς βρέθηκε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2005 και είχε το προσωνύμιο «Πλέι Μέικερ Ρακέτας» χάρη στην τρομερή του ικανότητα να «διαβάζει» εξαιρετικά το παιχνίδι. Ύστερα από μια τριετία στη Βαλένθια ντύθηκε στα «πράσινα» και ήταν από τα βασικά στελέχη προκειμένου το «τριφύλλι» να φτάσει στην κατάκτηση της Euroleague το 2007 στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την εμφάνισή του στον μεγάλο τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Σέρβος σέντερ κατέκτησε επίσης τρία σερί «doubles» στην Ελλάδα (2006, 2007, 2008).

Ζέλικο Ρέμπρατσα (1999 - 2001)

Ο Ζέλικο Ρέμπρατσα αποτέλεσε τον αντικαταστάτη του Ντίνο Ράτζα στο «πράσινο» ρόστερ το καλοκαίρι του 1999 και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Ο Σέρβος σέντερ ήταν εκείνος που έλαμψε στο Final Four της Θεσσαλονίκης το 2000 καθώς αναδείχθηκε MVP και χάρισε στον Παναθηναϊκό το δεύτερο -τότε- τρόπαιο της ιστορίας του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Και να 'ταν μόνο αυτό; Την ίδια χρονιά ήταν ο MVP και του ελληνικού πρωταθλήματος ενώ το 2001 ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης των τελικών κατακτώντας και ισάριθμες φορές το τρόπαιο. Μετά τη θητεία του στον Παναθηναϊκό ο «Ζέλε» μετακόμισε στο NBA.

Ντίνο Ράτζα (1997 - 1999)

Ο Ντίνο Ράτζα ήταν το μεγάλο «μπαμ» του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 1997 και έχοντας μεσολαβήσει η χειρότερη δυνατή χρονιά μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Παρίσι. Ο Κροάτης σέντερ έκανε την διαφορά στους «πράσινους» αν και εκτός των συνόρων ήταν ένα «κενό» διάστημα για το «τριφύλλι» έχοντας υποστεί, μάλιστα, το «κάζο» από τη Στεφανέλ στα ημιτελικά του Eurocup το 1998. Ο Ράτζα ωστόσο στέφθηκε δύο συνεχόμενες φορές πρωταθλητής Ελλάδας (1998 και 1999) ενώ ήταν και ο MVP στους τελικούς του 1998. Μάλιστα η παρουσία του στον Παναθηναϊκό συνδυάστηκε και με την μεγάλη επιστροφή στην κατάκτηση του πολυπόθητου (έως τότε) ελληνικού πρωταθλήματος ύστερα από 14 χρόνια.

Στόγιαν Βράνκοβιτς (1992 - 1996)

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς ήταν από τους πρώτους παίκτες που σήμαναν την μεγάλη αντεπίθεση του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 1992. Τότε, δηλαδή, που είχε αποκτηθεί και ο Νίκος Γκάλης περνώντας η ομάδα σε άλλο επίπεδο υπό την ηγεσία του αείμνηστου, Παύλου Γιαννακόπουλου. Ο Κροάτης σέντερ μπορεί να μην κατάφερε να «γευτεί» την χαρά ενός πρωταθλήματος Ελλάδας με τα «πράσινα» (σ.σ. το είχε κατακτήσει ως παίκτης του Άρη το 1990) ωστόσο πέρασε στην ιστορία για την τάπα στον Μοντέρο στον τελικό του 1996 στο Παρίσι, όταν ο Παναθηναϊκός στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Πρωταθλητής Ευρώπης. Με τη φανέλα του «τριφυλλιού» ο «Στόικο» κατέκτησε δύο φορές και το Κύπελλο Ελλάδας (1993, 1996).

Loading...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.