Παναθηναϊκός: Ακόμη και οι απουσίες... συνέβαλαν στην βραδιά της επιβεβαίωσης!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Παναθηναϊκός: Ακόμη και οι απουσίες... συνέβαλαν στην βραδιά της επιβεβαίωσης!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας θεωρεί ότι ο τραυματισμός του Λεσόρ, οι αναγκαστικές προσαρμογές του Αταμάν και η αίσθηση του κατεπείγοντος που εξέπεμψε ο «πρασινος» οργανισμός, γύρισαν ολοκληρωτικά τον διακόπτη και μέσα σε λίγες εβδομάδες ο «επτάστερος» μοιάζει πιο κυριαρχικός από ποτέ!

H Αρμάνι πες ότι έχει την φήμη της soft ομάδας – αν και όταν ήρθε στην Αθήνα μετρούσε 8 νίκες σε 9 αγώνες και πλέον έχει σοβαρευτεί και ξαναμπεί για τα καλά στο «κυνήγι» των playoff – οπότε το +29 (103-74), θα μπορούσε να θεωρηθεί μία πρώτη καλή αντίδραση μετά τις δύο πιο βαριές ήττες της σεζόν (από Παρτίζαν και Εφές), αλλά και της εποχής Αταμάν!

Η Μπασκόνια, που επισκέφτηκε αμέσως μετά το ΟΑΚΑ, σίγουρα δεν αποτελεί κανένα «μεγαθήριο» και δύσκολα θα μπει στα play in, οπότε το +35 (104-69) είχε και λίγο από πείσμα και αντίδραση στον σοκαριστικό τραυματισμό του Λεσόρ, που αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα στην ομάδα.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά των διοικούντων και φυσικά το κύρος του συλλόγου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην άμεση κάλυψη του κενού στο “5” και ο νεοαποκτηθείς Γουένιεν Γκέιμπριελ, ήταν ο παίκτης-κλειδί για να «κατέβει» η επίθεση της Μπάγερν κατά 27 πόντους (από τους 96 στους 69) από την μέση παραγωγικότητά της εντός έδρας και να υποστεί την πρώτη εφετινή της ήττα (69-80) στο “SAP Garden”!

Με τρεις νίκες σε ισάριθμους απαιτητικούς αγώνες, ο Παναθηναϊκός είχε κλείσει εντυπωσιακά κι αποτελεσματικά το 2024, αλλά και πάλι βρισκόταν μία νίκη πίσω σε σχέση με τον περυσινό του απολογισμό στην πρεμιέρα του 2ου γύρου.

 

Επομένως, αυτό που έμενε να εξακριβωθεί στην αυγή του 2025, ήταν αν το κυριαρχικό κλείσιμο του ημερολογιακού έτους ήταν μία αντίδραση χωρίς διάρκεια ή αν οι ατυχίες με τους τραυματισμούς (πέρα από τον Γάλλο, εκτός – ουσιαστικά από το ξεκίνημα της σεζόν – έχουν τεθεί οι Γκριγκόνις και Αντετοκούνμπο, ενώ πέντε ματς έχει ο Παπαπέτρου και δύο ο Μπράουν), είχαν αποτελέσει εφαλτήριο για να επιστρέψει η σκληράδα που έλλειπε στο μεγαλύτερο μέρος του 1ου γύρου και να φανεί και πάλι έντονα η δίψα για το repeat!

Κι αν το ματς με την προτελευταία Βίρτους (111-90), που πάντως με τον Ιβάνοβιτς στον πάγκο ήρθε στην Αθήνα με 3 νίκες σε 4 ματς, θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηρίξει κανείς ότι δεν αποτελεί πολύ πειστικό κριτήριο (έστω και αν έφερε την 3η σερί εντός έδρας «κατοστάρα») και το 4/4, που εδραίωσε τους «πράσινους» στην 3η θέση της βαθμολογίας (είχαν υποχωρήσει μέχρι και την 10η), άφησε έστω λίγους με την δυσπιστία ότι το κλίμα δεν έχει αναστραφεί πλήρως, νομίζω ότι οι όποιες αμφιβολίες «διαλύθηκαν» μετά την «παράσταση» απέναντι στην Παρτίζαν!

Κι αν κάποιος στέκεται περισσότερο στο 5/5, το οποίο μόνο αμελητέο δεν είναι με τον ανταγωνισμό και τις μικρές αποστάσεις που χωρίζουν φέτος τις ομάδες στην Euroleague, προσωπικά δεν θα σταθώ στη νίκη, που θα μπορούσε να έρθει και στις μικρές λεπτομέρειες, αλλά στον τρόπο και την κυριαρχικότητα που χαρακτήρισε το τελικό 96-84! Και φυσικά στα μηνύματα που έστειλε ενόψει των 14 αγωνιστικών που απομένουν για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

• Οι πρωταθλητές Ευρώπης που «αδικούνται» από την έκταση της διαφοράς (αν δεν χαλάρωναν για 2 λεπτά, όταν προηγήθηκαν με +23 στο 37’, θα είχαν υπερκαλύψει και το -18 στην “Stark Arena”), μετά το πρώτο 5λεπτο, έπαιξαν με τέτοιο πάθος που δεν επέτρεψαν σε κανένα άλλο σημείο του αγώνα στην ομάδα του Ομπράντοβιτς ούτε καν να σκεφτεί ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τις «χτυπητές» τους απουσίες (Λεσόρ, Γκριγκόνις, Σλούκας, Μπράουν και Αντετοκούνμπο) και να πετύχει μία νίκη, που θα της έδινε σημαντική ώθηση στην μάχη των playoff και των play in.


• Η προσπάθεια του «τριφυλλιού» στην άμυνα αδικήθηκε από το τελικό παθητικό των 84 πόντων, λόγω των 13 αναπάντητων πόντων που δέχτηκε στο τελευταίο 3λεπτο, όταν το ματς είχε κριθεί. Η αντιμετώπιση του πολύ αποτελεσματικού pick’n’roll παιχνιδιού της σερβικής ομάδας ήταν σεμιναριακού επιπέδου, οι αμυντικές περιστροφές και η κάλυψη των χώρων άγγιξαν το τέλειο (το περιφερειακό σχήμα με Γκραντ, Ναν και Όσμαν με «μπαλαντέρ» τον Καλαϊτζάκη, πήρε άριστα), ενώ σε αυτό μερίδιο είχε και η αναγκαστική απουσία των Σλούκα και Μπράουν, που συγκριτικά, είναι οι πιο αδύναμοι αμυντικοί guards των «πρασίνων».


• Η μεγάλη ενέργεια που κατανάλωναν οι παίκτες του Αταμάν στα μετόπισθεν, έδιναν φτερά στην επίθεση με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να «χάσουν» από δική τους... υπαιτιότητα την 4η σερί «κατοστάρα» στο «σπίτι» τους (όχι ότι έχει καμία σημασία), επειδή άφησαν το πόδι από το γκάζι όταν προηγήθηκαν με 94-71 στο 36’43”! Το ότι «φόρτωσαν» το καλάθι της Παρτίζαν με 17 περισσότερους πόντους απ’ όσους δεχόταν κατά μέσο όρο στις τελευταίες 9 αγωνιστικές (μ.ο. 79,1 πόντους με ρεκόρ 7-2) και «κατέβασαν» το ποσοστό ευστοχίας της στα δίποντα από το 56% στο 47,8%, σίγουρα λέει πολλά.


• Με αυτά και με εκείνα, ο Παναθηναϊκός των τεσσάρων τελευταίων αγώνων στο δικό του τερέν, κερδίζει τα ματς με μέση διαφορά 24,3 πόντων (σκοράρει 103,5 και δέχεται 79,2 πόντους), σουτάρει με 67,4% στα δίποντα και 50,8% στα τρίποντα και μοιράζει 24,2 ασίστ! Στην συνολική ομαδική στατιστική κλίμακα, παραμένει πρώτος μακράν στην αξιολόγηση, είχε πλέον την καλύτερη επίθεση (μ.ο. 87,7 πόντους), είναι πρώτος στα τρίποντα (40,2%) και 2ος στα δίποντα (59,5%), 4ος στα κοψίματα (μ.ο. 3,0) και 5ος στα κλεψίματα (μ.ο. 6,8) και τις ασίστ (μ.ο. 19,1).


• Ο Εργκίν Αταμάν γύρισε στην αγαπημένη συνήθεια του πολύ κλειστού rotation, η οποία τον δικαίωσε και πάλι. Οι 4 από τους πέντε του βασικού σχήματος έπαιξαν από 30 μέχρι 37 λεπτά, ο Όσμαν (27’) με τον Καλαϊτζάκη (12’) κάλυψαν την θέση “3” και οι Γκέιμπριελ, Μήτογλου και Παπαπέτρου πάτησαν παρκέ από 8 λεπτά ο καθένας.


• Ο Κέντρικ Ναν απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι ο πιο επιδραστικός guard που έχει έρθει εδώ και πάρα πολύ καιρό στην Ευρώπη και η αλήθεια είναι ότι εκτελεστική του δεινότητα, παίρνει μεγάλο μέρος από το credit που θα έπαιρνε να παίρνει και για την αμυντική του προσήλωση. Ο τύπος έχει μέσο όρο 29 πόντους, 4,5 ασίστ και 1,5 κλέψιμο στα 5 τελευταία ματς (με 100% βολές, 64% δίποντα και 47% τρίποντα), ενώ έχει ξεπεράσει τα περυσινά του νούμερα σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες εκτός από τις βολές, στις οποίες πέρυσι είχε 95,9% (70/73) και θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να είναι καλύτερος.


• Ο Γκραντ, που έκανε ρεκόρ αξιολόγησης στην Euroleague με 33 βαθμούς με μόλις ένα λάθος, πλησίασε το triple double (14 πόντους, 7 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 2 κλεψίματα με 4/4 βολές και 5/5 δίποντα σε 37’), ενώ ο Χουάντσο (15 πόντους και 8 ριμπάουντ με 3/6 τρίποντα) συνέχισε με κεκτημένη ταχύτητα και διατήρησε την αξιοσημείωτη στατιστική άνοδο στις 5 πιο σημαντικές κατηγορίες (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ και ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα).


• Τέλος, ο Ομέρ Γιούρτσεβεν, που έδωσε τα λιγότερα δικαιώματα στην άμυνα και κατέγραψε το καλύτερο plus/minus της ομάδας του (+14), επιβεβαίωσε πόσο χρήσιμος είναι όταν μένει αρκετή ώρα στο παρκέ. Στα πέντε εφετινά ευρωπαϊκά ματς που έχει χρειαστεί να παίξει πάνω από 15 λεπτά, τα νούμερά του προσδίδουν απίστευτη υπεραξία στην ομάδα: 16,6 πόντοι, 5,6 ριμπάουντ και 1,4 κοψίματα με 73,7% στις βολές και 70,8% στα δίποντα και αντίστοιχα 4,6 πόντοι, 2,7 ριμπάουντ & 0,6 κοψίματα με 57,1% βολές & 62,2% δίποντα στα υπόλοιπα!


• H μοναδική ανορθογραφία της χθεσινής αναμέτρησης, είχε να κάνει με τον χαμηλό βαθμό που πήραν οι «πράσινοι», ειδικότερα στο πρώτο μέρος (που βέβαια καλύφθηκε από την πολύ αποτελεσματική ατομική πρωτοβουλία) στο κομμάτι της δημιουργίας. Απόντων των καλύτερων δημιουργών της ομάδας (Σλούκας και Μπράουν), οι πρωταθλητές έδωσαν την πρώτη τους τελική πάσα στο 9ο λεπτό, τελείωσαν το ημίχρονο με αρνητική αναλογία ασίστ (5)-λαθών(6) και παρ’ ότι βελτιώθηκαν αισθητά στο 2ο μέρος λόγω της ευστοχίας από μακριά, τα 7 λάθη της 4ης περιόδου (4 στο τελευταίο 3λεπτο), «ψαλίδισαν» λίγο την τέλεια εικόνα.

Συμπερασματικά, ο Παναθηναϊκός έχει αναστρέψει πλήρως την μη πειστική (για τους στόχους του) εικόνα των πρώτων 15 αγωνιστικών (ρεκόρ 8-7) και με το 5/5 που «τρέχει», δείχνει ότι το μέταλλο, η δίψα και η σκληράδα που τον οδήγησαν στον περυσινό διπλό «θρίαμβο», δεν έχουν χαθεί. Απεναντίας, βγήκαν στην επιφάνεια με τον πιο εμφατικό τρόπο και όταν επιστρέψουν και οι τραυματίες, η ομάδα θα έχει την ευκαιρία να γίνει ακόμη πιο συμπαγής και να κυνηγήσει με περισσότερες πιθανότητες το repeat.

Με μία νίκη στα δύο παιχνίδια της 6ης «διαβολοβδομάδας» που ακολουθεί στην Ισπανία (με Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια) και 3/3 στο ΟΑΚΑ κόντρα στις δύο τουρκικές ομάδες και την Ζάλγκιρις, ο «επτάστερος» θα πάει στην διακοπή με ρεκόρ στην χειρότερη περίπτωση 17-9 (πέρυσι είχε 18-8) και αν πάρει ρεβάνς στο Μοντεκάρλο, τότε θέλει προσπάθεια για να τερματίσει εκτός πρώτης δυάδας!

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!