Μπορεί ο Σφαιρόπουλος να «αναγεννήσει» τη Μακάμπι;
Υπό μία έννοια μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ο Θεσσαλονικιός προπονητής επιστρατεύτηκε για να αλλάξει την ιστορία. Γιατί, το πρόβλημα της Μακάμπι στις δύο προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους δεν ήταν οι πρώτες 10-11 αγωνιστικές, αλλά αυτές που ακολούθησαν μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας. Εκεί καταποντίστηκε. Με την κατεύθυνση του Σφαιρόπουλου, στη Μακάμπι ελπίζουν ότι φέτος θα κάνουν την αντίθετη διαδρομή, ότι ο δεύτερος γύρος της κανονικής διάρκειας θα είναι ευεργετικός και φυσικά, ότι η Μακάμπι θα επιστρέψει στα Play Offs έπειτα από τέσσερα χρόνια! Σωστά διαβάσατε. Τελευταία συμμετοχή της στην προημιτελική φάση ήταν την περίοδο 2014-15 όπου «σκουπίστηκε» από τη Φενέρμπαχτσε.
Ο Σφαιρόπουλος καλείται να λειτουργήσει με υλικό το οποίο δεν τον επέλεξε ο ίδιος, άρα είναι λογική και η ύπαρξη αμφιβολίας για το επίπεδο προσαρμογής του στο στιλ μπάσκετ που πρεσβεύει ο Έλληνας τεχνικός. Θα εξαρτηθεί δηλαδή από το κατά πόσο θα κάνει «δική του» τη Μακάμπι, από τον βαθμό ανταπόκρισης των παικτών σ’ αυτά που ζητάει. Ήδη όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την επιρροή του στο στιλ μπάσκετ της ομάδας.
Μείωσε το παθητικό κατά 11 πόντους!
Το επίπεδο προσαρμοστικότητας των παικτών στα «θέλω» του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα φανεί αναλόγως των αμυντικών επιδόσεων της Μακάμπι. Οι 72 πόντοι που δέχθηκε κατά μέσο όρο η ισραηλινή ομάδα στους τρεις τελευταίους αγώνες στοιχειοθετούν μια καλή αρχή. Πολλώ δε μάλλον, αν βάλει κανείς στην ίδια ζυγαριά τους 83 πόντους ανά αγώνα στην προ Σφαιρόπουλου εποχή. Ο έμπειρος τεχνικός έχει ερωτηθεί πολλές φορές για την αγωνιστική φιλοσοφία του, σε βαθμό να δεχθεί κριτική για την επιμονή του στην άμυνα, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της λογικής του. Η ουσία είναι ότι, σε πρώτη φάση έπεισε μια φύσει επιθετική ομάδα να βάλει την αμυντική αυταπάρνηση στα χαρακτηριστικά της και η εξέλιξή της στον συγκεκριμένο τομέα θα δείξει και το μέλλον του στη διοργάνωση.
Επί του τελευταίου μπορεί να σημειωθεί και το εξής. Στα τελευταία τρία παιχνίδια, η Μακάμπι έκλεψε… 28 μπάλες και σχεδόν διπλασίασε τον μέσο όρο της στον συγκεκριμένο τομέα καθώς από τα 5.5 κατά μέσο όρο, στους αγώνες απέναντι σε Φενέρμπαχτσε, Μπάγερν Μονάχου και Νταρουσάφακα είχε 9.1.
Μάχη για το κάθε ριμπάουντ
Αυτό είναι ένα άλλο στοιχείο που θα κρίνει την προσπάθεια του Γιάννη Σφαιρόπουλου, καθώς η διεκδίκηση κάθε… χαμένης μπάλας είναι στον βασικό άξονα της φιλοσοφίας του. Χρησιμοποιώντας και πάλι τον θησαυρό της στατιστικής, είναι εύκολο να αποδειχθεί ότι έπεισε τους παίκτες του να μην εγκαταλείπουν τις φάσεις. Είναι εντυπωσιακή η βελτίωση καθώς στην προ Σφαιρόπουλου εποχή, η Μακάμπι μάζευε 9.1 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Στα τέσσερα παιχνίδια που ήταν ο Έλληνας τεχνικός στον πάγκο είχε 15.1 επιθετικά ριμπάουντ.
Έμπνευση στους ηγέτες
Αν τα πρώτα στατιστικά αποτελέσματα στην άμυνα δείχνουν ό,τι ήδη η Μακάμπι παρουσιάζεται διαφορετική σε σχέση με τον πρότερο αγωνιστικό βίο της, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή της θα παίξει η παρουσία των ηγετών της. Και κυρίως του Σκότι Ουίλμπεκιν ο οποίος αποκτήθηκε με σκοπό να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της ομάδας. Μέχρι στιγμής, έχει τρομακτικά σκαμπανεβάσματα, αποτέλεσμα ίσως και του τραυματισμού που αντιμετώπισε. Πάντως τα ποσοστά σε δίποντα (44%) και τρίποντα (32.5%) δεν είναι ικανοποιητικά. Μέχρι στιγμής επίσης, δεν ανταποκρίνεται ούτε ο Κέντρικ Ρέι στην παρθενική παρουσία του στη διοργάνωση. Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής στην Euroleague, επίσης αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού και περιορίζεται στους 5.4 πόντους με πολύ χαμηλό ποσοστό (30.8%) στα τρίποντα, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τον περσινό μέσο όρο του.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.