Μάρκο Γκούντουριτς: Ο «κλώνος» του Μπογκντάνοβιτς

Μάρκο Γκούντουριτς: Ο «κλώνος» του Μπογκντάνοβιτς

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μάρκο Γκούντουριτς: Ο «κλώνος» του Μπογκντάνοβιτς
Οι χαρακτηρισμοί, οι… αφορισμοί και οι τίτλοι συνηθίζονται στο μπάσκετ και η Euroleague Greece καταπιάνεται με την περίπτωση του Μάρκο Γκούντουριτς ο οποίος διανύει την καλύτερη χρονιά του στη διοργάνωση κι αρχίζει να πλησιάζει στο προσωνύμιο που του απέδωσε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πριν από ενάμιση χρόνο.

Λένε ότι αν θέλεις να καταστρέψεις έναν ελπιδοφόρο αθλητή δεν έχεις τίποτε περισσότερο να κάνεις από το να τον χρίσει διάδοχο ενός μεγάλου παίκτη. Γιατί το βάρος της ευθύνης (σε κάποιες περιπτώσεις) είναι δυσβάσταχτο, η αναγκαιότητα προσκόμισης αποδείξεων προκαλεί μεγάλη πίεση και είναι αμέτρητα τα παραδείγματα παικτών που παραδόθηκαν στις προσδοκίες. Ο Μάρκο Γκούντουριτς δείχνει ότι πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση, διασκέδασε τη φυσιογνωμική αλλά και μπασκετική ομοιότητά του με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και με την υποστήριξη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μάλλον απέβαλε αυτόν τον μανδύα που του φόρεσε με το… έτσι θέλω ο Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2017, το καλύτερο στην μπασκετική ζωή του 23χρονου γκαρντ της Φενέρμπαχτσε, όταν έγιναν όλα μαζί. Επιχειρηματολογώντας επί της κλήσης του στην εθνική Σερβίας, ο «Σάσα» τον χαρακτήρισε «νέο Μπογκντάνοβιτς», πατώντας πάνω σε στοιχεία του παιχνιδιού του αλλά και σε χτυπητές ομοιότητες στην καριέρα του. Προφανώς ήξερε κάτι παραπάνω γιατί μετά από περίπου δύο μήνες, η τουρκική ομάδα κατέβαλε στον Ερυθρό Αστέρα το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματά του. Τότε ο Γκούντουριτς είχε πει… «δε νομίζω ότι είμαι παίκτης του ενός εκατομμυρίου ευρώ». Μέσα σε λίγους μήνες όμως, εκτοξεύτηκε η καριέρα του MVP του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U20 (2015) καθώς τότε τη Σερβία στην κατάκτηση του τίτλου.

Ο Γκούντουριτς πήγε στην Τουρκία έχοντας κατακτήσει τα πάντα με τον Ερυθρό Αστέρα (σ. σ. Αδριατική Λίγκα, Κύπελλο και Πρωτάθλημα Σερβίας) και στην πραγματικότητα δεν είχε μείνει κάτι άλλο να καταφέρει. «Είχε έρθει στο ξενοδοχείο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μιλήσαμε κι όταν σε καλεί ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, απλά βιάζεσαι να υπογράψεις», είχε δηλώσει στην «Blic».

 

«Πρότυπό μου ο Μπογκτνάντοβιτς»

Όταν ο Γκούντουριτς μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή για ποιον ρόλο προοριζόταν. Δίχως ενδοιασμούς, ρωτήθηκε απευθείας ότι αν μπορεί να ανταποκριθεί στην ευθύνη της αντικατάστασης του Μπογκτντάνοβιτς και απάντησε… «η αλήθεια είναι ότι μοιάζουμε στο πρόσωπο». Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι η σχέση του με τον νυν παίκτη των Σακραμέντο Κινγκς είναι πολύ βαθύτερη απ’ ότι πίστευαν οι υπόλοιποι. «Ο Μπόγκνταν είναι πρότυπο για μένα από τότε που έπαιζα στην FMP κι αυτός στην Παρτίζαν. Μου άρεσε να τον παρακολουθώ, προσπαθούσα να πάρω στοιχεία του παιχνιδιού του, να κάνω πράγματα που κάνει. Έβλεπα τις ατομικές προπονήσεις του, τη μηχανική στο σουτ, μου έδινε συνεχώς κίνητρα βελτίωσης. Τώρα είμαστε δύο πολύ καλοί φίλοι, μιλάμε, βγαίνουμε έξω, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα.

Δεν πήγα στην Κωνσταντινούπολη για να γίνω ο νέος Μπογκντάνοβιτς, αλλά για να δημιουργήσω το δικό μου όνομα, για να είμαι ο Μάρκο Γκούντουριτς. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος σκέψης. Παλεύω για τον εαυτό μου και την καριέρα μου. Σέβομαι τον Μπόγκνταν και όλα όσα έχει κάνει στην καριέρα του, μεγάλωσε ο ίδιος και η ομάδα του μέσα από τα κατορθώματά του, κέρδισα σημαντικά τρόπαια, κυρίως όμως κέρδισε την αγάπη και τον θαυμασμό πολλών ανθρώπων».

Ο εκνευρισμός του «Ζοτς»

Αυτός φάνηκε στη Media Day του 2017 όπου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικό δίκτυο είχε ερωτηθεί σχετικά. «Δεν είναι καλό να κάνουμε συγκρίσεις. Το ζήτημα για μένα δεν είναι το όνομα αλλά το επίπεδο αφοσίωσης στο μπάσκετ. Να προσπαθεί και να είναι τίμιος με τον εαυτό του και την ομάδα. Να δουλέψει στο σουτ, στην άμυνα, στο ένας εναντίον ενός. Να είναι ο Μάρκο Γκούντουριτς», είχε πει.

Η πρώτη χρονιά

Ο αριστερόχειρας γκαρντ δείχνει πλέον να έχει μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου, ειδικά στους δύο τελευταίους αγώνες απέναντι σε Αρμάνι Μιλάνου και ΤΣΣΚΑ ήταν ο ηγέτης της Φενέρμπαχτσε σκοράροντας 17.5 πόντους κατά μέσο όρο. Φέτος εξάλλου οι ευθύνες του είναι μεγαλύτερες σε σχέση με την πρώτη χρονιά, όπως και οι απαιτήσεις του Ομπράντοβιτς στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Περιμένει από τον Γκούντουριτς να βάλει τη σφραγίδα του στο παιχνίδι της Φενέρμπαχτσε. Δεν είναι τόσο απλό, πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχει ένας προπονητής-λάτρης της τελειότητας.

Ακόμη και ο Μπογκντάνοβιτς, στην πρώτη χρονιά του, δεν τα κατάφερε. Στα περισσότερα παιχνίδια έμοιαζε με αδιάβαστο μαθητή που τα ακούει από τον δάσκαλο. Ο Γκούντουριτς δεν πήγε πίσω καθώς ανάγκασε τον «Ζοτς» να πάρει το γνωστό… μελιτζανί χρώμα.

Ρίχνοντας μια ματιά στους αριθμούς του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και του Μάρκο Γκούντουριτς στην πρώτη τους χρονιά διαπιστώνονται (κυρίως) δύο πράγματα. Ο πρώτος απέκτησε βασικό ρόλο από τις πρώτες ημέρες σε αντίθεση με τον Γκούντουριτς του οποίου η ένταση στην ομάδα ήταν σταδιακή. Δεύτερον, ο 23χρονος ήταν πιο αποτελεσματικός στην τελική προσπάθεια.

ΠαίκτηςΧρ.Συμμ.Πον.2π.%3π.%Ριμπ.Ασ.Λάθη
Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς28.610.539.5%35.8%2.92.71.5
Μάρκο Γκούντουριτς16.36.765.4%44.6%1.61.91.1

Ο κύριος… 68%

Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Μάρκο Γκούντουριτς τη φετινή χρονιά. Από τους 6.7 πόντους κατά μέσο όρο της περσινής σεζόν, πλέον κάθεται στους 9.5. Κυρίως όμως, είναι εξαιρετικά ακριβής στην εκτέλεση καθώς τόσο σε δίποντα όσο και τρίποντα σουτάρει με το εκπληκτικό ποσοστό του 68%. Τα 66 σουτ που πήρε σε σύνολο 13 αγώνων δεν είναι πολλά για έναν παίκτη που είναι στο παρκέ περί των 21 λεπτών, δείχνουν όμως το επίπεδο ωριμότητάς τους και κυρίως το γεγονός ότι σουτάρει μόνο όταν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.