Σάρας – Μακάμπι: Μια σχέση διαφορετική από τις υπόλοιπες!
Ακόμα μια ξεχωριστή ημέρα για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αφού θα βρει απέναντι του μια ομάδα που έχει ζήσει μερικές από τις πιο μαγικές στιγμές του στην Euroleague. Ο προπονητής της Ζαλγκίρις έχει ζήσει τα πάντα φορώντας τα κίτρινα και κάθε φορά που καλείται να παίξει αντίπαλος οι ξεχωριστές αναμνήσεις ξυπνούν.
Ακόμα μια φορά για την 14η αγωνιστική της Euroleague ο Σάρας θα βρεθεί απέναντι στην ξεχωριστή του Μακάμπι και οι αναμνήσεις ξυπνούν και ξεπηδούν μέσα από τα βιβλία της ιστορίας και γίνονται συναισθήματα. Συναισθήματα που οφείλουν να μπουν στην άκρη όταν όλα αρχίσουν...
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΙΣΤΟΡΙΑ...
Ο κόουτς της Ζαλγκίρις έμεινε για μια διετία (2003-05) στην «ομάδα του λαού» (ως παίκτης) και κατάφερε να οδηγήσει 2 συνεχόμενες φορές την ομαδάρα του Πίνι Γκέρσον στην κορυφή της Ευρώπης. Έμεινε δύο χρόνια στο Ισραήλ και κατέκτησε ισάριθμες Euroleague ο παλιός άσος του Παναθηναϊκού.
Πριν βρεθεί στην Μακάμπι ο Σάρας δεν ήταν κανένας τυχαίος. Είχε γράψει την δική του ιστορία και αυτό ήταν το κερασάκι σε μια τούρτα γεμάτη γλύκα. Την σεζόν 2002/03 είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης και με την Μπαρτσελόνα και η Μακάμπι έκανε την σωστή κίνηση και απέκτησε ένα παίκτη που ήξερε τον τρόπο για να βοηθήσει ώστε να φτάσει μέχρι την κορυφή.
Ακολούθησαν τρεις σεζόν ονειρεμένες, με τρία απίστευτα three peat και στιγμές βγαλμένες από την καλύτερη φαντασία του Σάρας. Εκείνη την τριετία ότι άγγιζε γινόταν χρυσός και η φανέλα της Μακάμπι έλαμπε σαν διαμάντι της διοργάνωσης.
Στην «Ομάδα του Λαού» πήγε πραγματικά το παιχνίδι του σε άλλο επίπεδο, αφού ήταν ο «μαέστρος» μια ομάδας που σάρωσε τα πάντα στον δρόμο της. Από την έναρξη της σεζόν 2003/04 μέχρι και το τέλος της 2004/05 υποκλίθηκαν οι πάντες, στην... αρμάδα που είχε φτιάξει ο Πίνι Γκέρσον και… ενορχήστρωνε με τον καλύτερο τρόπο ο... μυθικός Σάρας.
Την αγωνιστική περίοδο 2003/04 η Μακάμπι έφτασε στην κατάκτηση της Euroleague, έχοντας μόλις 5 ήττες στην πορεία της. Οι 3 από αυτές προήλθαν στην regular season (από ΤΣΣΚΑ, Σκίπερ Μπολόνια και Ουνικάχα και οι άλλες 2 στο TOP 16 στις εκτός έδρας αναμετρήσεις από Ζαλγκίρις και Ούλκερ. Στον ημιτελικό η ΤΣΣΚΑ υποκλίθηκε στην παρέα του Γιασικεβίτσιους με 93-85, ενώ στον τελικό οι Ισραηλινοί έκαναν… πάρτι κόντρα στην Σκίπερ Μπολόνια, αφού την νίκησαν με 118-74. Αν κοιτάξει κανείς την ποιότητα του ρόστερ της Μακάμπι θα καταλάβει και την τεράστια διαφορά στο σκορ. Εκτός του Σάρας, υπήρχαν οι Ντέρικ Σαρπ, Άντονι Πάρκερ, Ταλ Μπουρστάιν, Μασέο Μπαστόν, Νίκολα Βουίσιτς, αλλά και οι Γιοτάμ Χαλπερίν και Ντέιβιντ Μπλου. Μια ομάδα που προκαλούσε τον τρόμο σε κάθε αντίπαλο.
Όσο για τον Γιασικεβίτσιους, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να οδηγήσει την ομάδα του στον τίτλο. Συνολικά εκείνη τη σεζόν μέτρησε 16 πόντους και 4.8 ασίστ μέσο όρο, ενώ σούταρε δίποντα με 51.1%, τρίποντα με 44.4% και βολές με 92.5%. Στο Final 4 έδειξε την κλάση του με δύο σπουδαίες εμφανίσεις. Στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ μέτρησε 18 πόντους και 6 ασίστ με 24 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ στον τελικό με την Σκίπερ Μπολόνια έβαλε και πάλι 18 (4/6 τρίποντα) πόντους, ενώ μοίρασε και 5 ασίστ (23 βαθμούς στην αξιολόγηση).
Ήταν το μυαλό της ομάδας, ο κουμανταδόρος της, ο προπονητής της εντός παρκέ και φυσικά πήρε και το μερίδιο της επιτυχίας που του αναλογούσε.
Η Μακάμπι είχε βρει τον τρόπο να πάρει το βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρώπης και δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει πολλά στη σύνθεση της. Στον πάγκο έμεινε ξανά ο Γκέρσον την σεζόν 2004/05, ενώ στην ομάδα προστέθηκαν ο σέντερ Γιανίβ Γκριν και ο Νέστορας Κόμματος. Όλοι οι υπόλοιποι πρωτοκλασάτοι πρωταθλητές Ευρώπης παρέμειναν και έγραψαν ιστορία. Ο βασικός playmaker ήταν ο εκπληκτικός Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και όλοι προσπάθησαν να επαναλάβουν την επιτυχία. Εκείνη την σεζόν το σύνολο του Γκέρσον έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου, έχοντας μόλις 4 ήττες σε 24 παιχνίδια του στη διοργάνωση. Αυτό όμως που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι το πότε ήρθαν αυτές οι ήττες.
Και τα τέσσερα αρνητικά αποτελέσματα έγιναν στη regular season. Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα και Σκαβολίνι κατάφεραν να υποτάξουν την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στη συνέχεια όμως η Μακάμπι ήταν ένα… τρένο και κανείς δεν μπορούσε να το σταματήσει. Έκανε το 10/10 και έφτασε στον back to back τίτλο. Στο TOP16 είχε 6/6, πέταξε έξω την Σκαβολίνι Πέζαρο στα playoffs με συνοπτικές διαδικασίες (2-0), ενώ στο Final 4 νίκησε τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό με 91-82 και την Ταού Κεράμικα στον τελικό με 90-78.
Ο Σάρας για άλλη μια φορά ήταν από τους πρωτεργάτες της επιτυχίας. Συνολικά σε 24 παιχνίδια μέτρησε 15.7 πόντους και 5.3 ασίστ, ενώ σούταρε με 47.6% δίποντα, 39.9% τρίποντα και 94.1% στις βολές. Άλλο ένα Final 4 που έκανε μαγικά πράγματα πάνω στο παρκέ, κάτι που του επέτρεψε να ανακηρυχθεί MVP. Σε εκείνα τα 2 ματς με Παναθηναϊκό και Ταού Κεράμικα είχε 17.5 πόντους (42.9% δίποντα, 57.1% τρίποντα και 94.1% βολές), 6.5 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 1.5 κλέψιμο μέσο όρο.
Απέναντι στους «πράσινους» στον ημιτελικό έκανε ένα φοβερό ματς στον οργανωτικά τομέα, αφού είχε 8 ασίστ, ενώ βοήθησε και στον εκτελεστικό με τους 13 πόντους που σημείωσε. Εκείνη τη βραδιά μάζεψε 15 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Τα καλύτερα τα κρατούσε για τον τελικό του OLYMPIYSKY ARENA. Πέτυχε 22 πόντους (4/8 δίποντα, 4/7 τρίποντα και 11/12 βολές), μοίρασε 5 ασίστ, ενώ κατέβασε και 6 ριμπάουντ. Για δεύτερη σερί σεζόν μίλησε στα κρίσιμα, δηλαδή στο Final 4.
Η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ
Πλέον, ο Σαρούνας γράφει προπονητικά χιλιόμετρα φορώντας τα πράσινα της Ζαλγκίρις. Με την ομάδα του γράφει μια νέα ιστορία και οφείλει να να αφήσει τα συναισθήματα που νιώθει κάθε φορά που η κίτρινη εμφάνιση βγαίνει απέναντι του.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχει χρειαστεί να αφήσει πολλές φορές τα συναισθήματα του στην άκρη ο Γιασικεβίτσιους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά δεν είναι ξεχωριστή. Για την 14η αγωνιστική της Euroleague και προτελευταία για την φετινή σεζόν η Μακάμπι ταξίδεψε μέχρι το Κάουνας για να αντιμετωπίσει το αγαπημένο της αγόρι.
Από το 2016 και μετά που ο Σάρας κάθισε ως πρώτος προπονητής στον πάγκο της Ζαλγκίρις έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την Μακάμπι τέσσερις φόρες και οι νίκες είναι μοιρασμένες για τις δύο ομάδες. Στο Κάουνας η Ζαλγκίρις έχει καταφέρει να νικήσει την μια φορά και συγκεκριμένα την περσινή με 99-84, ενώ είχε ηττηθεί στην σεζόν 2016/17 με 74-87.
Στις δύο αναμετρήσει στο Τελ Αβίβ και πάλι οι ομάδες μετρούν μοιρασμένες νίκες με την Μακάμπι να κερδίζει στην έδρα της την περσινή σεζόν με 81-74, ενώ την σεζόν 2016/17 ηττήθηκε με 77 – 93. Σίγουρα η καρδιά του Σάρας έχει μια ξεχωριστή θέση, για την ξεχωριστή του ομάδα, αλλά η Euroleague δεν χωρά συναισθηματισμούς και μένουν μόνο τα... γραπτά που δίνουν το περιθώριο για ξεχωριστές ιστορίες.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.