Έπαθε ο Ολυμπιακός, δεν... έμαθε ο Παναθηναϊκός!
Η εκτίμηση ότι η αήττητη πρωταθλήτρια Γαλλίας (4-0 στο πρωτάθλημα και 2-0 στην Euroleague) δεν θα κάνει περισσότερες από επτά νίκες στις υπόλοιπες 32 αγωνιστικές, μπορεί αυτή τη στιγμή (μετράει δύο επί των «αιωνίων αντιπάλων») να φαντάζει υπερβολική, η διατύπωσή της, ωστόσο, δεν θέλει να καταδείξει μόνο την χαμηλή – για τα δεδομένα της διοργάνωσης - ποιότητα της ASVEL, αλλά κυρίως να υπογραμμίσει την χτυπητή – για την εποχή – ανετοιμότητα των ελληνικών ομάδων.
Υπό κανονικές συνθήκες κι έχοντας αποκτήσει ρυθμό κι αυτοματισμούς, ο Παναθηναϊκός θα είχε νικήσει ξεκούραστα μέσα στο πρόαστιο της Λιόν. Εδώ καλά-καλά, σχεδόν τα κατάφερε απόψε, υπό την έννοια ότι έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς, ελάχιστοι κατάλαβαν πως οι πρωταθλητές «κατάφεραν» να χάσουν ένα δικό τους παιχνίδι και να μη νικήσουν σε μία έδρα από την οποία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα περάσουν όλοι οι διεκδικητές της 8άδας.
Υπ' αυτή την έννοια, λοιπόν και με δεδομένο ότι η «πανωλεθρία» του Ολυμπιακού στο ίδιο γήπεδο, πριν από έξι βράδια κατέστησε σαφές τι έπρεπε να αποφύγει, ο εξάστερος απέτυχε παταγωδώς στην αποστολή της πρώτης εξόρμησης μακριά από την Αθήνα. Έστω κι αν, εκ των πραγμάτων, το «πάθημα» του «αιώνιου αντιπάλου» θα έπρεπε να έχει γίνει κάτι περισσότερο από «μάθημα» στους παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη.
Ο 55χρονος τεχνικός, άλλωστε το είχε επισημάνει σε όλους τους τόνους στην μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην Euroleague Greece, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σεζόν. Σύμφωνα με τον “Άρτζι”, το χρόνιο πρόβλημα του Παναθηναϊκού μακριά από το ΟΑΚΑ, έγκειται στην αδυναμία της ομάδας να ελέγξει στο μεγαλύτερο διάστημα το ρυθμό των αγώνων, γεγονός που του στοιχίζει ακόμη και στις βραδιές που παίζει καλά.
Πως ερμηνεύεται με μπασκετικά λόγια αυτό το φαινόμενο; Με την απλή εξήγηση ότι μπάσκετ είναι το άθλημα των λεπτομερειών. Κι αν το υπερβολικό νούμερο των χαμένων βολών (51,9% με 14/27), το αρνητικό πρόσημο στην αναλογία ασίστ/λαθών (14/17) και τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (επτά επιθετικά πήραν οι Γάλλοι), αποτελούν τις αιτίες που εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς (ρίχνοντας μία προσεκτική ματιά στο φύλλο της στατιστικής), η αποκαρδιωτική χαλάρωση του τελευταίου 4λεπτου, ήταν περισσότερο απόρροια παντελούς έλλειψης αμυντικού «διαβάσματος» και λιγότερο ατομικών λαθών και βεβιασμένων επιλογών που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.
Το δυστυχές της απρόσμενα εφιαλτικής – όπως εξελίχτηκε – βραδιάς, έχει να κάνει με το ότι ο Παναθηναϊκός ήταν συγκριτικά καλύτερος των γηπεδούχων και ούτε λίγο ούτε πολύ, έκανε «δώρο» στην Βιλερμπάν, μία νίκη που εκτιμώ ότι θα τον «πονέσει» περισσότερο στην συνέχεια της σεζόν, απ' ότι τώρα.
Πολύ περισσότερο δε όταν η ASVEL δεν έδειξε τίποτε περισσότερο απ' ότι την προηγούμενη εβδομάδα με τους Πειραιώτες, ενώ στην διάθεσή της δεν είχε δύο αθλητικά κορμιά (Πέϊν και Μαλεντόν) που είχαν συμμετοχή στην εντυπωσιακή νίκη της πρεμιέρας.
Ακόμη πιο πολύ, όταν ο Παναθηναϊκός καταφέρνει να ισορροπήσει την αρχική ανισορροπία στα ριμπάουντ, να μετριάσει τα λάθη και την αδιανόητη κι εκνευριστική αστοχία στις βολές και με άξονες τους Τόμας, Φριντέτ και Καλάθη, να ξεφύγει με +13 (63-50) στην λήξη της 3ης περιόδου και να μοιάζει με σίγουρος νικητής μέχρι να μπούμε στο τελευταίο δίλεπτο.
Συμπερασματικά, έστω κι αν η πρώτη εφετινή ήττα (78-79) πονάει δέκα φορές περισσότερο από την ήττα του Ολυμπιακού στο ίδιο γήπεδο ή από μία οποιαδήποτε άλλη με μεγάλη διαφορά, εκτιμώ ότι θα αποτελέσει ιδανικό μάθημα για τους «πράσινους» και θα προσδώσει πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση ενόψει του επόμενου ευρωπαϊκού ταξιδιού. Ας μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Η χρονιά είναι μακρύτερη από ποτέ και η regular season των 34 αγωνιστικών, ισοδυναμεί με «μαραθώνιο» σε «αχαρτογράφητα ύδατα».
Υγ.1: Τόσο εντυπωσιακό step-up Αμερικανού παίκτη που ήρθε σαν ρολίστας και εξελίσσεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή, όπως ο Ντεσόν Τόμας (μ.ο. 20,5π. & 8ρ.), έχουμε να δούμε από την εποχή του Μπατίστ. Το ότι για πρώτη φορά στην καριέρα του ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ίδια ομάδα, τα λέει όλα.
Υγ.2: Η αμυντική ανυπαρξία της 4ης περιόδου (29π. παθητικό), «έχυσε την καρδάρα με το γάλα» της υπερπροσπάθειας στο 3ο δεκάλεπτο, στην διάρκεια του οποίου ο Παναθηναϊκός δέχτηκε το 1/4 των πόντων (10π.) που είχε επιτρέψει στο 1ο μέρος (40π.).
Υγ.3: Το «βατερλώ» του τελευταίου τετραλέπτου άφησε αναξιοποίητη την τρομερή δουλειά που έκανε ο Φριντέτ (18π., 4ρ. & 3ασ. με 4/6 τριπ.) είτε σκόραρε, είτε πάσαρε (τραβώντας δύο αντιπάλους πάνω του). O Αμερικανός βοήθησε την ομάδα του να "χτίσει" διψήφια διαφορά, αλλά στην τελευταία επίθεση δεν πήρε την μπάλα για να ανοίξει διαδρόμους ή να σπάσει το man-to-man της Βιλερμπάν, που τελικά δικαιώθηκε με την καλή προσωπική άμυνα πάνω στον Καλάθη.
Υγ.4.: Η ζώνη που εφήρμοσε ο Πεδουλάκης από τα μέσα της 3ης περιόδου, περιόρισε πολύ τα ρήγματα των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να κλείσει το δεκάλεπτο με παθητικό μόλις 10 πόντους (22π. δέχτηκε στο 1ο και 18 στο 2ο).
Υγ.5: Ο Νιγηριανός “rookie” σέντερ της Βιλερμπάν, Τόνιε Τζεκιρί, έχει κάνει ιδανικό ξεκίνημα στην Euroleague απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και μετράει μ.ο. 14,0 πόντους και 11 ριμπάουντ με 61,1% στα δίποντα. Τον ήξεραν πολλοί πριν την έναρξη της σεζόν;
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.