Η βραδιά της ενηλικίωσης

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Η βραδιά της ενηλικίωσης
O Nίκος Παπαδογιάννης είδε τα παιδιά να γίνονται άντρες και τον Παναθηναϊκό να γιγαντώνεται στις ακτές της Βαλτικής.

Στο ημίχρονο του αγώνα του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ, ο Ρικ Πιτίνο παρομοίασε τη φετινή βερσιόν της πρωταθλήτριας Ευρώπης με τους Χιούστον Ρόκετς.

«Προσπαθούν να σε παρασύρουν σε παιχνίδι απομόνωσης και να το αξιοποιήσουν με σουτ τριών πόντων», εξήγησε. Θεώρησα τη δήλωσή του εξαγγελία νίκης.

Μία ομάδα που παίζει κανονικό μπάσκετ, με υποκείμενο, ρήμα και αντικείμενο, δεν φοβάται το Χάρντεν-μπολ, εκτός αν βρίσκεται στο παρκέ ο ίδιος ο Χάρντεν, αυτοπροσώπως.

Ο Μάικ Τζέιμς μπορεί να συναρπάζει όσους βλέπουν το άθλημα με αμερικάνικο μάτι ή τους απλώς άσχετους, αλλά το μπάσκετ του προπονητή δεν τον φοβάται.

 

Τι σόι ΤΣΣΚΑ είναι αυτή που σουτάρει 40 τρίποντα σε έναν αγώνα 45 λεπτών; Ρόκετς Μόσχας, να τι είναι.

Οι «πράσινοι» τη νίκησαν κατά κράτος σε όλους τους τομείς, άσχετα αν το ισοζύγιο του ατομικού ταλέντου μετέτρεψε το παιχνίδι σε ντέρμπι.

Ο Παναθηναϊκός, που δεν έχει δα ψηλούς, κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ με 42-40.

Επέλεγε το τρίποντο μόνο όταν είχε καλές προϋποθέσεις, χωρίς να προσπαθεί να δημιουργήσει τους δικούς του Χάρντεν.

Μοίρασε 28 ασίστ έναντι 8 λαθών, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν 19-13. Έκλεψε 7 φορές τη μπάλα, έναντι 2 της ΤΣΣΚΑ.

Κέρδισε πολύ περισσότερες βολές (28-21), σε μία έδρα όπου τα φάουλ σφυρίζονται όταν ο φιλοξενούμενος φυσάει δυνατά στο αυτί του γηπεδούχου.

Σούταρε με ποσοστό 53% στα δίποντα και 38% στα τρίποντα.

Τέλος, υπερίσχυσε στις λεπτομέρειες της προπονητικής τακτικής, με τρόπο που κάνει τον Ιτούδη να μοιάζει Αμερικανός και τον Πιτίνο Ευρωπαίος!

Όταν η ΤΣΣΚΑ όφειλε να προστατεύσει προβάδισμα 3 πόντων με το χρονόμετρο να τρέχει ολοταχώς προς το μηδέν, οι Ρώσοι προτίμησαν την καθαρή άμυνα από το φάουλ σκοπιμότητας.

Οι παίκτες του «τριφυλλιού» κυκλοφόρησαν τη μπάλα γρήγορα, ο Νικ Καλάθης την υποδέχθηκε με ορθάνοιχτο ορίζοντα. Η ισοφάριση ήταν πλέον ζήτημα ενός σουτ δίχως πίεση.

Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού προερχόταν από ένα μήνα λιθοβολίας, αλλά το χέρι του την κρίσιμη στιγμή ήταν σταθερό και η ματιά του ψύχραιμη.

Ο ίδιος δεν ήταν που άλωσε τη Μόσχα τον περασμένο Μάρτιο με τρίποντο από 9 μέτρα λίγο πριν την εκπνοή;

Δύο συνεχόμενα διπλά επί της ΤΣΣΚΑ ο Παναθηναϊκός δεν είχε πετύχει ποτέ. Ας μη προσθέσω στην εξίσωση και αυτό που πέτυχε ο Ολυμπιακός το περασμένο φθινόπωρο…

Τα social media πλημμύρισαν από τοξικότητα στα 4-5 λεπτά που ο Καλάθης έβρισκε σίδερο, αλλά το έμπειρο μάτι αρνείται να παρακολουθήσει τη λογική του οπαδού.

Η στατιστική αποτυπώνει ανάγλυφα όλη την αλήθεια, όχι μόνο με τα εκκωφαντικά διψήφια νούμερα των πόντων (22) και των ασίστ (17, παρ΄ ολίγον ρεκόρ καριέρας), αλλά και με τον απίστευτο «άσο» που καμαρώνει στην άκρη της αράδας: μόλις 1 λάθος σε 39,5 λεπτά, με τη μπάλα συνεχώς στα χέρια του!

Χώρια οι σκυλίσιες άμυνές του, χώρια τα 6 ριμπάουντ, χώρια το γεγονός ότι έπαιζε μόνος του στην επίθεση επί ένα ολόκληρο 15λεπτο, από τη στιγμή που εξανεμίστηκαν οι εκλάμψεις των Φρεντέτ, Τόμας.

Τη λεπτομέρεια που προδίδουν οι σημειώσεις, όχι ευδιάκριτη στο γυμνό μάτι, είναι δύσκολο να τη χωρέσει το μυαλό.

Σε ντέρμπι που παιζόταν κορ-α-κορ, εκτός έδρας κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, όλοι ανεξαιρέτως οι πόντοι του Παναθηναϊκού από το 75-75 μέχρι το 92-97, εικοσιτέσσερις δηλαδή, προήλθαν από τα χέρια του Καλάθη: 2 τρίποντα, 3 βολές, 7 ασίστ!

Τα ελεύθερα σουτ των Τζόνσον, Παπαπέτρου και Μήτογλου προήλθαν από τη δική του δημιουργία, ενώ τα καλάθια που τούμπαραν το ματς στο φινάλε της κανονικής διάρκειας και στην παράταση βγήκαν από τα μαγικά του δάχτυλα.

Ο Παναθηναϊκός έγινε άλλη ομάδα επειδή βρήκε παίκτη για να «πατήσει» στο low post, απέναντι σε αντίπαλο που μοιάζει ασυνήθιστα εύθραυστος σε αυτόν τον τομέα.

Ο Ντίνος Μήτογλου έγινε άντρας στο παγερό Καλίνινγκραντ, καταθέτοντας επιτέλους στο παρκέ τη σπάνια μπασκετική παιδεία που έλαβε στο Ουέικ Φόρεστ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πετυχαίνει 25 πόντους στην καριέρα του, είναι όμως η πρώτη φορά που το κάνει χωρίς τρίποντα και με γαρνιτούρα 16 ριμπάουντ.

Η στατιστική του Μήτογλου πείθει και τον τελευταίο ανυποψίαστο, οπότε θα μου επιτρέψετε να στρέψω τον προβολέα στους κρυφούς ήρωες της βραδιάς.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζυγαριά των ισορροπιών μολονότι ήταν απρόσεκτος με τη μπάλα στα χέρια, αφού γέμισε την αμυντική ρακέτα, ενώ καθυστερούσε και τον ρωσικό αιφνιδιασμό με το αδιάκοπο κυνηγητό του επιθετικού ριμπάουντ.

Η ΤΣΣΚΑ δεν είναι ίδια όταν δυσκολεύεται να τρέξει, αφού το μπάσκετ του Μάικ Τζέιμς στο πέντε εναντίον πέντε θυμίζει ζεϊμπέκικο.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έκανε όλες τις δουλειές σωστά και πρόσθεσε 14 πολύτιμους και «αθόρυβους» πόντους στο ρεζερβουάρ, οπότε ο Πιτίνο δικαιώθηκε στην απόφασή του να ξεκινήσει με κουαρτέτο Εθνικής Ελλάδας!

Ο πέμπτος σωματοφύλακας της νίκης ήταν ο Ουέσλεϊ Τζόνσον, ο οποίος επιστρατεύτηκε στο 35’, πάνω που θα πίστευε ότι πήγε στο Καλίνινγκραντ για τουρισμό.

Ο Αμερικανός έβαλε ένα βαρύ τρίποντο όταν η ΤΣΣΚΑ ξέφυγε με 6 πόντους, ακριβώς δύο λεπτά πριν το φινάλε (87-81) και πρόσθεσε ένα δεύτερο στο ξεκίνημα της παράτασης.

Παράλληλα απάλλαξε τον Καλάθη από το μαρκάρισμα του Τζέιμς και όρθωσε ένα ξεκούραστο κορμί αντίκρυ στον αινιγματικό αλλά πάντοτε επικίνδυνο αρχισκόρερ της ΤΣΣΚΑ.

Ο άλλοτε «πράσινος» γκαρντ πέτυχε 30 πόντους, αλλά αχρήστευσε 19 κατοχές, ενώ η αμυντική του επίδοσή του στο ξεκίνημα επέτρεψε στον Τζίμερ Φρεντέτ να ζεσταθεί και να βάλει 7 γρήγορους -και πολύτιμους, για τις αρχικές ισορροπίες- πόντους.

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να κερδίσει το παιχνίδι από την κανονική του διάρκεια χωρίς να φάμε όλοι τα νύχια μας από την αγωνία, αλλά έπεσε σε πλημμύρα μετά το 49-60 και δέχθηκε 20 πόντους σε ένα τετράλεπτο!

Το πρόβλημα ξεκινούσε ως συνήθως από την άμυνα του Φρεντέτ, ο οποίος πηγαινοερχόταν τυφλά σαν πεζοπόρος με ηλίαση και ανάγκαζε τέσσερις συμπαίκτες να τρέχουν πανικόβλητοι για να καλύψουν τα νώτα του.

Το φυσιολογικό επακόλουθο ήταν να βρει η ΤΣΣΚΑ μία σειρά από σουτ προπόνησης (σαν τα χθεσινά της Φενέρ) και να αξιοποιήσει τα περισσότερα από αυτά, υπό την καθοδήγηση του εξαίρετου Χάκετ.

Ο Πιτίνο πάρκαρε στον πάγκο τον Φρεντέτ, απόειδε γρήγορα και με τον Ράις, οπότε υποχρεώθηκε να ποντάρει σε ψηλά και κάπως «ξύλινα» σχήματα.

Ο Καλάθης τράβηξε αβοήθητος το κουπί μέχρι το τελευταίο δίλεπτο, όταν κατέφτασε σαν από μηχανής θεός για να προσφέρει χείρα βοηθείας ο Τζόνσον.

Ο ξεχασμένος Αμερικανός ήταν το τελευταίο κομμάτι του απολαυστικού παζλ, το οποίο ολοκλήρωθηκε με το κρίσιμο τρίποντο του Νικ και με την άμυνα του ίδιου πάνω στον Τζέιμς αμέσως μετά.

Μάλιστα οι «πράσινοι» είχαν μία ευκαιρία να πάρουν το ματς στο τέλος του 40λέπτου, όταν αστόχησε σε σουτάκι από 3 μέτρα ο Μήτογλου. Εκεί χρειαζόταν ο Φρεντέτ για ένα σουτ της τελευταίας στιγμής, αλλά ο Πιτίνο τον ξέχασε…

Αντί επιλόγου, αντιγράφω ένα εκπληκτικό στατιστικό που αλίευσα στο Twitter.

Ο Νικ Καλάθης μετράει πλέον περισσότερα νταμπλ-νταμπλ από όσα πέτυχαν στην καριέρα τους οι Σπανούλης, Διαμαντίδης, Παπαλουκάς και Τεόντοσιτς μαζί!

Όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τον ξανάφερε στην Ελλάδα, το 2015, κράτησε τον Παναθηναϊκό όρθιο για πολλά πολλά χρόνια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.