Ψάχνει τέσσερις νίκες. Μπορεί να τις πάρει;

Ψάχνει τέσσερις νίκες. Μπορεί να τις πάρει;

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Ψάχνει τέσσερις νίκες. Μπορεί να τις πάρει;
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από την Μπαρτσελόνα και αφού στέκεται στις ίδιες... παθογένειες που παρουσίασαν οι «πράσινοι», ψιλαφίζει το πρόγραμμα της ομάδας και εξηγεί τους ρεαλιστικούς -πια- στόχους.

Θυμάστε τι λέγαμε το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου και λίγο μετά τη νίκη απέναντι στη Βιλερμπάν που είχε φέρει τον Παναθηναϊκό στο 13-8; Ότι στόχος των «πρασίνων» δεν ήταν -τότε- η πρόκριση, αλλά το πλεονέκτημα της έδρας. Και ότι έπρεπε να κοιτάζει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Μάλιστα είχε και μια τριάδα αγώνων που μπορούσε να κάνει το 3/3 ή έστω το 2/3. Τελικά έκανε το 1/3 και άρχισε το «πρέπει» να βαραίνει τις πλάτες όλων ενόψει του αγώνα με την -έτσι και αλλιώς καλύτερη και πληρέστερη- Μπαρτσελόνα.

Αποτέλεσμα; Μέσα στον Φεβρουάριο ο Παναθηναϊκός να έχει 1-3 ρεκόρ και από εκεί που έκλεινε το μάτι στην πρώτη πεντάδα, έφτασε στο σημείο να παρακολουθεί τι κάνουν οι ομάδες που τον καταδιώκουν. Πάλι καλά που για τους «πράσινους» έρχονται και τα... δώρα από την 6η θέση και κάτω. Ειδάλλως τα πράγματα να ήταν πολύ πιο δύσκολα αυτή τη στιγμή.

Οπότε τι έχουμε; Τον Παναθηναϊκό στο 14-11, τη Βαλένθια να «πέφτει» στο 12-13 και να παραμένει σε απόσταση δύο νικών και από εκεί και πέρα να υπάρχουν άλλες έξι ομάδες που θα κάνουν τα πάντα μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της regular season να μπει στην οκτάδα. Προσέξτε τώρα: Οι «πράσινοι» έχουν πολύ δύσκολο πρόγραμμα μέχρι το τέλος, έχοντας αρχικά τέσσερα εκτός έδρας ματς στα επόμενα πέντε παιχνίδια και στο σύνολο έξι μακριά από το ΟΑΚΑ και μόλις άλλα τρία μέσα σε αυτό.

Ο «Γολογοθάς» είναι μεγάλος. Και ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να «κυνηγήσει» τέσσερις νίκες προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα, και από εκεί που ονειρευόταν πεντάδες ή πλεονεκτήματα έδρας, να φτάσει στο σημείο να μείνει εκτός playoffs. Προς το παρόν τα πάντα βρίσκονται στο χέρι του. Εκείνος μπορεί να κρίνει το μέλλον. Το ερώτημα που προκύπτει είναι άλλο: Μπορεί; Μπορεί να βάλει «φρένο» στα «νεκρά» διαστήματα, στις βιαστικές επιλογές και στην... ευκολία με την οποία χάνει τις διαφορές;

 

Το «καρέ» της πρόκρισης

Και αν δεν το κάνει στο ΟΑΚΑ, που θα το κάνει; Στη Μαδρίτη όπου έχει να κερδίσει επτά χρόνια και το WiZink Center μοιάζει... κατηφορικό, ειδικά τη φετινή σεζόν που η Ρεάλ πετάει φωτιές; Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να κάνει υπερβάσεις. Θα χρειαστεί να ξεπεράσει τον εαυτό του. Όχι μόνο για προκριθεί, αλλά για να αποδείξει ότι αξίζει να βρίσκεται στην οκτάδα και ότι αξίζει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στα playoffs. Ακόμα και αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει την Εφές, την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα. Γιατί... κακά τα ψέμματα. Μία από αυτές τις τρεις ομάδες θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Βέβαια για να φτάσει στο σημείο να κοιτάζει... αντιπάλους στα προημιτελικά, θα πρέπει πρώτα να προκριθεί. Να υπενθυμίσω το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού στην τελική ευθεία της regular season; Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Ρεάλ εκτός (24/2), Ολυμπιακό εκτός (3/3), ΤΣΣΚΑ Μόσχας εντός (5/3), Φενέρμπαχτσε εκτός (13/3), Άλμπα Βερολίνου εκτός (19/3), Χίμκι εντός (25/3), Αναντολού Εφές εκτός (27/3), Μακάμπι εντός (3/4) και Μπασκόνια εκτός (10/4). Τι χρειάζεται σε αυτά τα ματς; Τουλάχιστον τέσσερις νίκες ώστε να πάρει την πρόκριση στα playoffs. Με τρεις ενδεχομένως πολλά να παιχτούν στις ισοβαθμίες. Όμως με τέσσερις θα μπορεί να «κλειδώσει» τα προημιτελικά, ακόμη και αν θα πρέπει να διασταυρώσει τα ξίφη του με μια ομάδα από την πρώτη ταχύτητα της φετινής EuroLeague.

Απλούστατα. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να δείξει «φρέσκα» πράγματα στο παιχνίδι του. Να σταματήσει να έχει «κενά» διαστήματα που του στοιχίζουν. Όπως ακριβώς και απέναντι τη Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ. Δύο φορές βρέθηκε στο +11 και στο +10 αντίστοιχα, αλλά αντί η διαφορά να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις (γιατί υπήρχε η δυνατότητα) έγινε ακριβώς το αντίθετο, το ένα λάθος διαδέχθηκε το άλλο, ο ενθουσιασμός λειτούργησε αρνητικά, χάθηκαν σημαντικά ριμπάουντ, ενώ η βιασύνη έμελλε να αποδειχθεί μοιραία για την ομάδα του Ρικ Πιτίνο.

Συμφωνώ με τον Πέσιτς που είπε ότι κάποια στιγμή θα έμπαιναν τα τρίποντα της Μπαρτσελόνα. Ε, δεν γινόταν να συνέχιζε με 2/12 τρίποντα και στο δεύτερο ημίχρονο. Και μάλιστα ήταν τρίποντα που «έκοβαν» τα πόδια των παικτών του Παναθηναϊκού, ειδικά τις στιγμές που προσπαθούσαν να «χτίσουν» διαφορά στο σκορ. Όμως έτσι είναι. Η Μπαρτσελόνα γι' αυτό έχει τέτοιο μπάτζετ, γι' αυτό έχει τέτοιους παίκτες. Για να μπορεί (και) να δείχνει χαρακτήρα και να γυρίζει παιχνίδια όπως αυτό στο ΟΑΚΑ. Δηλαδή τι πρέπει να πει η Φενέρμπαχτσε του διπλάσιου μπάτζετ από τον Παναθηναϊκού που «έφαγε» 30 πόντους στο κεφάλι στην έδρα της από την Ρεάλ; Συμβαίνουν αυτά και γίνονται τα πάντα στον αθλητισμό. Απλά στον Παναθηναϊκό πρέπει να βάλουν κάτω τα πράγματα το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην φτάσουν στο σημείο να πετάξουν στα σκουπίδια την προσπάθεια που έκαναν από το ξεκίνημα της σεζόν. Με τα καλά και τα άσχημα. Όμως ακόμα και τώρα η 6η θέση παραμένει στα χέρια του.

«Παγίδευσαν» τον Καλάθη, «παγιδεύτηκε» ο Παναθηναϊκός

Όσο για τα επιμέρους στοιχεία του αγώνα; Η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει στην Μπαρτσελόνα όταν ο Καλάθης «άδειασε» τελείως από μπαταρίες, όταν ξέμεινε από ενέργεια, όταν έπαψε να έχει «καθαρό» μυαλό. Ο Πέσιτς χρησιμοποιούσε από το ξεκίνημα του αγώνα «παγίδες» και συνεχόμενα double teams ώστε να τον ωθήσει στο λάθος ή έστω στο να «χαλάσει» τη δημιουργία του και την σωστή λειτουργία της «πράσινης» επίθεσης. Όσο ο Καλάθης... άντεχε, ο Παναθηναϊκός ήταν καλός. Όταν «κλάταρε» ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, ο Ταϊρίς Ράις δεν μπόρεσε ποτέ να «γεμίσει» τα παπούτσια του.

Ο Παπαγιάννης ήταν εξαιρετικός, ίσως ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού, ο Παπαπέτρου βοήθησε και πάλι αλλά ατύχησε να ευστοχήσει σε ένα τρίποντο εντελώς μόνος του που ενδεχομένως να άλλαζε και την εικόνα του αγώνα (σ.σ. με το σκορ στο 74-73 και αμέσως μετά ο Αμπρίνες έκανε το 74-76 με δικό του τρίποντο) ενώ το step up σε αυτό το ματς έκανε ο Μπεν Μπέντιλ, ο οποίος ήταν εκείνος που έβαλε τη... φωτιά στην 3η περίοδο για να μπορέσει να δώσει διαφορά 10+ πόντων.

Και βλέποντας τις στιγμές που χάθηκαν κάποια κρίσιμα ριμπάουντ, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Ρικ Πιτίνο που είπε ότι «δεν σπρώξαμε, δεν βάλαμε δυνατά τα κορμιά, δεν κάναμε block out», αυτομάτως «χτύπησε» καμπανάκι για έναν αθλητικό ψηλό με έφεση στο ριμπάουντ, στην άμυνα και να ξέρεις πώς να χρησιμοποιεί τη δύναμή του. Και φάνηκε ότι ο Παναθηναϊκός τον έχει ανάγκη. Τουλάχιστον για να έχει στόχους στην φετινή EuroLeague. Αλλιώς...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...