Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 83-89: Μαχητική ψυχή αλλά και διαφορά... ποιότητας (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 83-89: Μαχητική ψυχή αλλά και διαφορά... ποιότητας (vid)
Ο ελλιπής Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ γνώρισε την ήττα από την υπερπλήρης ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 89-83 αν και κατά διαστήματα παρουσιάστηκε αρκετά ανταγωνιστικός διεκδικώντας τις ευκαιρίες που του αναλογούσαν.

Το προσπάθησε. Το πάλεψε. Το κυνήγησε. Ήταν ανταγωνιστικός για περισσότερα από 25 λεπτά. Όμως οι απουσίες σε συνδυασμό με την δεδομένη διαφορά ποιότητας μεταξύ των δύο ομάδων και την ευστοχία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δεν επέτρεψαν στους «πράσινους» να κάνουν το «repeat» μετά το ματς με τη Φενέρμπαχτσε.

Το τελικό 89-83 υπέρ της ρωσικής ομάδας αποτυπώνει και την μέχερι τέλους προσπάθεια των «πρασίνων» οι οποίοι έμοιαζαν με τον Δαυίδ ύστερα από τις απουσίες των Όγκουστ, Μπέντιλ, Βουγιούκα και την έλλειψη πλέι μέικερ (από τη στιγμή που είχε αποχωρήσει ο Σάικς) απέναντι στον Γολιάθ που έπαιξε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αντίθετα, από τον Παναθηναϊκό έλλειψε ο point guard που θα οργάνωνε σωστά την ομάδα, αφού εκτός του Μποχωρίδη ο οποίος έκανε μια τιμιότατη προσπάθεια και του Νέντοβιτς που βοήθησε κατά συνθήκη, ο Σαντ-Ρος ήταν σχεδόν αρνητικός. Ειδικά τη στιγμή που άρχισε να παίρνει το ένα σουτ μετά το άλλο που του έδινε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (0/8 εντός παιδιάς!)

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν εξαιρετικός στην δεύτερη περίοδο (14π.) αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσε να ξαναβρεί ρυθμό, κάτι που στοίχισε στον Παναθηναϊκό στην προσπάθεια που έκανε να μπει ξανά στο ματς. Στον αντίποδα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε πολλές και ποιοτικές λύσεις, με τέσσερις παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων και τον Ιτούδη να παίρνει τα περισσότερα από τους Χάκετ και Κλάιμπερν.

 

Με αυτήν την ήττα ο Παναθηναϊκός «έπεσε» στο 2-3 (1-2 εντός και 1-1 εκτός) ενώ «χρωστάει» ακόμα και τα δύο εκτός έδρας ματς με Βιλερμπάν και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Το ματς

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το ξεκίνημα του ματς θύμησε λίγο το ματς απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε συγκεντρωμένος, δεν είχε συνεργασίες στην επίθεση, ήταν στατικός, έμοιαζε εγκλωβισμένος από την άμυνα της ρωσικής ομάδας, ενώ επιχειρούσε σουτ που έδινε η ΤΣΣΚΑ στον Σαντ-Ρος.

Την ίδια ώρα ο Χίλιαρντ εβλεπε το καλάθι των «πρασίνων» σαν βαρέλι με αποτέλεσμα η ΤΣΣΚΑ να προηγηθεί με 5-18 στο πεντάλεπτο. Ένα διάστημα όπου μετρούσε 4/4 τρίποντα και 2/3 τρίποντα, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 1/7 εντός παιδιάς. Στη συνέχεια ωστόσο άλλαξε άρδην η εικόνα του αγώνα χάρη στους Ουάιτ, Παπαγιάννης και Νέντοβιτς που πέρασαν στο παρκέ. Ο μεν Παπαγιάννης «καθάρισε» φάσεις ψηλά και συνεργάστηκε άψογα με τους Μποχωρίδη-Νέντοβιτς «τελειώνοντας» με pick n roll ενώ ο Ουάιτ έδωσε επιθετική πνοή με δύο καθοριστικά σουτ.

Αποτέλεσμα; Επιμέρους 19-6 και το ματς στα... ίσια (24-24) με τη λήξη της πρώτης περιόδου. Βέβαια η συνέχεια έμελλε να ήταν διαφορετική και... ανάλογη των πέντε πρώτων λεπτών. Ο Παναθηναϊκός εγκλωβίστηκε ξανά και μετά το 26-26 του 11' η ΤΣΣΚΑ «έτρεξε» ένα επιμέρους 23-5 (!!!) βρίσκοντας και πάλι τον δρόμο για το καλάθι των «πρασίνων» με συνεχόμενα σουτ από την περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισε το ημίχρονο έχοντας 9/13 τρίποντα (!!) και μόλις 7/16 δίποντα.

Ακόμη και τότε, η ελληνική ομάδα όχι μόνο δεν παράτησε το ματς, αλλά συνέχισε να μάχεται και να διεκδικεί όσα της αναλογούσαν. Με τον Νεμάνια Νέντοβιτς να παίρνει φωτιά και να σημειώνει 14 από τους 16 πόντους του στην β' περίοδο, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να «ψαλιδίσει» την διαφορά κατά το ήμισυ και το -18 (31-49) να γίνει -9 (42-51) με τη λήξη του ημιχρόνου έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους 11-2.

Μάλιστα η... πράσινη αντεπίθεση συνεχίστηκε και στην τρίτη περίοδο! Μετά την έναρξη του β' ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός συνέχισε με την ίδια ένταση στην άμυνα και μάλιστα πλησίασε στον έναν πόντο (52-53 στο 24') έχοντας αυξήσει το επιμέρους σκορ (σ.σ. από το 31-49) στο 21-4!!! Ο Παπαγιάννης ήταν... παντού σε αυτό το διάστημα και τα έβαζ με όλους τους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη μπόρεσε να ξαναβρεί τα πατήματά της, να «περάσει» τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» (σ.σ. μιας και ξεκίνησε με 0/6 τρίποντα στην γ' περίοδο) και να προηγηθεί εκ νέου με εννέα πόντους διαφορά (54-63) λίγο πριν από το τέλος του γ' δεκαλέπτου.

Όπως φάνηκε, στο τέλος ο Παναθηναϊκός έμεινε από δυνάμεις. Σημαντικό ρόλο για να πάει η διαφορά και πάλι στους 13 πόντους για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ (58-71 στο 32') έπαιξε η είσοδος του Μπόλομποϊ, ο οποίος έβγαλε ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ και στην ουσία... έκοψε την φόρα που προσπαθούσε να πάρει η ελληνική ομάδα για να επιστρέψει στο ματς. Στη συνέχεια οι «πράσινοι» έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να κρατηθούν κοντά στο σκορ, αλλά η ΤΣΣΚΑ είχε την ποιότητα για να διαχειριστεί την διαφορά που «έχτισε».

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η ποιότητα και η... ποσότητα μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μεγάλη και φάνηκε στο παρκέ. Η ΤΣΣΚΑ είχε πολλές λύσεις, καλό ποσοστό στα τρίποντα, ενώ «κατέβασαν» οι παίκτες της και 12 επιθετικά ριμπάουντ.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Οι Ντάνιελ Χάκετ (13π., 4ασ.) και Ουίλ Κλάιμπερν (13π., 7ριμπ.) ήταν εκείνοι που ηγήθηκαν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Μπόλομποϊ έβγαλε περίσσια ενέργεια τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε μειώσει στον πόντο, ενώ ο Χίλιαρντ ήταν ο υπεύθυνος για το καλό ξεκίνημα της ΤΣΣΚΑ στο ματς με τα μακρινά σουτ.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος ήταν... τραγικός στην επίθεση έχοντας 0/8 εντός παιδιάς (0/4 τρίποντα, 0/4 δίποντα) και δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Η αντίδραση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός επέστρεψε για δεύτερη φορά στο ματς μειώνοντας σε 52-53 στα μέσα της τρίτης περιόδου. Με ένα 20-6 προηγήθηκε εκ νέου με +15 πόντους (58-73) στο 33' και στην ουσία «καθάρισε» με την υπόθεση της νίκης.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό φόλοου κάρφωμα του Άαρον Ουαιτ στην τρίτη περίοδο ύστερα από άστοχο τρίποντο του Παπαπέτρου. Ο Αμερικανός «διάβασε» τη φάση και φρόντισε να προσφέρει την καλύτερη στιγμή της βραδιάς.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός θα πετάξει το κακό του ξεκίνημα αλλά και το γεγονός ότι έδωσε 12 επιθετικά ριμπάουντ στην ΤΣΣΚΑ. Η ρωσική ομάδα κάποια «κενά» διαστήματα τα οποία οι «πράσινοι» προσπαθούσαν (με επιτυχία) να εκμεταλλευτούν για να επιστρέψουν στο ματς.

Τα δεκάλεπτα: 24-24, 42-51, 58-65, 83-89

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.