Παναθηναϊκός: Το πρώτο μεγάλο crash test του Βόβορα
Σίγουρα θα είχε περάσει και από το μυαλό του ίδιου του Βόβορα ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια κρίση στην ομάδα. Το είχε σκεφτεί, ενδεχομένως να το είχε επεξεργαστεί κιόλας στο μυαλό του, αλλά σίγουρα ευχόταν από μέσα του να μην του τύχαινε. Όμως, όχι μόνο του έτυχε, αλλά βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με αυτήν την κρίση και μάλιστα νωρίς-νωρίς μέσα στη σεζόν.
Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει συνηθίσει σε τόσο άσχημες αφετηρίες από πλευράς αποτελεσμάτων. Είτε έπαιζε με την ΤΣΣΚΑ και την Μπαρτσελόνα, είτε με την Άλμπα και την Βιλερμπάν. Θαρρώ ωστόσο ότι πρέπει να βάλουμε και πάλι στο τραπέζι την απουσία των φιλάθλων γιατί διαφορετικά είναι για τον Παναθηναϊκό ένα γεμάτο ΟΑΚΑ και διαφορετικά ένα άδειο. Και από τα 8 ματς, τα μισά είναι στην έδρα του έχοντας κερδίσει μόνο ένα από τα τέσσερα. Με κόσμο τα πράγματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά.
Όμως είναι μια πραγματικότητα που ισχύει φέτος για όλες τις ομάδες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε Ρωσία και Λιθουανία. Από την άλλη υπάρχει το ρεαλιστικό σενάριο βάσει των νέων δεδομένων που υπάρχουν στον Παναθηναϊκό. Δεν υπάρχει το ίδιο βάθος και η ίδια ποιότητα όπως τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που δικαιολογεί το κακό ξεκίνημα της ομάδας συνδυασμό και με το πρόγραμμα.
Αλλιώς να έχει παίξει μια ομάδα τα περισσότερα παιχνίδια με ομάδες δεύτερης ή τρίτης ταχύτητα και αλλιώς με πρώτης. Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει παίξει ήδη με ΤΣΣΚΑ, με Μπαρτσελόνα, με Εφές όπως επίσης με τη Φενέρμπαχτσε και την άκρως ενισχυμένη και ανανεωμένη Βαλένθια. Βέβαια από την άλλη υπάρχει και η (σωστή) άποψη ότι απέναντι σε ομάδες που ήταν στα μέτρα του όπως ο Ολυμπιακός (λόγω κυρίως της ιδιαιτερότητας που έχουν τα ντέρμπι των αιωνίων) και η Μπασκόνια, πραγματοποίησε τις χειρότερες εμφανίσεις του.
Παρόλα αυτά στην κατάταξη της EuroLeague ο Παναθηναϊκός έχει ρεκόρ 2-6 ύστερα από οκτώ παιχνίδια. Βάσει προγράμματος και ρεαλιστικής προσέγγισης, το 2/8 ήταν αναμενόμενο. Ίσως να μπορούσε να ήταν 3/8. Μέχρι εκεί. Και κανείς δεν θα έλεγε τίποτα εάν και εφόσον είχε χάσει τα δύο ματς στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της «διαβολοβδομάδας» έχοντας παρουσιάσει το ανταγωνιστικό πρόσωπο όπως στα ματς με Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ και Εφές. Όμως οι εμφανίσεις είναι αυτές προκαλούν προβληματισμό. Όχι το τελικό σκορ.
«Πρέπει να προσεγγίζουμε κάθε ματς μέσα από την άμυνά μας» είχε πριν λίγο μετά την ήττα από την ΤΣΣΚΑ ο Γιώργος Βόβορας θέλοντας να υπογραμμίσει τις ανορθογραφίες της ομάδας του όσον αφορά την αμυντική προσέγγιση σ' εκείνο το παιχνίδι. Όμως στα ματς που ακολούθησαν, όχι μόνο δεν υπήρξε βελτίωση, αλλά αντίθετα υπήρξε κάκιστη αντιμετώπιση στο συγκεκριμένο κομμάτι, έλλειψη διάθεσης, καμία ένταση, μηδαμινό διάβασμα και καθόλου ενέργεια. Πώς αλλιώς θα έφταναν η Βαλένθια και η Μπασκόνια στους 95 και στους 93 πόντους αντίστοιχα;
Και εδώ μπαίνει στην κουβέντα ο Γιώργος Βόβορας. Ένας άκρως ταλαντούχος και ικανός προπονητής λόγω των παραστάσεων που έχει τα επτά τελευταία χρόνια, των εμπειριών που έχει αποκομίσει αλλά και των όσων έχει μάθει δίπλα από εξαιρετικούς προπονητές. Όμως, πλέον, δεν είναι assistant. Είναι head coach. Και είναι εκείνος που πρέπει να βγει μπροστά, να βάλει τις φωνές, να πατήσει πόδι και να βγάλει μια έντονη προσωπικότητα προκειμένου να γυρίσει το τσιπάκι.
Ξαναλέω. Όχι τόσο για τα αποτελέσματα, όσο για τη αδιάφορη -σε πολλά σημεία των δύο τελευταίων ματς- νοοτροπία και την έλλειψη συγκέντρωσης που έδειξαν (κάποιοι, όχι όλοι φυσικά) παίκτες της ομάδας. Αυτή η στιγμή που δεν ήθελε ποτέ να έρθει αλλά «χτύπησε» πρόωρα την «πράσινη» πόρτα και την οποία ο 43χρονος προπονητής καλείται να διαχειριστεί ώστε τη θέση της τρικυμίας, να πάρει η νηνεμία.
Αν είναι υπεύθυνος για την εικόνα της ομάδας στα δύο τελευταία μας; Έχει και εκείνος το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Όπως και κάθε παίκτης ξεχωριστά. Απλά τώρα είναι η ώρα που ο Γιώργος Βόβορας οφείλει και πρέπει να δείξει ότι μπορεί να σηκώσει το ειδικό βάρος που έχει ο πάγκος του συγκεκριμένου συλλόγου. Να περάσει το πρώτο «crash test» από τη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας ώστε να επιστρέψει στην ομάδα η ηρεμία, το καλό και τίμιο πρόσωπο των πρώτων αγώνων.
Μόνο που πλέον το βάρος είναι μεγαλύτερο. Καλώς ή κακώς η ηρεμία θα έρθει μέσω των αποτελεσμάτων. Μπορεί σε πρώτη φάση να αρκούσαν οι καλές εμφανίσεις και οι προσπάθειες των παικτών και του τεχνικού τιμ, αλλά όσο περνάει ο καιρός και δεν έρχονται οι νίκες (χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι κυνηγάει την οκτάδα ο Παναθηναϊκός) θα μεγαλώνει η εσωστρέφεια και θα μειώνεται η εμπιστοσύνη.
Και δεν θα μένει κανείς στο απυρόβλητο. Παρά την οικονομική λιτότητα και τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, ο Παναθηναϊκός θα είναι πάντα Παναθηναϊκός. Και οι απαιτήσεις θα είναι υψηλές. Γιατί έτσι είναι φτιαγμένο το DNA αυτού του συλλόγου. Ουδέποτε ήταν ή θα γίνει η ομάδα που θα της χτυπάνε φιλικά την πλάτη ύστερα από μια καλή εμφάνιση και στο τέλος το κοντέρ θα γράφει (για παράδειγμα) 4-14 στην κατάταξη. Ναι, καταλαβαίνω ότι οι διαφορές είναι μεγάλες με άλλες ομάδες, αλλά αν και εφόσον ο Παναθηναϊκός κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και για οποία έχουν δεσμευτεί οι ιθύνοντες την ΚΑΕ από τον περασμένο Ιούλιο, το ταμείο στο τέλος θα είναι θετικό.
Από την επόμενη εβδομάδα έως και το τέλος του Δεκεμβρίου, ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα που έβγαλαν στην επιφάνεια τα δύο ματς στην Ισπανία. Οι «πράσινοι» θα έχουν την ευκαιρία να αντιστρέψουν την κατάσταση καθώς έχουν να δώσουν άλλα οκτώ παιχνίδια (τέσσερα εντός με Μπάγερν, Ζάλγκιρις, Ρεάλ Άλμπα, τέσσερα εκτός με Βιλερμπάν, Αρμάνι, Μακάμπι, Ερυθρός Αστέρας) όπου θα χρειαστεί να κάνουν αγωνιστικές υπερβάσεις και να φτάσει στον ιδανικό αριθμό των πέντε νικών. Μετά το momentum θα είναι τελείως διαφορετικό και η ψυχολογία θα αλλάξει άρδην προς το καλύτερο. Όμως αν συμβεί κάτι (πολύ) λιγότερο, τότε θα εγκυμονεί ο κίνδυνος να χαθεί το κίνητρο και ο Παναθηναϊκός να βρεθεί αντιμέτωπος με τις πιο δύσκολες καταστάσεις της σύγχρονης ιστορίας του.
ΥΓ: Οι δηλώσεις που έκανε ο Παπαπέτρου στη Nova έβγαλαν θυμό και πείσμα. Έβγαλαν επίσης και έναν προβληματισμό ως προς το γεγονός ότι δεν γίνονται πράγματα που έχουν προετοιμαστεί. Ας τους κλειδώσει στα αποδυτήρια ως αρχηγός και ας τους βάλει τις φωνές για να γυρίσουν την κατάσταση.
ΥΓ2: Στα τέσσερα τελευταία ματς το παθητικό στην άμυνα είναι 89,2 πόντοι. Πώς να κερδίσει έτσι ματς στη EuroLeague...
ΥΓ3: Ο Γιώργος Παπαγιαννης συνεχίζει να παίζει καλά και να ήταν στη Βιτόρια κάτι παραπάνω από τίμιος. Αντίστοιχα ο Παπαπέτρου το παλεύει, προσπαθεί να βγει μπροστά, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη συνέπεια και σταθερότητα μέσα στο ματς.
ΥΓ4: Οι παίκτες της Μπασκόνια έπαιζαν... ρολόι και σε αυτό ευθύνονται μόνο οι παίκτες του Παναθηναϊκού για την κακή τους άμυνα.
ΥΓ5: Πιέρια Χένρι. 12 ασίστ. 10 ασίστ στο προηγούμενο ματς με τη Φενέρ. Ταμάμ θα ήταν για τον Παναθηναϊκό που είχε ακουστεί το καλοκαίρι αλλά ανανέωσε στη Μπασκόνια.
ΥΓ6: Μπορεί να είναι μόλις το 9ο φετινό ματς του Παναθηναϊκού, αλλά ισοδυναμεί με «must win» η αναμέτρηση με την Μπάγερν.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.