Η Φενέρμπαχτσε δεν μπορεί χωρίς τον ΝτεΚολό
Στο ξεκίνημα της φετινής Euroleague και με κριτήριο την αγωνιστική εικόνα που παρουσίασε, καλλιεργήθηκε η αίσθηση ότι η Φενέρμπαχτσε έχει τις δυνατότητες να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη φετινή διοργάνωση. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτούργησαν περισσότερο οι εκτός έδρας νίκη επί Αναντολού Εφές και Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά και η ανταγωνιστική παρουσία της στην ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πλέον αυτή αμφισβητείται καθώς η τουρκική ομάδα έχει να επιδείξει μόλις τέσσερις νίκες σε εννιά αγώνες και στα τελευταία δύο παιχνίδια εμφάνισε εικόνα παραπαίουσας ομάδας. Αυτό συμπεραίνεται από τις δύο ήττες με συνολική διαφορά 60 πόντων από Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια.
Πέραν του βαθμού ικανότητας της φετινής ομάδας – η οποία προφανώς δεν παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την αντίστοιχη του περασμένων ετών – το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή της αποχώρησης του Νάντο ΝτεΚολό λόγω τραυματισμού. Για να αναγνωρίσει κανείς το επίπεδο προσφοράς του δεν (του) αρκεί η στατιστική απεικόνιση της φετινής πορείας του, δηλαδή οι 15 πόντοι και οι 4.1 ασίστ που έχει κατά μέσο όρο σε έξι αγώνες (σ. σ. δεν συμπεριλαμβάνεται ο αγώνας με την Κίμκι όπου τραυματίστηκε στο 3ο λεπτό και δεν αγωνίστηκε ξανά).
Ο Γάλλος γκαρντ είναι ο «εγκέφαλος» αυτής της ομάδας, ο βασικός εκτελεστής, κατέχει παράλληλα σημαντικές ευθύνες και στο δημιουργικό κομμάτι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παρόντος του ΝτεΚολό, η Φενέρμπαχτσε είχε κατά μέσο όρο 74.6 πόντους και απόντος αυτού περιορίζεται στους 61.5. Η παρουσία του στο παρκέ δημιουργεί συνθήκες βελτίωσης στους συμπαίκτες του και παράλληλα δημιουργεί χώρους για τους υπόλοιπους γκαρντ. Το δε κενό του, δεν μπορεί να καλυφθεί από τους υπόλοιπους.
Για παράδειγμα, ο Λορέντζο Μπράουν χρειάστηκε να υψώσει ανάστημα για να καλύψει την απουσία του Γάλλου, αλλά η γλώσσα των αριθμών δείχνει ότι δεν το κατάφερε. Παρόντος του ΝτεΚολό είχε 12.5 πόντους και 4.3 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ στα τελευταία τρία παιχνίδια έχει 10.3 πόντους και 5.3 ασίστ. Ο Μοχάμεντ Άλι προσπάθησε να μπει στα παπούτσια του συμπαίκτη του, παίρνοντας περισσότερο χρόνο συμμετοχής, αλλά δεν ανταποκρίθηκε σε πιο ηγετικό ρόλο σε σχέση μ’ αυτόν που προβλέπει το αρχικό πλάνο της ομάδας.
Σημαντική επιρροή παρατηρείται και στο παιχνίδι του Γιαν Βέσελι του οποίου η εκτέλεση εξαρτάται από το επίπεδο τροφοδότησής του. Περιορίστηκε στους 25 πόντους στα τελευταία τρία παιχνίδια κι ενώ είχε περί των 12 πόντων ανά αγώνα στα αντίστοιχα που είχε την πάσα από τον ΝτεΚολό. Μοναδικός παίκτης που ανέβασε τα νούμερά του είναι ο Νταϊσόν Πιέρ με τους 10.3 πόντους που έχει στα τελευταία τρία παιχνίδια, αλλά η δική του αγωνιστική ανάκαμψη δεν αντανακλά σ’ αυτή του συνόλου.
Το κακό για τη Φενέρμπαχτσε είναι ότι θα χρειαστεί να δώσει (τουλάχιστον) δύο ακόμη παιχνίδι δίχως τον φυσικό ηγέτη της, με αρχή το αποψινό στη Μαδρίτη απέναντι στη Ρεάλ. Στην περίπτωση μάλιστα που ο ΝτεΚολό χρειαστεί να μείνει εκτός δράσης για διάστημα ενός μήνα (σ. σ. αυτό αναφέρει η ιατρική εκτίμηση) τότε θα χάσει και τα παιχνίδια με τις Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Άλμπα Βερολίνου.Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.