Παναθηναϊκός: Η μεγάλη απόφαση των Αλβέρτη-Διαμαντίδη για προπονητή!
- Ποια είναι τα δύο πιθανά μοντέλα συνεργασίας για τον επόμενο προπονητή
- Ποιοι είναι οι προπονητές που απασχόλησαν και που ακόμη απασχολούν
- Οι δύσκολες περιπτώσεις του Κατσικάρη και του Πρίφτη
- Ο Παπαθεοδώρου είναι η πιο ρεαλιστική και προσιτή λύση για το καλοκαίρι!
- Ο Κάτας και οι Ισραηλινοί της Τσεχίας
- Ο Μανωλόπουλος και ο Δέδας
Πριν μπούμε στο «ζουμί» του ρεπορτάζ, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με το timing και την αφορμή της απομάκρυνσης του Γιώργου Βόβορα από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, η οποία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης του οργανισμού των πρωταθλητών, «βαφτίστηκε» συναινετική, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ήταν.
Σαφώς και όπως λέει ο σοφός λαός, «όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος», οπότε σίγουρα τόσο ο Παναγιώτης Τριαντόπουλος, όσο και ο Φράγκι με τον Μήτσο, ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, γιατί πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση και αν η ομάδα ανταποκρινόταν ή εξελισσόταν (έστω και με αργά βήματα) υπό τις οδηγίες του 43χρονου τεχνικού.
Ενός προπονητή, που στο κάτω-κάτω, δεν ήταν δική τους επιλογή, αλλά έτσι όπως ξεκίνησε η θητεία τους στο συγκεκριμένο πόστο και με τις συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, και να ήθελαν, δεν είχαν την πολυτέλεια να επιλέξουν κάποιον άλλον.
Δια στόματός τους, όμως, στην συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η νέα διοίκηση της ΚΑΕ στις 3 του περασμένου Ιουλίου στο ΟΑΚΑ, μάθαμε ότι ο στόχος του Παναθηναϊκού θα ήταν, σε γενικότερο επίπεδο, η διατήρηση της αγωνιστικής αξιοπρέπειας μέχρι την εύρεση αγοραστή και σε πιο ειδικό, οι τίτλοι στην Ελλάδα και η αξιοπρεπής πορεία στην Euroleague.
Όλα αυτά βέβαια και ειδικότερα όσον αφορά στην Ευρώπη, βρίσκονταν τότε σε απόλυτα θεωρητική βάση και εξαρτώνταν από τα έσοδα της ομάδας, τα οποία τότε δεν ήταν γνωστά στο 100%.
Ο Αλβέρτης, πιο συγκεκριμένα μάλιστα, είχε πει ότι οι αγωνιστικοί στόχοι θα χαραχθούν εφόσον σχηματιστεί η τελική σύνθεση και θα αναδιαμορφώνονται, ανάλογα με την πορεία της ομάδας.
Αυτά έγιναν το περασμένο καλοκαίρι και από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Ο νέος Παναθηναϊκός με το χαμηλότερο budget και το πιο φτηνό ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας, χωρίς κλασσικό point-guard και με κατ' ουσίαν “rookie” προπονητή γι' αυτό το επίπεδο, τα πήγε καλύτερα του αναμενόμενου από πλευράς αγωνιστικής εικόνας στην Euroleague και είναι μέχρι σήμερα εντός στόχων στις εγχώριες διοργανώσεις.
Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς και ειδικότερα από δύο ανθρώπους που έχουν φάει με το κουτάλι τα ευρωπαϊκά γήπεδα και έχουν ζήσει στο πετσί τους τον οργανισμό του Παναθηναϊκού, να μην ακολουθήσουν τις πρακτικές της προηγούμενης διοίκησης που έβρισκε στο πρόσωπο του εκάστοτε προπονητή το εξιλαστήριο θύμα και να στηρίξουν την επιλογή με την οποία αποφάσισαν εξ' αρχής να πορευτούν. Ειδικότερα στην εφετινή μεταβατική χρονιά με τις ειδικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Η ήττα από το Λαύριο δεν ήταν καταστροφή. Ήταν απλά ένα «καμπανάκι» (από έναν εξαιρετικό αντίπαλο) που θα γινόταν «καμπάνα», αν ο Παναθηναϊκός χάσει την Κυριακή από την ΑΕΚ. Ο εύκολος δρόμος με το μικρότερο κόστος, όμως, ήταν να φύγει ο Βόβορας και προσωπικά από τον Αλβέρτη και τον Διαμαντίδη περίμενα να ακολουθήσουν την δύσβατη διαδρομή, επειδή απλά είναι αυτοί που είναι και μέσα τους, έχουν περισσότερο μπάσκετ και λιγότερο management.
Αλλά και επειδή όσοι έφυγαν το καλοκαίρι από τον Παναθηναϊκό και κλήθηκαν να σχολιάσουν το μέλλον του Βόβορα στην τεχνική του ηγεσία, το συνέδεσαν απόλυτα με την στήριξη που έπρεπε πάση θυσία να πάρει από τον ίδιο τον οργανισμό. Μία στήριξη, που στην πρώτη στραβή, παραπέμφθηκε στις καλένδες... Μία στήριξη που πλέον βλέπουμε όλο και λιγότερο στον ελληνικό αθλητισμό... Με ελάχιστες εξαιρέσεις...
Ποια είναι τα δύο πιθανά μοντέλα συνεργασίας για τον επόμενο προπονητή
Αυτά όσον αφορά το άδοξο τέλος της συνεργασίας των «πρασίνων» με τον 43χρονο τεχνικό. Πάμε, όμως και στην επόμενη μέρα, που διαγράφεται θολή, κυρίως επειδή ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να προσφέρει πολλά χρήματα, δεν έχει μία μεγάλη βάση παικτών για την επόμενη σεζόν (μόνο οι Παπαγιάννης και Καλαϊτζάκης έχουν συμβόλαιο και οι Όγκουστ, Φόστερ και Σαντ-Ρος έχουν option ανανέωσης) και δεν ξέρει πόσο μεγαλύτερο budget μπορεί να έχει του χρόνου.
Κι όλα αυτά, ενώ ο χρόνος πιέζει και η ομάδα θα παραταχθεί υπό τις οδηγίες των υπηρεσιακών Γιαπλέ και Χαραλαμπίδη κόντρα στην Ζενίτ, ενώ την Κυριακή (10/01, 20.00) παίζει ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ στην κοινή έδρα του κλειστού των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Απ' αυτή, λοιπόν, την άποψη επικρατέστερη λύση είναι η επιλογή ενός έμπειρου προπονητή και συνάμα γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας, ο οποίος θα μπει απευθείας στα παπούτσια του head-coach και θα τρέξει την ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν.
Η δεύτερη και πιο δύσκολη λύση (και στο οικονομικό κομμάτι αλλά και λόγω της έλλειψης εγγυήσεων για το project) είναι η περίπτωση επιλογής ενός προπονητή που έχει μεγαλύτερο όνομα και μία άλφα αναγνώριση και εκτός συνόρων, στο πρόσωπο του οποίου θα «αναγκαστεί» να επενδύσει για τουλάχιστον 1,5 χρόνο.
Ποιοι είναι οι προπονητές που απασχόλησαν και που ακόμη απασχολούν
Πριν αναφερθώ σε ονόματα και αναλύσω την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ο νέος προπονητής θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής και των δύο γενικών διευθυντών του Παναθηναϊκού. Δηλαδή αν ο Αλβέρτης θέλει κάποιον συγκεκριμένο, ο οποίος δεν αρέσει καθόλου στον Διαμαντίδη, τότε δύσκολα θα επιλεγεί. Και αντίστροφα φυσικά!
Κοινώς, ο αντικαταστάτης του Βόβορα θα πρέπει να είναι ένας προπονητής, τον οποίο πιστεύουν και οι δύο και φυσικά έχουν την βούληση να τον εμπιστευθούν εν λευκώ.
Οι δύσκολες περιπτώσεις του Κατσικάρη και του Πρίφτη
Το φλερτ του 53χρονου Νικαιώτη τεχνικού του Παναθηναϊκού κρατάει από το 2014, όταν ο Μάνος Παπαδόπουλος τον προσέγγισε για να αναλάβει την ομάδα. Η υπόθεση δεν προχώρησε τότε και μετά από λίγους μήνες ο «Ισπανός» ανέλαβε την Εθνική Ελλάδας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του gazzetta.gr, ο Αλβέρτης τηλεφώνησε στον πρώην εκπρόσωπό του Κώστα Παπαδάκη, που εκπροσωπεί και τον διαθέσιμο για την ώρα, Φώτη Κατσικάρη και θέλησε να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του.
Ο ατζέντης του έμπειρου Έλληνα προπονητή, ο οποίος από το 2005 και μετά (αν εξαιρέσουμε ένα μικρό πέρασμα από τον Άρη) ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για το project και τον σχεδιασμό της ομάδας ενόψει της νέας σεζόν και ο “Φράγκι” επιφυλάχθηκε να επιστρέψει, όταν θα είναι σε θέση να γίνει πιο σαφής.
Υπό το ίδιο πρίσμα, ανάλογη επαφή έγινε και με τον Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος δεσμεύεται με συμβόλαιο από την Ούνικς Καζάν και παρ' ότι λείπει σχεδόν 3,5 χρόνια από την Ελλάδα και θέλει να επιστρέψει, έχει ηθικούς δεσμούς με τον πρόεδρο της ομάδας και θα έφευγε μόνο αν του άναβε το «πράσινο φως». Κάτι που για την ώρα δεν δείχνει καθόλου πιθανό, τουλάχιστον μεσούσης της σεζόν. Η περίπτωσή του είναι πιθανό να απασχολήσει τους «πράσινους» το ερχόμενο καλοκαίρι, αν κι εφόσον καταλήξουν σε υπηρεσιακό προπονητή μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο 52χρονος τεχνικός, άλλωστε, συνεργάστηκε για ένα διάστημα και με τους δύο γενικούς διευθυντές, ως assistant-coach της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2014 (με υπηρεσιακό προπονητή τον “Φραγκι” και αρχηγό τον Διαμαντίδη).
Ο Παπαθεοδώρου είναι η πιο ρεαλιστική και προσιτή λύση για το καλοκαίρι!
Ο νυν προπονητής της ΑΕΚ βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, έχοντας διανύσει αρκετά χιλιόμετρα σε όλες τις βαθμίδες της προπονητικής για να δικαιούται την ευκαιρία. Αν μάλιστα καταφέρει να εκθρονίσει με την «Ένωση» τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό, τότε θα αυξήσει αισθητά τις μετοχές του, που είναι ήδη αυξημένες. Επαναλαμβάνω όμως, ότι θα απασχολήσει τους «πράσινους» (αν δεν το έχει κάνει ήδη μονομερώς), μόνο μετά το τέλος της σεζόν, οπότε και τελειώνει το συμβόλαιό του.
Ο Κάτας και οι Ισραηλινοί της Τσεχίας
O 46χρονος τεχνικός και πρώην συμπαίκτης του “Φράγκι“ και του team manager, Γιώργου Καλαϊτζή στον Παναθηναϊκό (τη σεζόν 1999-2000), δεν είναι κρυφό ότι βρίσκεται στα υπ' όψιν της ομάδας για το καλοκαίρι. Με τον δεύτερο, μάλιστα, η σχέση του έχει επισφραγιστεί με κουμπαριά, ενώ δεδομένη είναι η συμπάθεια που υπάρχει προς το πρόσωπο του από την «πράσινη» κερκίδα. Ο Όντεντ Κάτας, άλλωστε, έκλεισε την καριέρα του – λόγω τραυματισμού – ως πρωταθλητής Ευρώπης με τους «πράσινους (το 2000 στην Θεσσαλονίκη) και όλα αυτά τα χρόνια, έχει κρατήσει μία καλή επαφή με την διοίκηση του «τριφυλλιού». Ωστόσο, η περίπτωσή του εξετάζεται μόνο για το καλοκαίρι, καθώς δεσμεύεται με ισχυρό συμβόλαιο με την Χάποελ Ιερουσαλήμ.
Από το Ισραήλ, προτάθηκαν και οι περιπτώσεις του Ορέν Αμιέλ (νυν προπονητή της Νίμπουρκ και πρώην συνεργάτη του Κάτας), αλλά και του ομοσπονδιακού τεχνικού της Τσεχίας, Νένο Γκίνζμπουργκ, οποίος τα πήγε περίφημα στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο (πρόκριση στην 8άδα), ωστόσο με εξαίρεση τον Κάτας (για τους λόγους που περιγράψαμε), κανένας άλλος Ισραηλινός προπονητής δεν έχει το ειδικό βάρος για να κάτσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού.
Ο Μανωλόπουλος και ο Δέδας
Και οι δύο προπονητές, που μάλιστα εκπροσωπούνται από τον ίδιο ατζέντη, θα μπορούσαν κάλλιστα να αναλάβουν αύριο το πρωί την ομάδα και να την οδηγήσουν, είτε μαζί ως συνεργάτες, είτε ο καθένας ξεχωριστά στην μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος της σεζόν.
Ο πρώτος έχει παρελθόν στην ομάδα, καθώς ήταν μέλος του τεχνικού επιτελείου επί των ημερών του Πεδουλάκη και του Ιβάνοβιτς (2012-2015), ενώ διετέλεσε συνεργάτης του Φραγκίσκου Αλβέρτη (το 2014) και υπηρεσιακός (το 2015), όταν απομακρύνθηκε ο νυν Μαυροβούνιος τεχνικός της Μπασκόνια. Επομένως, είναι άνθρωπος που έχει ζήσει καλά τον οργανισμό και συνδέεται με σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης με τους δύο ανθρώπους που αποφασίζουν (τον Διαμαντίδη τον πρόλαβε και ως παίκτη). Στα συν του, πέραν από την εμπειρία του, το ότι γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την βασική αντίπαλο του «τριφυλλιού» στο πρωτάθλημα, καθώς ήταν προπονητής της μέχρι και πριν από τρία χρόνια.
Ο δεύτερος ανήκει στην νέα γενιά των φερέλπιδων Ελλήνων προπονητών που εργάζονται με επιτυχία στο εξωτερικό (Χάποελ Χολόν) και διψάει για την ευκαιρία στο υψηλότερο επίπεδο. Ακόμη και ως συνεργάτης με αυξημένες αρμοδιότητες, κάτι σαν associate head-coach που λένε και στο ΝΒΑ. H απάντησή που έδωσε όταν τον ρώτησαν οι Ισραηλινοί συνάδελφοι, τα λέει όλα.
Υγ.: Αν ο Βόβορας έκανε ένα λάθος, το οποίο διευκόλυνε την απόφαση απομάκρυνσής του, ήταν η συγνώμη που ζήτησε από τον κόσμο της ομάδας για την απαράδεκτη εμφάνιση στο Λαύριο. Συγνώμη ζητάς όταν κάνεις ένα λάθος, μία ζημιά, ένα έγκλημα! Όχι στον αθλητισμό, που είναι δεδομένο ότι πάντα προσπαθείς, ανεξάρτητα αν κάποιες φορές είσαι κακός ή απλά δεν σου βγαίνει.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.