Πασκουάλ: Η διαχείριση του πούλμαν και οι 119 νίκες σε 159 ματς!

Πασκουάλ: Η διαχείριση του πούλμαν και οι 119 νίκες σε 159 ματς!

Γιώργος Κούβαρης
Πασκουάλ: Η διαχείριση του πούλμαν και οι 119 νίκες σε 159 ματς!
Με αφορμή την επίσκεψη της Ζενίτ στο ΟΑΚΑ και την επιστροφή του Τσάβι Πασκουάλ ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ η EuroLeague Greece θυμίζει τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του Καταλανού στον «πράσινο» πάγκο.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016: Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκανε την εμφάνισή του ο Τσάβι Πασκουάλ προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018: Μία μέρα μετά την ήττα στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ η «πράσινη» ΚΑΕ ανακοίνωνε τη λύση της συνεργασίας με τον Ισπανό προπονητή.

Ο Τσάβι Πασκουάλ έμεινε 789 ημέρες στον πάγκο του «τριφυλλιού» και σ' αυτό το διάστημα πρόλαβε να πανηγυρίσει την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και ενός κυπέλλου, ενώ είχε οδηγήσει την ομάδα δύο φορές στα playoffs της EuroLeague έχοντας και το πλεονέκτημα της έδρας κόντρα στις μετέπειτα πρωταθλήτριες Ευρώπης, Φενέρμπαχτσε (2017) και Ρεάλ Μαδρίτης (2018).

Ο 48χρονος προπονητής επιστρέφει ύστερα από δύο χρόνια στο κλειστό του ΟΑΚΑ, αυτή τη φορά ως προπονητής της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης προκειμένου να φιλοξενηθεί από την πάλαι ποτέ ομάδα του. Η EuroLeague Greece θυμάται μερικές χαρακτηριστικές στιγμές του Πασκουάλ στον Παναθηναϊκό. Από το ντεμπούτο του στο Μπάμπεργκ, έως τους πρώτους τίτλους, την διαχείριση της ομάδας στην κρίση του πούλμαν, το σερί του κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά και το εντυπωσιακό 75% σε ποσοστό νικών ύστερα από σχεδόν 150 παιχνίδια.

Το ντεμπούτο του...

Ο Τσάβι Πασκουάλ κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο του Παναθηναϊκού ανήμερα τη Εθνικής μας εορτής και δη στις 28 Οκτωβρίου 2016. Ο ίδιος έκανε με τον καλύτερο τρόπο... παρέλαση καθώς έφυγε νικητής από το Μπάμπεργκ οδηγώντας τους «πράσινους» στη νίκη με 84-83 χάρη στο buzzer beater του Νικ Καλάθη Μάλιστα ο Παναθηναϊκός είχε βρεθεί στο -10 (83-73) στο 37' και κατάφερε να κρατήσει την Μπάμπεργκ στο «μηδέν» για τρία λεπτά και να πραγματοποιήσει ένα σερί 11-0 μέχρι το τέλος του αγώνα.

Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη του Πασκουάλ στον «πράσινο» πάγκο και μάλιστα στο ντεμπούτο του! «Πρώτα απ’ όλα ήταν ένα σπουδαίο ματς. Είχαμε καλή νοοτροπία απόψε. Πιστέψαμε και στα 40 λεπτά στους εαυτούς μας. Στο τέλος είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή τη νίκη. Ξέρω ότι πρέπει να βελτιωθούμε πολύ ακόμα, όμως για απόψε είμαστε πολύ χαρούμενοι» ήταν τα λόγια του Καταλανού μετά από εκείνο το ματς.

Ο πρώτος του τίτλος

Στις 18 Φεβρουαρίου 2017 ο Τσάβι Πασκουάλ κλήθηκε να δώσει τον πρώτο τελικό στην εν Ελλάδι καριέρα του. Συγκεκριμένα ήταν το ματς που θα έκρινε τον κυπελλούχο Ελλάδας για τη σεζόν 2016-17 απέναντι στον Άρη στο «Nick Galis Hall». Οι «πράσινοι» επικράτησαν σ΄ένα ματς με μπόλικη ένταση στην εξέδρα (68-59) και ο Ισπανός πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο ως προπονητής του Παναθηναϊκού. Μάλιστα στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος του αγώνα του δεν παρέλειψε να πει ότι ένα μερίδιο του κυπέλλου ανήκει και στον Αργύρη Πεδουλάκη!

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κατακτήσαμε αυτό το Κύπελλο. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Άρη για την πορεία του στη διοργάνωση και ιδιαίτερα στον προπονητή του. Από την άλλη πλευρά θα ήθελα να γιορτάσουμε αυτή τη νίκη με όλους τους οπαδούς και την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Παίξαμε καλά και ανταγωνιστικά. Μια διοργάνωση που άρχισε με τον κόουτς Πεδουλάκη κι ένα μέρος της κατάκτησης ανήκει σ' εκείνον. Κάναμε μια καλή διοργάνωση. Κερδίσαμε δύο παιχνίδια εκτός έδρας» σχολίασε μετά το τέλος του τελικού.

Η διαχείριση του πούλμαν

Στα playoffs της EuroLeague το 2017 ο Παναθηναϊκός είχε το πλεονέκτημα της έδρας προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για το Final 4, αλλά η... οικοδέσποινα Φενέρμπαχτσε, είχε αντίθετη άποψη. Πραγματοποιώντας φοβερή σειρά «σκούπισε» τους «πράσινους» με 3-0 νίκες κερδίζοντας εύκολα στο τελευταίο ματς στην Κωνσταντινούπολη με 79-61. Η επόμενη μέρα της επιστροφής, σίγουρα δεν ήταν αυτή που περίμεναν στον Παναθηναϊκό καθώς κατόπιν εντολής του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η αποστολή έπρεπε να επιστρέψει με πούλμαν.

Οι μέρες που ακολούθησαν και από τη στιγμή που το γεγονός έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά, ήταν πολύ δύσκολες. Τα αποδυτήρια έμοιαζαν με βόμβα που ήταν έτοιμη να «σκάσει» και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν προδιαγράψει την... κατάρρευση της ομάδας ενόψει των playoffs. Όχι, όμως, ο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος έπρεπε να διαχειριστεί την πιο δύσκολη κατάσταση της καριέρας του, ο οποίος έπρεπε να βρει τον τρόπο να ενώσει την ομάδα!

Εκείνος ήταν που εισηγήθηκε τη μη τιμωρία των παικτών, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την εικόνα που θα παρουσίαζε η ομάδα. Κατάφερε να την κρατήσει ενωμένη και παρά τα παραπτώματα που είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς να παρουσιάσει ένα σύνολο, έτοιμο να κατακτήσει τον τίτλο: «Να ξαναδώσουμε χαρά στον κόσμο που απογοητεύσαμε» είχε πει ο Καταλανός προπονητής στην συνέντευξη Τύπου εν όψει των ημιτελικών και των τελικών... Η συνέχεια; Γνωστή!

Το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ

Πριν από μερικές ημέρες, ο Τσάβι Πασκουάλ έδωσε μια συνέντευξη στο Ισραήλ και αφού είπε ότι η ιστορία με το πούλμαν «ήταν ανέκδοτο» έκανε ειδική αναφορά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2017: Καταφέραμε στη συνέχεια να αφήσουμε τα πάντα στην άκρη και να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα στο 5ο ματς απέναντι στον Ολυμπιακό. Έχω κερδίσει πολλούς τίτλους, αλλά το συγκεκριμένο πρωτάθλημα ήταν το πιο δύσκολο και το οποίο ευχαριστήθηκα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο» ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση αποτυπώνοντας την σημασία που είχε για τον ίδιο, αλλά και γενικά για τον οργανισμό του Παναθηναϊκού αυτό το πρωτάθλημα.

Στα ημιτελικά των playoffs ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την ΑΕΚ με 3-1 νίκες και στη συνέχεια έπρεπε να κάνει το «break» της έδρας εάν και εφόσον ήθελε να κατακτήσει το εγχώριο πρωτάθλημα απέναντι στον Ολυμπιακό. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια των τελικών οι δύο ομάδες εκμεταλλεύτηκαν τις έδρες τους (2-2) και η κατάκτηση του τίτλου θα κρίνονταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 11 Ιουνίου 2017. Με κυριαρχική εμφάνιση, οι «πράσινοι» κερδίζουν με 66-51 και ο Τσάβι Πασκουάλ στέφεται νταμπλούχος Ελλάδος, έχοντας επιστρέψει από την... κόλαση και την υπό... διάλυση ομάδα του περασμένου μήνα:

«Σαν προπονητής γνωρίζω πως όλα είναι δύσκολα. Χάσαμε στα προημιτελικά, γιατί παίξαμε με μια καλύτερη ομάδα από εμάς, η οποία πήρε και το ευρωπαϊκο τρόπαιο στην συνέχεια. Άρα αυτό δείχνει και τι καταφέραμε. Τελειώσαμε 4οι στην κανονική περίοδο της Euroleague. Προσπαθήσαμε να ανασυγκροτηθούμε ξανά, αν και κάποιες φορές ήταν δύσκολο. Τα φέραμε όλα εις πέρας, όμως, κι έτσι φτάσαμε ως εδώ» είχε πει μετά το τέλος του 5ου τελικού...

Η παράδοση με τον Ολυμπιακό και το... 119-40!

Η παρουσία του Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο του Παναθηναϊκού δημιούργησε και μια παράδοση στα ντέρμπι των «αιωνίων». Αν και ξεκίνησε γνωρίζοντας δύο ήττες σε ισάριθμα ματς από τους «ερυθρόλευκους» στη συνέχεια φρόντισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να «χτίσει» το... δικό του σερί απέναντι στην ομάδα του Πειρα ιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκτοτε μέτρησε τρεις σερί νίκες πριν από την έναρξη των playoffs για τη σεζόν 2016-17 ενώ «έκλεισε» την θητεία του στους «πράσινους» με 12 νίκες και 8 ήττες απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο. Επιπροσθέτως έκανε το 2/2 στους τελικούς του 2017 και του 2018 κερδίζοντας το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες και τις δύο φορές, ενώ έχει να θυμάται και το «διπλό» στο ΣΕΦ για το Κύπελλο Ελλάδας το οποίο σηματοδότησε και την κατάκτηση του τροπαίου έναν μήνα αργότερα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στις 789 μέρες που κάθισε στον «πράσινο» πάγκο κοουτσάρισε τον Παναθηναϊκό σε 159 επίσημα ματς (EuroLeague, Basket League, Κύπελλο) έχοντας 119 νίκες και 40 ήττες. Όπερ και σημαίνει ποσοστό επιτυχίας στις νίκες που έφτασε το 74,9%!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.