Μάρκους Φόστερ: Ένα... χαμένο στοίχημα (vids)
- ΤΟ ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
- Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ
- Ο ΒΕΣΤΕΡΜΑΝ, ο ΓΚΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Υπό διαφορετικές οικονομικές συνθήκες θα ήταν δύσκολο να πήγαινε ο Παναθηναϊκός σε λύση τύπου... Μάρκους Φόστερ για μια θέση ξένου στο ρόστερ.
Όμως από τη στιγμή που το budget της ομάδας κινήθηκε σε πρωτόγνωρα -για τα μέχρι πρότινος δεδομένα των «πρασίνων»- επίπεδα, το ρίσκο στην επιλογή παικτών ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλεμένο! Κάποιες φορές «βγαίνει», κάποιες άλλες όχι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει λογική στον τρόπο σκέψης.
Το περασμένο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός έψαχνε παίκτες «value for money» με υψηλό κίνητρο και «δίψα» για διάκριση. Με αυτήν ακριβώς τη λογική αποκτήθηκε και ο Μάρκους Φόστερ, ο οποίος εκπροσωπούσε σε μεγάλο βαθμό το τρίπτυχο (που λάτρευε ο Ρικ Πιτίνο) «Passion, Hunger, Drive». Δηλαδή πάθος, πείνα (για διακρίσεις) και θέληση (ή κίνητρο).
Και όλα αυτά τα συνδύαζε μ' ένα άκρως ελκυστικό αγωνιστικό «πακέτο». Καλό σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, εξαιρετικός στο «ένας εναντίον ενός», solid αμυντικός και... σκόρερ ολκής στο Basketball Champions League με τη φανέλα της Χολόν. Άλλωστε με σχεδόν 18 πόντους κατά μέσο όρο σουτάροντας 62% στα δίποντα και 36% στα τρίποντα, τα κέρδη από την επιλογή του έμοιαζαν πολύ περισσότερα από πιθανή «ζημιά».
Τα ερωτήματα και τα ερωτηματικά ωστόσο υπήρχαν και ήταν δεδομένα! Θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο υψηλότερο επίπεδο της EuroLeague; Θα μπορούσε να αφομοιώσει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο ερχόμενος από τον πάγκο και... ζώντας -ουσιαστικά- στη σκιά του Νεμάνια Νέντοβιτς; Θα άρπαζε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε προκειμένου να ανεβάσει και τη μετοχή του στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο του μπάσκετ;
Σε πρώτη φάση ο Μάρκους Φόστερ έδειχνε ότι μπορεί να τα καταφέρει και να δικαιώσει -τελικά- τις προσδοκίες όλων όσων του έδειξαν ψήφο εμπιστοσύνης. Βέβαια στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και ο παίκτης που είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στο φιλικό προετοιμασίας με την Άλμπα Βερολίνου στο Κάουνας ή στο ματς της Βαρκελώνης κόντρα στην Μπαρτσελόνα για την EuroLeague, στη συνέχεια πήρε την... κάτω βόλτα.
ΤΟ ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Το παιχνίδι που έμελλε να «φουσκώσει» το σκεπτικό ότι ήταν παίκτης «value for money» για τον Παναθηναϊκό και ότι οι «πράσινοι» είχαν κάνει «διάνα» με την επιλογή του, δεν ήταν άλλο από το φιλικό κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου στο τουρνουά της Ζάλγκιρις στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο Φόστερ το... έβλεπε βαρέλι έχοντας 29 πόντους με 4/5 δίποντα και 7/9 τρίποντα και έδειξε ότι θα μπορεί να συμπληρώσει ιδανικά τον Νεμάνια Νέντοβιτς στη θέση του σούτινγκ γκαρντ.
Βέβαια σ' εκείνο το παιχνίδι είχαν «ξυπνήσει» και μνήμες από τον... Μάρκους Ντένμον, όταν στο ξεκίνημα της σεζόν 2017-18 είχε κάνει πράγματα και θαύματα στο τουρνουά «Αλεξάντερ Γκομέλσκι» με 22 πόντους και 5/6 τρίποντα απέναντι στην Χίμκι του... Γιώργου Μπαρτζώκα. Και το ερώτημα που κυκλοφορούσε ήταν το εξής: «Θα επαναληφθεί η ίδια ιστορία;» Στα τρία πρώτα παιχνίδια ο Φόστερ είχε βαλθεί να διαψεύσει τους πάντες με την παρουσία του στο παρκέ...
Συγκεκριμένα στις αναμετρήσεις με Χίμκι, Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα, είχε 16,3 πόντους κατά μέσο όρο με 54,4% στα δίποντα (12/22), 6/12 τρίποντα (50%), 7/11 βολές (63,6%), 2,6 ριμπάουντ, 2,3 ασίσ, 1,3 κλεψίματα και 43 PIR. Έκτοτε τα πράγματα άλλαξαν δραματικά και άρχισε ο... κατήφορος του Αμερικανού γκαρντ.
Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ
Βέβαια η ατυχία έμελλε να χτυπήσει την πόρτα του Μάρκους Φόστερ καθώς είχε υποστεί διάστρεμμα στο παιχνίδι με την Μπασκόνια στη Βιτόρια με αποτέλεσμα να χάσει σημαντικό έδαφος. Βέβαια όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν ήταν τόσο το διάστρεμμα που τον κράτησε στα χαμηλά και μακριά από την εμπιστοσύνη του -τοτε προπονητή- Γιώργου Βόβορα, όσο το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ποτέ στις υψηλές απαιτήσεις της EuroLeague, υπηρετώντας τον ρόλο για τον οποίο είχε αποκτηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 17 παιχνίδια που αγωνίστηκε μετά την αναμέτρηση της Βαρκελώνης όπου μέτρησε 24 πόντους με 4/7 τρίποντα, μόνο σ' ένα από αυτά κατάφερε να γίνει «διψήφιος»! Και ήταν το πρόσφατο στη Μαδρίτη πριν από έναν μήνα και δη τη στιγμή που πέτυχε 11 πόντους με 5/11 εντός παιδιάς! Δηλαδή επί... Κάτας, ο οποίος με τη σειρά του θέλησε να «τσεκάρει» τον Φόστερ πριν ανάψει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευσή του από την ομάδα.
Συγκεκριμένα σε αυτά τα 17 ματς, μειώθηκε πολύ ο χρόνος συμμετοχής του Αμερικανού γκαρντ, έχοντας 11,5 λεπτά κατά μέσο όρο με 4,1 πόντους! Από τη μία, εάν και εφόσον έδειχνε στις προπονήσεις ότι μπορούσε να προσφέρει το «κάτι παραπάνω» σίγουρα θα περνούσε περισσότερη ώρα στο παρκέ. Από την άλλη, ο Φόστερ είναι παίκτης που έχει μάθει να αγωνίζεται 20+ λεπτά και σε καμία περίπτωση σε υψηλό επίπεδο όπως είναι αυτό της EuroLeague.
Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που έπρεπε να αφομοιώσει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο από εκείνον που είχε μάθει και είχε συνηθίσει να παίζει στην καριέρα του. Και αυτός δεν ήταν να έρχεται -συνήθως- από τον πάγκο ή να έχει μειωμένο χρόνο συμμετοχής από τη στιγμή που μπροστά του υπήρχε το... βαρύ πυροβολικό που άκουγε στ' όνομα, Νεμάνια Νέντοβιτς.
&
Ο ΒΕΣΤΕΡΜΑΝ, ο ΓΚΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Το μέλλον του Φόστερ στον Παναθηναϊκό δεν έγινε αβέβαιο από την έλευση του νέου έτους και μετά. Δηλαδή τις μέρες που άρχισε να ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι ο Αμερικανός δεν πρόκειται να βγάλει τη χρονιά στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Η αλήθεια είναι ότι στον Παναθηναϊκό γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν «βγήκε» το ρίσκο και ότι η υπόθεση του Αμερικανού γκαρντ ήταν ένα χαμένο στοίχημα εδώ και πολύ καιρό. Όπως γνώριζαν το λάθος που είχε γίνει όσον αφορά τη θέση του πλέι μέικερ.
Ουσιαστικά η απόφαση για την αντικατάσταση του Μάρκους Φόστερ είχε παρθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Ίσως έχει επειδή απαραίτητα «δεν έκανε» αλλά επειδή -και λόγω των οικονομικών δεδομένων- έπρεπε να διορθωθεί το λάθος του καλοκαιριού με την απόκτηση κλασσικού «άσου». Να σημειωθεί ότι είχε υπάρξει και συμφωνία με τον Λίο Βέστερμαν, κάτι που θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα της εξόδου στον Αμερικανό. Και αυτό επειδή τα πάντα ήταν «μετρημένα κουκιά» στο «πράσινο» πορτοφόλι με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «αντέξει» όλα τα συμβόλαια.
Όμως από τη στιγμή που ο Γάλλος στο τέλος έκανε πίσω και δεν προχώρησε ούτε η υπόθεση του Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος (λόγω των υψηλών απαιτήσεων του παίκτη) με τον οποίο είχε μιλήσει ο Παναθηναϊκός, ο Φόστερ παρέμεινε στο ρόστερ και πήρε... έμμεσα και μια δεύτερη ευκαιρία την οποία δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ.
Το αν είναι παίκτης για χαμηλότερης δυναμικότητας διοργανώσεις και για ομάδες τύπου... Τουρκ Τέλεκομ όπου θα συνεχίσει την καριέρα του θα φανεί στο μέλλον.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.