Ρεάλ Μαδρίτης: Πολύ σκληρή για να πεθάνει
Σαν τον πεισματάρη ορειβάτη μέσα στη χιονοθύελλα, από την αρχή της χρονιάς, η Ρεάλ Μαδρίτης προσπαθεί να αποδείξει την ανθεκτικότητά αλλά και την προσαρμογή της σε κάθε δυσκολία. Η αλήθεια είναι ότι έφτασε στο σημείο αμφισβήτησης του επιπέδου σκληράδας της, απέδειξε όμως ότι συνεχίζει να διατηρεί το χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων ομάδων γιατί «μίλησε» στο κατάλληλο σημείο. Και δεν ψέλλισε κάποιες λέξεις αλλά βροντοφώναξε σε όλους όσοι την είχαν ξεγραμμένη και είδαν τους (προ 9ετίας) εφιάλτες να ξαναγυρίζουν.
Τότε (2011-12) η ισπανική ομάδα δεν κατάφερε να φτάσει ούτε στα Playoffs της Euroleague. Εκείνη την εποχή, πολλοί είδαν μια καταστροφή αλλά ο Πάμπλο Λάσο διέκρινε την αρχή μιας λαμπρής εποχής. Ίσως να ήθελε να το δει έτσι, στην πρώτη του σεζόν στην τεχνική ηγεσία, προϊόντος του χρόνου τεκμηριώθηκε αυτή η αίσθηση του Ισπανού τεχνικού αφού ακολούθησαν 13 τίτλοι εκ των οποίων, δύο κατακτήσεις Euroleague. Γι’ αυτό προμηνύεται η υπογραφή νέου συμβολαίου στο τέλος της χρονιάς.
Οι… μπαρουτοκαπνισμένοι εκτιμητές ισχυρίζονται ότι στη διάρκεια μιας χρονιάς 3-4 παιχνίδια έχουν καταλυτικό χαρακτήρα και είναι αλήθεια αυτόν τον χαρακτήρα είχε ο αγώνας στην Αγία Πετρούπολη καθώς η Ρεάλ βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού. Ήταν ένας «do or die» αγώνας κι αυτή η εκτίμηση δεν βασίστηκε μόνο στο ρεκόρ (16-11) που είχε πριν από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, όσο και στο δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθεί. Αυτό περιλαμβάνει τέσσερις εντός έδρας αγώνες, αλλά απέναντι σε Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Αναντολού Εφές και Ολυμπιακό. Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι με τους «Πειραιώτες» είναι το πιο βατό που έχει να διαχειριστεί η ισπανική ομάδα καθώς σ’ αυτή τη συνομοταξία δεν μπαίνουν τα εκτός έδρας με Βιλερμπάν και Φενέρμπαχτσε. Θεωρητικά – και όχι μαθηματικά – η Ρεάλ χρειάζεται τρεις νίκες για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στα Playoffs, περισσότερο όμως είναι αναγκαίο να αποδείξει ότι παραμένει πιο πεινασμένη από τους υπόλοιπους. Το παιχνίδι θα παιχθεί στο… γήπεδό της γιατί κέρδισε τη Ζενίτ. Στην αντίθετη περίπτωση, θα έμπαινε στη λίστα των αουτσάιντερ.
ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ, ΕΙΧΕ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ
Συνήθως, τέτοια εποχή η Ρεάλ Μαδρίτης είχε εξασφαλισμένη πρόκριση στα Playoffs της Euroleague, τούτο δεν ίσχυε μόνο γι’ αυτή αλλά για όλα τα βαριά ονόματα της διοργάνωσης. Φέτος, δεν το έχει καταφέρει κανείς κι αυτό είναι λογικό λόγω της διεύρυνσης της κανονικής διάρκειας. Είναι όμως μόλις η δεύτερη φορά (από τη σεζόν αλλαγής του format) που φτάνοντας στην 28η αγωνιστική δεν έχει 20 ή περισσότερες νίκες. Πέρυσι είχε 22, πρόπερσι 21, τη σεζόν 2016-17 είχε ακουμπήσει στο σίγουρο 21-7 αλλά υπάρχει και μια διαβολική σύμπτωση. Το ίδιο ρεκόρ με το τωρινό (17-11) είχε και την αγωνιστική περίοδο 2017-18. Τότε δηλαδή που δεν την πίστευε κανείς κι έφτασε να κατακτήσει την Euroleague επιβεβαιώνοντας ένα από τα δόγματα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Δηλαδή, ότι τα Playoffs και το Final Four στοιχειοθετούν διαφορετική ιστορία σε σχέση με την κανονική διάρκεια. Τότε όμως υπήρχε και ο θαυματοποιός Λούκα Ντόντσιτς.
Αναζητώντας ομοιότητες και… τραβώντας λεπτομέρειες από τα μαλλιά, την ίδια σεζόν ο Σέρχιο Γιουλ, ο οποίος πρόσφατα υποβλήθηκε και πάλι σε επέμβαση στο γόνατο, είχε τυπική παρουσία. Έχασε το μεγαλύτερο διάστημα λόγω επέμβασης αλλά όταν επέστρεψε έβαλε τη σφραγίδα του στους αγώνες Playoffs με τον Παναθηναϊκό αλλά και στο Final Four. Φέτος, τα προβλήματα μαζεύτηκαν πολλά, σε σημείο να χρειαστεί και σύνθεση ανάγκης. Η δε αποχώρηση του Φακούντο Καμπάτσο ήταν λογικό να προκαλέσει ανακατωσούρα, ειδικά από τη στιγμή που δεν αποκτήθηκε αντικαταστάτης αντίστοιχου επιπέδου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν αγωνίστηκαν σε τουλάχιστον επτά παιχνίδια οι Γιουλ (20), Κοζέρ (18), Κάρολ (21), Φερνάντεθ (20), Ράντολφ (13), Τέιλορ (20). Και δεν είναι εύκολη η επιβίωση όταν απουσιάζει ο βασικός κορμός.
Αυτό αποδεικνύεται και μέσα από τη γλώσσα των αριθμών καθώς στους τομείς που δείχνουν την αγωνιστική κατάσταση μιας ομάδας, η Ρεάλ έχει πεσμένα νούμερα. Σε βάθος πενταετίας, έχει α) χαμηλότερο μέσο όρο πόντων καθώς είναι η πρώτη φορά που σκοράρει λιγότερους από 80, β) ποσοστό ευστοχίας κάτω του 37% στο μακρινό σουτ, γ) τις λιγότερες τελικές πάσες (18.5). Η στατιστική δεν λέει πάντα την αλήθεια, ως ένα βαθμό όμως απεικονίζει την πορεία μιας ομάδας και στην περίπτωση της Ρεάλ είναι ενδεικτική αυτής που διαγράφει φέτος στην Euroleague.Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.