Μην ξεγράφετε την Φενέρ, 7 χρόνια είναι πολλά για την Μπάρτσα!
- ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Φενέρμπαχτσέ (1-1 φέτος)
- Μπαρτσελόνα - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (1-1 φέτος)
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν έχετε παράπονο, μπορεί να μην κάνω στοιχηματικές προβλέψεις - αυτή είναι δουλειά του γερό-Γιοβάισα - αλλά η χθεσινή ανάλυση των δύο πρώτων ζευγαριών, αποτυπώθηκε πλήρως στα παρκέ του "Sinan Erdem" και του "Forum", όπου η μεν Εφές «έκανε party» (90-63) απέναντι στην «γηρασμένη» και αποδεκατισμένη Ρεάλ για το 1-0, ενώ η Αρμάνι ανέτρεψε μία διαφορά 19 πόντων για να κερδίσει στη λήξη (79-78), με καλάθι του ΛεΝτέι, την πιο πειστική Μπάγερν για το πρώτο προβάδισμα.
Τα βλέμματα πλέον επικεντρώνεται στην πολύ αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στην τελευταία πρωταθλήτρια Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ και την χτυπημένη από τον κορονοϊό (3 παίκτες και ο προπονητής) και τους τραυματισμούς (Βέσελι), Φενέρμπαχτσέ, αλλά και στην «σύγκρουση» της πρωτοπόρου Μπαρτσελόνα με την 8η Ζενίτ, που μόλις στην 2η συμμετοχή της στην διοργάνωση, πήρε το εισιτήριο για την post season. Και λογικά θα πάρει και wild card για την επόμενη σεζόν.
Επομένως, πάμε να πιάσουμε ξεχωριστά την 3η και την 4η, χρονικά, προημιτελική σειρά της διοργάνωσης, που αρχίζει απόψε σε Μόσχα (20.00) και Βαρκελώνη (22.00) αντίστοιχα.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Φενέρμπαχτσέ (1-1 φέτος)
Μαζί με το ζευγάρι της Αρμάνι με την Μπάγερν, είναι οι πιο «ανοιχτές» σε πρόβλεψη σειρές των εφετινών playoffs. Αν μάλιστα, δεν προέκυπταν ο τραυματισμός του Βέσελι και η διασπορά του covid-19 στο εσωτερικό της τουρκικής ομάδας, τότε θα τολμούσα να πω ότι παρά το πλεονέκτημα έδρας της ΤΣΣΚΑ, οι πιθανότητες πρόκρισης θα ήταν εντελώς μοιρασμένες.
Κι αυτό γιατί μετά τον τραυματισμό του Μιλουτίνοφ (νοκ-αουτ για όλη τη σεζόν) και την αποχώρηση του Μάικ Τζέιμς (υπέγραψε στους Μπρούκλιν Νετς), ο Δημήτρης Ιτούδης, έχει αναγκαστεί να «μοντάρει» εντελώς διαφορετικά την ομάδα του, που πλέον καλείται διεκδικήσει την 9η συνεχόμενη πρόκριση σε Final 4, με τον αξιόλογο πλην όμως "rookie" Δανό guard, Ίφε Λούντμπεργκ στην θέση του 2ου σκόρερ της Euroleague και τον ρολίστα Μάικλ Έρικ αντί του βασικού της σέντερ.
Από την άλλη πλευρά, το party γενεθλίων του Μπόμπι Ντίξον (ή Μουχάμεντ Άλι) βγήκε ξινό στην Φενέρμπαχτσέ, καθώς ο οικοδεσπότης, ο Εντγκάρας Ουλανόβας και ο Τζάρελ Έντι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και τον μετέφεραν και στον προπονητή της ομάδας, Ιγκόρ Κοκόσκοφ. Οι τέσσερις προαναφερθέντες (οι τρεις παίκτες έπαιζαν από ελάχιστα έως καθόλου τελευταία) μαζί με τον MVP της ομάδας Γιαν Βεσελι (μ.ο. 13,2π., 5,3ρ. & 2,8ασ. με 67,2% διπ.), δεν ταξίδεψαν στην Μόσχα και πλέον μένει να φανεί, πως θα παρουσιαστεί η τουρκική ομάδα στο παρκέ της "Megasport Arena" και πόσο θα επηρεαστεί από την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες.
Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που επικρατεί στην Ρωσία, οι ομάδες μπορούν να διαθέσουν το 50% των εισιτηρίων, κάτι που σημαίνει ότι στο αποψινό (20.00) και στο μεθαυριανό παιχνίδι που θα γίνουν στην Μόσχα, η ΤΣΣΚΑ θα έχει και ουσιαστικό πλεονέκτημα έδρας (περίπου 6.000 θεατές στο πλευρό της). Κάτι που δεν θα ισχύσει στους αγώνες ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης και σίγουρα συνιστά μία άτυπη «αδικία» για τους Τούρκους.
Τι λέει η προϊστορία: Είναι συντριπτικά υπέρ των Ρώσων (20-9), ωστόσο, επί των ημερών του Δημήτρη Ιτούδη στην ρωσική πρωτεύουσα (από το 2014 και μετά), η Φενέρμπαχτσέ είναι ο αντίπαλος που παραδοσιακά βάζει τα πιο δύσκολα στην ΤΣΣΚΑ (7-6) και ειδικότερα στην Μόσχα, όπου έχει νικήσει 4 φορές και έχει ηττηθεί μόλις δύο!
Που υπερτερεί η ΤΣΣΚΑ: Στην επίθεση (μ.ο. 84,3π.) και στα ριμπάουντ, τομείς στους οποίους είναι πρώτη σε όλη την διοργάνωση (μ.ο. 36,0). Ο πρώτος της ριμπάουντερ, όμως (Μιλουτίνοφ με μ.ο. 8,6ρ.), δεν μπορεί να βοηθήσει, ενώ ο πρώτος της σκόρερ και 2ος στην Euroleague (Τζέιμς με μ.ο. 19,3π.) έχει τεθεί εκτός ομάδας και του έχει δοθεί άδεια να τελειώσει τη σεζόν στο ΝΒΑ. Από 'κει πέρα, ο πολλά υποσχόμενος Λούντμπεργκ (μ.ο. 10,4π. & 2,0ασ. με 48,5% τριπ.) και ο τίμιος Μάικλ Έρικ (μ.ο. 7,3π. & 4,9ρ.) που ήρθαν στην θέση τους, δεν μπορούν να καλύψουν στο έπακρο τα κενά τους, ενώ ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι δεν ήταν από την αρχή στην ομάδα. Απόντος ενός δεύτερου κλασσικού playmaker, το βάρος της οργάνωσης και της δημιουργίας έχει πέσει κατά κύριο λόγο πάνω στον Ντάνιελ Χάκετ (μ.ο. 8,8π., 4,8ρ. & 2,2ασ.) και αυτό αποτελεί και μία εξήγηση για την προτελευταία θέση (17η) της ρωσικής ομάδας στις ασίστ (μ.ο. 15,8). Τέλος, το πληθωρικό παιχνίδι του Τζέιμς, δεν είχε επιτρέψει στους Σενγκέλια και Κλάιμπερν (αντιμετώπισαν και τραυματισμούς) να προσφέρουν αυτά που περίμενε ο έμπειρος Έλληνας τεχνικός, με αποτέλεσμα η συνολική τους παρουσία να κρίνεται φυσιολογικά κατώτερη των προσδοκιών.
Που υπερτερεί η Φενέρ: Στα ποσοστά ευστοχίας, στην δημιουργία και στην περιφερειακή λειτουργία της. Οι παίκτες του Κοκόσκοφ μοιράζουν τουλάχιστον τρεις περισσότερες τελικές ανά παιχνίδι, ενώ σουτάρουν πολύ καλύτερα από τους αντιπάλους τους τόσο σε βολές (83,3% έναντι 76,1%), όσο σε δίποντα (57,2% έναντι 52,6%) και σε τρίποντα (39,7% έναντι 37,8%). Ο Ντε Κολό ανέβασε πολύ ρυθμούς στο δεύτερο μισό της σεζόν και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, ο Ντάισον Πιερ (μ.ο. 9,2π., 3,3ρ. & 2,0ασ. με 61,4% διπ. & 42,9% τριπ.) είναι μακράν ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης της διοργάνωσης, ενώ μετά την προσθήκη του Γκούντουριτς (μ.ο. 11,6π., 2,5ασ. με 39,1% τριπ.), η Φενέρ έτρεξε ένα σερί 10/10 και τελείωσε την κανονική περίοδο με ρεκόρ 15-4! Η απουσία του Βέσελι από τα δύο πρώτα ματς, θα είναι σίγουρα κομβική, αλλά ο Τσέχος το παλεύει για να ενισχύσει την ομάδα του στα ματς της Κωνσταντινούπολης, ελπίζοντας ότι το σκορ θα είναι στην χειρότερη περίπτωση 1-1.
Η μάχη των πάγκων: Υπό κανονικές προϋποθέσεις θα βλέπαμε μία τρομερή μάχη τακτικής ανάμεσα στον Έλληνα και εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων προπονητών και τον Σέρβο με την μακρά θητεία στο ΝΒΑ (ως assistant επί το πλείστον), που όμως άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με το εφετινό του έργο. Λόγω της ασθένειας του Κοκόσκοφ, στον πάγκο της Φενέρ θα κάτσει ο άμεσος συνεργάτης του Ερντέν Τζάν, που όμως είναι πολλά χρόνια στην ομάδα (επί εποχής Ομπράντοβιτς) και όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, ξέρουν ότι έχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων και είναι πολύ αγαπητός στους παίκτες.
Πρόβλεψη: Θεωρώ ότι η σειρά είναι πολύ ανοιχτή και θα κριθεί πιθανότατα στα πέντε παιχνίδια. Τα δύο πρώτα ματς στην Μόσχα είναι πολύ κρίσιμα και λόγω της παρουσίας θεατών στην "Megasport Arena" και εκτιμώ ότι αν η ΤΣΣΚΑ τα πάρει (ρόλο-κλειδί θα παίξουν οι Χίλιαρντ και Βόιγκτμαν), θα έχει σαφώς τον πρώτο λόγο. Πιστεύω, όμως, ότι αν η σειρά επιστρέψει στην ασιατική πλευρά της Πόλης με το σκορ στο 1-1 και ο Βέσελι είναι διαθέσιμος, τότε η Φενέρ θα έχει τον πρώτο λόγο.
Μπαρτσελόνα - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (1-1 φέτος)
Θεωρητικά, μαζί με την εναρκτήρια σειρά Εφές-Ρεάλ, το τελευταίο ζευγάρι που χρονικά θα διασταυρώσει τα ξίφη του, είναι από τα λεγόμενα ευκόλως προβλέψιμα. Η Μπάρτσα, στην πρώτη σεζόν του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σε πάγκο διεκδικήτριας τίτλου, είχε την πιο σταθερή πορεία, ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα της κανονικής περιόδου στην κορυφή της βαθμολογίας και προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση στο Final 4 μετά από 7 χρόνια απουσίας.
Μετά το πλεονέκτημα έδρας, άλλωστε, αυτός είναι ο 2ος στόχος όσον αφορά στην ευρωπαϊκή της συμμετοχή, πίσω από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού θρόνου για 3η φορά στην ιστορία της και για πρώτη φορά μετά το 2010.
Για να καταφέρει, όμως, θα πρέπει να αποκλείσει μία εκ των δύο ευχάριστων εκπλήξεων της εφετινής διοργάνωσης (μαζί με την Μπάγερν), που έχει στον πάγκο τον άνθρωπο που την οδήγησε στο τελευταίο ευρωπαϊκό τρόπαιο του Παρισιού, που συνάμα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς «δασκάλους» του Λιθουανού προπονητή της.
Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει βάλει φαρδιά πλατιά την σφραγίδα στην εφετινή εκπληκτική πορεία της Ζενίτ και αυτός είναι ο λόγος, που επιβραβεύτηκε με την τριετή ανανέωση του συμβολαίου του. Το σημείο-κλειδί στην «μάχη» με το ένδοξο... παρελθόν του, είναι ότι ο 48χρονος Καταλανός τεχνικός και μπασκετικό «γέννημα θρέμμα» της οικογένειας των «μπλαουγκράνα», γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά την φιλοσοφία του Saras αλλά και ό,τι έχει να κάνει με την Μπαρτσελόνα!
Ίσως γι' αυτό το λόγο η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης ήταν η πρώτη που υποχρέωσε την Μπάρτσα σε ήττα στην εφετινή σεζόν και μία από τις τρεις που δεν της επέτρεψε να περάσει τους 70 πόντους στην κανονική περίοδο.
Την ώρα που το φαβορί της σειράς, θα παραταχθεί πλήρες και με την προσθήκη του 40χρονου «θρύλου» Πάου Γκασόλ, η ρωσική ομάδα θα στερηθεί τις υπηρεσίες του τραυματία Ματέους Πονίτκα. Ο Πολωνός διεθνής guard (μ.ο. 8,4π., 5,2ρ. & 3,2ασ. με 59,6% διπ.) ήταν ένας κομβικός παίκτης για την επιθετική ανάπτυξη της Ζενίτ, όχι μόνο λόγω της έφεσής του στο να βάλει την μπάλα στο πάτωμα και να επιτεθεί στο ένας εναντίον ενός, αλλά γιατί είναι και εξαιρετικός πασέρ και με τον τρόπο που παίζει ανοίγει χώρους για ελεύθερα σουτ.
Τι λέει η προϊστορία: Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί συνολικά τέσσερις φορές (από δύο πέρυσι και φέτος) με το προβάδισμα να είναι υπέρ των Καταλανών (3-1) και είναι άξιο αναφοράς ότι και τα εφετινά παιχνίδια κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Στην Αγία Πετρούπολη, χωρίς τον Saras στον πάγκο (είχε βρεθεί θετικός στον covid-19) η Ζενίτ νίκησε 74-70, ενώ στο "Palau Blaugrana" έβαλε δύσκολα στην Μπαρτσελόνα, χάνοντας τελικά με 85-81.
Που υπερτερεί η Μπάρτσελόνα: Στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες, με σημαντικότερες αυτές των ριμπάουντ (4η με μ.ο. 34,3), των ασίστ (4η με μ.ο. 18,8) και της ευστοχίας στα τρίποντα (39,9%). Από 'κει και πέρα, στην ποιότητα και το βάθος του ρόστερ, την εμπειρία των παικτών της, την δίψα για την κατάκτηση του τίτλου και φυσικά στην άμυνά της, που δέχεται τους λιγότερους πόντους (μ.ο. 73,6π.) στην διοργάνωση. Η σεζόν που έχει κάνει ο Νίκολα Μίροτιτς (μ.ο. 16,9π., 6,3ρ., 1,1ασ. & 1,2κλ. με 86,1% βολ., 65,2% διπ. & 41,8% τριπ.) τον καθιστά ως το πρώτο φαβορί για το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου, ενώ δεν υπάρχει τομέας που η ομάδα του Γιασικεβίτσιους υστερεί, αν εξαιρέσουμε τα λάθη (17η με μ.ο. 14,6). Ο Κούριτς (μ.ο. 8,1π. με 58,6% τριπ.) και ο Αμπρίνες (μ.ο. 7,1π. με 42,7% τριπ.) αποτελούν εγγύηση στο μακρινό σουτ, ο Χίγκινς (μ.ο. 12,6π.) σε δεύτερο ρόλο σκόρερ, ο Ντέιβις (μ.ο. 11,6π. & 3,9ρ. με 59,4% διπ.) είναι κυρίαρχος μέσα στην ρακέτα (και πλέον έχει και τον Γκασόλ σαν back-up πολυτελείας), ενώ ο Καλάθης (μ.ο. 7,5π., 7,0ασ. & 1,0κλ.) είναι μετρ στην δημιουργία και την αμυντική οξυδέρκεια.
Που υπερτερεί η Ζενίτ: Στην έλλειψη πίεσης υπό την έννοια ότι είναι ήδη επιτυχημένη και κανείς δεν θα την ψέξει αν αποκλειστεί και στην παρουσία των φιλάθλων στους αγώνες που θα διεξαχθούν στο γήπεδό της. Οι Ρώσοι σουτάρουν καλύτερα σε βολές και δίποντα από τους Καταλανούς, ενώ μετά την Μπάρτσα έχουν την δεύτερη καλύτερη άμυνα (μ.ο. 74,9) στην διοργάνωση και 100% επιτυχία (7/7) στα ματς που ο αντίπαλός τους πέτυχε λιγότερους από 70 πόντους. Σε γενικές γραμμές, η επιτυχία της βασίζεται στην άμυνα (επέτρεψε κατά μ.ο. 70,1π. στις 20 εφετινές της νίκες, ενώ πλην του μεγάλου απόντα Πονίτκα, παίζει πολύ με το μακρινό σουτ (38,4% τριπ.) και παίρνει σκορ από συνολικά επτά παίκτες, με προεξάρχοντα τον πρώην παίκτη της Μπαρτσελόνα και του Saras στην Ζάλγκιρις, Κέβιν Πάνγκος (μ.ο. 13,1π. & 6,6ασ. με 39,9% τριπ.)
Η μάχη των πάγκων: Από πλευράς προϊστορίας (ο Πασκουάλ είχε παίκτη τον Saras την σεζόν 2012-2013 στην Μπαρτσελόνα) αλλά και του μεταξύ τους δεσίματος, είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα των προημιτελικών. Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, όμως, βρίσκεται σε πολύ μειονεκτική θέση στον τομέα της εμπειρίας των παικτών του, καθώς μόλις δύο εξ' αυτών που βρίσκονται στο βασικό rotation (Πάνγκος και Ρίβερς) και άλλοι δύο που έχουν μικρό χρόνο συμμετοχής (Ζούμπκοφ και Φριτζόν), έχουν ξαναπαίξει σε αγώνες playoffs.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλάνο - Μπάγερν 79-78: Το απίθανο buzzer του ΛεΝτέι κράτησε την έδρα (vid)
Αναντολού Εφές - Ρεάλ 90-63: Κυρίαρχη! (vid)
Ξεκάθαρο φαβορί η Εφές, «μάχη» ανάμεσα σε Αρμάνι και Μπάγερν!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.