Μπαρτσελόνα-Ζενίτ 74-76: Break με υπογραφή Πάνγκος και... Πασκουάλ! (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Μπαρτσελόνα-Ζενίτ 74-76: Break με υπογραφή Πάνγκος και... Πασκουάλ! (vid)
Η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έκανε το μεγάλο break στην πρεμιέρα των playoffs καθώς επικράτησε της Μπαρτσελόνα μέσα στο «Palau Blaugrana» με 76-74. Φοβερό ημίχρονο ο Πάνγκος, «μίλησε» και πάλι στο τέλος. Παίκτης-κλειδί ο Ρίβερς.

Μπορεί οι «μπλαουγκράνα» να ήταν (και να παραμένουν) το απόλυτο φαβορί της σειράς, αλλά στο πρώτο ματς των προημιτελικών εκείνοι που «μίλησαν» ήταν οι παίκτες και το προπονητικό τιμ της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Αν και πρωτάρα στα προημιτελικά της EuroLeague, κατάφεραν να φτάσουν σε μια τεράστια νίκη με την οποία πήραν προβάδισμα (1-0) όσον αφορά την πρόκριση στο Final 4 της Κολωνίας. Η νίκη με 76-74 ήταν απόρροια τριών πραγμάτων.

Του Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος είχε «διαβάσει» στον απόλυτο βαθμό το ματς με αποτέλεσμα να προετοιμάσει ιδανικά την ομάδα του, του Κέβιν Πάνγκος (19π., 9ασ.) ο οποίος πραγματοποίησε ένα «γεμάτο» και «εγκεφαλικό» παιχνίδι, παίρνοντας παράλληλα και την ευθύνη στο τέλος. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Κέι Σι Ρίβερς (11π., 2/3τρ.), ο οποίος «κράτησε» τη Ζενίτ όταν η Μπαρτσελόνα φάνηκε απειλητική και έχοντας επιστρέψει από το -17!

Το ματς

Η Ζενίτ ήταν αποφασισμένη από το ξεκίνημα του αγώνα ότι θα... πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της στη σειρά με την Μπαρτσελόνα. Με περίσσια συγκέντρωση και αφοσίωση στο προπονητικό πλάνο, κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα, να γυρίσει καλά τη μπάλα στην επίθεση και χάρη στην ευστοχία της να βρεθεί σε... θέση οδηγού στο «Palau Blaugrana». Μάλιστα είχε προηγηθεί με 12-18 στο 7' αλλά ένα σερί της Μπαρτσελόνα 9-0 διαμόρφωσε το 21-18 λίγο πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου (21-21).

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η Ζενίτ είχε... φυλάξει το καλύτερο για το δεύτερο δεκάλεπτο! Με αμυντικό ρεσιτάλ και εξαιρετικές επιλογές στην επίθεση όχι μόνο ξαναπήρε τα ηνία στο σκορ αλλά εκτόξευσε τον δείκτη του σκορ στο +17 παίρνοντας προβάδισμα με 29-46!!! Ο Κέβιν Πάνγκος ήταν «όλα τα λεφτά» για τη ρωσική ομάδα έχοντας στο πρώτο ημίχρονο 14 πόντους με 2/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 1/1 βολή, 6 ασίστ και 3 ριμπάουντ. Εξαιρετική και η παρουσία του Ουίλ Τόμας (8π., 4/6δίπ.) ενώ στην δεύτερη περίοδο η Ζενίτ δεν υπέπεσε σε κανένα (!) λάθος και έμεινε στα τρία από το πρώτο δεκάλεπτο.

Το επιμέρους 27-13 αποτυπώνει του λόγου το αληθές, το οποίο μέχρι 19' ήταν 27-10 αλλά ένα τρίποντο του Χίγκινς με τη λήξη του ημιχρόνου διαμόρφωσε το 34-48. Στο πρώτο ημίχρονο η Μπαρτσελόνα είχε μόλις 6/21 δίποντα, αλλά και 4/5 τρίποντα και 10/11 βολές. Αντίστοιχα η Ζενίτ μέτρησε 14/22 δίποντα, 6/9 τρίποντα και 2/3 βολές. Στα ρηχά ο Καλάθης με 2 πόντους έχοντας 1/5 σουτ, 3 λάθη και μόνο 2 ασίστ.

Βέβαια το σκηνικό έμελλε να αλλάξει άρδην στην 3η περίοδο αφού η Μπαρτσελόνα έβγαλε αντίδραση! Πρώτο της μέλημα ήταν να περιορίσει τη δράση του Πάνγκος και αυτό το κατάφερε αφού ο Γιασικεβίτσιους έβγαζε συνέχεια έναν ψηλό πάνω του (και δη τον Κλαβέρ) ο οποίος του έκοβε το οπτικό πεδίο, είτε να δημιουργήσει, είτε να εκτελέσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Καναδός γκαρντ έμεινε στο «μηδέν» στο 3ο δεκάλεπτο έχοντας πάρει μόνο μία προσπάθεια. Σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο, ο Καλάθης ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και η Μπαρτσελόνα μείωσε στο καλάθι (51-53) αλλά ένα ξέσπασμα του Κέι Σι Ρίβερς βοήθησε την Ζενίτ να κλείσει το δεκάλεπτο στο + 7 (54-61).

«Αίμα και άμμος» ήταν η τελευταία περίοδο του αγώνα, με την Μπαρτσελόνα να ισοφαρίζει σε 68-68 στα 2:30 για το τέλος του ματς. Στην αμέσως επόμενη επίθεση η Ζενίτ σκόραρε με τρίποντο του Πάνγκος (68-71) το οποίο ήταν και το πρώτο του καλάθι στο δεύτερο ημίχρονο. Άμεση ήταν η απάντηση με τον Ντέιβις για το 71-71 ενώ ακολούθησε μια εξαιρετική άμυνα της Μπαρτσελόνα με αποτέλεσμα να μείνει η μπάλα στα χέρια των παικτών του Πασκουάλ. Αμέσως μετά ο Ντέιβις με 1/2 βολές έδωσε το πρώτο προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα μετά το 21-18 του α' δεκαλέπτου αλλά ο Πάνγκος με τρίποντο έγραψε το 72-74. Ο Ντέιβις ισοφάρισε σε 74-74, ο Πάνγκος ξαναέδωσε προβάδισμα με 74-76 ύστερα από προσωπική ενέργεια αλλά στη συνέχεια ο Χίγκινς δεν μπόρεσε να χαρίσει τη νίκη στην Μπαρτσελόνα καθώς αστόχησε σε τρίποντο.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η νίκη της Ζενίτ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο καλό δεύτερο δεκάλεπτο και στο επιμέρους 27-13 με το οποίο κατάφερε να ελέγξει το ματς και να μην παρασυρθεί από την Μπαρτσελόνα. Επιπλέον μέτρησε 10/22 τρίποντα και 20/34 δίποντα, έμεινε σε μόλις 9 λάθη.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Κέβιν Πάνγκος (19π., 3/3δίπ., 4/6τρ., 1/1β., 9ασ., 3ριμπ.) ήταν άχαστος στο πρώτο ημίχρονο, «σίγησε» για 18 λεπτά στο δεύτερο μέρος, αλλά στο τέλος πήρε την ευθύνη των τελευταίων σουτ και έβγαλε εις πέρας την αποστολή του.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Κέι Σι Ρίβερς κράτησε τη Ζενίτ όταν η Μπαρτσελόνα προσπαθούσε να γυρίσει το ματς έχοντας 11 πόντους με 2/3 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 1/1 βολή, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Απαρατήρητοι πέρασαν οι Οριόλα, Χάνγκα και Σμιτς.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το τρίποντο του Ρίβερς όταν η Μπαρτσελόνα πέρασε μπροστά στο σκορ με 72-71 και έδειχνε να έχει πάρει το momentum. Όμως το σουτ του Αμερικανού μπροστά στον Μίροτιτς «έκοψε» τα πόδια των γηπεδούχων στα 45'' πριν από το τέλος.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το καλάθι του Πάνγκος στο «ένας εναντίον ενός» με τον Ντέιβις με το οποίο έδωσε προβάδισμα νίκης στην Ζενίτ στα 10''.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ζενίτ το κακό διάστημα στην γ΄ περίοδο, όταν πέτυχε μόλις 13 πόντους. Η Μπαρτσελόνα αντίστοιχα το κάκιστο β' δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 21-21, 34-48, 54-61, 74-76

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΖΕΝΙΤ 0-1

Game 1: Μπαρτσελόνα - Ζενίτ 74-76
Game 2: Μπαρτσελόνα – Ζενίτ 23/4
Game 3: Ζενίτ – Μπαρτσελόνα 28/4
Game 4: Ζενίτ – Μπαρτσελόνα 30/4 (αν χρειαστεί)
Game 5: Μπαρτσελόνα – Ζενίτ 4/5 (αν χρειαστεί)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το καλάθι του Πάνγκος που… ξέρανε τους «μπλαουγκράνα»! (vid)

Μπαρτσελόνα – Ζενίτ: «Συναγερμός» με τον τραυματισμό του Γκουντάιτις!

Μπαρτσελόνα – Ζενίτ: Ασταμάτητος ο Πάνγκος στο πρώτο ημίχρονο! (vid)

Μπαρτσελόνα – Ζενίτ: Το τρομερό ημίχρονο των Ρώσων κόντρα στην καλύτερη άμυνα της EuroLeague!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.